Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADARSKI NADBISKUP PROGOVORIO I O POLITIČKOJ SITUACIJI U PISMU POVODOM NOVE ŠKOLSKE GODINE “I demokracija poprima oblike anarhije, nereda i nezdravih ljudskih odnosa”

Objavljeno

-

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je Pismo povodom nove školske i katehetske 2021./22. godine upućeno roditeljima, učenicima i odgojiteljima u Zadarskoj nadbiskupiji, u kojem je poželio da nova školska godina bude „normalna, redovita i blagoslovljena“.

“Neka vaš povratak u školske prostore bude radostan, plodan i neopterećen. Trudite se usvajati nova znanja koja vam prenose vaši učitelji, profesori i odgojitelji. Iskoristite dobro ovu godinu i usvajajte znanja koja vam prenose vaši učitelji i odgojitelji. Crkva se ne umara ponavljati važnost toga, pa podržava školske odgojne programe i zadatke“ poručio je mons. Puljić.

Upozorio je da nije sve dobro i vrijedno što se nudi u „suvremenoj tržišnoj ponudi različitih ideja i nazora“. Puno pojava „nanose štetu moralnom, psihičkom i fizičkom zdravlju (alkohol, droga, loši primjeri, sablazan, korupcija i nemoral) kod čovjeka. 

Podsjetivši na održavanje Olimpijskih igara u Tokiju, mons. Puljić poželio je da se „duh natjecanja preseli i u školske učionice, a duh zajedništva koji je bio nazočan u Tokiju i diljem Domovine, neka cvjeta u svim našim odgojnim i obrazovnim ustanovama“.

„Neka i vaše mladenačko odrastanje prati duh olimpijskog gesla „Brže, više, jače“. Brže u svladavanju školskih zadataka i drugih ostvarenja, s više duha solidarnosti, prijateljstva i ljubavi te jačim zauzimanjem za istinu, pravdu, mir i slobodu. Ove godine dodana je i četvrta riječ, zajedno, kako bi se istaknulo zajedništvo ljudske obitelji.

Posebice bih želio da izazovno vrijeme COVIDA 19 razbudi u svima svijest o pripadnosti „zajednici braće i sestara koji veslaju skupa, u istoj lađi i na zajedničkom moru“, kako je lijepo rekao papa Franjo (Rim, 27. 03. 2020.)“ poručio je mons. Puljić, poželjevši da uz stjecanje znanja i školskih vještina, među učenicima cvjeta i duh prijateljstva, sloge i zajedništva.

„Dragi učenici, neka vam škola, obitelj i župna zajednica budu plodno polje vašeg odrastanja i natjecanja u znanju, dobroti i plemenitosti. Škola u kojoj učite zajedno živjeti, razgovarati, druge pomagati i poštivati, neka vam pruža prigodu rasti u znanju i dobroti, kako bi učenjem i radom humanizirali vrijeme i prostor u kojem živite“ potaknuo je mons. Puljić.

Nadbiskup u Pismu podsjeća da je s radom u novoj školskoj zgradi počela Katolička osnovna škola na Novom Bokanjcu u Zadru, koja je tri godine bila privremeno smještena u prostorima zadarskog sjemeništa Zmajević.

„Školu smo posvetili velikom kršćaninu, svjedoku i mučeniku Ivi Màšini koji se rodio u Preku na otoku Ugljanu, 1927. g. u obitelji s devetero djece. Kao izvrstan đak završio je gimnaziju u Zadru, a tijekom studija povijesti na Zagrebačkom sveučilištu bio je najbolji student u svojoj generaciji. Preživio je kolonu smrti s Bleiburga, a na Križnom putu ubili su mu brata Melkiora. Njega su vodili kršćanski i nacionalni ideali sa željom kako doprinijeti ostvarenju hrvatske slobode. Kao izvrsnom studentu i katoličkom intelektualcu, profesori su mu predviđali briljantnu karijeru. No, bio je pod kontrolom tajne jugoslavenske policije, Udbe, koja ga je omela pristupiti diplomskom ispitu. Uhićivali su ga u više navrata i tako onemogućili završiti studij. Ali, Ivo je upisao i s uspjehom položio školu i studij patnje koju je herojski podnio za Crkvu i Domovinu koje je iz sveg srca i duše volio. Uhićen je 1959. g. s ostalih šesnaest osumnjičenika, procesuiran i osuđen na jedanaest godina zatvora.

Dok je čekao presudu, uspio je pobjeći iz istražnog zatvora, ali par mjeseci kasnije su ga uhitili i smjestili u zloglasnu kaznionicu u Staroj Gradiški. Dodijelili su mu samicu u kojoj su ga dnevno mučili te 20. studenoga 1961. u toj samici i zadavili. Uništili su, dakle, njegovo tijelo u 34. godini života, ali duha nisu mogli slomiti. Kao istinski rodoljub govorio je, pisao, želio i vidio „jedino pravedno rješenje u neovisnoj i suverenoj državi Hrvatskoj“.

Narodni vizionar i svijetli lik u mraku komunističke ideologije postao je mučenik i simbol brojnih žrtava jugoslavenskog režima. U pismima koje je slao iz zatvora rodbini i prijateljima, govorio je o „svojoj vjeri i ljubavi prema Hrvatskoj za koju se treba boriti i izboriti““ opisao je nadbiskup Puljić osobnost Ive Mašine.

U Pismu uz početak nove školske godine, nadbiskup je naveo i ulomak iz dirljivog pisma Mašine njegovoj majci iz uzništva u Zagrebu, a glasi:

„Draga moja majčice, pišem ti radosno pismo za Božić. Ne plači što me nema. Evo, rađa se Ljubav svijetu, evo se rađa Ljubav u meni. Ne budi žalosna za svojim sinom. Raduj se sa mnom, jer je pisano: Tugu ću vašu pretvoriti u radost, uzdahe u kliktaje, suze u vaš smijeh. Raduj se, majčice, i ne plači što me nema da s Davorom okitim jaslice i bor. Ovdje, u svom srcu, napravio sam veliki, zlatni bor i jasle, što čekaju Malog Isusa. Doći će Pravednik u srce pravednika, jer je tako rekao. Tvoj Ivo, u Zagrebu pred Božić 1954.“.

„Ovo divno pismo vjernika i svjedoka Ive ne ostavlja nikoga ravnodušnim. Usprkos nepovoljnim zatvorskim okolnostima, Ivo se nije osjećao izgubljen i razočaran. Lišen slobode, on je miran i tješi svoju majku. Piše joj kako se tih dana „rađa Ljubav koja će tugu pretvoriti u radost, a uzdahe u kliktaj i smijeh“.

Bogu hvala što su vremena straha i diktature iza nas, pa u slobodi možemo planirati i provoditi programe odgoja i obrazovanja. To nikako ne znači kako su nestale nepovoljne okolnosti koje roditeljima, učiteljima i odgojiteljima često ne idu na ruku. Dapače, vidimo da i u okruženju demokracije ima previše agresivnog i rušilačkog naboja, a premalo konstruktivnog evanđeoskog duha. Neke moralne i općeljudske vrednote stavlja se u stranu ili ih se dovodi u pitanje. Čini se da i demokracija poprima nerijetko oblike anarhije, nereda i nezdravih ljudskih odnosa“ upozorio je mons. Puljić.

Potaknuvši učenike da vole svoje roditelje poput Ive Màšine koji je pokazao koliko mu je stalo do njegove majčice, nadbiskup je poručio: „Dragi učenici, budite zahvalni svojim roditeljima i Bogu, darovatelju svakoga dara. Poštujte svoje učitelje, svećenike i katehete koji se trude oko vas. Slušajte ih, surađujte s njima i usvajajte ono što vas poučavaju i na što vas svojim dobrim primjerom potiču. Uz svladavanje školskih obveza, njegujte među sobom duh zajedništva i solidarnosti. Svojim dobrim ponašanjem, radom i zalaganjem pokažite svima da nosite „razloge nade koja je u vama“ (1 Pet 3, 15).

Cijenjeni roditelji, učitelji i odgojitelji. Vašoj brizi, umijeću i odgovornosti povjerena su djeca i mladi, a oni su budućnost ove zemlje i naroda. Dok vam zahvaljujem na zauzetom radu s njima, potičem vas, budite zahtjevni u časnom poslu odgoja i obrazovanja. Pomažite im u traganju za smislom života i pružajte im požrtvovnu ljubav i evanđeosku radost. Dok osluškujete njihova pitanja, podnosite i njihove nesavršenosti i ne bojte se otvorite im vrata svoga srca. Jer, vi ste često presudni za njihove životne stavove i uvjerenja.

Volite svoj rad i svoje đake i budite ponosni na povjerenje koje vam poklanjaju roditelji i društvena zajednica. U vašem odgovornom poslu neka vas prati Božja pomoć i zagovor sv. Krševana, vrsnog odgojitelja i katehete svete Stošije“ poručio je nadbiskup Puljić u Pismu.

Uz Pismo nadbiskupa Puljića, javnost se upoznaje i s video spotom o djelovanju Katoličke osnovne škole Ivo Mašina u Zadru u produkciji Laudato televizije.

U video sportu govore ravnatelj Katoličke škole don Roland Jelić, učiteljica, roditelji i učenici te škole. Kadrovi su snimani u učionicama dok je škola djelovala u prostoru Sjemeništa Zmajević. Sadržaj video spota pokazuje koje su vrijednosti i način rada prisutni u Katoličkoj školi Ivo Mašina za koju vlada veliko zanimanje roditelja koji žele da njihova djeca pohađaju tu suvremenu odgojno – obrazovnu ustanovu čiji je kapacitet 500 polaznika. Školu trenutno pohađa 150 učenika u šest razrednih odjeljenja.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

NAJAVA IZ VODOVODA: U ponedjeljak bez vode cijelo Kruševo i dio Novog Bokanjca

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Kruševu, dana 25.10.2021. (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h do 14:00h bez vode biti će potrošači u cijelom naselju Kruševo.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Kruševu, kod župne crkve.

Ujedno, zbog izvođenja radova tvrtke Pfeiffer prema ”Projektu poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar – Petrčane” u Zadru, dana 25.10.2021. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h do 15:00h bez vode biti će potrošači u ul.:

Zagrebačka ulica od kuć.br. 46 do kuć.br. 94
Ive Hegedušića
Ivana Matetića Ronjgova

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještene u ulici I.M. Ronjgova, kod kuć.br. 27.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POZITIVNA OCJENA IZ AGENCIJE ZA PLAĆANJA U POLJOPRIVREDI: LAG “Lauri” odobreno 247 tisuća kuna za lokalne temeljne usluge za ruralno stanovništvo

Objavljeno

-

By

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je Odluku o rezultatu administrativne kontrole zahtjeva za potporu kojom se pozitivno ocjenjuje Zahtjev za potporu Općine sv. Filip i Jakov, odnosno Lokalne akcijske grupe “Laura” za provedbu tipa operacije 7.4.1. »Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu« koji se provodi putem lokalnih razvojnih strategija odabranih LAG-ova.

Agencija za plaćanja utvrdila je intenzitet potpore u visini od 90 posto, dok je procijenjeni iznos potpore 247.466,59 HRK.

“Ovom Odlukom Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju utvrđuje da su delegirane administrativne provjere iz članka 48. Uredbe (EU) br. 809/2014, obavljene na način kako je propisano Sporazumom o suradnji te da je postupak odabira projekata proveden kako je propisano Smjernicama za provedbu postupka odabira projekata (u daljnjem tekstu: Smjernice), člankom 35. Pravilnika o provedbi Podmjere 19.2. »Provedba operacija unutar CLLD strategije«, Podmjere 19.3. »Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a« i Podmjere 19.4. »Tekući troškovi i animacija« unutar mjere 19 »Potpora lokalnom razvoju u okviru inicijative LEADER (CLLD – Lokalni razvoj pod vodstvom zajednice)« iz programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. (NN br. 96/17, 53/18), odabranom LRS i LAG Natječajem za provedbu tipa operacije MJERA 8.„Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili širenje lokalnih temeljnih usluga” LOKALNE AKCIJSKE GRUPE ‘LAURA'”, stoji u Odluci.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRISEGNULO DVOJE NOVIH VIJEĆNIKA Zadarska Županijska skupština sada ima 38 vijećnika

Objavljeno

-

By

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine prisegnulo je dvoje novih vijećnika.

Rajka Rađenović je iz redova pripadnika srpske nacionalne manjine, a njenim izborom  broj članova Županijske skupštine Zadarske županije povećava za 1 člana  i Županijska skupština Zadarske županije u ovom sazivu broji ukupno 38 članova.

 Također, umjesto  vijećnika Frane Vučetića (Most), koji je svoj mandat stavio u mirovanje, za člana Županijske skupštine s kandidacijske liste Mosta  određen je Branko Katić.

U nastavku sjednice prihvaćeno je Izvješće o radu upravnih tijela Zadarske županije za razdoblje siječanj – lipanj 2021. godine o kojem je govorio župan Božidar Longin.

Iz podnesenih izvješća upravnih tijela Zadarske županije vidljivo je da su u razdoblju siječanj – lipanj 2021. godini upravna tijela Zadarske županije obavila zadaće i poslovne aktivnosti predviđene Programom rada za 2021. godinu, a u skladu s nadležnostima te okolnostima epidemije COVID-19.

Prihvaćeno polugodišnje izvješće Proračuna za 2021. godinu

U nastavku sjednice prihvaćen  je polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Zadarske županije za 2021. godinu  kao i prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o poslovanju Županijske uprave za ceste Zadarske županije za razdoblje od 01. siječnja do 30. lipnja 2021. Godine. Prihvaćena je i Odluka o davanju suglasnosti na Izmjene i dopune financijskog plana Županijske uprave za ceste Zadarske županije za 2021. Godinu . Kako je pojasnio ravnatelj ŽUC-a Branko Kutija proračun te ustanove se povećao   u iznosu od 428.790 kn, zbog  sklopljenih sporazuma o sufinanciranju gradnje nogostupa u naselju Sikovo sa općinom sv Filip i Jakov i Općinom Novigrad za gradnju nogostupa u naselju Pridraga.

Vijećnici su usvojili Odluku o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Zadarske županije.

Naime, kako je 1. siječnja 2020. godine Zadarska županija počela obavljati povjerene poslove državne uprave i preuzela zatečene službenike i namještenike, pismohranu i drugu dokumentaciju te opremu i sredstva za rad dotadašnjeg Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji, bilo je potrebno uskladiti ustrojstvo i djelokrug upravnih tijela Zadarske županije. Stoga je i donesena navedena Odluka. U odnosu na dosadašnji ustroj i nazive sada su povjereni poslovi državne uprave (osim poslova opće uprave) iz dosadašnjeg djelokruga Upravnog odjela za povjerene poslove državne uprave prenijeti u djelokruge drugih odgovarajućih upravnih odjela. Nastavno na promjene djelokruga poslova,  u manjoj mjeri promijenjeni su  i nazivi pojedinih upravnih odjela.

Tako su sada upravna tijela Županije:

1. Ured župana

2. Služba za unutarnju reviziju

3. Upravni odjel za pravne i zajedničke poslove

4. Upravni odjel za financije i proračun

5. Upravni odjel za javnu nabavu i upravljanje imovinom

6. Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove

7. Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove

8. Upravni odjel za gospodarstvo i turizam

9. Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport

10. Upravni odjel za pomorsko dobro, more i promet

11. Upravni odjel za zdravstvo

12. Upravni odjel za hrvatske branitelje, udruge, demografiju i socijalnu politiku

13. Upravni odjel za opću upravu

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu