Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

U SUBOTU NA ZADARSKOM FORUMU NASTUPA ZORICA KONDŽA “U Zadru sam među svojim ljudima, raduje me susret s prijateljima, kolegama i zadarskom publikom”

Objavljeno

-

Ko je ovo dislajkovao nek’ mu otpadnu jetra i fasada – duhovito i zloslutno piše na jednom od stotinu komentara u kojima se fanovi Zorice Kondže dive njezinom besmrtnom hitu “Zar je voljeti grijeh” iz 1980-ih kada je kultna splitska pjevačica već bila počela samostalnu karijeru. Pjesma za koju je prekrasnu glazbu i vrhunski tekst napisao skladatelj, aranžer i njezin suprug Joško Banov, na YouTube kanalu ima preko četiri milijuna pregleda, osam tisuća lajkova te onaj dislajk kojega potpisuje neki nesretnik.

– Ha, ha. Uvijek ima onih kojima se ne sviđa. Eto, ja ne mogu shvatiti kako se Oliver nekomu ne sviđa. Jednostavno mi nije jasno, ali tako je. Nemamo svi isti glazbeni ukus, iako je dobro da su takvi koji, recimo, ne vole Olivera ipak u manjini. Ne bi niti bilo prirodno da nas svi vole – kaže Zorica koju će zadarska publika na Forumu moći vidjeti i slušati na novom zadarskom koncertu u subotu 17. srpnja. Kondža se u Zadar vraća radosna nakon duže profesionalne stanke uzrokovane globalnom krizom koronavirusa. Posljednji put bila je na Tuna, Sushi & Wine Festivalu na gala večeri u Arsenalu kada je energiju svojega raskošnog vokala podijelila sa publikom. Pjevačica koju obožavaju generacije ponovno je u Zadru.

– Baš se veselim nastupu. Jednostavno su mi nedostajali koncerti, jednako kao i svim mojim kolegama. Mi profesionalci živimo od nastupa, pa nismo baš u istoj situaciji kao ljudi koji svaki mjesec dobivaju plaću. Puno je koncerata već otkazano, a kako imam dogovorene nastupe do kraja srpnja nadam se da neće biti problema. Koncerti su u prostorima u kojima se ulaz može regulirati, dok je ovaj zadarski na otvorenom bez benda – govori splitska pjevačica najavljujući unplugged nastup.

– Voljela bih da imam bend, ali što je tu je. Nije mi problem nastupati i pjevati u bilo kakvim okolnostima. Bit će gitara i klavir, pa će biti OK. Nedostajao mi je osjećaj nastupa koji je uvijek isti bez obzira gdje pjevam i koliko ima ljudi na koncertu. Puno sam puta govorila o tremi koju imam prije svakog koncerta, ali nije to nekakav strah od nastupa ili početnička trema nego nešto s čim se nosim cijeli život, još od prvog dana. Inače mislim da ljudi koji strastveno vole svoj posao imaju taj osjećaj pozitivne treme. Uvijek dajem sve od sebe i zato se posebno radujem pljesku i podršci publike. Moram priznati kako se takav pristup isplati, jer me ljudi nakon toliko godina još uvijek vole slušati. To mi je najveća nagrada – kaže Kondža. Pjevačica koju u glazbenim krugovima još nazivaju La diva ima posebne osjećaje kada su u pitanju nastupi u Dalmaciji.

– Volim doći u Zadar gdje se osjećam svoja i među svojima. Ljudi u Šibeniku, Zadru i svim našim manjim dalmatinskim gradovima imaju sličan mentalitet. To smo mi Dalmatinci, ljudi koji vole glazbu, feštu i dobru spizu. Drugo, u Zadru imam puno prijatelja i kolega, pa se uvijek radujem dolasku – poručuje Kondža. 

Besplatan koncert počinje u 21 sat, a ulaz je otvoren od 20:30 sati. Iz TZ grada Zadra mole sve posjetitelje da na ulazu u koncertni prostor pripreme EU COVID potvrdu u digitalnom ili fizičkom obliku. Djeca do 14 godina mogu ući bez EU COVID potvrde. Za koncert Zorice Kondže predviđeno je 200 mjesta kroz dva ulaza za neometan i kontroliran pristup. 

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu