Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) PANIKA NA MORU I PUNE RUKE POSLA ZA LUČKE KAPETANIJE OVOG VIKENDA Bura nosila katamaran kod Kornata i razbijala o stijene brodicu kod otoka Vrtlac

Objavljeno

-

Tijekom proteklog vikenda dogodilo se nekoliko pomorskih nesreća te jedno spašavanje bolesnika pri čemu su djelatnici Lučkih kapetanija uspješno okončali akcije u suradnji s ostalim uključenim tijelima, izvijestilo je danas poslijepodne Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Dana 8. listopada od 18:20 do 00:17 trajala je akcija spašavanja sedmero državljana Poljske s katamarana Valeria, koji su imali problem s motorom. Pozicija katamarana je bila 10-ak nautičkih milja južno od Piškere (ispod Kornata). Uslijed jake bure nošeni su prema otvorenom moru. U akciju spašavanja isplovio je SAR brod “Šibenik”, koji je pronašao katamaran Valeria oko 21 sat. Budući da komercijalne službe nisu htjele isploviti i obaviti tegljenje zbog jake bure, m/b “Šibenik” oteglio je katamaran do marine Piškera.

Dana 9. listopada u19:49 sati Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru – MRCC Rijeka je LK Zadar prenijela informaciju o nasukanju brodice lokaciji u blizini otoka Vrtlac.

Na nasukanoj jedrilici su se nalazile dvije osobe te su ih jaki udari bure razbijali od stijene otoka, zbog čega su trebali hitnu evakuaciju s jedrilice.

Posadi jedrilice je dana uputa da odjenu prsluke za spašavanje, te da ostanu na jedrilici ukoliko je moguće do dolaska brodice RH 10 ZD. U 20:20 sati brodica LK Zadar isplovljava iz luke Gaženica.

Obzirom na konfiguraciju obale na mjestu nasukanja (plitko dno) moglo se pretpostaviti da brodica RH 10 ZD neće moći prići unesrećenima, te je pozvan ribarski brod „CORDIS I“ (r/b “CORDIS I“ u trenutku kretanja prema unesrećenima bio je najbliži brod) da se uključi u akciju spašavanja koji je također krenuo prema otoku Vrtlac. Također, obzirom na manjak informacija o stanju unesrećenih zbog nastale panike, liječnik s obližnjeg otoka Molata je stavljen u pripravnost.

U 21:05 sati je brodica RH 10 ZD stigla na mjesto nasukanja ali se zbog jake bure i plićine nije mogla približiti nasukanoj jedrilici pa je ribarski brod „CORDIS I“, krenuo u izvlačenje unesrećenih pomoću pomoćne brodice ribarskog broda.

U 21:25 sati je posada pomoćne brodice ribarskog broda uspješno prekrcala unesrećene, te ih je potom uspješno prebacila na brodicu RH 10 ZD, koja je nastavila prema luci Gaženica. Po dolasku u luku, zbog proživljenog šoka članice posade organiziran je prihvat HMS u luci Gaženica.

O svemu obaviještena charter kompanija. Okolnosti ove nesreće će biti utvrđene od strane LK Zadar.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Grad

Županijski dani: Mjerenje tlaka i razine šećera u krvi

Objavljeno

-

By

Povodom Dana Zadarske Županije, Županija, Medicinska škola “Ante Kuzmanić” u suradnji s Ljekarnom Zadar organizirali su akciju mjerenja tlaka i određivanje šećera (glukoze) u krvi. Na ovakav način podižemo svijest o važnosti ranog otkrivanja hipertenzije i dijabetesa, te prevenciji istih. Hipertenzija (povišeni krvni tlak) je trenutno najveći ubojica  na svijetu, te mi kao ljekarnici savjetujemo i educiramo pacijente o redovitoj samokontroli tlaka, te uvođenjem nefarmakoloških mjera u eventualnu terapiju, te pružamo nova saznanja u svezi liječenja i prevencije rizičnih skupina – rekla je Miranda Jamnicki Doimi di Delupis, mag.pharm.- Hipertenzija često prolazi  bez simptoma, te ju često zovu “tihi ubojica” tako da podržavamo i potičemo na jos ovakvih hvalevrijednih aktivnosti u ljekarnama jer tek nakon moždanog udara pacijent dolazi do spoznaje da ima hipertenziju.Kod prvih znakova hipertenzije i predijabetesa savjetujemo odlazak liječniku zbog detaljne opservacije. Predijabetes je također opasno zdravstveno stanje u kojem je glukoza u krvi povišena, ali je ispod vrijednosti za dijagnozu dijabetesa (NATAŠTE: 5.6mmol/L- 7.2 mmol/L  i  2 SATA NAKON OBROKA: 7.8 mmol/L- 11.0 mmol/L). Ovakvo stanje može potrajati godinama prije nego se uspostavi dijagnoza, te može izazvati brojne ozbiljne komplikacije kao stu su moždani i srčani udar, oštećenje bubrega i vida itd.. Rizični čimbenici na koje uvijek upozoravamo pacijente su prekomjerna tjelesna težina, fizička neaktivnost, nezdrava prehrana, pušenje, genetika, policisticni jajnici. Naglasak je na prevenciji i smanjenju progesije bolesti, te promjena stila života uvođenjem zdravih navika  u svrhu poboljšanja zdravlja i kvalitete života. Hvala učenicima 5. razreda Medicinske škole “Ante Kuzmanić” i prof. Petri Karagi na angažmanu i optimizmu koji su unijeli u ljekarnu “Andrović”.

 
Nastavi čitati

Grad

Sedmo izdanje Street Food Festivala: Kulinarski i glazbeni spektakl na Puntamici

Objavljeno

-

By

Zadarski Street Food Festival ponovno oduševljava posjetitelje kombinacijom vrhunske hrane i živih izvedbi domaćih glazbenih zvijezda

Najpoznatiji gastronomski i glazbeni događaj u Zadru – Street Food Festival –  vraća se po sedmi put na omiljeno mjesto okupljanja ljubitelja dobre hrane i glazbe – na Puntamiku! Od 26. travnja do 5. svibnja ova će destinacija postati vaše omiljeno odredište.

Ovaj festival postao je nezaobilazna destinacija za sve posjetitelje, bilo domaće i strane, koji žele uživati u jedinstvenom spoju okusa i ritmova uz predivan pogled na more.

Street Food Festival poznat je po svojoj raznovrsnoj ponudi hrane koja seže od tradicionalnih lokalnih specijaliteta do egzotičnih internacionalnih delicija koju s entuzijazmom spremaju najbolji zadarski ugostitelji. Posjetitelji će u čak deset dana imati priliku kušati sve – od sočnih burgera i tacosa do egzotičnih azijskih jela i slatkih poslastica, dok će se istovremeno zabavljati uz izvrsnu glazbu domaćih izvođača.

Na najljepšu pozornici u Dalmaciji stiže Sandi Cenov, genijalna ekipa iz TBF-a,  Petar Dragojević i energična Indira!

Atmosfera na festivalu bit će nezaboravna, kao i uvijek, uz odlične nastupe koji će posjetitelje držati na nogama do kasno u noć.

Sedmo izdanje Street Food Festivala na Puntamici očekuje se kao najveće do sada, s više izlagača hrane i još raznovrsnijim glazbenim programom

Organizatori pozivaju sve ljubitelje dobre hrane, odlične glazbe i vrhunske zabave da se pridruže ovoj gastronomsko-glazbenoj manifestaciji i stvore nezaboravne uspomene u prekrasnom ambijentu uz more.

Vidimo se od 26. travnja sve do 5. svibnja.

Street food festival otvoren je svakim radim danom od 16 do 24 sata, dok vikendom te 01.05. već možete uživati  u finoj spizi i osvježavajućim pićima od  12 do 24 sata.

Sve informacije potražite na www.zadarfoodfestival.com

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Svečano otvorenje novog Doma kulture u Benkovcu

Objavljeno

-

By

Svečano otvorenje novog Doma kulture u Benkovcu upriličit će se u petak, 19.4.2024. godine s početkom u 19,00 sati (Šetalište kneza Branimira 44, Benkovac). Nazočne očekuje bogat program, između ostalog, moći će uživati uz vrhunske glasove 4 tenora, Klape Asserie, Klape Kotaranke i KUD-a Branimir.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu