Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(VIDEO) POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA “SVEUČILIŠNA ZNANSTVENO-NASTAVNA INFRASTRUKTURA ZA 21. STOLJEĆE KK.06.2.2.13.0001” Obnova stare Tehničke škole ima veliku simboliku za Sveučilište i Zadar

Objavljeno

-

Na Sveučilištu u Zadru danas je održana početna konferencija projekta “Sveučilišna znanstveno-nastavna infrastruktura za 21. stoljeće KK.06.2.2.13.0001”, čiji će rezultat biti obnovljena stara Tehnička škola na Poluotoku. Uoči konferencije mediji su mogli nazočiti kratkom obilasku objekta u kojemu se nastava izvodila do 2004. godine, nakon čega je bio prepušten propadanju. Na početnoj konferenciji premijerno je prikazana 3D vizualizacija rezultata projekta.

Rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican rekla je kako se početna konferencija održava na simboličan dan kada počinje nastava za novu generaciju studenata.

– Na čelu sam Sveučilišta koje je od osnutka do danas posve isprofilirana visokoobrazovna institucija. Razvijali smo se iznutra, a zaostajali infrastrukturno te smo na četiri lokacije u iznajmljenim prostorima. Pomicali smo granice u kvaliteti, objavljivanjem radova i znanstvenim projektima, unaprjeđenjem studijskih programa, stvaranjem adekvatnih uvjeta za rad studenata, profesora i svih djelatnika. Završetkom zgrade novog studentskog doma počinjemo s obnove stare Tehničke škole i nadam se da će u ljetnom semestru 2023. godine biti spremna za useljenje, rekla je rektorica Vican.

Istaknula je i kako je od 2007. godine do danas Sveučilište sa zgradom prošlo sve korake, pa i one kada se projekt na političkoj razini htjelo usporiti ili zaustaviti. Međutim, zahvaljujući razboritosti u Zadarskoj županiji i Gradu Zadru, ministru Radovanu Fuchsu koji je 2010. obišao objekt, premijeru Andreju Plenkoviću koji je prošle godine uručio ugovor za rekonstrukciju zgrade, svi su izazovi u pripremi projekta savladani.

– S 5.500 studenata i 650 djelatnika Sveučilište je grad u gradu. Gdje je sveučilište, tu su studenti, gdje su oni tu su mladost, zdravlje, veselje, tu je život!, istaknula je rektorica Vican.

Gradonačelnik Branko Dukić rekao je kako će se ovim zahvatom zaokružiti impresivan ulaz u grad, od Bedema zadarskih pobuna, Muzeja antičkog stakla, Poljane Šime Budinića i Petra Zoranića do Providurove i Kneževe palače.

– Grad Zadar posebnu pozornost posvećuje ulaganju znanje i mlade, podizanje kreativnosti i izvrsnosti. Spremno smo dočekali mogućnosti financiranja takvih projekata kroz ITU mehanizam te stvorili uvjete da nove generacije u Zadru planiraju svoju budućnost. Izjave pri osnivanju Sveučilišta danas postaju stvarnost, jer je ono postalo suvremeno međunarodno sveučilište, generator znanja i pokretač brojnih inovativnih procesa u službi znanosti, istaknuo je Dukić.

Zamjenik župana Šime Vicković iz prve ruke zna o kakvom se objektu radi, budući da je bio učenik Tehničke škole u posljednjoj generaciji koja je napustila školsku zgradu 2004. godine.

– Ovaj dio zgrade prepustili smo Sveučilištu 2007. godine, a u drugom dijelu planirali smo obnoviti objekt za potrebe školske zgrade. Kako nismo bili u mogućnosti realizirati taj projekt i njega smo prepustili Sveučilištu, s pravom gradnje na 25 godina bez naknade. Iskreno vjerujem da će novi prostori postati mjesto stjecanja novih znanja, rekao je Vicković.

Voditeljica projekta Irena Kozulić predstavila je proces obnove objekta koji zbog lošeg stanja predstavlja opasnost za prolaznike i narušava izgled gradske jezgre. Njegovom obnovom, koja će se uz nadzor konzervatora provesti u izvornom obliku, Sveučilište će djelomično zadovoljiti potrebe za prostornim kapacitetima. Radove izvodi Strabag d.o.o. uz nadzor D&Z i Investinženjeringa.

Okupljenima su se obratili državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak, koji je rekao da je Sveučilište u Zadru postalo nezaobilazni visokoobrazovni resurs u Republici Hrvatskoj i cijelom Mediteranu te državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, koji je istaknuo da do ovakvih projekata ne dolazi slučajno, kao ni do sedam preostalih preko kojih se u Gradu kroz ITU mehanizam ulaže preko 2 milijarde kuna.

– Ovo je “točka na i” odlične suradnje Sveučilišta, Vlade, Grada i Županije. Nakon ulaganja u studentski smještaj i niza otvorenih gradilišta, kreće gradnja dugoočekivanog projekta, s velikim simbolikom i emocijom za Zadar, rekao je Erlić.

Provedba projekta “Sveučilišna znanstveno-nastavna infrastruktura za 21. stoljeće KK.06.2.2.13.0001” započela je 1. lipnja 2020. godine, potpisom Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, odobrenih za financiranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga KK.06.2.2.13. ITU – Revitalizacija brownfield lokacija Urbanog područja Zadar, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Planirano razdoblje provedbe projekta je od 1. lipnja 2020. do 1. lipnja 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je 34.348.000,00 HRK, a EU sufinanciranje iznosi 26.000.000,00 HRK.

Povijest gradnje i dogradnji zgrade za obrte i zanate
Zadar je stoljećima bio otok te je na mjestu današnje zgrade stare Tehničke škole prolazio kanal. Do promjene paradigme dolazi sedamdesetih godina 19. stoljeća, kada započinje gradnja mnogih objekata, a Zadar od otoka postaje poluotok. Ključni događaj bila je oporuka bogatog trgovca Pasqualea Bakmaza, koji je nakon smrti 1887. godine ostavio veliki iznos novca za javne potrebe – 50.000 tadašnjih forinti za gradnju škole, 4.000 forinti za dogradnju zvonika na katedrali sv. Stošije i 1.000 forinti za zadarsko sirotište, otkrio je u svojoj prezentaciji prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić.

Trebalo je dosta vremena do dođe do zgrade za obrte i zanate, kako se tada nazvala. Nakon projekta Enea Nikolicha gradnja započela 1908. godine te je otvorena 1910. godine, najprije u obliku slova “L”, slično današnjoj zgradi Fine na drugom kraju Poluotoka. Zbog potrebe za radionicama i praktičnom nastavom gradile su se ekstenzije, sve do pedesetih godina 20. stoljeća i oblika koji je poznat danas. Srećom, nije doživjela znatnija oštećenja u bombardiranju u Drugom svjetskom ratu, pa je u nju nakon rata smještena Industrijska škola, kasnije Tehnička škola i TŠC, a dio tradicije iz nje vuče i Strukovna škola Vice Vlatkovića.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

NAJAVA IZ VODOVODA: U ponedjeljak bez vode cijelo Kruševo i dio Novog Bokanjca

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Kruševu, dana 25.10.2021. (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h do 14:00h bez vode biti će potrošači u cijelom naselju Kruševo.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Kruševu, kod župne crkve.

Ujedno, zbog izvođenja radova tvrtke Pfeiffer prema ”Projektu poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar – Petrčane” u Zadru, dana 25.10.2021. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h do 15:00h bez vode biti će potrošači u ul.:

Zagrebačka ulica od kuć.br. 46 do kuć.br. 94
Ive Hegedušića
Ivana Matetića Ronjgova

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještene u ulici I.M. Ronjgova, kod kuć.br. 27.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POZITIVNA OCJENA IZ AGENCIJE ZA PLAĆANJA U POLJOPRIVREDI: LAG “Lauri” odobreno 247 tisuća kuna za lokalne temeljne usluge za ruralno stanovništvo

Objavljeno

-

By

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je Odluku o rezultatu administrativne kontrole zahtjeva za potporu kojom se pozitivno ocjenjuje Zahtjev za potporu Općine sv. Filip i Jakov, odnosno Lokalne akcijske grupe “Laura” za provedbu tipa operacije 7.4.1. »Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu« koji se provodi putem lokalnih razvojnih strategija odabranih LAG-ova.

Agencija za plaćanja utvrdila je intenzitet potpore u visini od 90 posto, dok je procijenjeni iznos potpore 247.466,59 HRK.

“Ovom Odlukom Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju utvrđuje da su delegirane administrativne provjere iz članka 48. Uredbe (EU) br. 809/2014, obavljene na način kako je propisano Sporazumom o suradnji te da je postupak odabira projekata proveden kako je propisano Smjernicama za provedbu postupka odabira projekata (u daljnjem tekstu: Smjernice), člankom 35. Pravilnika o provedbi Podmjere 19.2. »Provedba operacija unutar CLLD strategije«, Podmjere 19.3. »Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a« i Podmjere 19.4. »Tekući troškovi i animacija« unutar mjere 19 »Potpora lokalnom razvoju u okviru inicijative LEADER (CLLD – Lokalni razvoj pod vodstvom zajednice)« iz programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. (NN br. 96/17, 53/18), odabranom LRS i LAG Natječajem za provedbu tipa operacije MJERA 8.„Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili širenje lokalnih temeljnih usluga” LOKALNE AKCIJSKE GRUPE ‘LAURA'”, stoji u Odluci.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRISEGNULO DVOJE NOVIH VIJEĆNIKA Zadarska Županijska skupština sada ima 38 vijećnika

Objavljeno

-

By

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine prisegnulo je dvoje novih vijećnika.

Rajka Rađenović je iz redova pripadnika srpske nacionalne manjine, a njenim izborom  broj članova Županijske skupštine Zadarske županije povećava za 1 člana  i Županijska skupština Zadarske županije u ovom sazivu broji ukupno 38 članova.

 Također, umjesto  vijećnika Frane Vučetića (Most), koji je svoj mandat stavio u mirovanje, za člana Županijske skupštine s kandidacijske liste Mosta  određen je Branko Katić.

U nastavku sjednice prihvaćeno je Izvješće o radu upravnih tijela Zadarske županije za razdoblje siječanj – lipanj 2021. godine o kojem je govorio župan Božidar Longin.

Iz podnesenih izvješća upravnih tijela Zadarske županije vidljivo je da su u razdoblju siječanj – lipanj 2021. godini upravna tijela Zadarske županije obavila zadaće i poslovne aktivnosti predviđene Programom rada za 2021. godinu, a u skladu s nadležnostima te okolnostima epidemije COVID-19.

Prihvaćeno polugodišnje izvješće Proračuna za 2021. godinu

U nastavku sjednice prihvaćen  je polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Zadarske županije za 2021. godinu  kao i prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o poslovanju Županijske uprave za ceste Zadarske županije za razdoblje od 01. siječnja do 30. lipnja 2021. Godine. Prihvaćena je i Odluka o davanju suglasnosti na Izmjene i dopune financijskog plana Županijske uprave za ceste Zadarske županije za 2021. Godinu . Kako je pojasnio ravnatelj ŽUC-a Branko Kutija proračun te ustanove se povećao   u iznosu od 428.790 kn, zbog  sklopljenih sporazuma o sufinanciranju gradnje nogostupa u naselju Sikovo sa općinom sv Filip i Jakov i Općinom Novigrad za gradnju nogostupa u naselju Pridraga.

Vijećnici su usvojili Odluku o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Zadarske županije.

Naime, kako je 1. siječnja 2020. godine Zadarska županija počela obavljati povjerene poslove državne uprave i preuzela zatečene službenike i namještenike, pismohranu i drugu dokumentaciju te opremu i sredstva za rad dotadašnjeg Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji, bilo je potrebno uskladiti ustrojstvo i djelokrug upravnih tijela Zadarske županije. Stoga je i donesena navedena Odluka. U odnosu na dosadašnji ustroj i nazive sada su povjereni poslovi državne uprave (osim poslova opće uprave) iz dosadašnjeg djelokruga Upravnog odjela za povjerene poslove državne uprave prenijeti u djelokruge drugih odgovarajućih upravnih odjela. Nastavno na promjene djelokruga poslova,  u manjoj mjeri promijenjeni su  i nazivi pojedinih upravnih odjela.

Tako su sada upravna tijela Županije:

1. Ured župana

2. Služba za unutarnju reviziju

3. Upravni odjel za pravne i zajedničke poslove

4. Upravni odjel za financije i proračun

5. Upravni odjel za javnu nabavu i upravljanje imovinom

6. Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove

7. Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove

8. Upravni odjel za gospodarstvo i turizam

9. Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport

10. Upravni odjel za pomorsko dobro, more i promet

11. Upravni odjel za zdravstvo

12. Upravni odjel za hrvatske branitelje, udruge, demografiju i socijalnu politiku

13. Upravni odjel za opću upravu

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu