Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

GLAZBENE VEČERI U SV. DONATU Za četvrti tjedan – tri koncerta. Ulaznice u prodaji

Objavljeno

-

Četvrti tjedan 61. Glazbenih večeri u Sv. Donatu donosi tri koncerta. Ulaznice su dostupne na adresi kuzd.mojekarte.hr (https://kuzd.mojekarte.hr/) te na info pultu Kneževe palače od 11 do 13 sati i od 19 do 20 sati.

Večeras u crkvi sv. Krševana u 21 sat nastupaju Solisti Zadarskog komornog orkestra. Istaknutim pojedincima Zadarskog komornog orkestra – koncertnom majstoru Zadarskog komornog orkestra i docentu violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Marcu Grazianiju, Zadranki međunarodne karijere i solo violistici Zagrebačke filharmonije Luciji Brnadić, vođi dionice violončela u Simfonijskom orkestru HRT-a i asistentu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Branimiru Pustičkom – pridružit će se koncertni majstor Londonskog simfonijskog orkestra Roman Simović, prvi violončelist Minhenskoga radijskog orkestra Uladzimir Sinkevich, potom prva violistica Birminghamskog simfonijskog orkestra Milena Simović i pijanistica Katja Repušić, asistentica na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Na programu je Brahmsov Klavirski kvintet u f-molu op. 34 kao i Souvenir de Florence u d-molu op. 70 Petra Iljiča Čajkovskog.

U petak, 30. srpnja u crkvi sv. Krševana u 21 sat na koncertu pod nazivom Amore Capriccioso nastupa istaknuta zadarska sopranistica Nela Šarić i pijanist Zoran Velić. Nela Šarić solo pjevanje diplomirala je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Cynthije Hansell-Bakić. Usavršavala se u klasama tenora Dennisa O’Neilla te sopranistice Nuccije Focile. Pobjednica je brojnih međunarodnih pjevačkih natjecanja, između ostalog, u Japanu, Italiji, Walesu i Austriji, a bila je i finalistica Međunarodnog natjecanja pjevača Hans Gabor Belvedere u Rusiji. Splitski pijanist Zoran Velić diplomirao je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi Đorđa Stanettija i gostujućeg profesora Karl-Heinza Kämmerlinga, kod kojeg je završio i postdiplomski studij na Mozarteumu u Salzburgu. Dobitnik je brojnih državnih i inozemnih nagrada. Nastupao je sa Splitskim komornim orkestrom, orkestrom HNK-a u Splitu, Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a i Zagrebačkim solistima. Zaposlen je na Muzičkoj akademiji u Splitu kao umjetnički suradnik pri pjevačkom odsjeku. U njihovom bogatom programu pjesama i opernih arija ističu se skladatelji koji su djelovali u Zadru u 19. stoljeću – Giovanni Salghetti-Drioli i Franz von Suppé.

U nedjelju, 1. kolovoza u crkvi sv. Donata u 21 sat na rasporedu je koncert Zadar – Meksiko – Kuba. Nastupa zadarska violistica Helena Pilipović i gitarist Arturo Castro Nogueras. Helena Pilipović diplomirala je 2014. na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi Krešimira Petra Pustičkog. Pohađala je semestar na Visokoj školi za glazbu i kazalište Felix Mendelssohn u Leipzigu u klasi Guya Ben-Zionyja, a dvije godine studirala je na Penn State School of Music u SAD-u, gdje je dvije sezone djelovala kao prva viola Komornog orkestra Pennsylvanije. Trenutno živi u Njemačkoj. Gitarist portorikanskih, kubanskih i meksičkih korijena Arturo Castro Nogueras diplomirao je klasičnu gitaru kod Joaquína Clercha i ranu glazbu kod Antonyja Spirija na Konzervatoriju Robert Schumann u Düsseldorfu. Nastupao je diljem Europe, Sjeverne, Srednje i Južne Amerike. Na programu su djela Nejca Kuhara, Srđana Dedića, Dušana Bogdanovića, Carlosa Fariñasa, Joséa Elizonda i Manuela de Falle.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

DRUGA OVOSEZONSKA PREMIJERA GLUMAČKOG STUDIJA “Na krilima glazbe” u ponedjeljak u HNK Zadar

Objavljeno

-

By

U ponedjeljak, 23. svibnja u HNK Zadar s početkom u 20 sati pogledajte drugu ovosezonsku premijeru predstave Glumačkog studija  HNK Zadar,  NA KRILIMA GLAZBE ( grupa 12 + ). Predstava je autorski projekt Žane Bumber koja potpisuje i režiju.

Glumački studio HNK Zadar

NA KRILIMA GLAZBE

Autorski projekt Žane Bumber

Režija: Žana Bumber

Scenografija: Škola primjenjene umjetnosti i dizajna Zadar i John Čolak

Glazba: Marija Vičević

Video: Marko Kujundžić

Fotografija: Željko Karavida K&K

Igraju:

Luka Paleka, Lora Kujundžić, Doris Cortesi Šarunić, Chiara Cohen, Leon Cerić, Lukas Knežević, Venci Antić, Ruben Jolić Mustać, Franko Bibić, Damjan Kolanović, Ida Štivičić, Josipa Kolić, Jana Klarin, Bruna Jureško, Dora Grubelić, Laura Lipovac, Marta Lipovac, Anja Modrić ,Sara Kardum, Stella Patrk, Meiqi Song, Sanda Pinter, Josip Rain, Danijela Berišić Antić, Marija Vičević, Jakov Glasnović, Anica Tomazinić, Anita Nikić, Iva Prgić

Predstava “Na krilima glazbe” bavi se temom odrastanja kroz rock glazbu. Uslijed “betonizacije” dječjih igrališta i njihovog pretvaranja u parkirališta, djeca s jednog takvog,a svaki kvart ih ima, okreću se rock glazbi. U strahu od susjede Eleonore Rigby, koja je oživljena pjesma legendarnih Beatlesa, adolescenti utrče u “Pubertet”.

U njemu se lako izgubiti, a dok prolazimo kroz taj formativni period života ponekad se možemo osjećati kao u horor filmu.

Koristeći se filmskom ikonografijom 80-tih (Addams family, Beetlejuice, Rocky) pratimo naše junake kroz njihove pubertetske krize: usamljenost, traganje za osjećajem pripadnosti, prihvaćanje različitosti drugih kao i svoje vlastite, prve ljubavi…

Predstava je posvećena Beatlesima, u nadi da će što više mladih slušati, svirati i živjeti rock.

I na kraju…Da li mi ikada napuštamo svoja dječja igrališta? Nikada. Ona ostaju u nama, čak i kad više ne postoje.

Žana Bumber

Ulaznice su u prodaji na blagajni HNK Zadar od 19. svibnja.  Cijena ulaznice iznosi 30,00 kuna.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OVE NEDJELJE: Ravnokotarska “vinska” biciklijada Bike&Wine – od Polače do Benkovca. Evo detalja…

Objavljeno

-

By

Vraća nam se ravnokotarska „vinska“ biciklijada Bike&Wine Ravni Kotari Tour. Start je u nedjelju 22. svibnja s početkom u 11:30h u Polači (Agroturizam Ražnjevića dvori) te se nastavlja put Nadina, Kličevice i Benkovca (Kaštel Benković).

Jedinstvena biciklijada koja povezuje nezaboravne krajolike i baštinu ruralnih dijelova zadarske županije te najpoznatije vinarije šire regije. Ova tematska biciklijada upoznat će Vas s autohtonim vrijednostima s kojima se ne susrećete tako često, tradicijom od neprocjenjive vrijednosti.

Pridružite se i postanite dio jedne posebne vinsko biciklističke priče.

Ova po mnogo čemu posebna biciklijada počinje u Polači, u Ražnjevića dvorima A.D. 1307 te se kreće put Nadina, utvrde Kličevice i Kaštela Benković u Benkovcu, unaprijed utvrđenom rutom.

Na putu su predviđena 4 stajanja na kojima će se predstaviti ukupno 7 vinarija sa mogućnošću degustacije.

Cjelokupna dionica je dužine 39 km.

Sudionici na navedenoj ruti skupljaju potvrde od svake vinarije.

Ražnjevića dvorima A.D. 1307 u Polači, biti će organiziran  ručak  za sve sudionike biciklijade.

Opći uvjeti:

Vozači startom biciklijade usvajaju ove propozicije i voze na vlastitu odgovornost.

Organizator ne snosi odgovornost za djela učinjena od strane vozača prema trećim osobama.

Organizator zadržava pravo promjena uvjeta biciklijade bez prethodne najave.

Obavezno nošenje zaštitne kacige bez koje nastup neće biti dozvoljen.

Dobna granica: Preporučena dobna granica za maloljetnike je 14 godina, uz obaveznu pisanu izjavu roditelja/staratelja.

Svi natjecatelji mlađi od 18 godina dužni su donijeti pisanu izjavu roditelja/skrbnika o suglasnosti za nastup na utrci.

Kotizacija iznosi : 100,00 Kn
Preuzimanje brojeva:  od 10:00 – 11:00h
  • Ručak- mini buffet
Prijava OBAVEZNA !
 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OPREZ U PROMETU! Policija u petak ujutro u akciji “Brzina – pretjecanje”!

Objavljeno

-

By

U cilju sprječavanja počinjenja prometnih prekršaja nepridržavanja ograničenja brzine i nepropisnog pretjecanja, obilaženja ili mimoilaženja te podizanja razine sigurnosti na zadarskim prometnicama, sutra, 20. svibnja 2022. godine od 10 do 15 sati policija će provesti preventivno-represivnu akciju „Brzina – Pretjecanje“.

U sklopu pojačanog nadzora, policijski službenici sankcionirati će i sve ostale uočene prekršaje kojima se grubo narušava sigurnost cestovnog prometa.

“Pozivamo vozače da budu odgovorni u prometu te da poštuju sve prometne propise kako zbog svoje, tako i sigurnosti svih ostalih sudionika”, priopćeno je iz PU zadarske.

Osim brzine, vožnja pod utjecajem alkohola je jedan od glavnih uzroka nastanka prometne nesreće.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu