Connect with us

Sport

(FOTOGALERIJA) AKTIVNO BIBINJE Lovre Sikirić pobjednik plank challengea, načelnik Sekula najavio nova ulaganja u sportsku infrastrukturu

Objavljeno

-

Foto: Leo Banić

Danijela Krstičević, Teo Lonić i Lovre Sikirić pobjednici su natjecanja upriličenih u subotu ujutro na bibinjskom Trgu dr. Franje Tuđmana u sklopu Vikend akcije, dvodnevnog zabavno-edukativnog projekta udruge Aktivno Bibinje, kojima se i Bibinje ucrtalo u kartu mjesta uključenih u Europski tjedan sporta.

Danijela se pokazala najuspješnijom u košarkaškom izazovu izvođenja slobodnih bacanja, Teo je bio najbolji u tehniciranju nogometnom loptom, dok je Lovri trebalo točno pet minuta u plank položaju za pobjedu u najzahtjevnijem izazovu na kojem su sudjelovale i dvije hrabre 13-godišnje djevojčice Gabriela Sikirić i Luna Kandić.

Šušur koji je potrajao dva i pol sata otvorio je načelnik Općine Bibinje Šime Sekula koji je najavio nova ulaganja u sportsku infrastrukturu mjesta:

– Tjelesna aktivnost je samo mali, ali vrlo važan korak k zdravlju, bez obzira na godine, zanimanje ili tjelesnu pripremljenost. Budimo aktivni, ne samo danas, vježbajmo i budimo aktivni svaki dan. Mi u Općini Bibinje to itekako znamo. Zato izdvajamo značajna proračunska sredstva za sport. U idućem razdoblju ulagat ćemo u sportsku infrastrukturu. Kroz ljeto su napravljena značajna ulaganja u nogometno igralište Franko Lisica. Napravljen je novi ogradni zid, postavljen je automatski sustav za navodnjavanje. Uskoro kreće i postavljanje prvih sprava za vježbanje na otvorenome na plaži Lipauska, a u pripremi je i projekt uređenja trail staza koji je inicirao PD Babulj. Trail staze uređivat će se u fazama, kroz iduće četiri godine. Osim trail staza izradit će se vidikovci na kojima će biti postavljene sprave za vježbanje na otvorenom, rekao je Sekula.

Uslijedilo je zajedničko vježbanje malih i velikih Bibinjaca pod stručnim vodstvom trenerica Lucije Štrmelj i Maje Nekić iz zadarskog Proprio centra, a potom i predstavljanje bibinjskih sportskih udruga i klubova. Malonogometni klub Tornado djeluje već 20 godina, a najveći motivi malonogometašima su predstavljanje svoga mjesta i druženje. Nogometni klub Bibinje osnovan je prije 73 godine, ima pet trenera i sedam sekcija te prima nove članove tijekom cijele sezone.

Ženski odbojkaški klub Bibinje samostalno radi s odbojkašicama od 2010. godine, a do tada je bio u sklopu Odbojkaškog kluba Bibinje pod kojim je sada samo muška sekcija. Tradicija bavljenja odbojkom u Bibinjama je duga 41 godinu, a osnivač i pokretač odbojkaških aktivnosti Vlado Fuzul i danas živi ovaj sport.

Simbol mjesta je i Šahovski klub Goran koji će u studenom Svečanom skupštinom obilježiti pedesetu obljetnicu djelovanja, a i ove sezone participira u državnoj Prvoj B ligi.

Klub jedrenja na dasci Bibinje dio je bibinjske sportske obitelji od 2003. godine, a kako su na današnjoj prezentaciji poručili jedriličari u njihove redove dobrodošli su svi koji su neozbiljni i vole zabavu.

Najmlađi član sportske zajednice mjesta su Mažoretkinje Bibinje koje su krenule s radom u listopadu 2020. godine i već sada imaju tri formacije te se uveliko spremaju za Svjetski kup koji će se 23. i 24. listopada održati na Višnjiku.

Karate klub Petrina djeluje od 2009. godine te radi sa svim uzrastima, od predškolske djece do veterana. U svojoj su povijesti iznjedrili tri nositelja crnog pojasa – 1.DAN.

Košarkaški klub Bibinje slavi desetu obljetnicu djelovanja, u svojim redovima ima osmoškolce, kako dječake, tako i djevojčice. Želja je Bibinjaca, jednog dana imati i vlastite seniorske selekcije, ali i da se kao vatreni navijači KK Zadar pohvale sa svojim mještaninom u dresu prve momčadi perjanice zadarskog sporta.

Članovi Planinarskog društvo Babulj, a 90 ih je redovnih, uz bavljenje planinarstvom prakticiraju i organizaciju eko akcija, izložbi, edukativnih predavanja i izleta.

Ronilački klub Sveti Roko, koji okuplja zaljubljenike u more i očuvanje mora te ima sekciju ronjenja s bocom, je objavio početak rada sekcije ronjenja na dah.

Drugi dio programa Vikend akcije kojem je mjesto radnje Trg dr. Franje Tuđmana na rasporedu je u nedjelju kada će se pozornost posvetiti zdravoj prehrani i degustacijama u projektu nazvanom Zdravi doručak.

Početak je u 9:30 sati, a osim stručnjaka nutricionista nositelji eventa su bibinjski kuhari i ugostitelji.

 

Sport

16. KOLOVOZA Kreće malonogometni spektakl – 6. Memorijalno humanitarni turnir Antonio Jurjević!

Objavljeno

-

By

Jedan od najvećih malonogometnih turnira u Hrvatskoj, 6. Memorijalno humanitarni turnir Antonio Jurjević, započinje 16. kolovoza! Najposjećeniji turnir igra se na vanjskim malonogometnim terenima ŠC Višnjik, a sve posjetitelje i ove godine očekuje vrhunski nogomet, ali i zabava.

– I ove godine smo organizirali Memorijalno humanitarni turnir Antonio Jurjević u spomen na našeg prijatelja te vjerujemo kako će naši vjerni pratitelji uživati u dva tjedna malog nogometa uz vrhunsku igru i još bolju atmosferu. Ove godine, kao i proteklih, potrudit ćemo se da na vas prenesemo našu dobru energiju te da se na ŠC Višnjik osjećate kao kod kuće – istaknuli su članovi Humanitarne udruge Antonio Jurjević koji su kroz pet dosadašnjih turnira i kroz brojne aktivnosti koje su tijekom godina radili, potrebitoj djeci donirali preko 600 tisuća kuna!

Najveći turnir u Zadarskoj županiji, a i šire, igra se u tri kategorije: seniori, veterani i djeca. Utakmice se igraju svaki dan od 19 sati, a seniorski dio turnira igra se u sustavu 4+1 (futsal pravila), dok će se veteranski dio, na koji se mogu prijaviti svi oni koji su 1984. godište ili stariji, igrati u sustavu 5+1.

– Molimo ekipe da se pridržavaju rasporeda odigravanja utakmica jer zbog velikog broja prijavljenih jednostavno nije moguće svima udovoljiti na zahtjev, ističu organizatori iz Humanitarne udruge Antonio Jurjević još jedanput moleći sve sudionike za poštenu igru i sportsko ponašanje. Ističu i kako će svako nesportsko ponašanje odmah biti kažnjeno na najstroži mogući način, diskvalifikacijom ekipa iz daljnjeg dijela natjecanja.

Turnir će i ove godine biti humanitaran, a članovi HUAJ nam govore kako će o detaljima humanitarne akcije koju organiziraju uskoro obavijestiti javnost.

Sve donacije koje je dosada napravila Humanitarna udruga Antonio Jurjević mogu se pratiti
na službenoj Facebook stranici udruge gdje redovito izvještavamo javnost kome smo i na koji
način pomogli, istaknuli su članovi Humanitarne udruge Antonio Jurjević zahvaljujući svim
djelatnicima ŠC Višnjik na izvrsnoj suradnji dosadašnjih godina.
Prijave za 6. memorijalno-humanitarni turnir traju do 14. kolovoza u 20 sati kada će biti
izvlačenje parova u Caffe bar-u E.T.!

Još jednom pokažimo zajedništvo koje nas krasi godinama i iz kojeg su proizašle
mnogobrojne donacije za potrebitu djecu kojoj smo barem malo olakšali odrastanje, poručili
su iz HUAJ.

 
Nastavi čitati

Sport

(FOTOGALERIJA IZ PRIDRAGE) JUBILARNI ROĐENDAN Hajduk je više od nogometa, Hajduk je baština!

Objavljeno

-

By

U Pridrazi je održana Svečana tribina povodom 50. rođendana NK Hajduk kojoj su nazočili brojni uzvanici među kojima i načelnik Općine Novigrad Joso Klapan te predsjednik Nogometnog saveza Zadarske županije Darko Banić koji je ujedno bio i izaslanik predsjednika Hrvatskog nogometnog Saveza Marijana Kustića.

‘Davne 1972. godine započela je jedna od najljepših priča našeg malog mjesta. Grupa entuzijasta osnovala je nogometni klub po uzoru na našeg starijeg brata iz Splita. Početak devedeseti godina prošlog stoljeća donio nam je najteže razdoblje, izgradili smo Domovinu, a naš Hajduk u tom razdoblju dodatno je ojačao svoj identitet. Iako su nam upali u domove i zauzeli Pridragu, mi nismo odustali, naši borci vodili su bitke za stvaranje Domovine, a pritom nisu zaboravili ni na našeg Hajduka, s bojišta su ponosno dolazili i oblačili Bili dres. U to vrijeme rat nam je uzeo naša tri viteza: Milu Čulinu Bulina, Davora Zubčića i Borisa Čulinu. Nismo odustali, borili smo se, a u toj borbi imali smo i prijatelje koji su nam ustupili svoje domove, pa smo tako domaće utakmice igrali u Bibinjama, Arbanasima i na Bagatu te nam je tako omogućeno da naš klub preživi ratno razdoblje. Hajduk danas broji preko 70 djece u omladinskom pogonu, što sačinjava tri natjecateljske uzrasne kategorije te seniorsku momčad sastavljenu od 28 igrača. Sretan ti 50. rođendan pridraški mladiću, Hajduk živi vječno!, rekao je između ostalog u pozdravnoj riječi predsjednik kluba Ante Jergan.

Načelnik Općine Novigrad Joso Klapan u emotivnom se obraćanju prisjetio vremena u kojima je klub nastao.

‘Bilo je to vrijeme Hrvatskog proljeća, a Hajduk je bio samo jedan od njegovih vjesnika. Cijelo je mjesto živjelo za nogomet. Obitelji su se nekoliko dana pripremale za utakmicu. Svatko je imao svoju ulogu, matere bi prale dresove, djeca se pripremala za navijanje, a očevi igrali, trenirali ili sudjelovali u organizaciji. Pobijedili smo sve nevere, sačuvali identitet našeg kluba i mjesta, a iz rata izašli još jači i odlučniji. Hajduk je više od nogometa, Hajduk je baština’, poručio je Klapan.

Prvi čovjek Nogometnog saveza Zadarske Županije Darko Banić je naglasio koliko je važna opstojnost i dugovječnost sredina koje ulažu u nogomet, a Pridraga je jedna od njih.

‘I dalje ćemo biti tu da podržimo sve vaše ideje i pomognemo kada god bude trebalo. Hajduk je
potreban podjednako Pridražanima koliko i hrvatskom nogometu’, rekao je Banić.

Pomlađeno, ali vrlo agilno vodstvo kluba predvođeno predsjednikom Antom Jerganom za ovu je priliku pripremilo poklone i zahvalnice za sve predsjednike, kapetane i trenere kluba od njegovog osnutka do današnjeg dana kao i za osnivače i prvu generaciju NK Hajduk.

Posebna priznanja dobili su novinari Ante Jelavić i Robert Zorić, dugogodišnji domar Zvonko Buljat, Općina Novigrad i Nogometni savez Zadarske županije te Luka Klapan autor filmova o NK Hajduk ‘Oni su prvi počeli’ i ‘U srcu te nosim’ čija je projekcija izazvala oduševljenje među okupljenim mještanima.

Svi akteri dokumentaraca snimljenih 2012. i 2022. godine dobili su i posebne nagrade za svoj doprinos u nastajanju filmova.

Nagrađeni osnivači NK Hajduk i igrači iz generacije 1972. godine:
 Ivica Pedić
 Slavko Čulina
 Špiro Čulina
 Mile Zubčić

 Vinko Čulina
 Zvonko Babić
 Marijan Babić
 Budimir Bašić
 Nikica Erlić
 Krste Grabovac
 Nedjeljko Klapan
 Mate Zubčić
 Šime Perica
 Vjekoslav Gospić
 Zvonimir Gospić
 Slavko Pedić
 Miljenko Čulina
 Roko Oštrić
Posthumno su nagrađeni:
 Šime Čulina, tajnik
 Marko Klapan, trener
 Luka Batur, predsjednik
 Marko Kokić
 Ante Zubčić
 Ive Gospić
 Vitomir Vrkić
 Dinko Gospić
 Filip Prusac
 Ive Buterin
Nagrađeni treneri NK Hajduk:
 Duško Zubčić
 Ivica Pedić
 Zlatko Klapan
 Jure Jergan
 Damir Zubčić
 Željko Zubčić
 Jure Čulina
 Ivan Vidula
 Dejan Butić
 Kristijan Tuta
 Marijan Lamešić
 Vlado Mandić
 Alen Vedrić
 Marko Klapan (posthumno)
 Vitomir Vrkić (postumno)
Nagrađeni kapetani NK Hajduk:
 Slavko Čulina
 Dinko Pedić

 Zlatko Klapan
 Željko Zubčić
 Tomislav Viduka
 Nikola Gusar
 Jure Čulina
 Damir Batur
 Darko Batur
 Krešimir Čulina
 Blaž Zubčić
 Jure Pedić
 Luka Buljat
 Goran Burčul
 Vitomir Vrkić (posthumno)
Nagrađeni predsjednici NK Hajduk:
 Ivica Pedić
 Špiro Čulina
 Marko Buljat
 Vinko Čulina
 Željko Čulina
 Slavko Gospić
 Slavko Kokić
 Martin Gospić
 Marijan Čulina
 Mladen Zubčić
 Zvonimir Pedić
 Stjepan Čulina
 Svetko Grubić
 Luka Batur (posthumno)
 Marko Kokić (posthumno)
 Damir Pedić (posthumno)

 
Nastavi čitati

Sport

PLANINSKA UTRKA U subotu više od 50 trkača kreće iz Starigrada u osvajanje Velikog Rujna

Objavljeno

-

By

U subotu 13. kolovoza s početkom u 8:30 sati u organizaciji Hrvatskog atletskog kluba Sveti Ante Poličnik i Atletskog saveza Zadarske županije održat će se 21. Međunarodna planinska utrka Starigrad Veliko Rujno 2022.

Riječ je o jednoj od najzahtjevnijih utrka na stazi dugoj 13,6 kilometra sa startom u Starigradu kod spomenika Stjepanu Radiću (0 metara nadmorske visine) i ciljem kod crkve Velike Gospe na Velikom Rujnu (920 metara nadmorske visine).

Očekuje se nastup više od 50 atletičara koji će biti raspoređeni u 12 kategorija (5 u ženskoj i 7 u
muškoj konkurenciji).

‘Posebnost utrke je činjenica da je jedina u Europi posvećena Velikoj Gospi, Majci Božjoj’, rekao je predsjednik Atletskog saveza Zadarske županije Slobodan Miolović te se posebno pohvalio podatkom da je u dva desetljeća postojana ova izazova utrka imala više od 2000 sudionika.

Direktor utrke je general Ljubo Ćesić Rojs, a njezin pokrovitelj predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

‘Vjerujem kako će održavanje jedne od najstarijih planinskih utrka nastaviti poticati zanimanje za tjelesne i sportske aktivnosti te pridonositi, ne samo popularizaciji planinskog trčanja, već i hrvatskoj turističkoj prepoznatljivosti i promociji velebitskog kraja kao poželjnog odredišta’, istaknuo je predsjednik Milanović.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu