Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

OB ZADAR: Održana 23. Ljetna akademija 2021.

Objavljeno

-

I ove godine od 23.-27. kolovoza, u Zadru se održala “23. Ljetna akademija 2021” u organizaciji Akademije za razvojnu rehabilitaciju u suradnji s Općom bolnicom Zadar i Sveučilištem u Zadru.

U ime Organizacijskog odbora, Opće bolnice Zadar i Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru skup je pozdravila voditeljica Odjela za pedijatriju OB Zadar prim. dr. sc. Sanja Delin, dr. med.

Skupu se obratila i državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa kao i županijski i gradski pročelnici Bernard Maruna i Neven Klarin.

Polaznicima je u ime Sveučilišta zaželjela dobrodošlicu prorektorica za studije i studente prof.dr.sc. Nedjeljka Balić Nižić. Na kraju uvodnog dijela predsjednica Akademije za razvojnu rehabilitaciju prof. dr. sc. Vlatka Mejaški Bošnjak dr. med. upoznala je sudionike s ovogodišnjim programom koji je namijenjen stručnjacima različitih profila: specijalistima pedijatrije i pedijatrijske neurologije, specijalistima fizijatrije i rehabilitacije, liječnicima opće medicine, psiholozima, logopedima, edukacijskim rehabilitatorima, radnim terapeutima.

Prva dva dana prof. dr. sci. Leena Haataja neuropedijatrica sa Sveučilišta u Helsinkiju održala je tečaj Hammersmith Infant Neurological Examination. To je standardizirani neurološki pregled dojenčadi i male djece (od 3 do 24 mjeseca), priznat i uvelike korišten u svijetu. Prvi dan je bio teoretski, a drugi dan praktični pregledi polaznika uz superviziju profesorice.

Treći dan tj. 25. kolovoza na programu je bila radionica Europske klasifikacije cerebralne paralize (SCPE), koju je vodila prof. dr. sc. Vlatka Mejaški Bošnjak, dr. med., dr. Ivana Đaković iz Klinike za dječje bolesti Zagreb i prim. dr. sc. Sanja Delin, dr. med. iz Opće bolnice Zadar.

Na radionici su prikazana djeca s cerebralnom paralizom, klinička klasifikacija prema preporukama europskog projekta i standardizirani nalazi magnetske rezonancije mozga. Program je bio koristan i privlačan širokom krugu stručnjaka koji se bave razvojnim teškoćama djece napose pedijatrima i neuropedijatrima.

Zadnja dva dana 26. i 27. kolovoza na programu je bio tečaj Marte Meo-prirodna potpora razvoju djeteta. Voditeljice tečaja Maria Artz socijalna pedagoginja iz Nizozemske i Mirna Wudernitz, dr.med., utemeljiteljice su ove metode koja nalazi sve širu primjenu u terapijskim postupcima djece s poremećajem komunikacije u kojoj terapeut prenosi roditelju upute o svakodnevnim postupcima s djetetom.

“Hvala svim članovima organizacijskog odbora na angažmanu u organizaciji ovog skupa posebno prim. dr. sc. Sanja Delin, dr. med., voditeljici Odjela za pedijatriju i dr.sc. Mariji Ljubičić glavnoj sestri Odjela za pedijatriju Opće bolnice Zadar”, stoji u objavi iz OB Zadar.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

U VIRU OBILJEŽENA 34. GODIŠNJICA OSNUTKA HDZ-a / “Agresivna ljevica pokazala je svoje pravo lice – netolerancije, nesposobnosti i neskrivene mržnje”

Objavljeno

-

By

U Viru je svečano obilježena 34. godišnjica osnutka HDZ-a na kojoj su se okupili brojni članovi i simpatizeri predvođeni stranačkim utemeljiteljima.

Politička stabilnost i kontinuitet zaslužni su za snažan razvoj Zadarske županije koja je po novom indeksu razvijenosti među pet najboljih u zemlji. Odlična suradnja s Vladom RH zalog je i niza budućih projekata, koji će zasigurno donijeti dodatan napredak otoku Viru gdje je HDZ sve snažniji i ima sve veću potporu stanovnika.

HDZ je jedina stranka koja jamči sigurnu Hrvatsku uz snažno očuvanje domoljubnih vrijednosti. To se posebno vidi posljednjih tjedana gdje je agresivna ljevica pokazala svoje pravo lice – netolerancije, nesposobnosti i neskrivene mržnje prema svemu što ima poveznicu s HDZ-om, stožernom strankom hrvatskog naroda.

U mandatu Vlade Andreja Plenkovića zabilježen je snažan rast plaća, a vodeći smo u EU po porastu stope BDP-a. Samo HDZ jamči nastavak tog pozitivnog niza, jer ima ljude koji su dokazano stručni i kompetentni, a nova financijska omotnica EU pruža nam nikad veće prilike za dodatan rast i razvoj.

Uz to, Hrvatska je nikad bolje međunarodne pozicionirana i uživa veliki ugled u svim euroatlanskim asocijacijama, gdje nas je želio vidjeti i prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman – poručeno je na svečanoj akademiji na kojoj su, uz predsjednika OO HDZ-a Vir Antu Bašića, okupljene pozdravili i župan Božidar Longin, predsjednik ŽO HDZ-a Božidar Kalmeta te ministar Šime Erlić.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

#INSAJDER / Simbol otpora komunističkom nasilju!

Objavljeno

-

Kad me u tjedan dana na zub uzmu i Index i Srpske novosti onda znam da nešto ispravno radim.

Jedan dalmatinski medij tražio je murale po Dalmaciji, našli ih 18. Pa da su mene pitali ja bi im poslao preko 100 slika, a ušteđeno gorivo i dnevnice su mogli donirati dečkima na terenu, za boju.

Isti taj medij svakodnevno udara i po meni, pa danas kažu: oštećeni su moj i automobil gradonačelnika. Ja napad nisam prijavio, pa ako se uopće dogodio…

Zamisli, da je nekom njihovome ucrtalo zvezdu na auto razapeli bi sve živo i neživo. Da su gledali prilog na Dnevniku mogli su vidjeti sve detalje.

Uostalom, zaboli me za njihovo mišljenje, i oni su mi PR. Jer jedini tko huška su oni svojim svakodnevnim tekstovima. Baš su oni ti koji daju volju mladima za otporom prema njihovim lažima.

Iako znaju da ustaški grb ima znak “U” na prvom bijelom polju i da je grb bio bočno, oni luduju na crnu boju i šahovnicu. I sad kad su izvršili pritisak na institucije i shvatili da se zakon zapravo ne krši nigdje – okrenuli su retoriku. Sad je to izdaja Dalmacije i tome slično. Smiješno. No, dosta o njima, nebitni su. 

Danas ako si generalno protiv komunističkih poremećenih ideja dobiješ naziv ustaša. S tim te nazivom degradiraju, a sebi daju na bitnosti jer su, kao, antifašisti. A anti mora biti protiv nečega, pa moraju naći ustaše.

A zapravo su oni jedna obična nakupina komunista. Nebitnih i frustriranih ljudi koje će izjesti jugonostalgija i mržnja prema RH.

Kad žele toljagama zatući ljude što se mole u tišini i ne smetaju nikoga, ne traže zaštitu, to je OK. Jer im nabiju epitet klečavci i mogu što hoće. To nije nasilje ni širenje mržnje.

Kad netko kaže da je gay parada zlo i bacanje novca na zaštite tih pedera dok marširaju okolo, taj je ustaša, nacist itd. To su oni – ili će biti po njihovome ili neće biti.

Konstantno manjina maltretira većinu.

I nama je više pun kofer. Nećete. 

Sad ćemo se mi inatiti, pa ćete na svaku vašu ludost dobiti odgovor. Dok ne shvatite da ste manjina i da živite u državi koja se zove Hrvatska.

Najbolje od svega što u Trogiru gdje je na vlasti SDP gradonačelnika zaboli što ima dva murala u gradu. Neki valjda normalan čovjek.

Ovima u Zadru očito pomoći nema.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

DOBRO JE ZNATI… / Ove nedjelje u Zadru rade sljedeće trgovine…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

zatvoreno

KAUFLAND:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Put Stanova 46 – od 7 do 21

Put Nina 89 – od 7 do 20

KONZUM:

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

Polačišće 2 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Zrinsko – Frankopanska ulica 1 – 07:00-21:00

Ante Starčevića 15 – 07:00-21:00

Put Vrela 2 – od 07:00-21:00

Ulica Stjepana Radića 1 – od 07:00-21:00

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu