Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) Proslavljena 4. obljetnica upisa u UNESCO. Zadrani zagrlili Zadar

Objavljeno

-

Dana 9. srpnja od 20 i 30 h do ponoći na Bedemima zadarskih pobuna, održana je manifestacija Zagrli Zadar u čast 4. obljetnice upisa zadarskog fortifikacijskog sustava na Popis svjetske baštine UNESCO-a.  Manifestacija je ujedno inaugurirala prostor obnovljenih bedema kroz europski projekt „ZADAR BAŠTINI“, a koji su dovršeni krajem 2020. godine te jasno dala smjer budućim organizatorima događanja  – u centru su kultura, umjetnost, kazalište, ples, glazba…

Na renesansnim zidinama koje grle Zadar formirane su četiri pozornice na kojima se slavila kazališna, plesna, vizualna i glazbena umjetnost. Na pozornici Drioli na samom početku bedema s južne strane program je započeo maestralnom izvedbom predstave za djecu Kazališta lutaka Zadar,Punch&Judy u režiji Irene Bausović Tomljanović, a u kojoj su zablistale glumice Sanja Grgina i  Irena Bausović Tomljanović. Zbog epidemioloških mjera koje su ograničile broj gledatelja, predstava je izvedena u dva navrata tijekom večeri.

Pozornica Kaštel cijele je večeri odisala renesansom. Okupljene je na nekad aktivne Zadarske madrigaliste, podsjetio ansambl za renesansnu glazbu Marco Polo pod vodstvom profesora na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Ante Milića. Niz dopadljivih djela hrvatskih i talijanskih majstora jednog od najplodnijih razdoblja glazbene umjetnosti, izmjenjivalo se s renesansnim plesovima koje su upravo za ovu prigodu priredile članice Zadarskog plesnog ansambla pod vodstvom Sanje Petrovski. Svi izvođači nastupili su u nekoliko navrata.

Atraktivne koreografije zadarskih plesačica imali su prilike gledati i oni okupljeni na pozornici Sv. Roka na kojoj se osim navedenog i sviralo i to tzv. manouche jazz u izvedbi GipsySwing Sindikata pod vodstvom biogradskog glazbenika Ivana Grgića – Špire.

Nikad življa šetnica na kojoj je već neko vrijeme postavljena izložba Ante Brkana IntraMuros koja mami poglede prolaznika, a sve u suradnji s Narodnim muzejom Zadar, bila je ugodno popunjena, u skladu s epidemiološkim mjerama.

Poput ostalih izvođača u  više navrata nastupili su i glazbenici desetljećima popularnog Psihomodo Popa, a sve kako bi se publika pred pozornicom Sv. Marcele mogla izmijeniti te kako bi što veći broj slušatelja mogao popratiti njihov nastup. Uvijek zabavan Gobac nije se propustio našaliti s trenutnom situacijom u kojoj se nalazimo.No istodobno je zajedno sa svojom profesionalnom ekipom izveo besprijekoran koncertni program koji je podsjetio na njihovu davnu turneju 1996. Unpljugd koju su održali svirajući u raznim hrvatskim kazalištima za sjedeću publiku.

Na proslavi obljetnice prisustvovali su partneri u upisu u UNESCO iz Šibenika te djelatnici Ministarstva kulture RH koji s Gradom Zadrom usko surađuju u provedbi svih aktivnosti vezanih uz UNESCO.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

ZADAR / ŽUPANIJA

U ČETVRTAK U ZADRU DRŽAVNI TAJNIK BILAVER Početna konferencija projekta “Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok”

Objavljeno

-

By

U četvrtak, 29. srpnja 2021. godine s početkom u 10:00 sati u dvorištu Doma Zadarske županije održat će se početna konferencija projekta “Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok”.

Projekt se sastoji od tri faze: rekonstrukcije Obale kralja Petra Krešimira IV. i sanacije gata, dogradnje gata u dužini od 15 metara i rekonstrukcije zaobalnog dijela Liburnske obale.

Ukupna vrijednost projekta je 67.489.388,11 kuna, od čega 56.616.917,39 kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, dok nacionalni doprinos iznosi 9.991.220,72 kuna.

Na početnoj konferenciji bit će riječi o početku obnove zadarske rive i značaju samog projekta.

Na konferenciji će sudjelovati državni tajnik za more i EU fondove u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar i župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, te ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić.

Više informacija o projektu možete pronaći na službenoj web stranici: https://zadarska- riva.hr/

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MUP: Za vikend podignite izrađene osobne dokumente

Objavljeno

-

By

U subotu, 31. srpnja i nedjelju, 1. kolovoza, građani će izrađene dokumente moći preuzeti u pojedinim policijskim upravama te pripadajućim policijskim postajama

Tijekom predstojećeg vikenda, građani će moći podići svoje nove osobne iskaznice prve generacije u pojedinim policijskim upravama te pripadajućim policijskim postajama, objavljeno je iz MUP-a.

Spomenuto se odnosi na sljedeće policijske uprave i pripadajuće policijske postaje:

“NAPOMENA: U navedene dane neće se zaprimati novi zahtjevi već isključivo izdavati osobni dokumenti koji su izrađeni.

Unaprijed zahvaljujemo građanima na strpljenju i razumijevanju”, dodaju iz MUP-a.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANI PROGRAM 30. obljetnica prevoženja branitelja 4. gardijske brigade ZNG-a iz Novigrada u Kruševo

Objavljeno

-

By

Foto: screenshot

Povodom obilježavanja jubilarne 30. obljetnice prevoženja hrvatskih branitelja 4. gardijske brigade Zbora narodne garde iz Novigrada u Kruševo brodovima novigradskih ribara priređen je program sjećanja na taj važan događaj iz Domovinskog rata. I ove godine program je prilagođen epidemiološkim mjerama zaštite od širenja COVID-a 19.

Iz povjesnice:

Kruševo je bilo u neprijateljskom okružju i jedini način komunikacije s ovim mjestom bio je morski put te je u noći 29./30. srpnja 1991. 170 branitelja 4. gardijske brigade s naoružanjem i opremom prebačeno iz Novigrada u Kruševo s pet ribarica tamošnjih ribara. Ovo je ujedno i začetak djelovanja Hrvatske ratne mornarice na zadarskom prostoru u Domovinskom ratu.

Kasnije se u akciju prevoženja za potrebe obrane Kruševa uključio i trajekt „Jadrolinije“ Klimno te brodovi iz zadarskih tvrtki „Luka“, „Autotransport“, „SAS“ i šest privatnih brodica koji su kroz 44 dana okuženja bili jedina veza sa Kruševom.

Uz prevoženje branitelja, naoružanja i vojne opreme brodovi su služili i za dostavu hrane, medicinska zbrinjavanja i ostale potrebe branitelja i stanovnika Kruševa.

Želeći ovom događaju iz Domovinskog rata dati značenje te izraziti zahvalnost braniteljima Kruševa, ribarima Novigrada i svima koji su dali svoj doprinos u obrani Kruševa pripremljen je svečani program:

Program:

 1. srpnja 2021. (petak)
  Novigrad:
  09,00 Odavanje počasti poginulom hrvatskom branitelju Tomislavu Baždariću, zapovjedniku broda „Ivana“ koji je prevozio branitelje u Kruševo (Mjesno groblje Novigrad)
  09.30 Plivanje ratnom rutom 91 Novigrad-Meka Draga (start ispred kafića „Noškić“ u Novigradu)
  12,00 Uplovljavanje brodova Hrvatske ratne mornarice (HRM) u luku Novigrad
  17,00-20,00 razgledavanje brodova HRM-a u luci Novigrad
  22,00 paljenje baklji na Rivi u Novigradu
 2. srpnja 2021. (subota)
  Novigrad, Kruševo:
  08,00 budnica Rivom u Novigradu (Gradska glazba Zadar)
  09,15 pristajanje brodova ispred kafića „Flash“ u Novigradu
  09,30 isplovljavanje brodova iz Novigrada (polaganje vijenca u more između Novigrada i Kruševa)
  10,15 Susret s braniteljima Kruševa u Mekoj Dragi
  10,45 Polaganje vijenaca kod crkve Svetog Jurja u Kruševu
  11,00 Sveta misa zahvalnica u crkvi Svetog Jurja u Kruševu
  11,45 Povratak novigradskih brodova u Novigrad

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu