Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) RUJANSKI KONCERT TRIJA LUR U ZADARSKOJ KATEDRALI 3. izdanje Zadar Organ Festivala ugostilo Trio LUR

Objavljeno

-

Sinoć je u katedralu sv. Stošije Zadar Organ Festival doveo Trio LUR, ansambl koji je prošle godine snimio svoj prvi nosač zvuka „Cor Mundum“ na kojemu se nalazi i skladba „Vokaliza“ A. Knešaureka, ove godine nominirana za nagradu Porin. Sinoćnji je koncert bio i svojevrsna promocija samog nosača zvuka s pažljivo odabiranim draguljima desetogodišnjeg djelovanja Trija Lur.

Trio čine orguljašica Ursa Ljuban, flautistica Lucija Petrač i sopranistica Monika Cerovčec, sve redom renomirane hrvatske umjetnice zamjetne karijere, širokih glazbenih interesa i čvrste podupirateljice hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Ovaj komorni sastav osnovan je još 2011. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u sklopu kolegija komorne glazbe pod vodstvom Ljerke Očić.

Kako se Trio LUR zalaže za izvođenje skladbi suvremenih hrvatskih skladatelja, tako se na njihovom programu našlo čak pet naslova s potpisom Hrvata. Riječ je o suvremenicima i prvenstveno impresionističkim skladateljima – Dori Pejačević i Blagoju Bersi – te mlađim hrvatskim kolegama Anđelku Klobučaru, Ivanu Josipu Skenderu i Ivanu Božičeviću.

Imali smo priliku čuti i ulomke iz Vivaldijeva moteta Nisi Dominus, Mozartov psalam Laudate Dominus i skladbu Slavuj Léa Delibesa, a uz njih, i jednu ariju iz pera velikog francuskog filozofa prosvjetiteljstva, Jean-Jacquesa Rousseaua. Posebne simpatije brojne publike je uz hrvatske naslove osvojio raspjevani Slavuj.

Sljedeći glazbeno-scenski projekt Zadar Organ Festivala nastavlja već danas, 13. rujna. Tom će prilikom atrij zadarske palače Cedulin postati pozornica za predstavu „Svila“, organiziranu u suradnji s Kazališnom družinom „Lovro&Nina“. Riječ je o uprizorenju istoimenog romana koji je talijanskog pisca Alessandra Baricca proslavio diljem svijeta. Osim glazbe skladateljice Katarine Ranković na prijenosnim orguljama, očekuje nas režija velikog Filipa Šovagovića te gluma Gorana Grgića kojemu će se pridružiti mlade glumačke snage: Luna Pilić, Ana Pogorelić te Fabijan Komljenović.

Ulaz na predstavu je besplatan, odnosno na bazi donacije, dok je broj gledatelja ograničen.

Piše: DORA DUNATOV

 

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Svečano otvoren “Centar za kreativne industrije” u Zadru

Objavljeno

-

By

Danas u popodnevnim satima svečano je otvoren „Centar za kreativne industrije“ na završnoj konferenciji projekta, na kojoj je nazočio i predsjednik vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji se ujedno i obratio sudionicima konferencije uz župana Zadarske županije Božidara Longina i ravnateljicu ustanove Inovacije Katarinu Colić.

Na konferenciji su nazočile i ministrice Nataša Tramišak i Nina Obuljen Koržinek, džavni tajnici Šime Erlić i Šime Mršić, gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić, rektorica Sveučilišta u Zadru, Dijana Vican te ostali uzvanici.

Nakon izvrsne izvedbe hrvatske himne zadarske sopranistice Nele Šarić, predstavljen je uzvanicima video o centru.

Uzvanike je na početku konferencije pozdravila ravnateljica Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija, Katarina Colić.

„Zadarska županija u svojim strateškim dokumentima prepoznala je sektor kreativne industrije kao sektor koji ima značajan potencijal za razvoj. To je sektor u kojem je prepoznat nedostatak prostora, opreme i specijaliziranih edukacija i upravo iz tih razloga županijska Ustanova Inovacija je krenula u pripremu ovog projekta. Od same projektne ideje koja je potekla od poduzetnika, njene razrade, pripreme projektne dokumentacije, ishodovanja svih potrebnih dozvola, odluke o financiranju, provedbe projekta prošlo je dugo vremena i upravo zato me posebno veseli biti sa svima vama danas ovdje. Ovaj projekt je rezultat koordinirane suradnje između regionalne samouprave, gospodarstva, sveučilišta i strukovnih škola koja je ključna za gospodarski razvoj naše županije“, kazala je Colić.

Župan Božidar Longin pozdravio je sve uzvanike i naglasio važnost ovog i sličnih centara, a ovo je već treći centar poslovne infrastrukture u županiji nakon Centra za razvoj i edukaciju u Poličniku te Poduzetničkog inkubatora u Biogradu.

Ukupno je za tri spomenuta objekta osigurano 60 milijuna kuna bespovratnih, europskih sredstava.

Župan je naglasio:

„Ovo je jedan od najznačajnijih projekata u kojem je Zadarska županija partner, a kao što znate, nositelj je naša županijska agencija INOVacija. Posebno nas veseli da je riječ o projektu financiranom sredstvima iz fondova Europske unije, za čiju je realizaciju ustanovi INOVAcija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj bespovratno odobreno 20 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekta nešto je veća od 30 milijuna kuna. Zadarska je županija kao ključan alat u ostvarenju svojih strateških projekata prepoznala EU fondove, a upravo ovo je jedan od konkretnih primjera korištenja europskih sredstava za razvoj gospodarske konkurentnosti i inovativnosti.“

Longin je naglasio kako želimo PAMETNU županiju, u skladu sa smjernicama EU-a, te je upravo sektor inovacija, kreativne i IT industrije jedan od onih gdje želimo napraviti iskorak, a zbog toga je na kraju krajeva i osnovana županijska agencija INOVAcija.

Andrej Plenković je pohvalio Zadarsku županiju i naglasio kako su ovakvi projekti put kojim trebamo ići i kojim idemo te kako će nastaviti kao Vlada podržavati ovakve pametne, moderne projekte kao i do sada. Ovo je novi važan sadržaj za Zadar, za mlade, za poduzetnike, za sve one koji žele dati doprinos digitalnoj budućnosti Hrvatske i to kroz kreativne industrije, onaj dio gospodarstva koji će se izrazito razvijati u budućnosti. Ovakvi projekti otvaraju radna mjesta lokalno, a tržište je cijeli svijet.

Naglasio je: „Ovakvi projekti su na tragu onog što radimo, a to je modernizacija Hrvatske, hvatanje koraka s četvrtom industrijskom revolucijom i hvatanje koraka s onima koji su koristili prednost pripadanja EU duže nego mi. Osiguravamo poticajno okruženje poslovanja i suvremenu opremu za male i srednje poduzetnike na području kulturnih i kreativnih industrija, koji će ovaj prostor koristiti za učenje, inovaciju i posao, kao što je to i Prirodoslovno-grafička škola koja će se također smjestiti u blizini centra.“

Premijer je dodao: „Jedna smo od prvih zemalja koja je napravila zakonski okvir za prihvat digitalnih nomada koji mogu biti korisnici ovog Centra, za što u Zadru ima velikog interesa, pogotovo među mladima. Drago mi je da je Zadarska županija dosada povukla 487 milijuna eura čime se cijelu Zadarsku županiju može razvijati na dobrobit svih njenih žitelja. Vlada kroz brojna ministarstva podupirat će sve ovakve projekte koji su na korist našoj konkurentnosti.“

Zaključio je kako je karakteristika audiovizualne i IT industrije da lokalno stvaraju radna mjesta a tržište im je cijeli svijet u nadi da ćemo snimati hrvatske filmove, ugostiti strane producente koji će u Hrvatskoj snimati svoje filmove te time pridonijeti brendiranju Hrvatske.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ATLETSKI MITING NA VIŠNJIKU Zadar prvi do Hanžeka

Objavljeno

-

By

U četvrtak 23. rujna ŠC Višnjik ugostit će međunarodno atletsko natjecanje Zadar SporT&Fest 2021 EAP Meeting, ili kratko EAP Zadar.

Prema popisu najavljenih natjecatelja ovo će biti drugo najjače atletsko natjecanje u Hrvatskoj u ovoj godini, odmah iza svjetski poznatog zagrebačkog “Hanžeka”.

EAP Zadar će ujedno označiti početak obilježavanja Europskog tjedna sporta u Zadru, a kao uzvanici nazočit će mu i visoki dužnosnici hrvatskog sporta: glavni tajnik HOO Siniša Krajač, predsjednik Hrvatskog Atletskog saveza Ivan Veštić , izbornikom atletske reprezentacije Mladen Katalinić te dužnosnici iz Svjetske i Europske atletske federacije.

Na Zadar EAP-u nastupit će stotinjak atletičarki i atletičara iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Mađarske, Italije, Malte, Belgije, Nizozemske, Velike Britanije i drugih zemalja. Osobito zanimljive discipline u programu bit će troskok za atletičarke te skok u vis i utrke na 100 i 200 m za atletičare.

U ženskom će troskoku tako snage odmjeriti seniorska prvakinja Hrvatske, Zadranka Paula Borović, mlađeseniorska prvakinja Hrvatske Magdalena Perić te prvakinja i viceprvakinja Nizozemske Maureen Herremans i Danielle Speck.

U muškom visu, uz seniorskog prvaka Hrvatske Filipa Mrčića te juniorskog prvaka Hrvatske i sudionika ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva za juniore Martina Mlinarića, nastupit će aktualni svjetski kadetski rekorder u ovoj disciplini, mladi Slovenac Sandro Tomassini kao i trenutno najbolji nizozemski skakač u vis Douwe Amels.

U sprinterskim utrkama na 100 i 200 m, uz udarni hrvatski dvojac Marko Čeko – Karlo Marciuš, nastupit će i najbrži sprinteri Bosne i Hercegovine Hajrudin Vejzović i Edhem Vikalo te Mađar Zalan Kadasi. Mamac za publiku bit će i utrke sprinterica među kojima su mlade atletičarke Daniela Jelić i Matea Čerina.

Zadar EAP se održava pod okriljem ugledne europske serije mitinga European Athletics Promotion (EAP) Circuit, čime se Zadar u atletskom pogledu svrstava uz rame europskim metropolama poput Ženeve, Budimpešte ili Marse na Malti koji su također domaćini mitinga iz ove serije.

U sklopu Zadar EAP-a održava se i 4. Međunarodna konferencija o podacima u atletici – AthTech21 koju uz Sveučilište u Zadru i ŠC Višnjik organiziraju krovne međunarodne atletske udruge, Svjetska atletska federacija i Europska atletska federacija. Visoki dužnosnici ovih dviju organizacija nazočit će kao uzvanici na Zadar EAP-u, upravo kao i čelnici EAP Circuit-a.

Organizatori Zadar EAP-a su Sveučilište u Zadru, ŠC Višnjik, Atletski savez Zadarske županije te hrvatski sportsko-tehnološki startup TrackMeetings.Info.

Podršku mitingu daju Grad Zadar i gradonačelnik Branko Dukić, Športska zajednica grada Zadra sportska i Športska zajednica Zadarske županije te ŠC Višnjik na čelu s direktorom Denisom Karlovićem.

– Iskreno se nadam da će ovaj miting zaživjeti u gradu Zadru te postati dio tradicionalnih sportskih priredbi na dobrobit razvoja zadarske atletike, istaknuo je predsjednik organizacijskog odbora Slobodan Miolović.

Direktor mitinga Duje Bonacci ovim je riječima najavio EAP Zadar:

– Drago mi je da su Športski centar Višnjik i Grad Zadar prepoznali vrijednost i važnost projekt zadarskog atletskog mitinga. Zadar ima bogatu sportsku povijest, a vjerujem da će ovaj miting doprinijeti tome da se nakon dugo vremena podsjeti na to da je atletika sastavni dio, ako ne jedan od glavnih nositelja, te povijesti.

Miting u četvrtak započinje u 17 sati, a uvod u glavno natjecanje utrke su mlađih uzrasta zadarskih atletičara koje su na rasporedu od 16 sati.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: U četvrtak bez vode Put Bokanjca, u problemu i Belafuža i Višnjik!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 23.09.2021. godine (četvrtak) u vremenu od 22:00(23.09.2021.) do 06:00h (24.09.2021.) bez vode biti će potrošači u ulici Put Bokanjca.

U istom terminu vodoopskrba će biti otežana na širem području Belafuža i području Višnjik.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještene i na križanju ulice Put Bokanjca i ulice Skročini.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu