Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PUTOVIMA SVILE DO ATRIJA PALAČE CEDULIN Zadar Organ Festival priprema predstavu „Svila“ prema istoimenom romanu A. Baricca

Objavljeno

-

Ovog ponedjeljka, 13. rujna s početkom u 20 sati, atrij zadarske palače Cedulin postat će pozornica za glazbeno-scenski projekt „Svila“, organiziran u okviru 3. izdanja Zadar Organ Festivala.

Projekt je omogućila suradnja s PagArtFestivalom, idejnim začetnikom predstave „Svila“, i nizozemskom radionicom orgulja Mixtuur Orgels, čije su prijenosne električne orgulje omogućile da čak pet koncerata ovogodišnjeg ZOF-a budu realizirani na otvorenom.

Riječ je o uprizorenju hvaljenog romana „Svila“ poznatog talijanskog pisca Alessandra Baricca, koji je na svega osamdesetak stranica uspio dočarati egzotični svijet ljubavi, prijateljstva i ratovanja, opsesije, misterije, a pomalo i magije.

Priča je smještena u devetnaestostoljetni Japan, a započinje – epidemijom! Ipak, u priči su stradali su dudovi svilci zbog čega njezin junak kreće na trgovačko putovanje u Japan – zemlju gdje izlazi sunce i gdje nema zaraze, ali je prodaja dudovih svilaca ilegalna.

Put do Japana traje čak tri mjeseca, a obilježen je ženom čije “oči nisu bile istočnjačkog oblika, a njezino je lice bilo lice djevojčice”. Kratke i sugestivne rečenice u romanu podsjećaju na haiku tehniku, i upravo tako prozračne ostavljaju prostora različitim interpretacijama i potiču maštanje.

Režiju Filipa Šovagovića, smještenu u intimni atrij palače Cedulin iz 18. stoljeća, utjelovit će veliki glumac Goran Grgić uz mlade snage – Fabijana Komljenovića, Lunu Pilić i Anu Pogorelić.

Predstavu će pratiti glazba orguljašice i skladateljice Katarine Ranković.

Inače, za osmišljavanje ovog glazbeno-scenskog projekta zaslužna je organizatorica PagArtFestivala, muzikologinja Nina Pogorelić.

Predstava je premijerno izvedena prošloga travnja u zagrebačkoj dvorani Teatra &TD, a prošli je mjesec ponovljena na PagArtFestivalu. Obje izvedbe izazvale su niz pozitivnih recenzija i provalu oduševljenja, obećavajuće reakcije zbog kojih se svakako radujemo predstavi u Zadru.

Ulaz na predstavu je besplatan, no broj gledatelja je ograničen. Ako slučajno niste u Zadru i ne stižete posjetiti predstavu, brige nema, jer će se snimka prenositi na YouTube kanalu Zadar Organ Festivala s nekoliko dana odmaka.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

VELIKI PETAK / Večeras Služba Muke Gospodnje i procesija s Križem središtem Zadra

Objavljeno

-

By

foto: arhiva, IKA

Na Veliki petak, 29. ožujka, Službu Muke Gospodnje u 19 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nakon obreda u katedrali, nadbiskup, svećenici i puk idu u procesiji s Križem središtem Zadra, za vrijeme koje će se pjevati prijekori Puče moj – od katedrale sv. Stošije, Širokom ulicom do crkve sv. Šime, gdje će nadbiskup Zgrablić puku udijeliti blagoslov s Križem.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PODSJEĆAMO… Evo kako će trgovine i šoping centri u Zadru raditi na Veliku subotu, Uskrs i Uskrsni ponedjeljak…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru za vrijeme Uskršnjih blagdana, uz napomenu da na dan Uskrsa i Uskrsni ponedjeljak – nitko neće raditi.

BAUHAUS:

Subota: od 8 do 14

KAUFLAND:

Subota: od 7 do 22

HEY PARK

Subota: od 7 do 21

TOMMY

Subota: od 7 do 21

KONZUM:

U subotu, prodavaonice će raditi prema regularnom radnom vremenu. 

LIDL:

Subota: od 7 do 22

INTERSPAR

Subota: Od 7 do 21

PLODINE

Subota: od 7 do 22

SUPERNOVA:

Subota: od 9 do 21

STUDENAC:

Subota: od 7 do 21

PEVEX

Subota: do 15.30

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VELIKI PETAK / Kršćani diljem svijeta sjećaju se Isusove osude, muke i smrti

Objavljeno

-

By

Kršćani danas slave Veliki petak, spomendan Isusove muke i smrti

Na ovaj se dan kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i same smrti. Ovo je jedini dan kada se zabranjuje slaviti sveta misna otajstva.

Naime, sveta je misa nekrvna žrtva Isusa Krista, a na taj je dan sam Isus Krist bio žrtvovan na žrtveniku križa i prinio Ocu sama sebe kao otkupninu za mnoge, tj. krvnu žrtvu. Stoga Katolička Crkva taj dan ne slavi misnu žrtvu.

Oltar je bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika što simbolizira kako je s Isusa svučena odjeća, tj. njegovu ogoljenost, ali je to ujedno i znak povučenosti, tišine, žalosti, nesvečanosti i tuge za umrlim Učiteljem.

Diljem svijeta se, obično u prijepodnevnim satima, puk okuplja u crkve, kapelice i druga mjesta kako bi pobožno molio Križni put.

U popodnevnim satima, obično u 15 sati kada je Isus izdahnuo na križu, puk se okuplja u crkve na slavljenje obreda Velikog petka: čitanje Svetoga pisma i navještaj muke, poklon i ljubljenje križa te sv. Pričest.

Prilikom poklona križu đakon ili svećenik najprije otkiva pokriveno raspelo pjevajući: “Evo drvo križa, na kom’ je Spas svijeta visio!”. Na to narod odgovara: “Dođite, poklonimo se!”

Kod katolika, post je obavezan na Veliki petak, za sve osobe od 18 do 60 godina. Također je za sve katolike starije od 14 godina obavezan i nemrs. Nemrs znači da se u danu ne jede meso dok post znači da se osoba suzdrži od pića i hrane.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu