Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(VIKEND AKCIJA) STRUČNA PREDAVANJA U BIBINJAMA Mitovi i istina o križobolji, prehrani žena rekreativki i djece u sportu

Objavljeno

-

U subotu su u zgradi Općine Bibinje, u sklopu projekta Vikend akcija, održana tri stručna predavanja iz područja kineziologije i nutricionizma.

Magistra nutricionizma Tihana Pašalić iz Makarske je govorila o prehrani djece u sportu.

– Djeca nisu mali ljudi, oni su specifična skupina u populaciji sa specifičnim potrebama. Osnovno je osigurati im energiju koja se ‘skriva’ u hrani. Povećanjem fizičkih aktivnosti treba povećati unos ugljikohidrata, a tu nailazimo na problem jer se strah od ugljikohidrata prenio na opću populaciju, naglasila je magistra Pašalić te posebno istaknula značaj unosa tekućine.

– Gubitak tekućine od 2% dovodi do dehidracije. Djeca moraju naučiti odlaziti na trening s bocom vode. Preporuka je piti sportska pića, a za opravak i čokoladno mlijeko.

Također je ukazala kako se djecu pri stjecanju prehrambenih navika mora dovesti do toga da budu svjesna važnosti kvalitetne prehrane, ali da se nikako ne smije koraknuti u opsjednutost.

Odgovarajući na pitanja sudionika izričito je naglasila kako je stav struke da se treba odmaknuti od suplemenata jer se sve može nadoknaditi hranom.

Veronika Vlašić, također magistra nutricionizma, je govorila o prehrani žena rekreativki. Istaknula je kako su hidracija, unos vlakana, bjelančevina, esencijalnih masnih kiselina (koje su iznimno važne za umnu koncentraciju) kao i miran san, kojeg se može postići pravilnom prehranom, važne komponente o kojima treba povesti računa. Za kvalitetan san je, između ostalog, preporučljivo konzumirati špinat, blitvu, bijelo meso i kamilicu, a izbjegavati alkohol.

– Odmorniji ljudi su u pravilu 25% brži u obavljanju fizičkih zadataka nego oni koji pate od nedostatak kvalitetnog odmora, naglasila je Vlašić koja je tijekom predavanja ukazivala na značaj raznolike prehrane te posebice apostrofirala ulogu mahunarki.

– Valja ih konzumirati barem dva puta tjedno, savjetovala je stručnjakinja iz Poreča.

Magistar kineziologije Grgur Kovačić održao je predavanja na temu Križobolja – bolest suvremenog doba.

Nakon iznošenja statističkih podataka, koji kazuju da preko 80 posto populacije doživi onesposobljavajuću bol u leđima i kako je križobolja nakon prehlade drugi najčešći razlog odlaska k liječniku, Kovačić je informirao sudionike predavanja da 2% oboljelih završi na operaciji.

– Ako su simptomi nekontrolirano mokrenje, viseće stopalo, gubitak osjeta u nogama, konstantna bol i ako ste isprobali sve onda je operacija izvjestan ishod.

Uzroke križobolje je svrstao u tri skupine: biološke, sociološke i psihološke. Primjerima iz prakse dočarao je treću skupinu.

– Puno toga ovisi o našoj percepciji, očekivanjima i ponašanju. Priča kaže da je jednom radniku čavao prošao kroz čizmu, previjao se od bolova. Ispostavilo se da čavao nije dirnuo tkivo već je prošao između prstiju, no njegova bol je zbog očekivanja i percepcije bila stvarna.

Spomenuo je i nekoliko mitova o križobolji poput onih o potrebnom odmoru, nepravilnom držanju, masažama (koje smanjuju bol, ali ne otklanjaju problem), injekcijama i tabletama (uz koje bolest napreduje, a one brišu signale koje daje tijelo)…

– U liječenju križobolje nužna je suradnja stručnjaka, liječnika, terapeuta i svih ostalih, zaključio je Kovačić.

Predavanja u organizaciji udruge Aktivno Bibinje nastavljaju se danas u 17 sati. Prvi predavač je Domagoj Lisica s temom Mitovi u sportu. Od 17:45 Luka Bashota će govoriti o suplementima u prehrani i sportu.

Posljednje predavanje na rasporedu je u 18:15 sati, a održat će ga Luka Fuzul na temu Kondicijska priprema djece i mladih u sportu.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

ZADAR / ŽUPANIJA

Grad Zadar i ove godine osigurava radne bilježnice za sve učenike osnovnih škola

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Grad Zadar četvrtu godinu za redom osigurava radne bilježnice za sve učenike osnovnih škola.

Zakonom o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu (“Narodne novine”, br.  116/18) Ministarstvo znanosti i obrazovanja je propisalo kako se sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola osiguravaju u državnom proračunu.

Kako je Republika Hrvatska osigurala besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola u RH od školske 2019./2020. godine, Grad Zadar je u 2019., 2020. i 2021. godini financirao nabavu drugih obrazovnih materijala (odabrane radne bilježnice od 1. do 8. razreda i geografski atlas za učenike 5. razreda)  za sve učenike osnovnih škola grada Zadra, u cjelokupnom iznosu.

     Sukladno Programu javnih potreba u predškolskom odgoju i školstvu Grada Zadra za 2022. godinu, u Proračunu Grada su osigurana sredstva za program financiranja nabave radnih bilježnica za školsku 2022./2023. godinu.

Sve osnovne škole u gradu Zadru će tijekom ljetnih praznika provesti postupke nabave te će učenike na početku nastavne godine na školskim klupama dočekati nove radne bilježnice.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

22. KOLOVOZA Na Stanarskoj fešti Ivica Sikirić Ićo, 023 Band i DJ Davor Valčić

Objavljeno

-

By

Društvo Stanaraca i ove godine feštom obilježava blagdan Kraljice mira na Stanovima.

Program će trajati tri dana, od 20. do 22. kolovoza, a evo što donosi:

20. kolovoza

20,00 / u prostorijama Mjesnog odbora Stanovi priređuje se izložba „50 godina nogometnih susreta DINARSKI I DEVIZNI“ (slike i video) autora Miljenka Dujele

21. kolovoza

Finale u boćama za žene i muškarce
20,00 / predstava za djecu „ALADIN“ teatra Dragon u dvorištu Osnovne škole Stanovi

NOGOMET:
19,00 / mladi i stari MNK Stanovi
20,00 / Poglavarstvo Grada Zadra i doktori

22. kolovoza

8,00 / Budnica kroz Stanove – Gradska glazba Zadar
21,00 / Predgrupa „023 BAND“
23,00 / Ivica Sikirić Ićo
DJ Davor Valčić

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

KORONAVIRUS: 57 novozaraženih na zadarskom području.

Objavljeno

-

By

Na području Zadarske županije 57 je novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Testirana su 184 uzorka. 

U Općoj bolnici Zadar na COVID odjelima hospitalizirano je 18 bolesnika od kojih je 3 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na moru na liječenju je 8 pacijenata oboljelih od koronavirusa.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu