Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Veličanstveni koncert za kraj 3. Zadar Organ Festivala

Objavljeno

-

Foto: Toni Kulaš

Prošle se nedjelje veličanstvenim koncertom devetorice besprijekornih umjetnika zatvorilo 3. izdanje Zadar Organ Festivala, jedinstvenog orguljaškog festivala u gradu i široj okolici. Unatoč kišnoj nedjeljnoj večeri, Zadrani i rujanski turisti prepoznali su vrijednost koncerta i stigli pred crkvu sv. Krševana nešto prije 20 sati, ispunivši taj predivni prostor do posljednjeg mjesta. S nestrpljenjem su čekali prve taktove obećavajućeg koncerta i – nisu se prevarili.

Devet glazbenika koji potječu iz svih dijelova svijeta te su večeri disali i svirali kao jedno. Riječ je o ruskom orguljašu Alekseju Vilegžaninu, koji se zadarskoj publici u jazz izdanju predstavio još prije dvije godine u dvorani Kazališta lutaka, te o austrijskom ansamblu Oberton String Octet, naveliko hvaljenom u kritikama diljem Europe. Preciznost intonacije i ritma, odmjereni tempi i muzikalno fraziranje osvojili su punu pozornost publike u crkvi, ali i izvan nje.

Očitovalo se to, primjerice, savršenim mirom u najtišim dijelovima Bachovih koncerata (BWV 1048; BWV 593; BWV 1052) ili u napetim pauzama Piazzollinih skladbi, kad je uživljenim slušateljima doslovce zastajao dah. Poznati Albinonijev Adagio u g-molu pred crkvu je privukao zamjetan broj znatiželjnih posjetitelja koji su s kišobranom zastali, a potom i ostali do samog kraja koncerta. Orguljaš Vilegžanin briljirao je vratolomijama u Bachovim koncertima za orgulje i čembalo, redajući prste na tri manuala i noge na pedalama zavidnim umijećem. Orguljaševo sviranje te je večeri mogla vidjeti i pažljivo promatrati i sama publika, zahvaljujući upravo prijenosnim električnim orguljama nizozemske radionice Mixtuur, ovogodišnjeg partnera ZOF-a. Ukratko, svakom je članu publike bilo izuzetno drago što nisu dopustili da ih kišna večer zaustavi pred kućnim televizorom.

Bilo je to dostojan kraj 3. izdanja Zadar Organ Festivala koji je brojem koncerata daleko nadmašio prethodna dva izdanja. Rujan u Zadru, Bibinjama i Pagu obogaćen je unikatnim glazbenim, plesnim, scenskim i filmskim projektima na kojem su nastupala svjetska umjetnička imena. Time je Zadar Organ Festival svoj grad i okolicu popeo stepenicu bliže aktualnim umjetničkim trendovima u Europi.

U potpunosti neprofitan, potpomognut nesebičnim uslugama i donacijama nekolicine velikih i manjih sponzora iz Zadra i okolice, ZOF je i našoj publici približio „visoku“ umjetnost čija stigma nedostižnosti dugi niz godina ograničava njezino uživanje na šačicu elite.

Iza njegove organizatorice, diplomirane orguljašice i muzikologinje Tee Kulaš, ogroman je trud i neuništiva volja vođena vizijom boljeg sutra i željom da fine niti umjetnosti utka u svakog svog sugrađanina. Unatoč brojnim restrikcijama uslijed pandemije te, ove godine, osiromašenom podrškom institucija, svih osam planiranih koncerata uspješno su realizirani.

Osim tog, u kolovozu su u sklopu ZOF-a realizirane i besplatne glazbene, likovne i filmske radionice za djecu i mlade, na kojima je sudjelovalo preko 50 polaznika, približivši ovu inače financijski zahtjevniju umjetnost i onima slabijeg ekonomskog stanja. Uspjeh ne dokazuje samo broj publike i hvaljene recenzije, već svaki smiješak i dobra volja kojom su urodili svi projekti 3. Zadar Organ Festivala.

Piše: Dora Dunatov

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIOPĆENJE Mate Lukić (HSP): “Ne postoji nikakva koalicija s SDSS-om!”

Objavljeno

-

By

Gradski vijećnik HSP-a u Zadru Mate Lukić uputio je priopćenje za javnost danas poslijepodne, kao odgovor na aktualna politička previranja na lokalnoj sceni, odnosno na kontrukcije dijela političke scene i lokalnih medija o navodnoj suradnji lokalnog HDZ-a i SDSS-a. Evo što je poručio:

“Marginalci za koje nikad nitko politički nije čuo, oni lijevi i kao nezavisni te liberali te neki pokreti koji se ne pokreću nikako napadaju HSP i HDZ te dobivaju medijski prostor, neki i po prvi puta a vjerojatno i zadnji u političkom životu.

Zato jer vijećnica koja je ušla sa liste manjine tek prošli vikend podržava većinu u Skupštini.

Ništa čudno da tako nije u svim županijama i gradovima da predstavnici manjina podržavaju većinu. Jer to je jedini način da naprave nešto u svojim mjestima. Zato valjda i jesu tamo.

Nikakva koalicija s istima ne postoji.

A vi lijevi i liberali s možete sramiti jer predstavnicu manjine diskriminirate na najniži mogući način. Sram vas i stid bilo! Koliko poštenih i dobrih Srba znam, kojima niste do koljena. A iste tražite glasove na izborima dodvoravajući im se i uvjeravajući ih da im mi ne želimo dobro.

To govori puno o vašem licemjerju.

Naravno, stav HSP-a je čvrst što se tiče politike. Nikakva koalicija s SDSS-om nikada.”

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

KULINARSKI VIRTUOZ IZ SIKOVA Klaudijo Mrkić predstavio svoja jela na ovogodišnjem zadarskom Festivalu mesa

Objavljeno

-

By

Jela od junetine, prvenstveno odlična pašticada s njokima mladog Turisthotelovog chefa Klaudija Mrkića, zatim puna dva lonca juneće lešade i junetina s grila te ravnokotarska vina PZ MasVin bili su tema petog, pretposljednjeg dana ovogodišnjeg zadarskog Festivala mesa Meat Me 2.0 kojeg s brojnim partnerima, prvenstveno zadarskim mesarima i ugostiteljima, organizira TZ Zadar.

Kiša, pa i povremeni pljuskovi, obilježili su peti dan na zadarskoj Staroj pijaci, iako je posjet čak bio i bolji nego je organizacijski tim očekivao s obzirom na stvarno prijeteće kišne oblake i najavu lošeg vremena. Međutim, već do podne su planule sve porcije pašticade, a truck pokretnog fast foodaPicnic Mingle&Fun bio je odlična zamjena za otvoreni roštilj jer su učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole pod vodstvom svog profesora Roberta Pinta u prikolici pekli juneće odreske. Posjetitelje je glazbom zabavljao DJ Denis, a program je vodila RTL-ova reporterka Nikolina Radić.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu