Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FILIPJANSKI TURIZAM OVE GODINE DOSEGNUO 80% REKORDNE 2019. Ključ uspjeha je tradicija gostoprimstva prema turistima iz bliskih zemalja

Objavljeno

-

Višegodišnja ulaganja u promotivno-turističke aktivnosti i razvoj novih turističkih proizvoda pretvorili su filipjansko područje u izuzetno poželjnu turističku destinaciju.

– Općina Sv. Filip i Jakov broji oko 4.700 stanovnika, dok statistički podaci iz eVisitora govore da je ovdje u prvih devet mjeseci, od 1. siječnja 2021. do 30. rujna 2021., boravilo 46.612 gostiju (domaći 11.664, strani 34.948), koji su ostvarili 440.605 noćenja (domaći 128.100, strani 312.505), kaže Ana Barbaroša, stručna suradnica za marketing općinske Turističke zajednice.

Protekle godine u istom razdoblju boravilo je 38.233 gostiju (domaći 10.707, strani 27.526) s ostvarenih 375.035 noćenja (domaći 117.866, strani 257.169). U rekordnoj 2019. godini ovdje su boravila 63.504 gosta (domaći 15.416, strani 48.088), koji su ostvarili čak 550.636 noćenja (domaći 162.640, strani 397.996).

Iznad očekivanja

– Tri naselja u priobalju (Sv. Filip i Jakov, Sv. Petar, Turanj) i tri naselja u zaobalju (Raštane Donje, Raštane Gornje, Sikovo) od 1. siječnja 2021. do 30. rujna 2021. bilježi 46.612 dolazaka što je 22 % više nego u 2020., a s obzirom na rekordnu 2019. godinu broj dolaska je manji za 26%. U istom razdoblju ostvareno je 440.605 noćenja što je 17% više nego 2020, a u odnosu na 2019. noćenja je manje za 20%, detaljna je Barbaroša.

Iznimno dobri trendovi turističkog prometa iz srpnja nastavljeni su i tijekom kolovoza i rujna u kojem je praktično izjednačen rezultat postignut rekordne 2019. godine.

– Usprkos narančastoj, a potom i crvenoj korona zoni ove brojke najbolja su potvrda kako su sve dosadašnje aktivnosti i pripreme za ovogodišnju turističku sezonu koje su provedene na državnoj i lokalnoj sredini izuzetno dobro prepoznali turisti, kaže Barbaroša.

Kad su u pitanju noćenja turista, rezultati su usprkos najavama za ovogodišnju turističku sezonu, iznad svih očekivanja.

Zahvala svim dionicima u turizmu

– Najsigurnija smo i najbliža mediteranska destinacija za ključna tržišta i gosti to prepoznaju. Imamo puno razloga biti zadovoljni, ali još više biti odgovorni, poručuje Barbaroša dodajući kako su ovogodišnji odlični turistički rezultati, koji se mogu usporediti s 2019. godinom, ostvareni u privatnom smještaju i kampovima, dok su hotelska apartmanska naselja i hoteli ostvarili manji broj dolazaka i noćenja u odnosu na 2019. godinu.

– U ime Općine Sv. Filip i Jakov i Turističke zajednice želim prije svega zahvaliti svim dionicima u turizmu koji su svojim radom, trudom, zalaganjem i velikom odgovornošću doprinijeli da sezona protekne u najboljem redu, ističe Barbaroša.

Nekoliko je okolnosti kojima možemo zahvaliti uspjeh ove turističke sezone, kaže ona, među njima je možda najmanje zaslužna boja na karti Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Popunjenost i potrošnja

– Najvažnija okolnost je naša duga tradicija gostoprimstva prema turistima bliskih nam zemalja. Dakako i relativno mala cestovna udaljenost od emitivnih tržišta što je posebno značajno u uvjetima sporog oporavka avioprijevoza, smanjenog broja i skupljih letova, naglašava Barbaroša.

Hrvatska je i ove godine potvrdila status najsigurnijeg najbližeg odredišta Mediterana.

– Strani gosti koji dolaze na Rivijeru Sv. Filip i Jakov, izuzetno poželjnu destinaciju, najčešće traže mir i distancu od ljudi, tako da turistički, ugostiteljski i svi drugi djelatnici koji izravno ili neizravno posluju s turistima, zaista mogu biti zadovoljni izvrsnom popunjenošću u srcu turističke sezone i potrošnjom gostiju, navodi Barbaroša.

Masovno snižavanje cijena smještaja nije se dogodilo, kaže ona, uglavnom su cijene na razini prošlogodišnjih ili ponegdje tek neznatno niže.

Zabava i ljetni šušur

– Kako je već izjavio općinski načelnik Zoran Pelicarić, možemo biti optimistični za sljedeću godinu. Kako smo se kvalitetno pripremili za ovu sezonu koja je bila dominantno pod utjecajem korone, sjetimo se samo ne baš optimističnih najava, isto tako se, kako je rekao Pelicarić, moramo jako dobro pripremiti za sljedeću sezonu, poručuje Barbaroša.

– Zbog još jedne specifične godine u suživotu s koronom, održano je tek nekoliko manifestacija uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera. Uglavnom kazališne predstave, nastupi klapa, sportska i događnja na moru. Neka nam ovo bude zadnja turistička sezona s koronom, i domaći i furešti su se zaželjeli zabave i ljetnog šušura koji su svojevrsni brend našeg podneblja, zaključuje Barbaroša.

Izvor: Velimir Brkić/Zadarski list

 

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu