Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SV. FILIP I JAKOV: Jesenske aktivnosti u DKC-u Kino

Objavljeno

-

Platforma za Kino poziva na programe koji se odvijaju ove jeseni u DKC-u Kino u Sv. Filipu i Jakovu.

Udruga U Pokretu kao koordinator Platforme potpisala je ugovor o financiranju projekta “Platforma za Kino” sa Zakladom Kultura Nova. Kroz projekt, Tinel kao dnevni boravak unutar DKC-a Kino svakim danom ima svoja vrata otvorena od 17:00 do 20:00 sati te se stvaraju i održavaju raznovrsni kulturni i umjetnički programi od građana za građane.

Kroz projekt osnovan je dječji klub Tintinelić koji se nakon stanke uzrokovanom pandemijom vraća u DKC Kino. Od 18. rujna 2021 svake subote od 16 do 18 sati otvoren je dječji klub Tintinelić, koji je namjenjen djeci od 6 do12 godina. Tintinelić pruža djeci prostor za druženje, igru i nudi raznovrsne radionice. Truditi ćemo se djeci pružiti osmišljeno, kreativno i zabavno poslijepodne. Sudjelovanje u radionicama je za djecu besplatno. Voditeljica programa Tintinelića Marija Rukavina i članovi Platforme za Volontiranje rade volonterski te pozivaju roditelje na podršku dječjem klubu.

U subotu 18. rujna od 16:00 do 18:00 sati u dvorištu DKC-a Kino održava se besplatna likovna radionica, namijenjena djeci od 6 do 12 godina. Djeca će upoznati tehniku tiska prirodnim
materijalima i izrađivati razglednice.

Likovna radionicu ”Ostavi trag” održava se u subotu 18. rujna 2021. od 18:00 do 20:00 sati. Radionica je namijenjena mladima od 13 do 18 godina a sudjelovanje je besplatno. Na likovnoj radionici polaznici će izrađivati razglednice uz korištenje digitalnih alata, tehnike kaligrafije i tiska.

Voditeljica likovnih radionica je Adina Asbeck, studentica likovnog odgoja i njemačkog jezika iz Njemačke.

U znaku suvremene likovne umjetnosti 30. rujna u Tinelu DKC-a Kino otvara se likovna izložba „WizzArt” mladog filipjanskog umjetnika Wizz, koji se bavi doodle art tehnikom.

Vrlo uspješan program FiJuzika sa glazbenim slušaonicama i svirkama održava se dva puta mjesečno. Prošli vikend koncert je imao zapažen blues bend Jeremije iz Sv. Filipa i Jakova i Zadra. 1. listopada FiJuzika dovodi Bevanda Blues Band iz Skradina.

Uz redovite kino projekcije u filipjanskom Kinu četvrtkom i nedjeljom, Udruga Super 8 jednom mjesečno provodi program Kinoteke. Drugi program udruge je Fotoklub koji je osnovan ove godine i nalazi se jednom mjesečno. Klub za sada broji 10 članova te se pozivaju svi zainteresirani iz šire okolice da se pridruže klubu uz radionice, druženja i izradu izložbi.

Daljnji program je „Imaš ideju? Ostvari je!“, koji omogućava mladima da realiziraju vlastite ideje na području kulture i umjetnosti. Kroz Platformu osnovana su još dva kluba, kino klub mladih „Amateri” s 30 člana u dobi od 12 do 17 godina i klub F.U.M.A. u dobi od 17 do 25 godina. Međutim, program je namijenjen svim zainteresiranima – djeci, tinejdžerima i adolescentima šire regije da se pridruže i uz podršku projekta realiziraju vlastite ideje. Također se poziva širu zajednicu na sudjelovanje u Platformi za Volontiranje koja je također osnovana kroz projekt. Volonteri pruže podršku u provođenju raznih programa po svojem izboru a odrađene sate se bilježe u volonterskoj knjižici.

“Pored raznovrsnih i brojnih programa, od kojih smo naveli samo nekoliko, želimo istaknuti međunarodnu suradnju Platforme za Kino kroz koju je DKC Kino postao član Europske mreže centara za kulturu (ENCC Network). Time otvaramo vrata lokalnoj zajednici prema razmijeni i sudjelovanje u programima sa europskim kulturnim i društvenim centrima. DKC Kino je tek treći član u ENCC mreži s područja Republike Hrvatske a nadamo se da će pogotovo naši mladi prepoznati prilike koje im se nude kroz europske programe, u ovom slučaju na području kulture i umjetnosti”, stoji u priopćenju iz Sv. Filipa i Jakova.

Prijave na sve programe mogu se vršiti kod Tereze Brzić na 095 / 527 0863 illi e-mail kino.filipjakov@gmail.com. Informacije o programima mogu se pratiti na novopečenoj web stranici dkckino.com, Facebook stranici KINO Sv. Filip i Jakov, Instagram stranici kino_fij te TikTok profilu kinofilipjakov.

Programi se odvijaju u sklopu projekta ”Platforma za Kino”, sufinanciran od Zaklade Kultura Nova. Nositelji navedenih programa su Udruga U Pokretu, Glazbena udruga Jeremije, Udruga Super 8 i Umjetnička organizacija Irida uz pokroviteljstvo Zaklade Kultura Nova, Općine Sv. Filip i Jakov, Zadarske županije, Turističke zajednice Sv. Filip i Jakov i Udruge Napredak.

DKC Kino je društveno-kulturni centar u Sv. Filipu i Jakovu, osnovan u kolovozu 2020. godine kao rezultat projekta K.IN.O. – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje, sufinanciran sredstvima Europskog Socijalnog Fonda. Prvi je društveno-kulturni centar sa sudioničkim modelom upravljanja kroz javno-civilno partnerstvo u ruralnom području Republike Hrvatske. Civilni sektor predstavljen je kroz neformalnu „Platformu za Kino“, koju za sada čine 6 članica organizacija civilnog društva i 37 pojedinačna člana.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

ATLETSKI MITING NA VIŠNJIKU Zadar prvi do Hanžeka

Objavljeno

-

By

U četvrtak 23. rujna ŠC Višnjik ugostit će međunarodno atletsko natjecanje Zadar SporT&Fest 2021 EAP Meeting, ili kratko EAP Zadar.

Prema popisu najavljenih natjecatelja ovo će biti drugo najjače atletsko natjecanje u Hrvatskoj u ovoj godini, odmah iza svjetski poznatog zagrebačkog “Hanžeka”.

EAP Zadar će ujedno označiti početak obilježavanja Europskog tjedna sporta u Zadru, a kao uzvanici nazočit će mu i visoki dužnosnici hrvatskog sporta: glavni tajnik HOO Siniša Krajač, predsjednik Hrvatskog Atletskog saveza Ivan Veštić , izbornikom atletske reprezentacije Mladen Katalinić te dužnosnici iz Svjetske i Europske atletske federacije.

Na Zadar EAP-u nastupit će stotinjak atletičarki i atletičara iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Mađarske, Italije, Malte, Belgije, Nizozemske, Velike Britanije i drugih zemalja. Osobito zanimljive discipline u programu bit će troskok za atletičarke te skok u vis i utrke na 100 i 200 m za atletičare.

U ženskom će troskoku tako snage odmjeriti seniorska prvakinja Hrvatske, Zadranka Paula Borović, mlađeseniorska prvakinja Hrvatske Magdalena Perić te prvakinja i viceprvakinja Nizozemske Maureen Herremans i Danielle Speck.

U muškom visu, uz seniorskog prvaka Hrvatske Filipa Mrčića te juniorskog prvaka Hrvatske i sudionika ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva za juniore Martina Mlinarića, nastupit će aktualni svjetski kadetski rekorder u ovoj disciplini, mladi Slovenac Sandro Tomassini kao i trenutno najbolji nizozemski skakač u vis Douwe Amels.

U sprinterskim utrkama na 100 i 200 m, uz udarni hrvatski dvojac Marko Čeko – Karlo Marciuš, nastupit će i najbrži sprinteri Bosne i Hercegovine Hajrudin Vejzović i Edhem Vikalo te Mađar Zalan Kadasi. Mamac za publiku bit će i utrke sprinterica među kojima su mlade atletičarke Daniela Jelić i Matea Čerina.

Zadar EAP se održava pod okriljem ugledne europske serije mitinga European Athletics Promotion (EAP) Circuit, čime se Zadar u atletskom pogledu svrstava uz rame europskim metropolama poput Ženeve, Budimpešte ili Marse na Malti koji su također domaćini mitinga iz ove serije.

U sklopu Zadar EAP-a održava se i 4. Međunarodna konferencija o podacima u atletici – AthTech21 koju uz Sveučilište u Zadru i ŠC Višnjik organiziraju krovne međunarodne atletske udruge, Svjetska atletska federacija i Europska atletska federacija. Visoki dužnosnici ovih dviju organizacija nazočit će kao uzvanici na Zadar EAP-u, upravo kao i čelnici EAP Circuit-a.

Organizatori Zadar EAP-a su Sveučilište u Zadru, ŠC Višnjik, Atletski savez Zadarske županije te hrvatski sportsko-tehnološki startup TrackMeetings.Info.

Podršku mitingu daju Grad Zadar i gradonačelnik Branko Dukić, Športska zajednica grada Zadra sportska i Športska zajednica Zadarske županije te ŠC Višnjik na čelu s direktorom Denisom Karlovićem.

– Iskreno se nadam da će ovaj miting zaživjeti u gradu Zadru te postati dio tradicionalnih sportskih priredbi na dobrobit razvoja zadarske atletike, istaknuo je predsjednik organizacijskog odbora Slobodan Miolović.

Direktor mitinga Duje Bonacci ovim je riječima najavio EAP Zadar:

– Drago mi je da su Športski centar Višnjik i Grad Zadar prepoznali vrijednost i važnost projekt zadarskog atletskog mitinga. Zadar ima bogatu sportsku povijest, a vjerujem da će ovaj miting doprinijeti tome da se nakon dugo vremena podsjeti na to da je atletika sastavni dio, ako ne jedan od glavnih nositelja, te povijesti.

Miting u četvrtak započinje u 17 sati, a uvod u glavno natjecanje utrke su mlađih uzrasta zadarskih atletičara koje su na rasporedu od 16 sati.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: U četvrtak bez vode Put Bokanjca, u problemu i Belafuža i Višnjik!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 23.09.2021. godine (četvrtak) u vremenu od 22:00(23.09.2021.) do 06:00h (24.09.2021.) bez vode biti će potrošači u ulici Put Bokanjca.

U istom terminu vodoopskrba će biti otežana na širem području Belafuža i području Višnjik.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještene i na križanju ulice Put Bokanjca i ulice Skročini.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: Obavijest za brucoše i obavijest o upisima na višu godinu

Objavljeno

-

By

Sa zadarskog Sveučilišta nekoliko obavijesti:

Obavijest za brucoše:

Upis izbornih kolegija putem Studomata počinje 27. rujna 2021. i traje do 11. listopada 2021.
Više informacija možete vidjeti ovdje. 

Upisi u višu godinu:

Upis u višu godinu putem Studomata počinje 27. rujna 2021. i traje do 11. listopada 2021.
Više informacija o upisu u višu godinu za jednopredmetne studije možete vidjeti na odjelnim stranicama, a za dvopredmetne studije ovdje.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu