Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

GRAD ZADAR POZIVA GRAĐANE U KREIRANJE PRORAČUNA: Uključite se u projekt „KVARTipo!“ i sami izaberite male investicije u vašem kvartu

Objavljeno

-

Gradska uprava za ovu namjenu izdvojila je 4 milijuna kuna iz proračuna za 2022., o kojima će građani izravno odlučivati na što će se trošiti

Grad Zadar pokreće projekt participativnog budžetiranja „KVARTipo!“. Od danas građani mogu prijaviti male komunalne investicije koje smatraju potrebnima u svom kvartu ili mjestu, odnosno one investicije koje žele da budu uvrštene u proračun za 2022. Prijave traju do 26. listopada 2021., nakon čega će biti napravljena financijska i tehnička procjena svakog pojedinačnog prijedloga, a potom će se organizirati javne tribine u svakom mjesnom odboru na kojima će građani glasovati za svoj i druge prijedloge koje ocjenjuju kao prioritet te izravno odabrati male komunalne akcije koje žele implementirati. Grad će za ovu namjenu izdvojiti četiri milijuna kuna kroz pet različitih upravnih odjela – Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, Upravni odjel za kulturu i šport, Upravni odjel za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka, Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo te Upravni odjel za gradsku samoupravu i opće poslove.

Grad Zadar krenuo je u ovaj projekt po uzoru na tek nekoliko gradova u Hrvatskoj, želeći otvoriti dodatan prostor za izravnu demokraciju, komunikaciju s građanima i osluškivanje njihovih potreba, ali i s ciljem povećavanja transparentnosti i razine odgovornosti Gradske uprave.

„Nitko bolje ne poznaje potrebe svog kvarta od samih građana, a na koncu sredstva Grada su njihova sredstva. Uključivanjem građana u izradu proračuna želimo ići dalje od same transparentnosti i svakodnevnog informiranja. Želimo im dati mogućnost da izravno određuju namjenu dijela proračunskog novca. To je njihovo pravo. Svega nekoliko gradova do sada je to uspjelo provesti na pravi način, čija smo iskustva proučili tako da i u tom smislu želimo ući u krug najboljih. Politika bilo kojeg predznaka postaje odbojna mojim sugrađanima, a ovako ih želimo motivirati da se aktivnije uključe u djelovanje u zajednici, uz zajedničku odgovornost za konačan rezultat. Želimo da građani sudjeluju u političkom životu grada više nego jednom u četiri godine kada su lokalni izbori, a činjenica da krećemo u ovaj projekt nakon što su prošli izbori, najbolje govori o našim namjerama“, rekao je gradonačelnik Branko Dukić.

Budžet od četiri milijuna kuna raspodijeljen na svih 37 mjesnih odbora, prema dva kriterija – 1. broj kućanstava obveznika komunalne naknade (definira 75% sredstava) i razina komunalne opremljenosti (25%). S obzirom na to da određen broj mjesnih odbora ima izrazito malen broj kućanstava (ispod 100), kako bi raspodjela novca bila što adekvatnija i pravednija, odlučeno je da će bez obzira na osnovne kriterije, za najmanje mjesne odbore minimalan iznos na raspolaganju bit će 30 tisuća kuna. Najveći iznos je 300.000 kuna, a pojedinačni iznosi po svim mjesnim odborima mogu se vidjeti na službenoj internetskoj stranici Grada Zadra.

„Želimo građane na razini svakog mjesnog odbora uključiti u definiranje prioriteta u njihovom kvartu. Isto tako, kroz ovaj projekt će bolje upoznati i stvarne cijene i procedure koje Grad, za razliku od svakog od nas osobno, mora poštivati. Trebat će nam godina ili dvije da sve zaživi na pravi način, ali moj prijedlog bio je da s tim krenemo odmah i da temeljem iskustva unaprjeđujemo projekt. Šteta je ne koristiti digitalizaciju, čuti građane i tako ih dodatno zainteresirati za potrebe njihovog mjesnog odbora, a nakon toga i cijelog grada. S vremenom ćemo i podizati iznos sredstava o kojima će direktno odlučivati građani“, dodao je gradonačelnik.

Važno za naglasiti je, napominje, da će pored ovog projekta Grad nastaviti investirati u kapitalne projekte i druge potrebe. „KVARTipo!“ tiče se malih komunalnih projekata koji imaju za cilj podizanje komunalnog standarda.

„Netko smatra da treba dodatna klupa ispred zgrade ili u parku, netko će željeti ležeće policajce u svojoj ulici, drugi ima potrebu za dodatnom rasvjetom… Sve to građani mogu prijaviti kroz ovaj projekt. Paralelno s njim nesmetano idu svi drugi kapitalni i manji projekti tako da je važno poručiti građanima da ovo nije ni blizu sav iznos koji ćemo investirati u njihove kvartove i mjesta nego dio iznosa za koji želimo da oni izravno odluče na što će se trošiti. Naravno da, ako se naknadno pokaže neophodnom pojedina komunalna intervencija mimo izglasanih investicija, a koja ne može čekati iduću godinu, da će je Grad napraviti“, istaknuo je gradonačelnik.

Prijedloge je moguće dati osobno – ispunjavanjem i ubacivanjem obrasca u kutiju u predvorju Gradske uprave, poštom, kroz platformu eZadrani (od 15.10.) i kroz online obrazac koji je dostupan na web stranici Grada.

Javne tribine na kojima će građani imati priliku glasovati, ali i postaviti specifična pitanja vezana za njihov mjesni odbor, održat će se prema indikativnom planu tijekom prosinca ove i siječnja sljedeće godine, a raspored će biti objavljen u studenom. Uoči svake tribine u pojedinom mjesnom odboru bit će javno objavljeni prijedlozi građana za koje će se moći glasovati isključivo na tribinama. Na tribine su dobrodošli svi zainteresirani građani koji žive u tom mjesnom odboru, a predstavnici Grada na njima će objasniti sve pristigle prijedloge pojedinačno te će biti dostupni građanima za sva pitanja.

Na kraju tribine će se održati glasovanje te će oni prijedlozi s najviše glasova građana, a koji ulaze u financijski okvir projekta pojedinog mjesnog odbora, biti uvršteni u proračun za 2022. godinu.

„Veselim se susretima s građanima na tribinama isto tako želim vidjeti koje će projekte izabrati kao najvažnije. Ovaj projekt je demokracija na djelu. Očekujem i pozivam što veći broj građana na raspravama, neka bude nadglasavanja, neka se bore za svoje ideje i dovedu što više prijatelja, susjeda da se izbore za ono što im treba u ulici, u parku, na mjestu gdje se inače okupljaju“, zaključio je gradonačelnik.

Iznos od 4 milijuna kuna je namijenjen malim komunalnim investicijama kao što su:

 • Zamjena ili postavljanje uređaja javne rasvjete (zamjena dotrajalih mreža ugradnjom novih stupova i kompletne instalacije, također i progušćivanje postojećih mreža ugradnjom dodatnih stupova, kablova i svjetiljki s potrebnim priborom)
 • Sanacija manjih deponija
 • Uređenje (održavanje) izgrađenih nerazvrstanih cesta (kolnika, parkirališta, nogostupa)
 • Postavljanje vertikalne signalizacije (prometnih znakova, putokaznih ploča, naziva ulica) na nerazvrstanim cestama
 • Dopuna svjetlosne signalizacije (treptača i sl.) na nerazvrstanim cestama
 • Postavljanje horizontalne signalizacije (iscrtavanje oznaka na kolniku), pješački prijelazi, parkirna mjesta, zaustavne crte, razdjelne linije, strelice, „STOP“ natpisi na nerazvrstanim cestama
 • Postavljanje zaštitnih ograda i branika
 • Uređenje dječjih igrališta
 • Postavljanje autobusnih čekaonica
 • Postavljanje komunalne opreme (klupa, koševa, stalaka za bicikle)
 • Uređenje javnih zelenih površina
 • Uređenje pješačkih staza i pješačkih zona (nogostupa, stepeništa, prolaza)
 • Dohrana plaža (opremanje i uređenje)
 • Izgradnja ogradnih zidića
 • Uređenje trgova (zelenilo, oprema)
 • Opremanju i uređenju prostorija mjesnih odbora (nabavka namještaja, informatičke opreme, televizora, zvučnika, video projektora, zabavnih sadržaja, postavljanje klupa i stolova)
 • Projektiranje (primjer – dječjih igrališta pa realizacija može ići u drugoj proračunskoj godini –
  ako građani odluče tako glasati)
  Dodatno za otoke:
 • Sanacija postojećih poljskih, šumskih i protupožarnih putova u vlasništvu Grada Zadra
 • Sanacija postojećih mjesnih putova (ulica) u otočnim naseljima u vlasništvu Grada Zadra
 • Sanacija postojećih objekata javne i društvene infrastrukture ( Društveni domovi, DVD domovi, bivše zgrade škola, TIC-evi I sl.) u vlasništvu Grada Zadra
 • Opremanje postojećih objekata javne o društvene infrastrukture (Društveni domovi, DVD domovi, bivše zgrade škola, TIC-evi i sl.) u vlasništvu Grada Zadra
 • Unaprjeđenje WI-FI mreže na otocima
  Više informacija može se pronaći na internetskim stranicama Grada Zadra te društvenim mrežama projekta KVARTipo!.
 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADRANI U CRNOJ GORI Predstavnici OB Zadar sudjelovali na promotivnim događanjima u sklopu projekata LAB OP i ON TIME

Objavljeno

-

By

U sklopu projekta LAB OP – Poboljšanje laboratorijskog i dijagnostičkog operativnog sustava i projekta ON TIME – Prevencijom i ranim otkrivanjem do učinkovitijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke predstavnici OB Zadar g. Željko Čulina, dr. med., g. Boško Katić, struč.spec.oec. te g. Marko Mašina univ.spec.oec  sudjelovali su u Crnoj Gori na promotivnim događanjima vezanima za projekte.

U sklopu projekta LAB OP čiji je nositelj OB Zadar u Opštoj bolnici “Blažo Orlandić” Bar održano je promotivno događanje puštanja u rad kazetnog pneumatskog transportnog cijevnog sustava – zračne pošte, instaliranog u Službi laboratorijske dijagnostike.

Predstavnik OB Zadar g. Marko Mašina, univ.spec.oec  predstavio je partnere i aktivnosti do sada provedene projektom.

Predstavnici OB Zadar uputili su čestitke domaćinu, direktoru Bolnice gospodinu Igoru Karišiku, dr. med. u nadi da će ovaj jedinstveni sustav u Baru i Crnoj Gori poboljšati kvalitetu usluga u javnom zdravstvu, olakšati rad i unaprijediti efikasnost laboratorijske dijagnostike na zadovoljstvo kako medicinskih radnika, tako i pacijenata.

Više o projektu LAB OP.

U sklopu projekta ON TIME vodeći parter na projektu Zavod za javno zdravstvo Zadar u suradnji s domaćinom, Institutom za javno zdravlje Crne Gore u Podgorici je organizirao promotivno događanje s ciljem predstavljanja realiziranih projektnih aktivnosti, ostvarenih projektnih rezultata te Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke i raka debelog crijeva na kojem su sudjelovali i projektni partneri iz Opšte bolnice “Blažo Orlandić” Bar te Opće bolnice Zadar.

U ime Opće bolnice Zadar g. Marko Mašina predstavio je realizirane projektne aktivnosti te ostvarene projektne rezultate OB Zadar.

Tako je u OB Zadar u sklopu projekta ON TIME instaliran CATO sustav za propisivanje i pripravu citostatske terapije. To je sustav koji omogućuje propisivanje individualnog plana liječenja za pojedinog bolesnika s visokom točnosti doze lijeka koja se priprema u centralnoj pripravi citostatika te omogućava efikasnije liječenje i praćenje liječenja naših pacijenata. Do sada je u OB Zadar više od 600 bolesnika primilo optimiziranu terapiju za liječenje karcinoma putem implementiranog sustava citostatske pripreme.

Isto tako u sklopu projekta čiji je nositelj Zavod za javno zdravstvo Zadar, Odjel za kliničku radiologiju Opće bolnice Zadar postao je bogatiji za novi dijagnostički ultrazvučni uređaj s linearnom sondom koji spada u uređaje najsuvremenije generacije koji svojim karakteristikama uvelike pomaže u ranom otkrivanju karcinoma dojke, a na kojemu je do sada u našoj bolnici pregled obavilo više od 200 pacijenata.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

GROW GREEN Posađena 33 stabla na Crvenim kućama

Objavljeno

-

By

U sklopu projekta Grow Green danas su posađene 33 platane na području Crvenih kuća, u ulici Ive Mašine. Uz pomoć djelatnika tvrtke Nasadi i učenika Poljoprivredno prehrambene škole, Grad Zadar je, kao partner u projektu, nabavio sadnice stabala i organizirao sadnju kako bi se zelenilom oplemenio i ovaj dio grada.

Gradonačelnik Branko Dukić osvrnuo se i na druge “zelene” projekte Grada: Drago mi je  da smo sudionici ovog projekta sa ostalim europskim gradovima, kako bi smanjili utjecaj klimatskih promjena koje su sve veće. Nastojimo  ozbiljnim projektima odgovriti na izazove. U iduće 2 godine planiramo zasaditi oko 250 stabala. nastojimo sačuvati zelenilo i povećati njegovu površinu, a to ćemo implementirati i u prostornom planu.Krenuli smo u suradmnji sa Hrvatskim šumama u šumi Musapstan, nastavit ćemo sadnjom stabala, iskorištavanjem retencijskih bazena i uspostavom parkovnih zona pokazumeo jasnu namjeru da ovaj graed ima što više zelenila. Također, radimo i na uspostavi kišnih vrtova, a u budućnosti i na izgradnji propusnih parkirnih površina kako bi smanjili utjecaj zatopljenja.

Osnovni cilj projekta Grow Green je razviti i implementirati tzv. NBS strategije „Nature based Solutions“ (Rješenja utemeljena na prirodi) kako bi se osigurala troškovno učinkovita i dugoročna rješenja za rješavanje društvenih izazova kao što su klimatske promjene, sigurnost vode, sigurnost hrane, ljudsko zdravlje i sl. Projektom se nastoji procijeniti i razviti inovativni, isplativi i održiv pristup za postizanje navedenog. Projekt je vrijedan 11.589.852,00 €, od čega je budžet Grada Zadra 119.620,00 €.  Radi se o partnerstvu 6 EU zemalja i grada Wuhan (Kina) – Manchester (Velika Britanija), Valencia (Španjolska), Wroclaw (Poljska), Wuhan (Kina), Lille (Francuska), Zadar (Hrvatska) i Modena (Italija).

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA IZ ZEMUNIKA Krila Oluja prezentirala program za 2022. godinu u punom sastavu od šest aviona

Objavljeno

-

By

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku u ponedjeljak 16. svibnja 2022. godine održana je prezentacija programa za ovu godinu i predstavljanje dva nova člana akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje”.

Prezentaciji je nazočio ministar obrane Mario Banožić sa suradnicima, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec te drugi predstavnici HRZ-a.

“Krila Oluje” u sezonu 2022. ulaze u punom sastavu od šest aviona, a letački program izvodit će se u formaciji šestorke.

Nakon što su izveli ovogodišnji program, pilotima Krila Oluje uručena su Odobrenja i Certifikati o uvježbanosti programa 2022., a novim članovima, natporučniku Danijelu Rigi i poručniku Matiji Đurašinu, uručene su diplome.

Ministar obrane Mario Banožić čestitao je pilotima “Krila Oluje” na uspješnom nastupu te novim članovima na ulasku u akrobatsku grupu.

“Svaki moj dolazak u Zemunik je u pravilu jedan novi i poseban doživljaj. Današnje predstavljanje novog programa ‘Krila Oluje’ i povećanje broja članova u akrobatskoj grupi jedan je novi i poseban doživljaj kojemu smo svjedočili kroz ove vrlo atraktivne 22 minute”, rekao je ministar.

Čestitao je novim članovima, istaknuvši da ga veseli dolazak novih pilota koji su se pridružili akrobatskoj grupi. Posebno je čestitao i zahvalio obiteljima pilota na pruženoj podršci: “Čestitke i zahvala obiteljima za svu onu žrtvu koju podnosite za svoje supružnike. Na taj način i vi doprinosite Hrvatskoj vojsci i hrvatskoj domovini”.

Osvrnuvši se na današnji događaj u Divuljama na kojem je svečano otkriven eksponat aviona MiG-21 pukovnika Ivice Ivandića, ministar je još jednom čestitao pukovniku Ivandiću na 30 godina potpore HRZ-u. “Pukovnik Ivandić je danas ovdje s nama i vjerujem da promatra ‘Krila Oluje’ na jedan poseban način. Upravo ovih 30 godina označilo je jedno razdoblje koje će uskoro biti iza nas, prije svega zahvaljujući nabavci višenamjenskog borbenog aviona, upravo ono što ste vi piloti tražili”, rekao je ministar.

“Nije nam bio cilj, kao Vladi, samo održati spremnost HRZ-a, nego i unaprijediti sposobnosti, a vi to svakim danom činite svojim radom i dok sam ministar obrane u meni ćete imati potpunu podršku. Čestitke svima, budite i ostanite Domovini vjerni”, poručio je Banožić.

Voditelj akrobatske grupe “Krila Oluje” satnik Darko Belančić zahvalio je svima na potpori i podršci tijekom obuke novog sastava “Krila Oluje”, koja u sezoni 2022. imaju dva nova člana. “Obuka je trajala sedam mjeseci. Bilo je naporno, bilo je uspona i padova, međutim jako mi je drago da stojim tu pred vama nakon što je program odrađen i zadaća izvršena. Nadam se da je program ispunio vaša očekivanja i opravdao uloženo povjerenje. Hvala puno svima na podršci, a posebno našim obiteljima koji su bili uz nas i bez kojih bi ovo bilo puno teže za obaviti. Hvala na strpljenju, razumijevanju i potpori”, rekao je.

Novi članovi “Krila Oluje”, natporučnik Danijel Rigo i poručnik Matija Đurašin istaknuli su zadovoljstvo nakon leta.

“Izmiješane su emocije. Zadnje tri godine proveo sam s grupom kao komentator i već sam upoznat s radom grupe, ali naravno, san je svakoga tko uđe u tu grupu, da s njima i poleti. Ovo je bila poprilično teška zadaća, uz koju imamo i druge zadaće unutar naše eskadrile kao nastavnici letenja”, istaknuo je natporučnik Rigo.

Poručnik Đurašin rekao je da su pripreme bile izazovne i zahtjevne, ali da su, uz dobro vodstvo i dobre nastavnike, uspjeli pripremiti i odraditi službeni program za iduću sezonu. “Ovo je novi korak u mojoj karijeri, u cilju unaprjeđenja moje letačke vještine”, rekao je.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu