Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PRVA ZA HRVATSKU Krešimir Šimić i pripadnica zadarske Interventne jedinice Antonija Radeljić najspremniji su Štitovi Domovine

Objavljeno

-

Foto: PU vukovarsko-srijemska

U organizaciji Policijske uprave vukovarsko-srijemske i podršku Ravnateljstva policije, održano je natjecanje policijskih službenica i službenika Ministarstva unutarnjih poslova, pod nazivom 3. Memorijal „Šimo Đamić – Štit Domovine – Vukovar 1991.-2021.“.

Uoči 30. obljetnice pada Grada Vukovara, natjecanje je održano na vukovarskom području u sjećanje na sve žrtve Domovinskog rata. Evo što je izvijestila o tome PU zadarska:

“68 natjecatelja, od čega 51 policajac i 7 policajki, četiri veterana specijalne policije, tri vojnika i tri pripadnika slovenske policije prošli su zahtjevnu stazu dugu 35 kilometara, uz 10 kilogramski teret te provođenje složenih vojno-policijskih zadaća, po šumskim i poljskim putevima od Lovasa do Vukovara, kojima su prije 30 godina kročili branitelji Lijepe naše, putevima na kojima su položili svoje živote na oltar Domovine.

Tim putevima kročili su i brojni hrvatski policajci, a među njima i Šimo Đamić, legendarni zapovjednik Specijalne jedinice policije Policijske uprave brodsko-posavske, i time osvjedočili svoju važnu ulogu u uspostavi slobodne i neovisne Hrvatske.

Vodeći brigu o poštivanju epidemioloških preporuka, na cilju podno Vukovarskog vodotornja upriličen je prigodni završni program, kojom prilikom su uzvanici i posjetitelji mogli uživati u izvrsnom nastupu policijske klape Sveti Mihovil iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, skoku padobranca sa zastavom i demonstraciji borilačkih vještina pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko.

Počasni postroj MUP-a, uz acapella intonaciju hrvatske himne, podignuli su zastavu kojom je obilježen početak završne svečanosti drugog memorijala Šimo Đamić.

Prisutnima se velika i ponosna srca obratio domaćin, načelnik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular, rekavši između ostaloga: „Ovaj Vodotoranj stoji dan danas, stojao je i prije 30 godina. Na njemu se prkosno vijorila zastava. Vijori se i dan danas. On je ranjen, njega su gađali. On je i dalje prkosno stojao i nije se dao srušiti. Zastava koja se na njemu vijori bila je znak svim braniteljima da je Vukovar još uvijek naš. I dok god se zastava vijorila, borili su se do zadnjeg trena. Na ovom natjecanju su hrvatski policajci, hrvatski vojnici, kolege policajci iz Slovenije i veterani Domovinskog rata – ono veliko zajedništvo koje je vladalo ’91. kada je trebalo obraniti Domovinu imamo i danas.“

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša u svom se govoru prisjetio prošlogodišnjeg pobjednika 2. Memorijala Šimo Đamić, nedavno preminulog Zorana Mamuzića rekavši: “Zoran je bio uzor hrvatskog policajca kakav bih želio da svi budu: stručan, obučen, osposobljen, educiran, a pri tome fizički spreman za izvršenje svih zadaća, kao i hrvatski redarstvenici koju su tijekom rata obranili našu Domovinu.“

Prisutnima se prigodnim riječima obratila i državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova, Irena Petrijevčanin Vuksanović, izaslanica potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića: „Bitno je da naši mladi policajci i policajke, kao i kadeti i kadetkinje Ministarstva obrane budu vođeni istom onom idejom, onom srčanošću i nesebičnošću, kojom su bili vođeni hrvatski branitelji kad su branili Vukovar i sve druge gradove. Ovaj Memorijal nije samo pokazatelj fizičke spreme, on pokazuje srčanost, inat, volju i snagu hrvatske policije, koju su imali i hrvatski policajci prije 30 godina. Ostanite takvi na ponos i čast svima nama i našoj Domovini.“

Prvi je u cilj ušao i zastavu pozdravio Krešimir Šimić (Interventna jedinica policije PU brodsko-posavske). Drugoplasirani je Petar Volarević (Interventna jedinica policije PU dubrovačko-neretvanske), dok je treće mjesto zauzeo Angel Milišić-Zečević (Specijalna jedinica policije Osijek).

Najspremnija policijska službenica je Antonija Radeljić (Interventna jedinica policije PU zadarske), ovogodišnja pobjednica natjecanja oružanih snaga „Prvi za Hrvatsku“ u ženskoj kategoriji. Druga je u cilj ušla prošlogodišnja pobjednica 2. Memorijala Šimo Đamić, Ines Matec Mamuzić (Ured Glavnog ravnatelja policije), dok je na trećem mjestu Nela Marušić (PGP Gvozd, PU sisačko-moslavačka).

U kategoriji veterana Specijalne jedinice policije iz Domovinskog rata, prvo mjesto zauzeo je Krunoslav Ivanušec, drugo Marin Mikulec, te treće Damir Holjevac, dok su u kategoriji ostalih oružanih snaga prvi Igor Kuster (Republika Slovenija), drugi Matej Paradiž (Republika Slovenija) i treći Ivan Gerenčir (MORH).

Državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova, Irena Petrijevčanin Vuksanović, zamjenik glavnog ravnatelja policije, Željko Prša i gradonačelnik Grada Vukovara i zastupnik u Hrvatskom Saboru, Ivan Penava, na cilju su dočekali natjecatelje, te najboljima uručili prigodne nagrade – pehare i medalje u obliku Vukovarskog vodotornja te staklene statue s ugraviranim vodotornjem, dok će svim natjecateljima biti uručene učesničke medalje.

Nakon dodjele nagrada, uslijedilo je fotografiranje natjecatelja i uzvanika na vidikovcu Vukovarskog vodotornja.

Iskazanim vještinama i sposobnostima, natjecatelji su dokazali svoju spremnost na odgovor u svakom trenutku na izazove današnjice, i na očuvanje sigurnosti svojih sugrađanki i sugrađana. Hrvatski policajci dostojanstven su i častan štit Domovine i svih njenih građana.”

 

ZADAR / ŽUPANIJA

BLAGDANSKA PROGNOZA / Kiša prijeti i danas; za vikend sunčano i iznimno toplo. Olujno jugo

Objavljeno

-

By

Danas promjenljivo i razmjerno vjetrovito. Uz više oblaka ponajprije će na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, u Gorskoj te središnjoj Hrvatskoj biti kiše uz mogućnost grmljavine. Na istoku unutrašnjosti i u Dalmaciji dulja sunčana razdoblja. Puhat će umjeren i jak, na udare i olujan jugozapadni vjetar, na Jadranu i jugo. Najviša dnevna temperatura zraka od 15 do 20 °C, u gorju niža.

Na Veliki petak pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom, a uz više oblaka uglavnom u Gorskome kotaru mjestimice može biti malo kiše. Puhat će umjeren do jak jugozapadnjak, na Jadranu jugo. Najniža jutarnja temperatura od 6 do 11, na Jadranu između 10 i 15, a najviša dnevna većinom od 18 do 23 °C, u gorju ponegdje niža.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano, uglavnom suho i iznimno toplo. Uz povremeno umjerenu naoblaku u petak i nedjelju na sjevernom Jadranu i u gorskim predjelima može mjestimice biti malo kiše. Puhat će povremeno umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar, osobito na zapadu, a na Jadranu umjereno i jako jugo s olujnim udarima.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIOPĆENJE / HSP AS: “Neizglasavanje proračuna stvara atmosferu nestabilnosti i stagnaciju u svim sferama društva”

Objavljeno

-

By

Iz zadarskog ogranka HSP AS novo priopćenje, na temu proračunske blokade Zadra. Prenosimo ga u cijelosti:

“Stranka HSP AS upozorava kao i više puta do sada na veliku štetu koja se nanosi građanima grada Zadra zbog neizglasavanja proračuna, stvarajući atmosferu nestabilnosti i stagnacije u svim sferama društva.

Sve što je u interesu općeg boljitka građana podržavamo i protiv smo promoviranja raznih predizbornih aktivnosti preko Gradske vijećnice.

Vrlo je zabrinjavajući način komunikacije gradskih vijećnika, koje građani financiraju. Iskreno se pitamo je li imaju barem malo dostojanstva, morala i srama ispred istih?

Komunikacija je stup društva, te nam na ovaj način pokazuju koliko cijene građane i koliko su pojedinci nezreli za funkcije koje vrše, a da ne govorimo o bontonu.

Građani žele živjeti prosperitetno, žele stabilnost vlasti, a ne manipulativne i zakulisne igre” – rekla je Miranda Jamnicki, predsjednica GO HSP AS.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROVIDUROVA: Pjesme Atomskog skloništa u jazz ruhu

Objavljeno

-

By

Šesnaest vrhunskih jazz glazbenika okupljenih u JazzIstra Orchestra i pjevač Ervin Baučić u okviru sezone Koncertnog ureda Zadar održat će koncert s obradama pjesama Atomskog skloništa, u četvrtak, 4. travnja u 20 sati u Polivalentnoj dvorani Providurove palače.
Program pod nazivom “Atomic“, koji je predstavljen prvi put 2016. godine u Puli, sačinjen je od pjesama legendarnog pulskog rock sastava koje su članovi orkestra aranžirali za veliki jazz ansambl. JazzIstra Orchestra osnovan je 2014. godine okupivši mlade i školovane istarske glazbenike s krajnjim ciljem razvoja profesionalnog orkestra na regionalnoj razini, kroz suradnju glazbenika iz hrvatskog, slovenskog i talijanskog dijela Istre. Tematski, JazzIstra Orchestra kroz svoje je programe uvijek nastojala glazbeno obrađivati istarske „glazbene fenomene“ odnosno glazbenu ostavštinu istarskog podneblja, kao što su Tamara Obrovac, Franci Blašković, KUD Idijoti i drugi. Specifičnosti Istre, tolerancija, multikulturalnost i kreativnost vodilje su koje pokreću ovaj glazbeni projekt. Program je realiziran u suradnji s Hrvatskom udrugom glazbenih organizatora (HUGO), kao dio novopokrenutog Koncertnog ciklusa Hrvatske – KONCI.HR.

Ulaznice su dostupne na internetskoj adresi kuzd.mojekarte.hr, te u fizičkoj prodaji od 2. do 4. travnja od 11 do 13 i od 18 do 20 sati na info pultu Providurove palače.

Sve informacije možete pronaći i na web stranici www.kuzd.hr

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu