Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) ALIJANSA EU-CONEXUS Na Ljetnoj školi u Zadru 29 polaznika iz devet europskih sveučilišta

Objavljeno

-

Na Sveučilištu u Zadru počela je prva EU-CONEXUS Doktorska ljetna škola “Professional and Scientific Communication and Networking in Multidisciplinary Environment”. Ljetna škola okuplja 29 polaznika sa svih devet sveučilišta okupljenih u alijansu EU-CONEXUS. Jezgri alijanse u kojoj su odlukom Europske komisije bili Sveučilište u Zadru, La Rochelle (Francuska), Katoličko sveučilište u Valenciji (Španjolska), Poljoprivredno sveučilište u Ateni (Grčka), Tehničko građevinsko sveučilište u Bukureštu (Rumunjska) i Sveučilište u Klaipedi (Litva) pridružila su se tri partnera: Tehnološki institut Waterford (Irska), Sveučilište Rostock (Njemačka) i Sveučilište Frederick (Cipar). Glavna misija sveučilišta je pametna održivosti urbanih obalnih područja uz stvaranje združenih studijskih i istraživačkih programa.

Dobrodošlicu svim sudionicima, posebice onima koji su prvi put u Zadru, poželjela je rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.

– Sveučilište u Zadru ponosno je na povijest obrazovanja koje je ovdje stadije od 600 godina, te je nastalo na najstarijim korijenima u Jugoistočnoj Europi. Najveća dobit posljednje reforme obrazovanja je povezivanje sveučilišta u alijanse, a mi smo sretni što možemo se možemo razvijati na zajedničkim osnovana s uglednim europskim sveučilištima. Kao obalni gradovi dijelimo istu zemlju, otoke, more, nebo, ali i izazove koji se pojavljuju u urbanim obalnim područjima. Ovakvi susreti najbolja su forma za provođenje znanstvenih i obrazovnih aktivnosti.

Posebni gost je rektor Sveučilišta La Rochelle prof. Jean-Marc Ogier, koji je izrazio zadovoljstvo zbog velikog broja mladih koji će raditi na promociji europskih vrijednosti.

Kroz pet dana programa sudionici će sudjelovati u brojnim predavanjima i radionicama, ali i izletima u kojima će upoznavati ljepotu zadarskog kraja. Posljednjeg dana programa, u petak, predavanje o patentima održat će Danica Ramljak, nakon čega u poslijepodnevnim satima slijedi službeno zatvaranje programa.

eucon2

Image 1 of 9

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA “Pakao” još danas, lakše ćemo disati već od ponedjeljka. Do Velike Gospe temperature ispod 30°C

Objavljeno

-

By

Na Jadranu danas pretežno sunčano. U unutrašnjosti djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku te malu vjerojatnost za kišu ili lokalni pljusak, uglavnom popodne u dalmatinskom zaobalju. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na moru umjerena i jaka bura, mjestimice na udare i olujna, koja će sredinom dana malo oslabjeti. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti između 26 i 31, na Jadranu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije od 32 do 35 °C.

U ponedjeljak barem djelomice sunčano, na kopnu povremeno uz više oblaka. Kratkotrajna kiša ili pljusak s grmljavinom mogući su ponajprije u unutrašnjosti, ali se mjestimice ne mogu isključiti ni duž obale. Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na Jadranu umjerena do jaka bura, pod Velebitom s olujnim udarima, popodne u Dalmaciji sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Najniža jutarnja temperatura od 16 do 21, na Jadranu od 22 do 27 °C. Najviša dnevna od 25 do 30, na Jadranu od 29 do 33 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Djelomice, na Jadranu i pretežno sunčano i ne posve stabilno. Uz više oblaka ponajprije je na kopnu moguće malo kiše ili poneki pljusak praćen grmljavinom, a od ponedjeljka se ne može isključiti ni u Dalmaciji. Vjetar povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu većinom umjerena bura, mjestimice i jaka, pod Velebitom povremeno s olujnim udarima. Temperatura zraka niža, na kopnu osjetno.

 
Nastavi čitati

Galerije

FOTOGALERIJA Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Večeras u Bibinjama tradicionalna smotra folklora

Objavljeno

-

By

Večeras na Trgu Sri sela u Bibinjama s početkom u 20:30 sati održat će se tradicionalna smotra folklora. U organizaciji KUD Ivan Goran Kovačić – Bibinje, u cjelovečernjem programu predstavit će se niz kulturno-umjetničkih društava iz Zadarske županije, ali i ostatka Hrvatske. Ova prekrasna inicijativa za očuvanjem i predstavljanjem bogate lokalne, regionalne pa i nacionalne kulturne baštine okupit će brojne ljubitelje folklornog izričaja.

– Ovaj događaj iz godine u godinu pokazuje svo bogatstvo naše narodne baštine, čuvajmo, slavimo naše narodno blago, kulturu i običaje – poručio je organizator i predsjednik KUD-a I. G. Kovačić Šime Šimunić, koji nažalost zbog zdravstvenih razloga neće nastupiti sa svojim ˝Veselim Bibinjcima˝, no kako kaže ponosan je kada vidi mlade koji nastavljaju tradiciju.

Večeras na 17. Večeri folklora nastupit će 8 čuvara kulturne baštine svojega kraja: KUD “Carza” – Poličnik, KUD “Bokolje” – Dobropoljana, KUU “Kveštura” – Diklo, IPS “Sokolovi Ravni Kotari” – Slivnica, KUU ˝Fortuna˝ – Ražanac, KUD ˝Dicmo˝ – Dicmo, KUD ˝Družina˝- Pag, te domaćini KUD “Ivan Goran Kovačić” – FS “Veseli Bibinjci”. Poseban gost bit će već tradicionalno uvijek interesantan i originalan bibinjski pjesnik Ante Sikirić.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu