Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(VIDEO) POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA “SVEUČILIŠNA ZNANSTVENO-NASTAVNA INFRASTRUKTURA ZA 21. STOLJEĆE KK.06.2.2.13.0001” Obnova stare Tehničke škole ima veliku simboliku za Sveučilište i Zadar

Objavljeno

-

Na Sveučilištu u Zadru danas je održana početna konferencija projekta “Sveučilišna znanstveno-nastavna infrastruktura za 21. stoljeće KK.06.2.2.13.0001”, čiji će rezultat biti obnovljena stara Tehnička škola na Poluotoku. Uoči konferencije mediji su mogli nazočiti kratkom obilasku objekta u kojemu se nastava izvodila do 2004. godine, nakon čega je bio prepušten propadanju. Na početnoj konferenciji premijerno je prikazana 3D vizualizacija rezultata projekta.

Rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican rekla je kako se početna konferencija održava na simboličan dan kada počinje nastava za novu generaciju studenata.

– Na čelu sam Sveučilišta koje je od osnutka do danas posve isprofilirana visokoobrazovna institucija. Razvijali smo se iznutra, a zaostajali infrastrukturno te smo na četiri lokacije u iznajmljenim prostorima. Pomicali smo granice u kvaliteti, objavljivanjem radova i znanstvenim projektima, unaprjeđenjem studijskih programa, stvaranjem adekvatnih uvjeta za rad studenata, profesora i svih djelatnika. Završetkom zgrade novog studentskog doma počinjemo s obnove stare Tehničke škole i nadam se da će u ljetnom semestru 2023. godine biti spremna za useljenje, rekla je rektorica Vican.

Istaknula je i kako je od 2007. godine do danas Sveučilište sa zgradom prošlo sve korake, pa i one kada se projekt na političkoj razini htjelo usporiti ili zaustaviti. Međutim, zahvaljujući razboritosti u Zadarskoj županiji i Gradu Zadru, ministru Radovanu Fuchsu koji je 2010. obišao objekt, premijeru Andreju Plenkoviću koji je prošle godine uručio ugovor za rekonstrukciju zgrade, svi su izazovi u pripremi projekta savladani.

– S 5.500 studenata i 650 djelatnika Sveučilište je grad u gradu. Gdje je sveučilište, tu su studenti, gdje su oni tu su mladost, zdravlje, veselje, tu je život!, istaknula je rektorica Vican.

Gradonačelnik Branko Dukić rekao je kako će se ovim zahvatom zaokružiti impresivan ulaz u grad, od Bedema zadarskih pobuna, Muzeja antičkog stakla, Poljane Šime Budinića i Petra Zoranića do Providurove i Kneževe palače.

– Grad Zadar posebnu pozornost posvećuje ulaganju znanje i mlade, podizanje kreativnosti i izvrsnosti. Spremno smo dočekali mogućnosti financiranja takvih projekata kroz ITU mehanizam te stvorili uvjete da nove generacije u Zadru planiraju svoju budućnost. Izjave pri osnivanju Sveučilišta danas postaju stvarnost, jer je ono postalo suvremeno međunarodno sveučilište, generator znanja i pokretač brojnih inovativnih procesa u službi znanosti, istaknuo je Dukić.

Zamjenik župana Šime Vicković iz prve ruke zna o kakvom se objektu radi, budući da je bio učenik Tehničke škole u posljednjoj generaciji koja je napustila školsku zgradu 2004. godine.

– Ovaj dio zgrade prepustili smo Sveučilištu 2007. godine, a u drugom dijelu planirali smo obnoviti objekt za potrebe školske zgrade. Kako nismo bili u mogućnosti realizirati taj projekt i njega smo prepustili Sveučilištu, s pravom gradnje na 25 godina bez naknade. Iskreno vjerujem da će novi prostori postati mjesto stjecanja novih znanja, rekao je Vicković.

Voditeljica projekta Irena Kozulić predstavila je proces obnove objekta koji zbog lošeg stanja predstavlja opasnost za prolaznike i narušava izgled gradske jezgre. Njegovom obnovom, koja će se uz nadzor konzervatora provesti u izvornom obliku, Sveučilište će djelomično zadovoljiti potrebe za prostornim kapacitetima. Radove izvodi Strabag d.o.o. uz nadzor D&Z i Investinženjeringa.

Okupljenima su se obratili državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak, koji je rekao da je Sveučilište u Zadru postalo nezaobilazni visokoobrazovni resurs u Republici Hrvatskoj i cijelom Mediteranu te državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, koji je istaknuo da do ovakvih projekata ne dolazi slučajno, kao ni do sedam preostalih preko kojih se u Gradu kroz ITU mehanizam ulaže preko 2 milijarde kuna.

– Ovo je “točka na i” odlične suradnje Sveučilišta, Vlade, Grada i Županije. Nakon ulaganja u studentski smještaj i niza otvorenih gradilišta, kreće gradnja dugoočekivanog projekta, s velikim simbolikom i emocijom za Zadar, rekao je Erlić.

Provedba projekta “Sveučilišna znanstveno-nastavna infrastruktura za 21. stoljeće KK.06.2.2.13.0001” započela je 1. lipnja 2020. godine, potpisom Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, odobrenih za financiranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga KK.06.2.2.13. ITU – Revitalizacija brownfield lokacija Urbanog područja Zadar, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Planirano razdoblje provedbe projekta je od 1. lipnja 2020. do 1. lipnja 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je 34.348.000,00 HRK, a EU sufinanciranje iznosi 26.000.000,00 HRK.

Povijest gradnje i dogradnji zgrade za obrte i zanate
Zadar je stoljećima bio otok te je na mjestu današnje zgrade stare Tehničke škole prolazio kanal. Do promjene paradigme dolazi sedamdesetih godina 19. stoljeća, kada započinje gradnja mnogih objekata, a Zadar od otoka postaje poluotok. Ključni događaj bila je oporuka bogatog trgovca Pasqualea Bakmaza, koji je nakon smrti 1887. godine ostavio veliki iznos novca za javne potrebe – 50.000 tadašnjih forinti za gradnju škole, 4.000 forinti za dogradnju zvonika na katedrali sv. Stošije i 1.000 forinti za zadarsko sirotište, otkrio je u svojoj prezentaciji prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić.

Trebalo je dosta vremena do dođe do zgrade za obrte i zanate, kako se tada nazvala. Nakon projekta Enea Nikolicha gradnja započela 1908. godine te je otvorena 1910. godine, najprije u obliku slova “L”, slično današnjoj zgradi Fine na drugom kraju Poluotoka. Zbog potrebe za radionicama i praktičnom nastavom gradile su se ekstenzije, sve do pedesetih godina 20. stoljeća i oblika koji je poznat danas. Srećom, nije doživjela znatnija oštećenja u bombardiranju u Drugom svjetskom ratu, pa je u nju nakon rata smještena Industrijska škola, kasnije Tehnička škola i TŠC, a dio tradicije iz nje vuče i Strukovna škola Vice Vlatkovića.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) DAN OPĆINE / Gračac se aktivno razvija uz ruralni turizam i nove razvojne projekte

Objavljeno

-

By

Nizom aktivnosti obilježava se Dan općine Gračac i blagdan njezinog nebeskog zaštitnika Sv. Jurja. Tim je povodom u multimedijalnoj dvorani Kulturno informativnog centra Napredak održana Svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su, uz ostale, nazočili potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga i župan Božidar Longin sa zamjenikom Šimom Vickovićem.  

Okupljene su pozdravili domaćini, predsjednica Općinskog vijeća Ankica Rosadnić i načelnik Robert Juko koji je u svojem obraćanju istaknuo da se u Gračacu provode brojni projekti, uglavnom uz značajnu pomoć sredstava iz europskih i nacionalnih fondova te Zadarske županije. Općina se tijekom prošle godine suočila i s posljedicama velike poplave, no uz pomoć države i županije štete su uglavnom uspješno sanirane.

Veseli me doći u ovaj naš lički dio županije u općinu kao je površinom naša najveća jedinica lokalne samouprave, a veća je i od nekih županija, istaknuo je u svom obraćanju župan Longin.

„Najveći razvojni potencijal ovoga kraja jesu prirodne ljepote i čist okoliš, a u takvom okolišu najbolju razvojnu perspektivu imaju ekološka proizvodnja i ruralni turizam koji bilježi sve veće brojke. Ukazuje nam to na činjenicu da su gosti otkrili ovu ljepotu koja, za razliku od obale, ljeti pruža mir i svježinu te da je uloženo puno u podizanje i broja i kvalitete smještajnih kapaciteta. Bez sumnje je na porast gostiju utjecalo i otvaranje Centra izvrsnosti Cerovačke špilje, projektu na kojem je partner bila i Zadarska županija, kao i naša ustanova Natura Jadera. Županijska turistička zajednica, pak, osmislila je i posebnu kampanju promocije velebitskog i ličkog dijela naše županije“, naglasio je župan dodavši da Zadarska županija s općinom Gračac ima odličnu suradnju i kontinuirano pružamo pomoć lokalnoj samoupravi u ostvarenju značajnih projekata.

„Kvalitetna komunalna infrastruktura od izuzetne je važnosti i za život stanovnika i za razvoj turizma. Tako će Zadarska županija financirati izgradnju cjevovoda za priključak na vodovodnu mrežu Centra za izvrsnosti Cerovačke špilje. Županijska uprava za ceste u prošloj je godini obavila sanaciju šteta nakon poplave, kao i mosta preko Une u Suvaji. Županiji su kroz program podrške brdsko-planinskim područjima odobrena sredstva za uređenje školskog igrališta osnovne škole u Gračacu, a preko mehanizma prekogranične suradnje Hrvatska – BiH prijavili smo 850 tisuća eura vrijedan projekt koji uključuje uređenje pješačkih staza na području općine Gračac“, najavio je župan Longin.

Potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga naglasila je kako je Gračac dobar primjer proaktivne općine te najavila da će Vlada i dalje pružati potporu svim kvalitetnim projektima.

„Vrlo je važan partnerski odnos općina i gradova sa županijama i ministarstvima, jer je to konkretna mjera podrške razvojnim projektima i doprinos jačanju ravnomjernog regionalnog razvoja. Za nastavak gospodarskog rasta Hrvatske i uspješnog provođenja projekata važna je i stabilnost vlasti te vjerujem u nastavak partnerskog odnosa nacionalne i lokalne razine“, poručila je Šimpraga.

Na Svečanoj sjednici uručena su i godišnja priznanja. Nagrađene su najbolje učenice generacije, Doris Drlja (OŠ Nikole Tesle) i Marija Andrić (SŠ Gračac), a općinska priznanja zaslužili su i Služba civilne zaštite Zadar te Hrvatska gorska služba spašavanja.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ČISTOĆA ZADAR: Važnost edukacije o cjelovitom gospodarenju otpadom

Objavljeno

-

Jedno od temeljnih ljudskih prava je pravo svakog čovjeka na život u zdravom i čistom okolišu. Međutim, trebamo si postaviti pitanje koliko mi danas ostvarujemo to pravo, i ako ne, tko je krivac tomu?

Osvrnemo li se oko sebe, promotrimo li dobro okoliš u kojem živimo, uočit ćemo jedan od najvećih ekoloških problema u svijetu – otpad. Veoma je rasprostranjen, svakoga dana nastaju sve veće količine, a njegov štetan utjecaj na zdravlje ljudi i okoliš tjera nas da što hitnije poduzmemo neke korake u rješavanju problema.

I opet se zapitajmo: što je uzrok tome? Svima je jasno da sami utječemo na uvjete u kojima živimo. Otkuda onda toliko otpada oko nas? Jesmo li nemarni? Ponašamo li se nemarno prema prirodi? Poznajemo li dobro problematiku otpada? Jesmo li svjesni posljedica neodgovornog ponašanja prema prirodi? Što će biti sutra?

Mi u Čistoći d.o.o. ne želimo samo postavljati pitanja niti davati gotove odgovore, već potaknuti građane da uoče probleme koji se javljaju kod gospodarenja otpadom te da se zajedno prihvatimo njihova rješavanja. Svjesni smo da samo promjena načina razmišljanja i čovjekova odnosa prema okolišu te načina postupanja s otpadom može rezultirati ostvarenjem postavljenih ciljeva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

To je moguće postići samo sustavnom edukacijom svih dobnih skupina, počevši od onih najmlađih.

Otuda i naš projekt pod nazivom «Edukacija o cjelovitom gospodarenju otpadom» koji već dugi niz godina provodimo u suradnji sa dječjim vrtićima u Zadru. Polazeći od toga da smo mnoge navike koje imamo stekli kao djeca, za početak smo se detaljnije posvetili djeci predškolske dobi. Cilj nam je kod njih razviti pozitivne navike postupanja s otpadom (izbjegavanje, smanjivanje, odvojeno sakupljanje otpada i sl.).

Svi su sadržaji prilagođeni njihovom uzrastu, a njima im nastojimo omogućiti da aktivnim učenjem, doživljavanjem, izravnim susretom s okolišem usvoje nova znanja o otpadu i njegovom zbrinjavanju, uoče probleme i pronalaze načine njihova rješavanja. Također ih nastojimo potaknuti da ispravno reagiraju na posljedice ljudskog nemara te da prihvate vlastitu odgovornost.

Obrazovanje za okoliš traje cijeli život, stoga nastojimo uključiti i mladež i odrasle na način prilagođen njima.

Jedan od glavnih uzroka nepravilnog odnosa ljudi prema otpadu slaba je informiranost, neupućenost u posljedice nepravilnog odlaganja i postupanja s otpadom, neosviještenost vezana za potrebu smanjenja, odvojenog sakupljanja, recikliranja. Trudimo se što detaljnije informirati ljude, i to edukativno-promidžbenim materijalima (letci, brošure…), organizacijom društvenih aktivnosti ili preko medija, potičemo međusobnu kvalitetnu komunikaciju čime im želimo omogućiti sudjelovanje u zaštiti okoliša.

Svjesni smo da samo promjena načina razmišljanja i čovjekova odnosa prema okolišu te promjena načina postupanja s otpadom može rezultirati sprječavanjem daljnje degradacije i narušavanja prirodnog okoliša.

I nama u Čistoći i građanima Zadra i okolice čist i lijep okoliš u kojem živimo treba biti prioritet, a zajedno ćemo to lakše ostvariti.

Svaki građanin ima pravo na život u zdravom okolišu, pravo na informaciju te na sudjelovanje u procesima odlučivanja glede upravljanja i gospodarenja otpadom i okolišem.

Upravo zbog toga vrlo nam je bitan odnos naših djelatnika i građana Zadra, tako da ćemo i ubuduće nastojati da on bude još brži i kvalitetniji, na obostrano zadovoljstvo.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POZIVNICA / Dan otvorenih vrata Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića

Objavljeno

-

By

Pozivamo učenike, roditelje i sve zainteresirane sugrađane da nas posjete u petak, 26. travnja 2024., u vremenu od 10 do 13 sati na adresi ulica dr. F. Tuđmana 24/h povodom Dana otvorenih vrata, stoji u objavi iz Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića.

Tijekom Dana otvorenih vrata svi posjetitelji imat će priliku obići Školu i upoznati se sa svim smjerovima i njihovim zanimljivostima. Ovo se osobito tiče osnovnoškolaca pred kojima je odabir upisa srednje škole te im je ovo mogućnost da se pobliže informiraju o svom mogućem izboru.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu