Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

23,7 TISUĆA PUTNIKA U LIPNJU Porast indeksa u Zračnoj luci Zadar veći od 999 posto

Objavljeno

-

Foto: ZLZ Facebook

Promet putnika u hrvatskim zračnim lukama u lipnju je treći mjesec zaredom snažno porastao, za 285,4 posto, no, s obzirom na izrazitiji pad u prva tri mjeseca, podatci Državnog zavoda za statistiku (DZS) za razdoblje siječanj-lipanj govore o padu broja putnika za 10,8 posto.

Putnika je u hrvatskim zračnim lukama u lipnju bilo 320 tisuća ili 285,4 posto više nego u istom mjesecu lani, kada je ostvaren promet od samo 83 tisuće putnika zbog širenja bolesti covid-19, ističu statističari.

DZS iznosi i podatke za lipanj 2019., predpandemijske godine, kada je promet putnika iznosio 1,55 milijuna, što znači da je u lipnju ove godine ostvareno tek nešto više od petine (20,6 posto) prometa putnika iz lipnja 2019. godine.

Po podatcima DZS-a, najveći promet putnika u lipnju je imala zračna luka Split, 115 tisuća putnika, što je više za 360,1 posto u odnosu na lipanj 2020., kada je prevezeno samo 25 tisuća putnika.

Slijede zračna luka Zagreb sa 100 tisuća putnika, ili 130,1 posto više nego u lipnju lani, te zračna luka Dubrovnik, s 59 tisuća putnika ili 482 posto više.

Zračna luka Zadar s 23,7 tisuća putnika, zračna luka Pula s 18,9 tisuća i zračna luka Osijek s nešto više od tisuću putnika u lipnju imaju indekse porasta veće od 999 posto.

U zračnoj luci Rijeka promet putnika u lipnju je na godišnjoj razini porastao za 41,2 posto, na nešto više od dvije tisuće putnika, dok je najmanje putnika zabilježila zračna luka Mali Lošinj, njih 275 ili 183,5 posto više.

U međunarodnom putničkom prometu najveći je promet ostvaren sa zračnim lukama Njemačke, 72 tisuće putnika, što je i porast od 161,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Prvo polugodište s padom za 10,8 posto

Nakon što je u prva tri mjeseca ove godine promet putnika u hrvatskim zračnim lukama na godišnjoj razini pao za 77,2 posto, od travnja snažno raste, no to nije dovoljno da se nadoknadi pad s početka godine.

Podatci DZS-a, naime, pokazuju da je u prvih šest mjeseci ove godine u hrvatskim zračnim lukama promet putnika iznosio 668 tisuća, što je pad za 10,8 posto prema istom razdoblju lani.

Promet tereta povećan i u lipnju i prvih šest mjeseci

Statistika zračnog prometa pokazuje da je promet tereta na godišnjoj razini povećan i u lipnju i u prvih šest mjeseci.

Tako je ukupan promet tereta u zračnim lukama u lipnju iznosio 708 tona, što je rast od 63,9 posto u usporedbi s lipnjem lani, dok se u prvih šest mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine bilježi blaži rast, za 4,5 posto, na 3.954 tone.

Po podatcima DZS-a, u lipnju je ukupan broj slijetanja i polijetanja zrakoplova u zračnim lukama iznosio 7.890, što je porast od 116,7 posto u odnosu na lipanj lani.

U prvih šest mjeseci u svim zračnim lukama bilo 23.187 operacija zrakoplova, što je 2,7 posto više nego u isto vrijeme prošle godine.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu