Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

LJETNO KINO U BIBINJAMA “Naš Hajduk” otvorio bibinjsku reviju europskog filma

Objavljeno

-

Sportskim dokumentarcem, Naš Hajduk: Projekt jedne ljubavi otvorena je Bibinjska revija europskog filma. Brojni zaljubljenici u ovaj kultni dalmatinski klub došli su na svoje, pogledati priču o borbi za demokratski i transparentni Hajduk.

–          Ovo mi je treći puta da gledam ovaj film. Pogledao sam ga čim je izašao u kina, no kada sam čuo da će biti prikazan u Bibinjama morao sam doći pogledati ga još jednom. Sve pohvale organizaciji – rekao nam je Luka Šimunić.

–          Prvi dan je završio, meni je drago da ima događaja da se napokon krenulo nakon ove korona krize – rekao nam je Marijan Vuica iz Bibinja.

Od 7 do 11 srpnja, na predivnom Trgu Sv. Roka, odmah uz more Udruga Aktivno Bibinje ima za cilj prikazati publici filmove koje inače nisu u mogućnosti pogledati u komercijalnim kinima ili na televiziji.

–          Zadovoljni smo odazivom publike, ipak je ovo prvi puta da se nešto ovako organizira u našem mjestu. Žao nam je da nismo mogli uživati u koncertu Ive Ajduković koji je bio najavljen. Iva je večer trebala upotpuniti najboljim filmskim hitovima, pa bi otvorenje bilo potpuno. No, zahvalni smo da možemo iduća četiri dana prikazati filmove i tako približiti europsku produkciju našim mještanima. Moram zahvaliti našoj Općini Bibinje na podršci i razumijevanju za kulturna događanja – rekao nam je Luka Bugarija iz udruge Aktivno Bibinje.

Danas, na rasporedu Bibinjske revije europskog filma je poljska drama snimljena po istinitom događaju ˝Corpus Christi˝. Riječ je o filmu koji je bio nominiran za Oscara u kategoriji najbolji strani film. U petak je na rasporedu francuska komedija ˝Kako biti dobra supruga˝ s Juliette Binoche , u subotu se prikazuje švedska ljubavna drama ˝Zagrljeni˝, dok zadnjeg dana, u nedjelju na rasporedu je talijanski film ˝Sitne ribe˝ koji je adaptacija romana ˝Paranza dei bambini˝ Roberta Saviana, kontroverznog napolitanskog autora koji zbog svojih knjiga o talijanskoj mafiji živi pod zaštitom policije. Radi se o filmu koji je nagrađen na Berlin Film Festivalu. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Subota je dan za djecu kada će biti održana radionica animiranog filma pod voditeljskom palicom mlade redateljice Lucije Oroz koja će na poučan način djeci prikazati kako nastaje animirani film. Također, djeca će na radionici imati priliku sami stvarati svoj prvi ˝Stop-motion˝ crtić. Navečer, bit će prikazan švedski animirani film Gordon i Paddy koji je sinkroniziran na hrvatski.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

U ČETVRTAK U ZADRU DRŽAVNI TAJNIK BILAVER Početna konferencija projekta “Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok”

Objavljeno

-

By

U četvrtak, 29. srpnja 2021. godine s početkom u 10:00 sati u dvorištu Doma Zadarske županije održat će se početna konferencija projekta “Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok”.

Projekt se sastoji od tri faze: rekonstrukcije Obale kralja Petra Krešimira IV. i sanacije gata, dogradnje gata u dužini od 15 metara i rekonstrukcije zaobalnog dijela Liburnske obale.

Ukupna vrijednost projekta je 67.489.388,11 kuna, od čega 56.616.917,39 kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, dok nacionalni doprinos iznosi 9.991.220,72 kuna.

Na početnoj konferenciji bit će riječi o početku obnove zadarske rive i značaju samog projekta.

Na konferenciji će sudjelovati državni tajnik za more i EU fondove u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar i župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, te ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić.

Više informacija o projektu možete pronaći na službenoj web stranici: https://zadarska- riva.hr/

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MUP: Za vikend podignite izrađene osobne dokumente

Objavljeno

-

By

U subotu, 31. srpnja i nedjelju, 1. kolovoza, građani će izrađene dokumente moći preuzeti u pojedinim policijskim upravama te pripadajućim policijskim postajama

Tijekom predstojećeg vikenda, građani će moći podići svoje nove osobne iskaznice prve generacije u pojedinim policijskim upravama te pripadajućim policijskim postajama, objavljeno je iz MUP-a.

Spomenuto se odnosi na sljedeće policijske uprave i pripadajuće policijske postaje:

“NAPOMENA: U navedene dane neće se zaprimati novi zahtjevi već isključivo izdavati osobni dokumenti koji su izrađeni.

Unaprijed zahvaljujemo građanima na strpljenju i razumijevanju”, dodaju iz MUP-a.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANI PROGRAM 30. obljetnica prevoženja branitelja 4. gardijske brigade ZNG-a iz Novigrada u Kruševo

Objavljeno

-

By

Foto: screenshot

Povodom obilježavanja jubilarne 30. obljetnice prevoženja hrvatskih branitelja 4. gardijske brigade Zbora narodne garde iz Novigrada u Kruševo brodovima novigradskih ribara priređen je program sjećanja na taj važan događaj iz Domovinskog rata. I ove godine program je prilagođen epidemiološkim mjerama zaštite od širenja COVID-a 19.

Iz povjesnice:

Kruševo je bilo u neprijateljskom okružju i jedini način komunikacije s ovim mjestom bio je morski put te je u noći 29./30. srpnja 1991. 170 branitelja 4. gardijske brigade s naoružanjem i opremom prebačeno iz Novigrada u Kruševo s pet ribarica tamošnjih ribara. Ovo je ujedno i začetak djelovanja Hrvatske ratne mornarice na zadarskom prostoru u Domovinskom ratu.

Kasnije se u akciju prevoženja za potrebe obrane Kruševa uključio i trajekt „Jadrolinije“ Klimno te brodovi iz zadarskih tvrtki „Luka“, „Autotransport“, „SAS“ i šest privatnih brodica koji su kroz 44 dana okuženja bili jedina veza sa Kruševom.

Uz prevoženje branitelja, naoružanja i vojne opreme brodovi su služili i za dostavu hrane, medicinska zbrinjavanja i ostale potrebe branitelja i stanovnika Kruševa.

Želeći ovom događaju iz Domovinskog rata dati značenje te izraziti zahvalnost braniteljima Kruševa, ribarima Novigrada i svima koji su dali svoj doprinos u obrani Kruševa pripremljen je svečani program:

Program:

 1. srpnja 2021. (petak)
  Novigrad:
  09,00 Odavanje počasti poginulom hrvatskom branitelju Tomislavu Baždariću, zapovjedniku broda „Ivana“ koji je prevozio branitelje u Kruševo (Mjesno groblje Novigrad)
  09.30 Plivanje ratnom rutom 91 Novigrad-Meka Draga (start ispred kafića „Noškić“ u Novigradu)
  12,00 Uplovljavanje brodova Hrvatske ratne mornarice (HRM) u luku Novigrad
  17,00-20,00 razgledavanje brodova HRM-a u luci Novigrad
  22,00 paljenje baklji na Rivi u Novigradu
 2. srpnja 2021. (subota)
  Novigrad, Kruševo:
  08,00 budnica Rivom u Novigradu (Gradska glazba Zadar)
  09,15 pristajanje brodova ispred kafića „Flash“ u Novigradu
  09,30 isplovljavanje brodova iz Novigrada (polaganje vijenca u more između Novigrada i Kruševa)
  10,15 Susret s braniteljima Kruševa u Mekoj Dragi
  10,45 Polaganje vijenaca kod crkve Svetog Jurja u Kruševu
  11,00 Sveta misa zahvalnica u crkvi Svetog Jurja u Kruševu
  11,45 Povratak novigradskih brodova u Novigrad

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu