Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) PROMOCIJA DOKTORANADA I SVEUČILIŠNIH SPECIJALIZANATA NA SVEUČILIŠTU U ZADRU Vican: “Nakon dolaska na vrh imate odgovornost prema hrvatskom društvu”

Objavljeno

-

Svečanom promocijom doktora znanosti i sveučilišnih specijalista danas je u Svečanoj dvorani započelo obilježavanje Dana Sveučilišta u Zadru – Dies academicus 2021. Uz nazočnost rektorice prof. dr. sc. Dijane Vican i prorektora prof. dr. sc. Nedjeljke Balić-Nižić, prof. dr. sc. Josipa Faričića, prof. dr. sc. Zvjezdana Penezića i prof. dr. sc. Slavena Zjalića, promovirane su doktorice i doktori znanosti te sveučilišne specijalistice i specijalisti koji su poslijediplomski studij završili u razdoblju od 1. ožujka 2019. do 28. veljače 2021. godine.
U prigodi 19. obljetnice Sveučilišta u Zadru dodjeljuju se diplome za najviše obrazovno postignuće – stjecanje titule doktora znanosti. Ovom prigodom dodijeljene su i diplome sveučilišnim specijalizantima iz područja vođenja odgojno-obrazovne ustanove, prvog takvog studija u RH.

– Dodjeljivanje diplome je najsvečaniji sveučilišni događaj, javno vam ukazujemo čast i svjedočimo da ste sveučilišni i nacionalni kapital. Iza vaših postignuća stoje ogromni napori za koje mnogi nisu spremni: od slobodnog vremena činiti radno vrijeme; ostvarivati sebe obrazovanjem koje je drugima teško; odricati se mnogih stvari uime znanstvene istine; jačati sebe novim znanjima i istraživačkim saznanjima kako biste se znali suprotstaviti mitovima i predrasudama. Ispraćamo vas sa željom da zadržite intelektualnu energiju koja vas je dovela do ove promocije, da zadržite visoku motiviranost, ali i optimizam i radost kakvima zračite u ovom svečanom činu, poručila im je rektorica Vican u prigodnom govoru.

Svoju titulu doktora znanosti doktorandi su stekli na sveučilištu koje je doktorske diplome
dodjeljivalo 1396. godine, s biljegom koji se može vidjeti i na današnjem rektorskom žezlu.

Ponosno na svoje korijene, sveučilište stalno stremi modernizaciji, podizanju kvalitete i visokim postignućima u akademskom radu te je odnedavno u alijansi europskih sveučilišta EU-CONEXUS.

– S najvišom razinom obrazovanja, ne zaboravite, ide i najviša razina odgovornosti – prema
profesionalnoj i životnoj zajednici, odgovornost prema hrvatskom društvu, prema sebi i drugima. Želim da primanjem doktorske diplome i diplome sveučilišnog specijalizanta nosite naslov akademskih građana Republike Hrvatske koji razum, um i profesiju umiju nositi sa svim odlikama koje čovjeka čine čovjekom, ponajprije dobrotom i međusobnim razumijevanjem, poručila im je rektorica Vican.

Izvješća o specijalističkim i doktorskim radovima nazočnih promovenata podnijele su promotorice doc. dr. sc. Daliborka Luketić i izv. dr. sc. Lena Mirošević, nakon čega su doktori znanosti i sveučilišni specijalisti prisegnuli kako će ostati vjerni načelima znanstvenih istraživanja te se voditi dobrobiti svoga naroda i cijelog čovječanstva.

U ime promoviranih zahvalila je Irena Mikulaco, a u glazbenom dijelu programa nastupila je sopranistica Marta Hut uz klavirsku pratnju Blanke Aždajić Medić.

U doktore znanosti promovirani su: Anita Adamić Hadžić, Katarina Batur, Blaž Beretin, Josipa Bubaš, Nikola Cesarik, Marijan Čipčić, Ivona Despot, Silvana Dunat, Ivan Ferenčak, Jurica Grzunov, Anto Ivić, Ivan Jerković, Mateja Jerman, Marina Jurjević, Mirisa Katić, Ivana Keser, Alica Kolarić, Iva Krtalić Muiesan, Jelena Kupsjak, Maša Maradin, Tome Marelić, Ivan Marić, Ivica Mataija, Danira Matijaca, Irena Mikulaco, Marijana Mikulandra, Antonio Oštarić, Dolores Oštrić, Mladen Pešić, Neven Pintarić, Maja Pivčević, Jurica Polančec, Jelena Putica Džajić, Marina Putnik, Filip Šimetin Šegvić, Ana Šitina, Marijana Špoljarić Kizivat, Ivana Štokov, Anita Travčić, María Del Pilar Valero Fernández i Ana Žuvela

U sveučilišne specijaliste promovirani su: Ana Anić Opašić, Đurđica Babić, Esma Brzić, Mia Čović, Marija Dević, Ofelija Dragojević, Anita Kolarić, Jasenka Martinčević, Dušanka Matoš, Vesko Nikolaus i Andreja Sedlar.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

NAJAVA IZ VODOVODA: U ponedjeljak bez vode cijelo Kruševo i dio Novog Bokanjca

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Kruševu, dana 25.10.2021. (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h do 14:00h bez vode biti će potrošači u cijelom naselju Kruševo.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Kruševu, kod župne crkve.

Ujedno, zbog izvođenja radova tvrtke Pfeiffer prema ”Projektu poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar – Petrčane” u Zadru, dana 25.10.2021. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h do 15:00h bez vode biti će potrošači u ul.:

Zagrebačka ulica od kuć.br. 46 do kuć.br. 94
Ive Hegedušića
Ivana Matetića Ronjgova

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještene u ulici I.M. Ronjgova, kod kuć.br. 27.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POZITIVNA OCJENA IZ AGENCIJE ZA PLAĆANJA U POLJOPRIVREDI: LAG “Lauri” odobreno 247 tisuća kuna za lokalne temeljne usluge za ruralno stanovništvo

Objavljeno

-

By

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je Odluku o rezultatu administrativne kontrole zahtjeva za potporu kojom se pozitivno ocjenjuje Zahtjev za potporu Općine sv. Filip i Jakov, odnosno Lokalne akcijske grupe “Laura” za provedbu tipa operacije 7.4.1. »Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu« koji se provodi putem lokalnih razvojnih strategija odabranih LAG-ova.

Agencija za plaćanja utvrdila je intenzitet potpore u visini od 90 posto, dok je procijenjeni iznos potpore 247.466,59 HRK.

“Ovom Odlukom Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju utvrđuje da su delegirane administrativne provjere iz članka 48. Uredbe (EU) br. 809/2014, obavljene na način kako je propisano Sporazumom o suradnji te da je postupak odabira projekata proveden kako je propisano Smjernicama za provedbu postupka odabira projekata (u daljnjem tekstu: Smjernice), člankom 35. Pravilnika o provedbi Podmjere 19.2. »Provedba operacija unutar CLLD strategije«, Podmjere 19.3. »Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a« i Podmjere 19.4. »Tekući troškovi i animacija« unutar mjere 19 »Potpora lokalnom razvoju u okviru inicijative LEADER (CLLD – Lokalni razvoj pod vodstvom zajednice)« iz programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. (NN br. 96/17, 53/18), odabranom LRS i LAG Natječajem za provedbu tipa operacije MJERA 8.„Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili širenje lokalnih temeljnih usluga” LOKALNE AKCIJSKE GRUPE ‘LAURA'”, stoji u Odluci.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRISEGNULO DVOJE NOVIH VIJEĆNIKA Zadarska Županijska skupština sada ima 38 vijećnika

Objavljeno

-

By

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine prisegnulo je dvoje novih vijećnika.

Rajka Rađenović je iz redova pripadnika srpske nacionalne manjine, a njenim izborom  broj članova Županijske skupštine Zadarske županije povećava za 1 člana  i Županijska skupština Zadarske županije u ovom sazivu broji ukupno 38 članova.

 Također, umjesto  vijećnika Frane Vučetića (Most), koji je svoj mandat stavio u mirovanje, za člana Županijske skupštine s kandidacijske liste Mosta  određen je Branko Katić.

U nastavku sjednice prihvaćeno je Izvješće o radu upravnih tijela Zadarske županije za razdoblje siječanj – lipanj 2021. godine o kojem je govorio župan Božidar Longin.

Iz podnesenih izvješća upravnih tijela Zadarske županije vidljivo je da su u razdoblju siječanj – lipanj 2021. godini upravna tijela Zadarske županije obavila zadaće i poslovne aktivnosti predviđene Programom rada za 2021. godinu, a u skladu s nadležnostima te okolnostima epidemije COVID-19.

Prihvaćeno polugodišnje izvješće Proračuna za 2021. godinu

U nastavku sjednice prihvaćen  je polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Zadarske županije za 2021. godinu  kao i prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o poslovanju Županijske uprave za ceste Zadarske županije za razdoblje od 01. siječnja do 30. lipnja 2021. Godine. Prihvaćena je i Odluka o davanju suglasnosti na Izmjene i dopune financijskog plana Županijske uprave za ceste Zadarske županije za 2021. Godinu . Kako je pojasnio ravnatelj ŽUC-a Branko Kutija proračun te ustanove se povećao   u iznosu od 428.790 kn, zbog  sklopljenih sporazuma o sufinanciranju gradnje nogostupa u naselju Sikovo sa općinom sv Filip i Jakov i Općinom Novigrad za gradnju nogostupa u naselju Pridraga.

Vijećnici su usvojili Odluku o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Zadarske županije.

Naime, kako je 1. siječnja 2020. godine Zadarska županija počela obavljati povjerene poslove državne uprave i preuzela zatečene službenike i namještenike, pismohranu i drugu dokumentaciju te opremu i sredstva za rad dotadašnjeg Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji, bilo je potrebno uskladiti ustrojstvo i djelokrug upravnih tijela Zadarske županije. Stoga je i donesena navedena Odluka. U odnosu na dosadašnji ustroj i nazive sada su povjereni poslovi državne uprave (osim poslova opće uprave) iz dosadašnjeg djelokruga Upravnog odjela za povjerene poslove državne uprave prenijeti u djelokruge drugih odgovarajućih upravnih odjela. Nastavno na promjene djelokruga poslova,  u manjoj mjeri promijenjeni su  i nazivi pojedinih upravnih odjela.

Tako su sada upravna tijela Županije:

1. Ured župana

2. Služba za unutarnju reviziju

3. Upravni odjel za pravne i zajedničke poslove

4. Upravni odjel za financije i proračun

5. Upravni odjel za javnu nabavu i upravljanje imovinom

6. Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove

7. Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove

8. Upravni odjel za gospodarstvo i turizam

9. Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport

10. Upravni odjel za pomorsko dobro, more i promet

11. Upravni odjel za zdravstvo

12. Upravni odjel za hrvatske branitelje, udruge, demografiju i socijalnu politiku

13. Upravni odjel za opću upravu

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu