Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

NA VICEVE O SILOVANJU ANTUNA NOVOSELOVIĆA REAGIRALA PRAVOBRANITELJICA I B.a.B.e. “Riječ je o neizravnom poticanju na silovanje!”

Objavljeno

-

Z NET portal nedavno je pisao o otkriću neobičnog smisla za humor u Antuna Novoselovića, nekadašnjeg šefa Krim policije u Zadru i kompromitiranog bivšeg šefa SDP-a grada Zadra koji je u moru neukusnih šala na svom Facebook profilu objavio i vic o silovanju:

Iako ga je odmah po objavi čak i Facebook prijatelj izravno upozorio na sadržaj objave, ona i dan danas stoji na Novoselovićevom profilu.

Štoviše, u ismijavanje silovanja uključili su se i neki drugi prijatelji bivšeg zadarskog policajca, pa je dodana još jedna pošalica na tu temu:

“Dode Mujo na sudenje zbog silovanja,kaze sudija Mujo sto si to napravia digne se Mujo i nosi iglu i konac sudiji,dadne sudiji konac a on drzi iglu pa kaze aj suce sad protraj konac kroz iglu,pokusa sudija al Mujo mice iglu i nikako pogodit da konac ude,kaze sudac smiri iglu a na to Ce Mujo e moj sudia tako vam je to Nece konac u rupu kad je igla nemirna,tako i ona da je tila mirova nebi je silova.”

Iako, dakle, Novoselović ni nakon našeg pisanja nije našao razloga da razmisli i(li) obriše ovakvu objavu, o istoj su se očitovali Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, kao i B.a.B.e, organizacija za promicanje rodne ravnopravnosti.

Iz Ureda pravobraniteljice prenijeli su kako su administratori društvenih mreža dužni reagirati na neprimjerene objave i komentare, te kako su objave “ovakvog tipa” istovremeno podložne i reakciji medija, organizacija civilnog društva i političkih stranaka, “što je ovdje i bio slučaj”.

“Primjeri seksizma i neizravnog poticanja na silovanje koje navodite svakako su štetni i neprihvatljivi u kontekstu demokratskog javnog govora”, komentirali su iz organizacije “Budi aktivna. Budi emancipiran” (B.a.B.e.).

“Nažalost, rasprostranjenost ovakvih poruka u vicevima i svakodnevnom govoru svjedoči o ukorijenjenosti seksualnog nasilja kako u privatnoj, tako i u javnoj sferi društvenog života. Nadamo se da će porast svijesti o problemu seksualnog nasilja, kojem u posljednje vrijeme svjedočimo, rezultirati češćim prijavljivanjem ovakvih sadržaja na društvenim mrežama (što će rezultirati njihovim uklanjanjem) i većim ulaganjima u prevenciju kroz obrazovanje o ravnopravnosti i ljudskim pravima te razvoj medijske pismenosti. Što se tiče sankcioniranja kaznenih djela o kojima ovi nimalo duhoviti vicevi govore, podsjećamo da udruga B.a.B.e. pruža besplatnu pravnu i psihološku pomoć svim žrtvama na području Republike Hrvatske i koristimo priliku pozvati ih da nam se s povjerenjem obrate”, dodaju iz organizacije B.a.B.e.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

ZADAR / ŽUPANIJA

U ČETVRTAK U ZADRU DRŽAVNI TAJNIK BILAVER Početna konferencija projekta “Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok”

Objavljeno

-

By

U četvrtak, 29. srpnja 2021. godine s početkom u 10:00 sati u dvorištu Doma Zadarske županije održat će se početna konferencija projekta “Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok”.

Projekt se sastoji od tri faze: rekonstrukcije Obale kralja Petra Krešimira IV. i sanacije gata, dogradnje gata u dužini od 15 metara i rekonstrukcije zaobalnog dijela Liburnske obale.

Ukupna vrijednost projekta je 67.489.388,11 kuna, od čega 56.616.917,39 kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, dok nacionalni doprinos iznosi 9.991.220,72 kuna.

Na početnoj konferenciji bit će riječi o početku obnove zadarske rive i značaju samog projekta.

Na konferenciji će sudjelovati državni tajnik za more i EU fondove u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar i župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, te ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić.

Više informacija o projektu možete pronaći na službenoj web stranici: https://zadarska- riva.hr/

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MUP: Za vikend podignite izrađene osobne dokumente

Objavljeno

-

By

U subotu, 31. srpnja i nedjelju, 1. kolovoza, građani će izrađene dokumente moći preuzeti u pojedinim policijskim upravama te pripadajućim policijskim postajama

Tijekom predstojećeg vikenda, građani će moći podići svoje nove osobne iskaznice prve generacije u pojedinim policijskim upravama te pripadajućim policijskim postajama, objavljeno je iz MUP-a.

Spomenuto se odnosi na sljedeće policijske uprave i pripadajuće policijske postaje:

“NAPOMENA: U navedene dane neće se zaprimati novi zahtjevi već isključivo izdavati osobni dokumenti koji su izrađeni.

Unaprijed zahvaljujemo građanima na strpljenju i razumijevanju”, dodaju iz MUP-a.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANI PROGRAM 30. obljetnica prevoženja branitelja 4. gardijske brigade ZNG-a iz Novigrada u Kruševo

Objavljeno

-

By

Foto: screenshot

Povodom obilježavanja jubilarne 30. obljetnice prevoženja hrvatskih branitelja 4. gardijske brigade Zbora narodne garde iz Novigrada u Kruševo brodovima novigradskih ribara priređen je program sjećanja na taj važan događaj iz Domovinskog rata. I ove godine program je prilagođen epidemiološkim mjerama zaštite od širenja COVID-a 19.

Iz povjesnice:

Kruševo je bilo u neprijateljskom okružju i jedini način komunikacije s ovim mjestom bio je morski put te je u noći 29./30. srpnja 1991. 170 branitelja 4. gardijske brigade s naoružanjem i opremom prebačeno iz Novigrada u Kruševo s pet ribarica tamošnjih ribara. Ovo je ujedno i začetak djelovanja Hrvatske ratne mornarice na zadarskom prostoru u Domovinskom ratu.

Kasnije se u akciju prevoženja za potrebe obrane Kruševa uključio i trajekt „Jadrolinije“ Klimno te brodovi iz zadarskih tvrtki „Luka“, „Autotransport“, „SAS“ i šest privatnih brodica koji su kroz 44 dana okuženja bili jedina veza sa Kruševom.

Uz prevoženje branitelja, naoružanja i vojne opreme brodovi su služili i za dostavu hrane, medicinska zbrinjavanja i ostale potrebe branitelja i stanovnika Kruševa.

Želeći ovom događaju iz Domovinskog rata dati značenje te izraziti zahvalnost braniteljima Kruševa, ribarima Novigrada i svima koji su dali svoj doprinos u obrani Kruševa pripremljen je svečani program:

Program:

 1. srpnja 2021. (petak)
  Novigrad:
  09,00 Odavanje počasti poginulom hrvatskom branitelju Tomislavu Baždariću, zapovjedniku broda „Ivana“ koji je prevozio branitelje u Kruševo (Mjesno groblje Novigrad)
  09.30 Plivanje ratnom rutom 91 Novigrad-Meka Draga (start ispred kafića „Noškić“ u Novigradu)
  12,00 Uplovljavanje brodova Hrvatske ratne mornarice (HRM) u luku Novigrad
  17,00-20,00 razgledavanje brodova HRM-a u luci Novigrad
  22,00 paljenje baklji na Rivi u Novigradu
 2. srpnja 2021. (subota)
  Novigrad, Kruševo:
  08,00 budnica Rivom u Novigradu (Gradska glazba Zadar)
  09,15 pristajanje brodova ispred kafića „Flash“ u Novigradu
  09,30 isplovljavanje brodova iz Novigrada (polaganje vijenca u more između Novigrada i Kruševa)
  10,15 Susret s braniteljima Kruševa u Mekoj Dragi
  10,45 Polaganje vijenaca kod crkve Svetog Jurja u Kruševu
  11,00 Sveta misa zahvalnica u crkvi Svetog Jurja u Kruševu
  11,45 Povratak novigradskih brodova u Novigrad

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu