Connect with us

magazin

Nebeski fenomen: Suze Sv. Lovre najvidljivije će biti 12. kolovoza

Objavljeno

-

Perzeidi su jedan od najraskošnijih meteorskih rojeva ili kiša, koji se pojavljuje svakog ljeta, a maksimum ili vrhunac dosežu između 11. i 13. kolovoza svake godine. Ovog mjeseca, Perzeidi će svoj maksimum dosegnuti pred zoru 12. kolovoza, iako meteore ovog roja na nebu možemo opaziti već sedam dana prije i sedam dana poslije datuma maksimuma.

Iz Astronomskog društva ORION za N1 su govorili o ovom fenomenu na nebu naglasivši da je Perzeide ipak najbolje promatrati pred zoru na datum njihovog maksimuma, kada je u jednom satu moguće vidjeti i nekoliko desetina meteora.

Za promatranje Perzeida nije potrebna posebna oprema poput teleskopa ili dalekozora, ovu kišu meteora možete vidjeti golim okom.

“Potrebno je odabrati sigurnu i ugodnu lokaciju, koja je maksimalno udaljena od gradske svjetlosti i svjetlosnog zagađenja, adekvatno se obući i opremiti (prikladna odjeća/obuća i dekica/prostirka/ležaljka) pripremiti hranu/piće i uživati u ovom nebeskom svjetlosnom spektaklu. Meteorske kiše, odnosno meteorski rojevi su nebeska atrakcija za koju su zaslužna mala nebeska tijela poznata kao meteoridi.

Meteoridi nisu ‘zvijezde padalice’, jer zvijezde su relativno statični nebeski objekti, koji ne izvode ‘akrobacije’ na noćnom nebu. Meteoridi su čestice prašine i ostaci kometa i asteroida koji kruže oko Sunca, a čija veličina varira od veličine zrnca prašine do jednog metra. Prilikom ulaska i sagorijevanja u Zemljinoj atmosferi, meteoridi na nebeskom svodu ostavljaju svjetlosne tragove u različitim bojama, koje nazivamo meteorima”, Adela Subašić-Kopić iz ORION-a.

Faktori koji određuju boju meteora

Dalje je navela da boju meteora određuju dva faktora – kemijski sastav meteorida i interakcija atoma meteorida s molekulama Zemljine atmosfere.

“Atomi meteorida emitiraju svjetlost uslijed zagrijavanja prilikom prolaska kroz atmosferu, te tokom izgaranja emitiraju različite valne dužine svjetlosti. Meteoridi koji ‘prežive’ prolazak kroz Zemljinu atmosferu i stignu do tla nazivamo meteoritima. Većina meteorida sagorijeva na visini od 80 do 120 kilometara, a kroz Zemljinu atmosferu mogu se kretati brzinama od 11 do 72 km/s. Vatrenim kuglama ili bolidima nazivamo meteore koji imaju intenzivniji sjaj i ostaju duže vidljivi, te najčešće stižu do Zemljinog tla”, naglasila je.

Objasnila je i to da ako imamo grupu meteora, onda ih nazivamo meteorskim rojem ili meteorskom kišom. Dodaje da su posebno zanimljive meteorske kiše koje se mogu promatrati svake godine u određeno vrijeme.

“Njihov je nastanak uglavnom vezan za komete, odnosno meteoride koje one ostavljaju za sobom kružeći oko Sunca. Orbitirajući oko Sunca, Zemlja nailazi na njihovu putanju, a rezultat je meteorska kiša koja u svom maksimumu može sadržavati i do 100 meteora u jednom satu. Svi se meteoridi u meteoridskom potoku kreću usporedno jedan s drugim, pa se promatračima sa Zemlje čini da svi meteori dolaze iz jedne taoke na nebu, koju nazivamo radijant.

Nazivi meteorskih kiša vezani su za sazviježđa gdje se nalazi radijant. Neke od najatraktivnijih meteorskih kiša, koje na nebu možemo posmatrati svake godine u isto vrijeme su: Perzeidi (kolovoz), Orionidi (listopad), Leonidi (studeni), Geminidi (prosinac), Liridi (travanj) i dr. Sve meteorske kiše razlikuju se po svojoj gustoći i sastavu”, zaključila je na kraju Subašić-Kopić.

 

magazin

FOTOGALERIJA / Petak ujutro na Fish & Jazz Festivalu 

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati

magazin

“PROĐE OVAJ DAN” Klapa Kontrada obradila poznatu pjesmu Drugog načina. Poslušajte…

Objavljeno

-

By

“Konačno je vani!” – objavila je na društvenim mrežama klapa Kontrade:

“Nadamo se da vam se sviđa. Nama… jako!”

Riječ je o obradi hita “Prođe ovaj dan”, a iz klape Kontrade zahvaljuju ovim putem Borisu Turini koji im je dozvolio, kažu, da koriste ovu predivnu pjesmu.

Poslušajte:

Dženan Salković- Autor glazbe

Dženan Salković – Autor teksta

Boris Turina – Autor teksta

Aranžman: Ljubomir Mićanović

Mastering : Saša Miočić

 
Nastavi čitati

magazin

SPIZA, PIĆE, KONCERTI I – STRIPTIZ SHOW! U subotu u Bibinjama moto susret i Bibinski plet!

Objavljeno

-

By

U subotu, 10. lipnja Moto klub Roko Bibinje slavi svoj drugi rođendan. Bibinje postaje mjesto dobre zabave i druženja motorista, moto klubova i njihovih prijatelja.

Na rođendanu MK Roko u prostorijama kluba na nekadašnjem željezničkom kolodvoru očekuje vas piće dobrodošlice, juneći gulaš, moto defile, te nastupi bendova Dirty Harry i Gambit uz striptiz show.

Za one željne mirnije atmosfere i opuštanja, na šetnici Taline od 19 sati obilježava se Bibinjski plet.

Manifestacijom nazvanom po starom odjevnom predmetu kakvog su nekada nosile brojne Bibinjke – ˝Bibinjski plet˝, Udruga aktivno Bibinje i ove godine obilježit će Svjetski dan pletenja u javnosti. Na taj način Bibinje se pridružuje stotinama pletača i pletilja koji obilježavaju ovaj dan diljem svijeta.

Pletenje osim što potiče zajedništvo, zabavno je i kreativno, te ima zdravstvene prednosti, poput smanjivanja depresije, anksioznosti. Povećava osjećaj smirenosti i smanjuje osjećaj usamljenosti jer Bibinjski plet povezuje i generacije.

Pletenje u javnosti je potpuno besplatno za sudionike, a organizatori će se potruditi da se osiguraju i pribor kojim će i slučajni prolaznici imati priliku okušati se u ovoj vještini. Bibinje – pleti i uživaj. Vidimo se!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu