Connect with us

Tech

Novosti na WhatsAppu: Pogledajte što sad možete napraviti s porukama

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Facebookova popularna aplikacija uvodi donedavno isprobavanu značajku samobrišućih fotografija koja će korisnicima postati dostupna u sklopu nove nadogradnje.

Facebook u WhatsApp uvodi dugo najavljivane opcije u kojoj se fotografije i videi brišu nakon što su jednom pogledane. Službeno ime za novu značajku je ‘view once’ fotografija (pogledaj jednom), a korisnicima omogućava slanje fotografija i videa koje se može pogledati samo jednom prije nego što nestanu, prenosi tportal.

Značajka vrlo slična onoj u Snapchatu podsjeća na nestajuće fotografije koje već imamo u Messengeru i Instagramu. Ona funkcionira vrlo jednostavno – kad god šaljete fotografiju u WhatsAppu u polju za tekst imat ćete ikonicu zaokruženog broja jedan. Nakon što ju pritisnete aktivirat ćete ‘view once’. Ovakve slike i videi se, za razliku od ostalih, ne mogu spremiti na uređaj.

Facebook ovu značajku opisuje kao značajku za ‘privatne trenutke’ ili za slanje potencijalno osjetljivih informacija poput Wi-Fi lozinki. Kao i dosad, korisnici bi trebali biti svjesni ‘privatnosti’ ovakvih poruka.

Primatelj, naime, i dalje može snimiti sliku ekrana dok se na WhatsAppu prikazuje fotografija te, za razliku od Snapchata, WhatsApp pošiljatelja neće obavijestiti da je slika ekrana bila snimljena.

Za kraj, Facebook je napomenuo da će prijavljene slike postati vidljive WhatsAppu.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Tech

Nikada ne bacajte stari mobitel prije nego napravite ovih 6 bitnih stvari

Objavljeno

-

By

Kupili ste novi mobitel? Starog se riješite tek kada napravite ove stvari.

Mnogi ljudi svoje stare telefone proslijeđuju ili prodaju ako su još dobri. No što sa svim podacima? Evo što morate napraviti prije nego što svoj mobitel date nekom.

Napravite back up

Ako mobitel imate već neko vrijeme, vjerojatno je da je prepun fotografija, zapisa, glazbe i dokumenata koje ne želite izgubiti. Stoga, napravite back up. Sve što želite sačuvati spremite na memorijsku karticu ili na cloud. Ako vam je tako lakše, možete i sve poslati na mail.

Odjavite se sa svih računa

Ovo je vrlo bitno trebate se odjaviti sa svih račna i te račune izbrisati. Tako ćete maknuti sve identifikacijske podatke. Tako nitko, kod koga završi vaš mobitel, neće moći koristiti vaše račune ili recimo, podatke kreditne kartice.

Prije toga si napravite i popis sa svim lozinkama tako da se na novom mobitelu možete prijaviti na sve što trebate.

Promijenite lozinke

Možda mislite da se dovoljno odjaviti, ali nije.

Kako biste se dodatno zaštitili, promijenite lozinke koje su spremljene na vašem mobitelu. Vraćanje mobitela na tvorničke postavke trebalo bi obrisati sve lozinke i podatke. Također trebate se pobrinuti da vam je stari mobitel odspojen sa servisa poput Find my phone ili dvostupanjske autorizacije za prijavu na Google.

Odspojite sa starih uređaja

Bilo kakve dodatke koji se spajaju bluetoothom, odspojite sa starog mobitela. To se tiče slušalica, zvučnika, smart TV-a i sličnog.

Uklonite SIM i memorijske kartice

Kada ste sve arhivirali, odspojili i iz svega se odlogirali, sigurno možete maknuti SIM karticu i onu memorijsku ako je imate. Ne samo da će na njima biti spremljen dio podataka nego ćete ih možda moći koristiti i u novom mobitelu. Ako vam više ne treba ta SIM kartica, možete je jednostavno prerezati napola.

Vratite mobitel na tvoričke postavke

Svi stručnjaci tvrde da mobitel treba vratiti na tvorničke postavke. To će obrisati sve na mobiteli i vratiti uređaj u izvorno stanje, piše Family Handyman.

 
Nastavi čitati

Tech

Golemi asteroid prohujat će kraj nas: Zemlja nema mogućnost obrane od asteroida

Objavljeno

-

By

I dok se ne prestaje pričati o filmu Don’t look up i tome kako se čovječanstvo nije spremno suočiti s ugrozom poput jurećeg asteroida, NASA je objavila vijest kako će se Zemlji približiti svemirska stijena veličine dva Empire State Buildinga u New Yorku.

Promjera najmanje kilometar, asteroid bi udarom u Zemlju izazvao pravu kataklizmu, no prohujat će na udaljenosti 1.98 milijuna kilometara od Zemlje, što je oko pet puta dalje od udaljenosti Mjeseca i Zemlje, brzinom od 70.515 kilometara na sat.

Svemirsku gromadu pratili smo u našoj specijalnoj emisiji u kojoj je naša meteorologinja Tea Blažević s poznatim astronomom Antom Radonićem razgovarala o potencijalno opasnim asteroidima.

“Trenutno je preko 2200 potencijalno opasnih asteroida. Ali 99 posto smo sigurni da nas neće ugroziti u narednih sto godina. Asteroidi se dobro prate, opasni su oni koje još nismo otkrili”, rekao je Radonić.

NASA će u rujnu namjerno zabiti letjelicu u jedan asteroid.

“Da, očekujemo prvi takav pokus koji treba dokazati da smo spremni promijeniti stazu jednog asteroida. Moramo biti sposobni jednog dana pogoditi asteroid i promijeniti putanju. Zemlja zapravo nema nikakvu mogućnost obrane od asteroida. Krajnje je vrijeme da se uhvatimo u koštac s time. Da otkrijemo opasan asteroid, treba nam nekoliko godina da bismo se pripremili”, kazao je Radonić.

Najveći misterij u fizici

O tome što nas još čeka u 2022. godini kad su u pitanju svemirska postignuća, razgovarali smo s hrvatskim astrofizičarem koji vodi izgradnju jednog od najvećih teleskopa na Zemlji, Željkom Ivezićem. Riječ je o zvjezdarnici koja se gradi u čileanskim planinama.

“Nadamo se završiti konstrukciju za dvije godine, tada krećemo sa snimanjem neba. Ove godine trebamo završiti integraciju teleskopa, treba integrirati kameretu, to će biti najveća kamera na svijetu. Dosta je posla. Nadamo se da ćemo za dvije, dvije i pol godine krenuti s normalnim promatranjem neba. Naš prvi projekt koji ćemo početi na toj zvjezdarnici će trajati 10 godina, glavni je cilj snimiti tisuću putu cijelo nebo vidljivo iz Čilea. To će biti najbolja mapa neba, moći ćemo vidjeti promjene na nebu. Podaci će biti toliko ogromni da će omogućiti tisuće projekata. Jedan je testiranje Einsteinove teorije gravitacije, a testirat ćemo je u kontekstu ubrzanog širenja svemira i tzv. tamne energije. To je najveći misterij u fizici, nadamo se da ćemo s rubnim mjerenjima pomoći rasvijetliti misteriju zašto se svemir ubrzano širi. Je li to misteriozni fluid koji smo nazvali tamna energija ili je možda problem u teoriji gravitacije”, rekao je Ivezić.

Ima li života u svemiru?

“Statistički, gotovo sigurno da ima života. Malo je vjerojatno da od svih planeta, samo na jednom su se tako pogodile kemija i biologija. Međutim, za sada još nemamo direktnog dokaza za život na nekom drugom planetu. I to bi se moglo promijeniti dolaskom novih teleskopa”, rekao je Ivezić.

 
Nastavi čitati

Tech

Pet korisnih savjeta za korisnike Vibera

Objavljeno

-

By

Popularna aplikacija za brbljanje nudi niz praktičnih značajki koje mogu značajno olakšati svakodnevno korištenje.

Viber se u zadnjih 12 godina značajno razvio i napredovao te dobio brojne nove značajke. Nije uvijek jednostavno pratiti što su sve novo uvrstili i dodali.

tportal je pripremio pregled pet značajki koje bi mogle biti korisne i praktične, pa biste ih trebali početi koristiti često (ako to već ne činite).

1. Uključite pametne obavijesti

Po početnim postavkama primat ćete obavijest za sve što vam vaši kontakti šalju, pa i kad to čine u nizovima od više obavijesti zaredom. Ako vam to ide na živce i ometa vas, uključite značajku pametne obavijesti (Smart Notifications) kako bi vam stigla jedna obavijest za više poruka iste vrste.

Otvorite razgovor u kojem želite uključiti pametne obavijesti i potegnite prstom po njemu na lijevu stranu.
Kucnite Smart Notifications kako biste uključili tu značajku.

2. Prebacujte se brzo iz razgovora u razgovor

Ako imate puno otvorenih razgovora vjerojatno se trebate prebacivati iz jednog u drugi brzo kako biste pratili i držali korak s onim što se u njima događa. Umjesto otvaranja na glavnoj stranici aplikacije evo što vam je činiti:

Otvorite bilo koju sobu za brbljanje, potegnite prstom desno po zaslonu.

Pojavit će se popis svih aktivnih soba za brbljanje. Samo odaberite onu koja vam je potrebna.

3. Blokirajte kontakte

Na Viberu je netko s kime više ne želite imati posla? Dodajte ih na popis blokiranih kako više ne bi mogli brbljati s vama i zvati vas.

Kako blokirati broj mobitela?

Otvorite razgovor s osobom koju želite blokirati, potegnite prstom po zaslonu na lijevu stranu i kucnite Navicon u gornjem lijevom kutu.

Odaberite Block.

Kako ćete deblokirati broj mobitela?

Na glavnoj stranici aplikacije kucnite Navicon pri dnu i odaberite Settings.

Potom odaberite Privacy pa Block List.

Kucnite Unblock uz Phone Number/Contact Name.

4. Sakrijte statuse Seen i Online

Kad ne želite da drugi znaju jeste li vidjeli poruku i kad ste online na Viberu, deaktivirajte ove dvije značajke.

Kako isključiti status Seen?

Na glavnoj Viberovoj stranici kucnite Navicon i odaberite Settings.
Kucnite Privacy i odznačite Send ‘Seen’ Status.

Kako isključiti status Online?

Na glavnoj Viberovoj stranici kucnite Navicon i odaberite Settings.
Kucnite Privacy i odznačite Send ‘Online’ Status.

5. Pošaljite reakcije na poruku odmah

Želite reagirati emotikonom umjesto riječima? Pritisnite i zadržite pritisak na poruku. Pojavit će se izbornik s nekoliko opcija. Odaberite onu koja vam odgovara i pošaljite ju.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu