Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

POTPISAN VRIJEDAN UGOVOR ZA OPĆINE SV. FILIP I JAKOV, GALOVAC, ŠKABRNJA I SUKOŠAN Širokopojasni internet, tzv. »autocesta budućnosti« – projekt vrijedan 51,2 milijuna kuna

Objavljeno

-

Veliki dan za općine Sv. Filip i Jakov, Galovac, Škabrnja i Sukošan. Obistinile su se najave o znatno kvalitetnijem i pouzdanijem surfanju internetom s turbo brzinom do 100 megabajta s mogućnošću do jednog gigabajta po sekundi. Prvi je to uopće ovakav projekt u Hrvatskoj čiji su nositelji jedinice lokalne samouprave.

Četiri općine

U ime općina Sukošan, Sv. Filip i Jakov, Galovac i Škabrnja, sukošanski načelnik Ante Martinac je s izvođačem radova, zajednicom ponuditelja Konektor d.o.o. Sukošan i GVO d.o.o. Slovenija, potpisao 41.960.000 kuna vrijedan ugovor za građenje svjetlovodne, širokopojasne mreže do svih kućanstava, poslovnih i javnih objekata u navedenim JLS-ima.
– Veliko mi je zadovoljstvo što u ime četiri dobrosusjedske općine imam prigodu potpisati ugovor s izvođačima radova, istaknuo je Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan koja je nositelj projekta.
Ukupna vrijednost projekta je 51.257.449 kuna i sufinancira se sa 75 posto sredstava iz EU fondova. Završetak projekta je do kraja 2023. godine.
– Projekt podrazumijeva izgradnju svjetlovodne, širokopojasne telekomunikacijske mreže temeljene na tehnologijama kojima će se osigurati brzi i ultrabrzi pristup svim korisnicima unutar obuhvata projekta, kazao je Martinac.

Tisuću kilometara svjetlovodne, optičke mreže

Svjetlovodna mreža, kazao je on, ostat će u trajnom vlasništvu općina Sukošan, Sv. Filip i Jakov, Škabrnja i Galovac, s kojom će upravljati zajedničko trgovačko društvo po tzv. veleprodajnom poslovnom modelu.
– Optičkom mrežom će upravljati poduzeće Kotar net d.o.o. u osnivanju, zajednička tvrtka četiriju lokalnih jedinica. Mi ćemo biti vlasnici mreže, a ne operateri, što će lokalnim jedinicama u navedenom projektu dugoročno osiguravati značajne prihode, istaknuo je Martinac.
Projekt je povijesno ulaganje u širokopojasnu infrastrukturu sljedeće generacije, tzv. »autocestu budućnosti«.
– Svečanim potpisom ugovora s izvođačem radova pokrenut je put jačanja informacijsko-komunikacijskih tehnologija, a preduvjet je jaka širokopojasna infrastruktura, odnosno kapaciteti infrastrukture za daljnju digitalizaciju javne uprave i gospodarstva, rekao je Martinac.
Kroz projekt će biti izgrađena svjetlovodna (optička) pristupna mreža do svih korisnika. Riječ je o oko 1.000 kilometara svjetlovodne, optičke mreže.

Smanjenje digitalnog jaza

– Implementacija ovog projekta za dvije godine dovest će do smanjenja digitalnog jaza, a uvođenje širokopojasnih usluga u različite segmente društva pridonosi poboljšanju njihove učinkovitosti, istaknuo je Martinac.
Na području obuhvata projekta, prema rezultatima popisa stanovništva 2011., živi ukupno 12.199 stanovnika (Galovac 1.234, Sukošan 4.583, Sv. Filip i Jakov 4.606, Škabrnja 1.776) u 3.870 kućanstava, uz prosječnu gustoću naseljenosti od 91,9 stanovnika na kilometar četvorni. Navedeni JLS-ovi zajedno imaju površinu od 132,8 kilometara četvornih.
– Time će za preko 10 tisuća korisnika, bilo privatnih, poslovnih ili javnih s područja općina Sv. Filip i Jakov, Galovac, Škabrnja i Sukošan, biti omogućen pristup internetu s ultra brzinom, zaključio je Ante Martinac.

Deset puta brži internet

Svjetlovodne niti i vodovi su osnova suvremene digitalne infrastrukture, koja svim građanima, poslovnim subjektima i javnim korisnicima omogućava velike brzine pristupa internetu, od 100 Mbit/s, čak do 1 Gbit/s, što je nekoliko desetaka puta više nego što su sadašnje prosječne brzine pristupa internetu. Takvu brzinu imaju sve razvijene zemlje svijeta, a u budućnosti bez odgovarajuće brzine neće biti moguće otvarati internetske stranice zbog velike količine podataka, kazao je Kruno Škontra, prokurist Konektora d.o.o.

Važan projekt

Općina Sv. Filip i Jakov se u ovaj projekt uključila kako bi svim općinskim žiteljima u priobalju, zaobalju i otoku Bapcu omogućila brz i kvalitetan internet, koji će definitivno biti prijeko potreban zbog svakodnevnog razvoja telekomunikacija i brzine digitalne transformacije kojom se kreće naše društvo u cjelini. Ovo je izuzetno bitan projekt s kojim ćemo svima osigurati dostupnost interneta i bolju uslugu svim mještanima, rekao je Igor Pedisić, predsjednik Općinskog vijeća općine Sv. Filip i Jakov.

Veliki korak naprijed

Širokopojasni internet, projekt na kojem Općina Galovac zajedno s partnerskim općinama radi već neko vrijeme, revolucionarni je projekt, veliki korak za drugi kvartal 21. stoljeća, u kojem će optička mreža i turbo brzi internet doći u svaku kuću. Ovaj projekt je veliki dobitak za sve naše žitelje, poduzetnike, gospodarstvenike, inovatore, kazao je Marin Gulan, načelnik Galovca.

Pozitivan utjecaj u svim aspektima

Brzi internet će pozitivno utjecati na napredak u svim aspektima. Cilj je da svi imaju brži, kvalitetniji i jeftiniji pristup internetu. Bit će dostupna svim generacijama, a izrazito je važna i za ostanak mladih na našem području, poručio je Škara, načelnik Škabrnje.

Izvor: Velimir Brkić/Zadarski list

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

BLAGDAN TIJELOVA I DAN DRŽAVNOSTI / Provjerite gdje ćete u četvrtak moći u kupovinu…

Objavljeno

-

By

Veći marketi i supermarketi, odnosno trgovački lanci u Zadru u četvrtak, na blagdan Tijelova i Dan državnosti RH neće raditi. Na vrijeme se pobrinite za sve što vam treba…

BAUHAUS:

zatvoreno

KAUFLAND:

zatvoreno

EUROSPIN:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

zatvoreno

KONZUM:

zatvoreno

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

zatvoreno

RIBOLA

zatvoreno

PEVEX

zatvoreno

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OTVORENE PRIJAVE / Pridružite se radionicama izrade jezerske ogrlice u Gradskoj straži

Objavljeno

-

By

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar poziva sve zainteresirane na radionice izrade jezerske ogrlice

Radionice se održavaju u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar, Gradska straža, Narodni trg, Zadar. 

Radionice su namijenjene građanstvu, termini će se odredi prema najavi. Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 – 15 sati. Prilikom prijave navesti ime i prezime, broj telefona i e- mail adresu da bi Vas mogli obavijestiti o prvom terminu.

Vez jezerske ogrice je kulturno dobro o čijoj važnosti kao kulturnog dobra postoji vrlo visoka svijest i u suvremenom hrvatskom društvu, a posebno u jezerima na otoku Murteru. Ovo kulturno dobro je vrlo dobro čuvano ne samo u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar već i u Jezerima. U Jezerima način uresa perlicama naziva se vez staklenim perlicama.

Ogrice su bile karakteristične za otok Murter,a u ostalom dijelu sjeverne Dalmacije sačuvan je samo jedan primjerak iz Novigrada kod Zadra. Jedino je u jezerima to umijeće sačuvano kao živa i kontinuirana tradicija od samog pojavljivanja do današnjeg dana. Već preko 50 godina u KUD- u Koledišće u Jezerima postoji i radionica izrade ogrica koja prenosi znanje na mlađe generacije prema originalnim sačuvanim primjerima ili po sjećanju. To je posebno u svojoj sredini osvijestio Nenad Milin koji je i glavni voditelj ove radionice. Djelujući kao voditelj KUD- a Koledišće preko pedeset godina svoga djelovanja poticao je sve oblike tradicijskog stvaralaštva karakterističnog za Jezera te su neki , kao npr. I vezenje ogrica, postali sastavni dio suvremene svakodnevnice.

Proljetna radionice  traju ukupno petnaest sati u periodu od 27. 05. do 30.06.2024.

Radionice su namijenjene građanstvu: djeca od 10 godina na dalje, srednjoškolci, studenti, penzioneri.

Radionice su besplatne za sudionike i ograničene brojem do 10 polaznika.

Koordinacija: voditeljica EO-NMZ, kustosica dr. art. Marija Šarić-Ban 0922916995

Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 – 15 sati. Prilikom prijave navesti ime i prezime, broj telefona i e- mail adresu da bi Vas mogli obavijestiti o prvom terminu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

LOŠE VIJESTI / Produženi vikend u znaku jakog vjetra, kiše i pljuskova s grmljavinom

Objavljeno

-

By

Danas u prvom dijelu dana promjenljiva naoblaka, lokalno i kiša. Zatim sunčanije, ali uz jači razvoj oblaka mogući su pljuskovi s grmljavinom uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar slab, na istoku umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu jugozapadni i zapadni, do sredine dana na sjevernom dijelu umjerena i jaka bura. Najviša dnevna temperatura između 20 i 25 °C.

U četvrtak promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja, mjestimice s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom koji bi osobito na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj mogli biti izraženi i obilni. Najmanja vjerojatnost za njihovu pojavu je duž dalmatinske obale. Vjetar većinom slab, duž obale većinom umjereno jugo. Najniža jutarnja temperatura od 10 do 15, na Jadranu od 15 do 19 °C. Najviša dnevna od 20 do 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

I dalje nestabilno te uobičajeno toplo. Uz promjenljivu naoblaku povremeno će biti kiše i pljuskova praćenih grmljavinom. Pritom će lokalno biti izraženi i obilni, osobito u petak. Vjetar na kopnu slab, u subotu umjeren jugozapadni. Na Jadranu umjereno do jako jugo, u subotu južni vjetar. Temperatura zraka bez znatnije promjene.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu