Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) Novo ruho legendarnog zadarskog “Lovre” osvaja na prvu

Objavljeno

-

Legendarni zadarski i jedan od najstarijih hrvatskih café barova Lovre novim izgledom i sadržajem postaje mjesto u kojem ćemo ovoga ljeta zasigurno uživati. Prostorom koji se prostire na više od 200 m2  dominira crkva Sv. Lovre. Upravo ovo povijesno zdanje koje datira iz 19. stoljeća ovaj café bar razlikuje od svih drugih na ovim prostorima.

Crkva Sv. Lovre je iznimno zanimljiv spomenik graditeljske baštine koji privlači pozornost stručne javnosti. Nalazi se usred glavnog gradskog Narodnog trga te je jedna od rijetkih djelomično sačuvanih crkava u koju se ulazi kroz café bar. Crkva je restauirana i konzervirana 1988. godine te služi kao atraktivan izložbeni prostor u kojem sada možemo uživati u druženju s najmilijima.

Posebnu čast daju stropovi koji su na nekim dijelovima visoki i do osam metara. Prilikom obnove svaki detalj pomno je razrađen i usklađen s zahtjevima konzervatora. U Lovre se ulazi s trga na kojem je smještena vanjska terasa bara s koje puca pogled na cijeli trg. Vanjska terasa podijeljena je na gornji i donji dio, a ukupno ima kapacitet od četrdeset stolova. Uređena je dizajneriskim talijanskim namještajem, a popločenje je imitacija mramora s detaljima zlatnih pasica. Prekrasni veliki pitari s lovorom krase terasu kojoj tako daju pravi mediteranski štih. Prednji dio ovog jedinstvenog prostora rezerviran je za prostrani veliki šank te sjedeća mjesta kojem pažnju privlači plava boja plišanih stolica. Veliki zid priča je za sebe. Drvena konstrukcija koja se prostire njegovom cijelom dužinom nije ga prekrila već ističe njegovu povijesnu priču. Materijali koji su korišeni pri uređenju su drvo, kamen, čelik i pliš koji daje posebnu toplinu. Staklenim površinama dominiraju razigrane grafike koje bude emocije.

Renoviranjem se htjelo naglasiti sve ono što je najimpresivnije u samom prostoru, a to su prekrasni kameni zidovi i pod koji je nastavak postojeće crkvice. Primarni cilj bio je oživiti prostor te kroz godinu organizirti razne manifestacije, druženja, domjenke te proširiti ponudu s onog baznog ugostiteljskog. Uz samo uređenje Lovre postaje i posebno mjesto kada je gastro ponuda u pitanju. U ponudi je više od 60 vrsta vina, a u ponudu su uključeni svi vinari Zadarske županije. Među ostalim tu su i Fiolić Maraština, Degara Pošip, bijeli Sauvignon Bora te likeri od maraške koja je jedan od zaštitnih znakova grada. Posebnost ponude je i kroasan od maraške. U ponudi će  između ostalog biti i brojni proizvodi hrvatskih i talijanskih proizvođača iz nedavno otvorene zadarske La Riserie, a koje ćemo rado pripremati u vlastitiom domu. Koncept ponude mijenjat će se ovisno o godišnjim dobima.

Lovre je mjesto susreta i stvaranja novi uspomena kojih ćemo se rado sjećati.

Pogledajte fotogaleriju Ive Perinčić:

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

ZADAR / ŽUPANIJA

U ČETVRTAK U ZADRU DRŽAVNI TAJNIK BILAVER Početna konferencija projekta “Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok”

Objavljeno

-

By

U četvrtak, 29. srpnja 2021. godine s početkom u 10:00 sati u dvorištu Doma Zadarske županije održat će se početna konferencija projekta “Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok”.

Projekt se sastoji od tri faze: rekonstrukcije Obale kralja Petra Krešimira IV. i sanacije gata, dogradnje gata u dužini od 15 metara i rekonstrukcije zaobalnog dijela Liburnske obale.

Ukupna vrijednost projekta je 67.489.388,11 kuna, od čega 56.616.917,39 kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, dok nacionalni doprinos iznosi 9.991.220,72 kuna.

Na početnoj konferenciji bit će riječi o početku obnove zadarske rive i značaju samog projekta.

Na konferenciji će sudjelovati državni tajnik za more i EU fondove u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar i župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, te ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić.

Više informacija o projektu možete pronaći na službenoj web stranici: https://zadarska- riva.hr/

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MUP: Za vikend podignite izrađene osobne dokumente

Objavljeno

-

By

U subotu, 31. srpnja i nedjelju, 1. kolovoza, građani će izrađene dokumente moći preuzeti u pojedinim policijskim upravama te pripadajućim policijskim postajama

Tijekom predstojećeg vikenda, građani će moći podići svoje nove osobne iskaznice prve generacije u pojedinim policijskim upravama te pripadajućim policijskim postajama, objavljeno je iz MUP-a.

Spomenuto se odnosi na sljedeće policijske uprave i pripadajuće policijske postaje:

“NAPOMENA: U navedene dane neće se zaprimati novi zahtjevi već isključivo izdavati osobni dokumenti koji su izrađeni.

Unaprijed zahvaljujemo građanima na strpljenju i razumijevanju”, dodaju iz MUP-a.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANI PROGRAM 30. obljetnica prevoženja branitelja 4. gardijske brigade ZNG-a iz Novigrada u Kruševo

Objavljeno

-

By

Foto: screenshot

Povodom obilježavanja jubilarne 30. obljetnice prevoženja hrvatskih branitelja 4. gardijske brigade Zbora narodne garde iz Novigrada u Kruševo brodovima novigradskih ribara priređen je program sjećanja na taj važan događaj iz Domovinskog rata. I ove godine program je prilagođen epidemiološkim mjerama zaštite od širenja COVID-a 19.

Iz povjesnice:

Kruševo je bilo u neprijateljskom okružju i jedini način komunikacije s ovim mjestom bio je morski put te je u noći 29./30. srpnja 1991. 170 branitelja 4. gardijske brigade s naoružanjem i opremom prebačeno iz Novigrada u Kruševo s pet ribarica tamošnjih ribara. Ovo je ujedno i začetak djelovanja Hrvatske ratne mornarice na zadarskom prostoru u Domovinskom ratu.

Kasnije se u akciju prevoženja za potrebe obrane Kruševa uključio i trajekt „Jadrolinije“ Klimno te brodovi iz zadarskih tvrtki „Luka“, „Autotransport“, „SAS“ i šest privatnih brodica koji su kroz 44 dana okuženja bili jedina veza sa Kruševom.

Uz prevoženje branitelja, naoružanja i vojne opreme brodovi su služili i za dostavu hrane, medicinska zbrinjavanja i ostale potrebe branitelja i stanovnika Kruševa.

Želeći ovom događaju iz Domovinskog rata dati značenje te izraziti zahvalnost braniteljima Kruševa, ribarima Novigrada i svima koji su dali svoj doprinos u obrani Kruševa pripremljen je svečani program:

Program:

 1. srpnja 2021. (petak)
  Novigrad:
  09,00 Odavanje počasti poginulom hrvatskom branitelju Tomislavu Baždariću, zapovjedniku broda „Ivana“ koji je prevozio branitelje u Kruševo (Mjesno groblje Novigrad)
  09.30 Plivanje ratnom rutom 91 Novigrad-Meka Draga (start ispred kafića „Noškić“ u Novigradu)
  12,00 Uplovljavanje brodova Hrvatske ratne mornarice (HRM) u luku Novigrad
  17,00-20,00 razgledavanje brodova HRM-a u luci Novigrad
  22,00 paljenje baklji na Rivi u Novigradu
 2. srpnja 2021. (subota)
  Novigrad, Kruševo:
  08,00 budnica Rivom u Novigradu (Gradska glazba Zadar)
  09,15 pristajanje brodova ispred kafića „Flash“ u Novigradu
  09,30 isplovljavanje brodova iz Novigrada (polaganje vijenca u more između Novigrada i Kruševa)
  10,15 Susret s braniteljima Kruševa u Mekoj Dragi
  10,45 Polaganje vijenaca kod crkve Svetog Jurja u Kruševu
  11,00 Sveta misa zahvalnica u crkvi Svetog Jurja u Kruševu
  11,45 Povratak novigradskih brodova u Novigrad

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu