Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FILIPJANSKI TURIZAM OVE GODINE DOSEGNUO 80% REKORDNE 2019. Ključ uspjeha je tradicija gostoprimstva prema turistima iz bliskih zemalja

Objavljeno

-

Višegodišnja ulaganja u promotivno-turističke aktivnosti i razvoj novih turističkih proizvoda pretvorili su filipjansko područje u izuzetno poželjnu turističku destinaciju.

– Općina Sv. Filip i Jakov broji oko 4.700 stanovnika, dok statistički podaci iz eVisitora govore da je ovdje u prvih devet mjeseci, od 1. siječnja 2021. do 30. rujna 2021., boravilo 46.612 gostiju (domaći 11.664, strani 34.948), koji su ostvarili 440.605 noćenja (domaći 128.100, strani 312.505), kaže Ana Barbaroša, stručna suradnica za marketing općinske Turističke zajednice.

Protekle godine u istom razdoblju boravilo je 38.233 gostiju (domaći 10.707, strani 27.526) s ostvarenih 375.035 noćenja (domaći 117.866, strani 257.169). U rekordnoj 2019. godini ovdje su boravila 63.504 gosta (domaći 15.416, strani 48.088), koji su ostvarili čak 550.636 noćenja (domaći 162.640, strani 397.996).

Iznad očekivanja

– Tri naselja u priobalju (Sv. Filip i Jakov, Sv. Petar, Turanj) i tri naselja u zaobalju (Raštane Donje, Raštane Gornje, Sikovo) od 1. siječnja 2021. do 30. rujna 2021. bilježi 46.612 dolazaka što je 22 % više nego u 2020., a s obzirom na rekordnu 2019. godinu broj dolaska je manji za 26%. U istom razdoblju ostvareno je 440.605 noćenja što je 17% više nego 2020, a u odnosu na 2019. noćenja je manje za 20%, detaljna je Barbaroša.

Iznimno dobri trendovi turističkog prometa iz srpnja nastavljeni su i tijekom kolovoza i rujna u kojem je praktično izjednačen rezultat postignut rekordne 2019. godine.

– Usprkos narančastoj, a potom i crvenoj korona zoni ove brojke najbolja su potvrda kako su sve dosadašnje aktivnosti i pripreme za ovogodišnju turističku sezonu koje su provedene na državnoj i lokalnoj sredini izuzetno dobro prepoznali turisti, kaže Barbaroša.

Kad su u pitanju noćenja turista, rezultati su usprkos najavama za ovogodišnju turističku sezonu, iznad svih očekivanja.

Zahvala svim dionicima u turizmu

– Najsigurnija smo i najbliža mediteranska destinacija za ključna tržišta i gosti to prepoznaju. Imamo puno razloga biti zadovoljni, ali još više biti odgovorni, poručuje Barbaroša dodajući kako su ovogodišnji odlični turistički rezultati, koji se mogu usporediti s 2019. godinom, ostvareni u privatnom smještaju i kampovima, dok su hotelska apartmanska naselja i hoteli ostvarili manji broj dolazaka i noćenja u odnosu na 2019. godinu.

– U ime Općine Sv. Filip i Jakov i Turističke zajednice želim prije svega zahvaliti svim dionicima u turizmu koji su svojim radom, trudom, zalaganjem i velikom odgovornošću doprinijeli da sezona protekne u najboljem redu, ističe Barbaroša.

Nekoliko je okolnosti kojima možemo zahvaliti uspjeh ove turističke sezone, kaže ona, među njima je možda najmanje zaslužna boja na karti Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Popunjenost i potrošnja

– Najvažnija okolnost je naša duga tradicija gostoprimstva prema turistima bliskih nam zemalja. Dakako i relativno mala cestovna udaljenost od emitivnih tržišta što je posebno značajno u uvjetima sporog oporavka avioprijevoza, smanjenog broja i skupljih letova, naglašava Barbaroša.

Hrvatska je i ove godine potvrdila status najsigurnijeg najbližeg odredišta Mediterana.

– Strani gosti koji dolaze na Rivijeru Sv. Filip i Jakov, izuzetno poželjnu destinaciju, najčešće traže mir i distancu od ljudi, tako da turistički, ugostiteljski i svi drugi djelatnici koji izravno ili neizravno posluju s turistima, zaista mogu biti zadovoljni izvrsnom popunjenošću u srcu turističke sezone i potrošnjom gostiju, navodi Barbaroša.

Masovno snižavanje cijena smještaja nije se dogodilo, kaže ona, uglavnom su cijene na razini prošlogodišnjih ili ponegdje tek neznatno niže.

Zabava i ljetni šušur

– Kako je već izjavio općinski načelnik Zoran Pelicarić, možemo biti optimistični za sljedeću godinu. Kako smo se kvalitetno pripremili za ovu sezonu koja je bila dominantno pod utjecajem korone, sjetimo se samo ne baš optimističnih najava, isto tako se, kako je rekao Pelicarić, moramo jako dobro pripremiti za sljedeću sezonu, poručuje Barbaroša.

– Zbog još jedne specifične godine u suživotu s koronom, održano je tek nekoliko manifestacija uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera. Uglavnom kazališne predstave, nastupi klapa, sportska i događnja na moru. Neka nam ovo bude zadnja turistička sezona s koronom, i domaći i furešti su se zaželjeli zabave i ljetnog šušura koji su svojevrsni brend našeg podneblja, zaključuje Barbaroša.

Izvor: Velimir Brkić/Zadarski list

 

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADRANI U CRNOJ GORI Predstavnici OB Zadar sudjelovali na promotivnim događanjima u sklopu projekata LAB OP i ON TIME

Objavljeno

-

By

U sklopu projekta LAB OP – Poboljšanje laboratorijskog i dijagnostičkog operativnog sustava i projekta ON TIME – Prevencijom i ranim otkrivanjem do učinkovitijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke predstavnici OB Zadar g. Željko Čulina, dr. med., g. Boško Katić, struč.spec.oec. te g. Marko Mašina univ.spec.oec  sudjelovali su u Crnoj Gori na promotivnim događanjima vezanima za projekte.

U sklopu projekta LAB OP čiji je nositelj OB Zadar u Opštoj bolnici “Blažo Orlandić” Bar održano je promotivno događanje puštanja u rad kazetnog pneumatskog transportnog cijevnog sustava – zračne pošte, instaliranog u Službi laboratorijske dijagnostike.

Predstavnik OB Zadar g. Marko Mašina, univ.spec.oec  predstavio je partnere i aktivnosti do sada provedene projektom.

Predstavnici OB Zadar uputili su čestitke domaćinu, direktoru Bolnice gospodinu Igoru Karišiku, dr. med. u nadi da će ovaj jedinstveni sustav u Baru i Crnoj Gori poboljšati kvalitetu usluga u javnom zdravstvu, olakšati rad i unaprijediti efikasnost laboratorijske dijagnostike na zadovoljstvo kako medicinskih radnika, tako i pacijenata.

Više o projektu LAB OP.

U sklopu projekta ON TIME vodeći parter na projektu Zavod za javno zdravstvo Zadar u suradnji s domaćinom, Institutom za javno zdravlje Crne Gore u Podgorici je organizirao promotivno događanje s ciljem predstavljanja realiziranih projektnih aktivnosti, ostvarenih projektnih rezultata te Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke i raka debelog crijeva na kojem su sudjelovali i projektni partneri iz Opšte bolnice “Blažo Orlandić” Bar te Opće bolnice Zadar.

U ime Opće bolnice Zadar g. Marko Mašina predstavio je realizirane projektne aktivnosti te ostvarene projektne rezultate OB Zadar.

Tako je u OB Zadar u sklopu projekta ON TIME instaliran CATO sustav za propisivanje i pripravu citostatske terapije. To je sustav koji omogućuje propisivanje individualnog plana liječenja za pojedinog bolesnika s visokom točnosti doze lijeka koja se priprema u centralnoj pripravi citostatika te omogućava efikasnije liječenje i praćenje liječenja naših pacijenata. Do sada je u OB Zadar više od 600 bolesnika primilo optimiziranu terapiju za liječenje karcinoma putem implementiranog sustava citostatske pripreme.

Isto tako u sklopu projekta čiji je nositelj Zavod za javno zdravstvo Zadar, Odjel za kliničku radiologiju Opće bolnice Zadar postao je bogatiji za novi dijagnostički ultrazvučni uređaj s linearnom sondom koji spada u uređaje najsuvremenije generacije koji svojim karakteristikama uvelike pomaže u ranom otkrivanju karcinoma dojke, a na kojemu je do sada u našoj bolnici pregled obavilo više od 200 pacijenata.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

GROW GREEN Posađena 33 stabla na Crvenim kućama

Objavljeno

-

By

U sklopu projekta Grow Green danas su posađene 33 platane na području Crvenih kuća, u ulici Ive Mašine. Uz pomoć djelatnika tvrtke Nasadi i učenika Poljoprivredno prehrambene škole, Grad Zadar je, kao partner u projektu, nabavio sadnice stabala i organizirao sadnju kako bi se zelenilom oplemenio i ovaj dio grada.

Gradonačelnik Branko Dukić osvrnuo se i na druge “zelene” projekte Grada: Drago mi je  da smo sudionici ovog projekta sa ostalim europskim gradovima, kako bi smanjili utjecaj klimatskih promjena koje su sve veće. Nastojimo  ozbiljnim projektima odgovriti na izazove. U iduće 2 godine planiramo zasaditi oko 250 stabala. nastojimo sačuvati zelenilo i povećati njegovu površinu, a to ćemo implementirati i u prostornom planu.Krenuli smo u suradmnji sa Hrvatskim šumama u šumi Musapstan, nastavit ćemo sadnjom stabala, iskorištavanjem retencijskih bazena i uspostavom parkovnih zona pokazumeo jasnu namjeru da ovaj graed ima što više zelenila. Također, radimo i na uspostavi kišnih vrtova, a u budućnosti i na izgradnji propusnih parkirnih površina kako bi smanjili utjecaj zatopljenja.

Osnovni cilj projekta Grow Green je razviti i implementirati tzv. NBS strategije „Nature based Solutions“ (Rješenja utemeljena na prirodi) kako bi se osigurala troškovno učinkovita i dugoročna rješenja za rješavanje društvenih izazova kao što su klimatske promjene, sigurnost vode, sigurnost hrane, ljudsko zdravlje i sl. Projektom se nastoji procijeniti i razviti inovativni, isplativi i održiv pristup za postizanje navedenog. Projekt je vrijedan 11.589.852,00 €, od čega je budžet Grada Zadra 119.620,00 €.  Radi se o partnerstvu 6 EU zemalja i grada Wuhan (Kina) – Manchester (Velika Britanija), Valencia (Španjolska), Wroclaw (Poljska), Wuhan (Kina), Lille (Francuska), Zadar (Hrvatska) i Modena (Italija).

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA IZ ZEMUNIKA Krila Oluja prezentirala program za 2022. godinu u punom sastavu od šest aviona

Objavljeno

-

By

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku u ponedjeljak 16. svibnja 2022. godine održana je prezentacija programa za ovu godinu i predstavljanje dva nova člana akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje”.

Prezentaciji je nazočio ministar obrane Mario Banožić sa suradnicima, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec te drugi predstavnici HRZ-a.

“Krila Oluje” u sezonu 2022. ulaze u punom sastavu od šest aviona, a letački program izvodit će se u formaciji šestorke.

Nakon što su izveli ovogodišnji program, pilotima Krila Oluje uručena su Odobrenja i Certifikati o uvježbanosti programa 2022., a novim članovima, natporučniku Danijelu Rigi i poručniku Matiji Đurašinu, uručene su diplome.

Ministar obrane Mario Banožić čestitao je pilotima “Krila Oluje” na uspješnom nastupu te novim članovima na ulasku u akrobatsku grupu.

“Svaki moj dolazak u Zemunik je u pravilu jedan novi i poseban doživljaj. Današnje predstavljanje novog programa ‘Krila Oluje’ i povećanje broja članova u akrobatskoj grupi jedan je novi i poseban doživljaj kojemu smo svjedočili kroz ove vrlo atraktivne 22 minute”, rekao je ministar.

Čestitao je novim članovima, istaknuvši da ga veseli dolazak novih pilota koji su se pridružili akrobatskoj grupi. Posebno je čestitao i zahvalio obiteljima pilota na pruženoj podršci: “Čestitke i zahvala obiteljima za svu onu žrtvu koju podnosite za svoje supružnike. Na taj način i vi doprinosite Hrvatskoj vojsci i hrvatskoj domovini”.

Osvrnuvši se na današnji događaj u Divuljama na kojem je svečano otkriven eksponat aviona MiG-21 pukovnika Ivice Ivandića, ministar je još jednom čestitao pukovniku Ivandiću na 30 godina potpore HRZ-u. “Pukovnik Ivandić je danas ovdje s nama i vjerujem da promatra ‘Krila Oluje’ na jedan poseban način. Upravo ovih 30 godina označilo je jedno razdoblje koje će uskoro biti iza nas, prije svega zahvaljujući nabavci višenamjenskog borbenog aviona, upravo ono što ste vi piloti tražili”, rekao je ministar.

“Nije nam bio cilj, kao Vladi, samo održati spremnost HRZ-a, nego i unaprijediti sposobnosti, a vi to svakim danom činite svojim radom i dok sam ministar obrane u meni ćete imati potpunu podršku. Čestitke svima, budite i ostanite Domovini vjerni”, poručio je Banožić.

Voditelj akrobatske grupe “Krila Oluje” satnik Darko Belančić zahvalio je svima na potpori i podršci tijekom obuke novog sastava “Krila Oluje”, koja u sezoni 2022. imaju dva nova člana. “Obuka je trajala sedam mjeseci. Bilo je naporno, bilo je uspona i padova, međutim jako mi je drago da stojim tu pred vama nakon što je program odrađen i zadaća izvršena. Nadam se da je program ispunio vaša očekivanja i opravdao uloženo povjerenje. Hvala puno svima na podršci, a posebno našim obiteljima koji su bili uz nas i bez kojih bi ovo bilo puno teže za obaviti. Hvala na strpljenju, razumijevanju i potpori”, rekao je.

Novi članovi “Krila Oluje”, natporučnik Danijel Rigo i poručnik Matija Đurašin istaknuli su zadovoljstvo nakon leta.

“Izmiješane su emocije. Zadnje tri godine proveo sam s grupom kao komentator i već sam upoznat s radom grupe, ali naravno, san je svakoga tko uđe u tu grupu, da s njima i poleti. Ovo je bila poprilično teška zadaća, uz koju imamo i druge zadaće unutar naše eskadrile kao nastavnici letenja”, istaknuo je natporučnik Rigo.

Poručnik Đurašin rekao je da su pripreme bile izazovne i zahtjevne, ali da su, uz dobro vodstvo i dobre nastavnike, uspjeli pripremiti i odraditi službeni program za iduću sezonu. “Ovo je novi korak u mojoj karijeri, u cilju unaprjeđenja moje letačke vještine”, rekao je.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu