Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ISKORAK U SURADNJI S AGRONOMSKIM FAKULTETOM Zajednički diplomski studij Mediteranska poljoprivreda od ove jeseni na zadarskom sveučilištu

Objavljeno

-

Nakon što su Senati Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Zadru donijeli Odluku o ustroju i izvedbi novog zajedničkog diplomskog sveučilišnog studijskog programa „Mediteranska poljoprivreda“, Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH izdalo je dopusnicu te je otvoren natječaj za prijavu na ovaj diplomski studij koji će zajednički izvoditi Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru i Agronomski fakultet iz Zagreba.

Za akademsku godinu 2021/22. upisna kvota je 20 studenata, po 10 na svakom od dva planirana smjera, „Vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo“ te „Povrćarstvo, aromatično, ljekovito i ukrasno bilje“. Studij je dvogodišnji i dijeli se na šest trimestara, s time da se prva dva trimestra izvode na Agronomskom fakultetu u Zagrebu a svi preostali na Sveučilištu u Zadru.

Dobivanju dopusnice prethodili su kompleksan rad i analize zajedničke radne skupine s obiju
visokoškolskih institucija te neovisan recenzentski postupak studijskog programa. Studij započinje kao redoviti, ali se u sljedećoj fazi planira uvesti i izvanredni studij, te u konačnici i združeni studij s partnerima izvan Hrvatske.

  • Ovo je značajan iskorak za obje partnerske institucije jer se ovim studijem zaokružuje visokoobrazovni ciklus na Sveučilištu u Zadru, a obzirom da se do sada izvodio samo preddiplomski studij Primijenjena ekologija u poljoprivredi, ali i za Agronomski fakultet koji ovim partnerstvom dobiva znanstveno-stručne i resursne preduvjete upravo u Mediteranu za specifičan mediteranski studijski program. Završetkom ovoga studija stiče se zajednička diploma obiju institucija, kaže izv. prof. dr. sc. Zoran Šikić, koordinator zajedničkog diplomskog studija na Sveučilištu u Zadru.

Novi studijski program, osim što ga zajednički izvodi više institucija, bit će specifičan po tome što će počivati na uvažavanju posebnosti Mediterana, održivosti i novim tehnologijama.

Samim time očekivanja su da će Studij biti atraktivan i životan te da će pobuditi interes mladih ljudi, budućih studenata, da odgovore novim izazovima vezanim za hranu, općenito ali posebno kad je u pitanju kvaliteta iste i zdravlje ljudi u značajno izmijenjenim okolišnim uvjetima.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIOPĆENJE Mate Lukić (HSP): “Ne postoji nikakva koalicija s SDSS-om!”

Objavljeno

-

By

Gradski vijećnik HSP-a u Zadru Mate Lukić uputio je priopćenje za javnost danas poslijepodne, kao odgovor na aktualna politička previranja na lokalnoj sceni, odnosno na kontrukcije dijela političke scene i lokalnih medija o navodnoj suradnji lokalnog HDZ-a i SDSS-a. Evo što je poručio:

“Marginalci za koje nikad nitko politički nije čuo, oni lijevi i kao nezavisni te liberali te neki pokreti koji se ne pokreću nikako napadaju HSP i HDZ te dobivaju medijski prostor, neki i po prvi puta a vjerojatno i zadnji u političkom životu.

Zato jer vijećnica koja je ušla sa liste manjine tek prošli vikend podržava većinu u Skupštini.

Ništa čudno da tako nije u svim županijama i gradovima da predstavnici manjina podržavaju većinu. Jer to je jedini način da naprave nešto u svojim mjestima. Zato valjda i jesu tamo.

Nikakva koalicija s istima ne postoji.

A vi lijevi i liberali s možete sramiti jer predstavnicu manjine diskriminirate na najniži mogući način. Sram vas i stid bilo! Koliko poštenih i dobrih Srba znam, kojima niste do koljena. A iste tražite glasove na izborima dodvoravajući im se i uvjeravajući ih da im mi ne želimo dobro.

To govori puno o vašem licemjerju.

Naravno, stav HSP-a je čvrst što se tiče politike. Nikakva koalicija s SDSS-om nikada.”

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

KULINARSKI VIRTUOZ IZ SIKOVA Klaudijo Mrkić predstavio svoja jela na ovogodišnjem zadarskom Festivalu mesa

Objavljeno

-

By

Jela od junetine, prvenstveno odlična pašticada s njokima mladog Turisthotelovog chefa Klaudija Mrkića, zatim puna dva lonca juneće lešade i junetina s grila te ravnokotarska vina PZ MasVin bili su tema petog, pretposljednjeg dana ovogodišnjeg zadarskog Festivala mesa Meat Me 2.0 kojeg s brojnim partnerima, prvenstveno zadarskim mesarima i ugostiteljima, organizira TZ Zadar.

Kiša, pa i povremeni pljuskovi, obilježili su peti dan na zadarskoj Staroj pijaci, iako je posjet čak bio i bolji nego je organizacijski tim očekivao s obzirom na stvarno prijeteće kišne oblake i najavu lošeg vremena. Međutim, već do podne su planule sve porcije pašticade, a truck pokretnog fast foodaPicnic Mingle&Fun bio je odlična zamjena za otvoreni roštilj jer su učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole pod vodstvom svog profesora Roberta Pinta u prikolici pekli juneće odreske. Posjetitelje je glazbom zabavljao DJ Denis, a program je vodila RTL-ova reporterka Nikolina Radić.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu