Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

RELAX ŠETNJA, IGRE ZA DJECU, SKEJTERI, ROLERI… Započeo je još jedan Europski tjedan mobilnosti u Zadru

Objavljeno

-

Grad Zadar i ove godine sudjeluje u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti od 16. do 22. rujna, a ovogodišnja tema je: „Održiva mobilnost za zdraviji život!“ pod sloganom „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“
Odabir ovogodišnje teme nadovezuje se na nevolje koje su pogodile Europu i svijet zbog pandemije uzrokovane bolešću COVID-19. Ona se također odnosi na prilike za promjene koje su proizašle iz ove nezabilježene zdravstvene krize u Europi.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA EUROPSKOG TJEDNA MOBILNOSTI 2021.:

Za vrijeme obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti od 16.-22. rujna Grad Zadar i ove godine
poklanja građanima 200 minuta besplatnog bicikliranja uz pomoć Next Bike aplikacije koju trebate skinuti, aktivirati račun te unijeti kôd ETM2021.

18.9.2021. – POZDRAV SUNCU od 10:00 do 13:00 sati
• Zeleni kutak na Pozdravu suncu i dijeljenje zdravog doručka
• Orijentacijsko kretanje i dječji trail na Otoku Ošljaku. Pozivamo sve zainteresirane roditelje s
djecom ukoliko žele sudjelovati da se prijave putem e-maila: info@breakaleg.hr
Sudjelovanje i prijevoz brodom su besplatni. Polazak je u 10:30 sati sa Liburske obale, s brodom
Paula.
• Besplatna tura oko poluotoka u EKO TUK TUK elektičnim vozilima. Start i cilj je na Pozdravu
suncu.
20.9.2021. – KNEŽEVA PALAČA od 11:00 do 13:00 sati
Panel rasprava pod temom „Održiva mobilnost za zdraviji život!“ pod sloganom „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“ održat će se u ponedjeljak, 20. rujna 2021. s početkom u 11:00 sati u Kneževoj palači. Bavit ćemo se pitanjima mentalnog zdavlja, tjelesnog zdravlja, sigurnosti i odgovorima na Covid-19.
22.9.2021. – MURAJ, TRG PET BUNARA , CESTA OKO TEHNIČKE ŠKOLE od 17:00 do 19:00 sati
Privremenim zatvaranjem ceste oko bivše Tehničke škole i organiziranjem brojnih sportskih
aktivnosti na području Muraja i trga Pet bunara obilježit ćemo 22. rujna – SVJETSKI DAN BEZ
AUTOMOBILA. Cilj tog dana je jačati svijest javnosti o ozbiljnom onečišćenju uzrokovanom nepromišljenom uporabom automobila te poticati povratak pješaka, biciklista i javnog prijevoza u gradsko središte.

  • RELAX ŠETNJA – pridružite nam se u šetnji i vježbi s fantastičnom skupinom žena koje već
    preko 20 godina kontinuirano vježbaju i čuvaju svoje zdravlje.
  • Igre za djecu na otvorenom by Loptica
  • Udruga skejtera i rolera
  • Next Bike aktivnosti za djecu i odrasle
  • Udruga invalida – mapiranje (postava karte) arhitektonskih prepreka u gradu:
     Nagib na Poljani Šime Budinića – isticanje problematike nagiba za osobe s invaliditetom
     Stavljanje poveza kao simulaciju sljepila
     Košarkaški klub osoba s invaliditetom Zadar
    U skladu s ovogodišnjom temom, četiri su ključna pitanja: mentalno zdravlje, tjelesno zdravlje, sigurnost i odgovor na COVID-19. Nije slučajnost da je mentalno zdravlje prioritetna tema jer Europski tjedan mobilnosti poziva na veću usmjerenost u odnosu između mentalnog zdravlja i gradske mobilnosti, što je jedna od tema koja je tijekom pandemije dobila na važnosti. Druga prioritetna tema je tjelesno zdravlje, koje uključuje utjecaj onečišćenja zraka i buke, kao i koristi ad aktivne mobilnosti. Pitanje sigurnosti usmjereno je na najnovija dostignuća u pogledu sigurnosti prijevoza, uključenosti osoba smanjene pokretljivosti i opsežne mjere sigurnosti na cestama u gradskom okruženju. Odgovor gradskih uprava na pandemiju uzrokovanu bolešću COVID-19 također je istaknut u ovoj temi, pri čemu se naglašavaju pozitivne strane pandemije u pogledu gradske mobilnosti, kao i važnost vraćanja povjerenja u javni prijevoz.
    Kako bi se senzibilizirala javnost o pitanju povećanja razine zaštite okoliša i kvalitete života te kako bi se promicale inicijative i najbolje prakse vezane uz održivo gradsko kretanje, Grad Zadar svake godine donosi niz dugoročnih mjera. One obuhvaćaju smanjenje onečišćenja, emisije ugljika te prometnih zagušenja. Proširen je sustav javnih gradskih bicikla, uvedena usluga najma električnih romobila te unaprijeđena infrastruktura za obnovljive izvore energije postavljanjem besplatnih punionica za električna vozila. Obnovom, uređenjem i revitalizacijom Bedema reduciran je promet u staroj gradskoj jezgri te uvedena nova pješačka zona. Upotrebom novih tehnologija implementirat će se pametna prometna rješenja, s prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru.
    Pozivaju se građani da svojim primjerom, ne samo na Dan bez automobila, već tijekom cijele godine, doprinesu kvalitetnijem i zdravijem načinu života, smanjenju prometnih gužvi te da koriste javni gradski prijevoz ili jedan od vidova alternitivnih načina prijevoza; bicikliranje, pješačenje, kako bismo naš grad učinili privlačnijim mjestom za život, s većom čistoćom zraka i boljom kvalitetom života.
 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu