Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Ubrzo realizacija brzog i kvalitetnog interneta za općine Sv. Filip i Jakov, Sukošan, Galovac i Škabrnja

Objavljeno

-

Svečano je u Sukošanu potpisan ugovor o realizaciji projekta suvremene svjetlovodne komunikacijske mreže tj. Projekta razvoja širokopojasne infrastrukture na području Općina Galovac, Sukošan, Sveti Filip i Jakov i Škabrnja. Cilj projekta je izgradnja svjetlovodne mreže do kućanstava, poslovnih i javnih korisnika, čime će se osigurati dostupnost suvremene komunikacijske infrastrukture na području ove četiri općine u Zadarskoj županiji.

Nakon pripreme projekta koja je započela 2018., Općina Sukošan, kao nositelj projekta, zajedno s Općinama Galovac, Sveti Filip i Jakov i Škabrnja, početkom 2020. prijavila je projekt na poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) za dodjelu bespovratnih sredstava. Nakon evaluacije, projekt je odabran za sufinanciranje bespovratnim sredstvima, te je 31.7.2020. Općina Sukošan sklopila Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s MRRFEU-om i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekta Europske unije (SAFU).

Planirano je da se aktivnosti na izgradnji svjetlovodne mreže pokrenu do kraja 2021., dok je završetak izgradnje svjetlovodne mreže planiran tijekom 2023.

Projektom razvoja širokopojasne infrastrukture na području Općina Galovac, Sukošan, Sveti Filip i Jakov i Škabrnja gradi se suvremena svjetlovodna mreža do krajnjih korisnika na području navedene četiri jedinice lokalne samouprave u Zadarskoj županiji. Izgradnjom svjetlovodne mreže kućanstva, poslovni i javni korisnici ostvarit će mogućnost pouzdanog i brzog pristupa internetu s brzinama od najmanje 100 megabita po sekundi (Mbit/s) do 1 gigabita po sekundi (Gbit/s) i više.

Projekt se provodi unutar Okvirnog nacionalnog programa razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja (skraćeno ONP). ONP je programa državnih potpora namijenjenih razvoju infrastrukture širokopojasne infrastrukture u Republici Hrvatskoj.

Projekt se sufinancira bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoja (EFRR) u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“. Ukupna vrijednost projekta je 51.257.449,78 kn, od čega bespovratna sredstva iz EFRR-a iznose 35.798.265,63 kn, dok preostali iznos zajednički osiguravaju sve četiri jedinice lokalne samouprave u projektu. Nositelj provedbe projekta i korisnik bespovratnih sredstava je Općina Sukošan. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sklopljen je 31.7.2020. između Općine Sukošan te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) kao Upravljačkog tijela i Posredničkog tijela razine 1, i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekta Europske unije (SAFU) kao Posredničkog tijela razine 2 (kod projekta: KK.02.1.1.01.19).

Priprema projekta započela je 1.11.2018. Završetak provedbe projekta, odnosno završetak izgradnje svjetlovodne mreže i početak njenog operativnog rada, planiran je do 31.10.2023.

Svjetlovodna mreža u sklopu projekta gradi se u tzv. bijelim područjima Općina Galovac, Sukošan, Sveti Filip i Jakov i Škabrnja. Bijela područja obuhvaćaju korisničke objekte u kojima trenutno nije dostupan pristup internetu s brzinama od najmanje 30 Mbit/s. Bijela područja određena su prema pravilima EU-a i podacima koje su, tijekom pripreme projekta, dostavili operatori i verificirala Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM). Bijela područja obuhvaćaju ukupno 4.477 adresa na području Općina Galovac, Sukošan, Sveti Filip i Jakov i Škabrnja.

Uvjeti dodjele bespovratnih sredstava trenutno ne dozvoljavaju gradnju svjetlovodne mreže izvan bijelih područja. Očekuje se da će u financijskoj perspektivi europskih fondova 2021.-2027. bespovratna sredstva biti dostupna i za gradnju svjetlovodnih mreža izvan bijelih područja, odnosno u svim područjima u kojima svjetlovodne mreže nisu dostupne. Stoga će Općina Sukošan i ostale jedinice lokalne samouprave u projektu nastojati postići da se svjetlovodna mreža izgrađena kroz ovaj projekt što prije proširi i na sva preostala područja koja trenutno nisu obuhvaćena projektom, kako bi se svim građanima osigurala jednolika dostupnost suvremene komunikacijske infrastrukture.

Svjetlovodna mreža izgrađena projektom ostat će u trajnom javnom vlasništvu sve četiri općine u projektu. Izgrađenom svjetlovodnom mrežom upravljat će se kao javnom komunalnom infrastrukturom. Kapaciteti svjetlovodne mreže davat će se u najam svim operatorima na tržištu, koji će moći pod jednakim uvjetima pružati usluge svim krajnjim korisnicima na području projekta. Radi se o tzv. veleprodajnom poslovnom modelu, odnosno modelu otvorene svjetlovodne mreže. Takav model omogućava da krajnji korisnici jednostavno biraju operatora za pojedine usluge (npr. pristup internetu, TV), čime se povećava konkurentnost ponude operatora i kvaliteta ponuđenih usluga za krajnje korisnike. Isto tako, kućanstvima će ubrzo na adresu biti poslan obrazac u kojem će pisati sve informacije o projektu te prilog u ubliku zahtjeva za priključak koji će biti besplatan.

Izvor: BnM Portal

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Zadar

HNK Zadar: Otkazana večerašnja izvedba komedije Puni pansion

Objavljeno

-

By

Večerašnja izvedba komedije “Puni pansion” u HNK Zadar odgađa se zbog bolesti glumice. O novom terminu posjetitelji će biti naknadno obaviješteni.

Povrat za online kupljene ulaznice izvršit će se automatski u narednim danima, a za ulaznice kupljene na prodajnim mjestima potrebno je poslati zahtjev za povrat novca putem  https://www.entrio.hr/refund web forme najkasnije u roku od mjesec dana.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

STIŽE LJEPŠE VRIJEME / Kiša prijeti još danas i u petak; od subote sunčano i sve toplije

Objavljeno

-

By

Danas promjenjivo oblačno, ponegdje kiša, najmanje na istoku. U Gorskoj Hrvatskoj susnježica i snijeg. Na Jadranu pljuskovi praćeni grmljavinom na sjevernom dijelu prijepodne, a na jugu većinom sunčano, mjestimice su mogući kratkotrajni pljuskovi. U unutrašnjosti ujutro lokalno magla. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu ponegdje umjerena bura pa jugozapadni i jugo. Najviša dnevna temperatura između 12 i 17 °C, u gorju malo niža.

U petak u unutrašnjosti djelomice sunčano i uglavnom suho. Na Jadranu promjenljivo mjestimice s kišom ili lokalnim pljuskovima. Vjetar na kopnu većinom slab južni i jugozapadni, na Jadranu većinom umjereno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 5, na Jadranu između 8 i 11, a najviša dnevna uglavnom od 15 do 19 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U petak i subotu na kopnu djelomice sunčano i uglavnom suho, a na Jadranu promjenljivo mjestimice s kišom. U nedjelju pretežno sunčano i toplo. Vjetar na kopnu većinom slab jugozapadni, na Jadranu mjestimice umjereno jugo i jugozapadnjak. Temperatura zraka u postupnom porastu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) DAN OPĆINE / Gračac se aktivno razvija uz ruralni turizam i nove razvojne projekte

Objavljeno

-

By

Nizom aktivnosti obilježava se Dan općine Gračac i blagdan njezinog nebeskog zaštitnika Sv. Jurja. Tim je povodom u multimedijalnoj dvorani Kulturno informativnog centra Napredak održana Svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su, uz ostale, nazočili potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga i župan Božidar Longin sa zamjenikom Šimom Vickovićem.  

Okupljene su pozdravili domaćini, predsjednica Općinskog vijeća Ankica Rosadnić i načelnik Robert Juko koji je u svojem obraćanju istaknuo da se u Gračacu provode brojni projekti, uglavnom uz značajnu pomoć sredstava iz europskih i nacionalnih fondova te Zadarske županije. Općina se tijekom prošle godine suočila i s posljedicama velike poplave, no uz pomoć države i županije štete su uglavnom uspješno sanirane.

Veseli me doći u ovaj naš lički dio županije u općinu kao je površinom naša najveća jedinica lokalne samouprave, a veća je i od nekih županija, istaknuo je u svom obraćanju župan Longin.

„Najveći razvojni potencijal ovoga kraja jesu prirodne ljepote i čist okoliš, a u takvom okolišu najbolju razvojnu perspektivu imaju ekološka proizvodnja i ruralni turizam koji bilježi sve veće brojke. Ukazuje nam to na činjenicu da su gosti otkrili ovu ljepotu koja, za razliku od obale, ljeti pruža mir i svježinu te da je uloženo puno u podizanje i broja i kvalitete smještajnih kapaciteta. Bez sumnje je na porast gostiju utjecalo i otvaranje Centra izvrsnosti Cerovačke špilje, projektu na kojem je partner bila i Zadarska županija, kao i naša ustanova Natura Jadera. Županijska turistička zajednica, pak, osmislila je i posebnu kampanju promocije velebitskog i ličkog dijela naše županije“, naglasio je župan dodavši da Zadarska županija s općinom Gračac ima odličnu suradnju i kontinuirano pružamo pomoć lokalnoj samoupravi u ostvarenju značajnih projekata.

„Kvalitetna komunalna infrastruktura od izuzetne je važnosti i za život stanovnika i za razvoj turizma. Tako će Zadarska županija financirati izgradnju cjevovoda za priključak na vodovodnu mrežu Centra za izvrsnosti Cerovačke špilje. Županijska uprava za ceste u prošloj je godini obavila sanaciju šteta nakon poplave, kao i mosta preko Une u Suvaji. Županiji su kroz program podrške brdsko-planinskim područjima odobrena sredstva za uređenje školskog igrališta osnovne škole u Gračacu, a preko mehanizma prekogranične suradnje Hrvatska – BiH prijavili smo 850 tisuća eura vrijedan projekt koji uključuje uređenje pješačkih staza na području općine Gračac“, najavio je župan Longin.

Potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga naglasila je kako je Gračac dobar primjer proaktivne općine te najavila da će Vlada i dalje pružati potporu svim kvalitetnim projektima.

„Vrlo je važan partnerski odnos općina i gradova sa županijama i ministarstvima, jer je to konkretna mjera podrške razvojnim projektima i doprinos jačanju ravnomjernog regionalnog razvoja. Za nastavak gospodarskog rasta Hrvatske i uspješnog provođenja projekata važna je i stabilnost vlasti te vjerujem u nastavak partnerskog odnosa nacionalne i lokalne razine“, poručila je Šimpraga.

Na Svečanoj sjednici uručena su i godišnja priznanja. Nagrađene su najbolje učenice generacije, Doris Drlja (OŠ Nikole Tesle) i Marija Andrić (SŠ Gračac), a općinska priznanja zaslužili su i Služba civilne zaštite Zadar te Hrvatska gorska služba spašavanja.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu