Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PREDSTAVLJEN PROGRAM “ZAGRLI ZADAR” Koncerti, ples i predstave na Bedemima zadarskih pobuna

Objavljeno

-

Zadarski Poluotok, jezgra grada koji je kroz stoljeća i tisućljeća intenzivnog života ispisao nevjerojatno uzbudljive stranice hrvatske povijesti, zagrljen je bedemima, obrambenim zidinama i fortifikacijama koje su mu osigurale opstanak. Godine 2017. UNESCO – ov Odbor za svjetsku baštinu, upravo je zidine koje su u toj burnoj povijesti doživjele transformacije, uvrstio na Popis svjetske baštine transnacionalnog serijskog kulturnog dobra „Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća“. 

Gradonačelnik Branko Dukić, pročelnica za kulturu i sport Dina Bušić i Miljenko Domijan, kao jedan od najzaslužnijih ljudi za upis zadra u UNESCO-vu baštinu, predstavili su danas program Zagrli Zadar,  kampanju  kroz koju se promoviraju  aktivnosti na novoobnovljenim bedemima, a čiji program će se održati 9. srpnja, na 4. godišnjicu upisa u UNESCO.

“Građani Zadra baštine uz bedeme i niz projekata obnove od izuzetnog značaja, poput Kneževe palače, a baštinit će i one čiji je skori završetak obnove pred nama poput Providurove palače, kompleksa Sv. Nikole, zgrade Bakmaz. U posljednjoj europskoj perspektivi bili smo lideri u Hrvatskoj na tom području, a očekujemo da ćemo tako nastaviti i u ovoj koja slijedi. No, svaka obnova i rad na infrastrukturi tek je dio projekta. Ono što nam je kao onima koji strateški sagledavaju baštinu, kulturu i  turizam, izuzetno važno, je sadržaj kao i programiranje te održivost projekata koje svojim odlukama i zalaganjima na svim razinama, pomažemo vratiti u izvorna stanja.”- istaknuo je gradonačelnik.

Pročelnica Bušić najavila je događanja koja počinju u petak, ali se nastavljaju i kroz cijelo ljeto u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zadar kroz niz kulturnih i zabavnih događanja: – Na obljetnicu upisa zadarskog fortifikacijkskog sustava na popis svjetske baštine UNESCO – a, na Bedemima zadarskih pobuna koje grle zadarski Poluotok, održat će se cjelovečernji program koji ujedno označava početak kampanje Zagrli Zadar. Na četiri pozirnice koje nose imena Drioli, Sv. Marcela, Sv. Roko i Kaštel, Grad Zadar donosi programe koji komuniciraju s reneansnom poviješću bedema te programe zabavnog karaktera. Na početku Bedema s južne strane na pozornici Drioli očekuje nas comedia dell arte, dvije ulične uzvedbe kultne Punch & Judy u izvedbi ansambla Kazališta lutaka Zadar. Pozornica Sv. Roka na samoj sredini Bedema rezervirana je za manouche jazz u izvedbi Gipsy Swing Sindikata te izložbu Intra Muros zadarskog kultnog fotografa Ante Brkana. Na pozornnici Kaštel izmjenjivat će se ansambl za renesansnu glazbu Marco Polo i Zadarski plesni ansambl s korografijama starih renesansnih plesova, dok je finale rezervirano za program Rock the Walls na pozirnici Sv. Marcele na kojoj će nastupiti Psihomodo Pop.

Program započinje u 20:30 h i traje do 00:00 h uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Ulaz je slobodan.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

NAJAVA IZ VODOVODA: U ponedjeljak bez vode cijelo Kruševo i dio Novog Bokanjca

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Kruševu, dana 25.10.2021. (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h do 14:00h bez vode biti će potrošači u cijelom naselju Kruševo.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Kruševu, kod župne crkve.

Ujedno, zbog izvođenja radova tvrtke Pfeiffer prema ”Projektu poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar – Petrčane” u Zadru, dana 25.10.2021. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h do 15:00h bez vode biti će potrošači u ul.:

Zagrebačka ulica od kuć.br. 46 do kuć.br. 94
Ive Hegedušića
Ivana Matetića Ronjgova

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještene u ulici I.M. Ronjgova, kod kuć.br. 27.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POZITIVNA OCJENA IZ AGENCIJE ZA PLAĆANJA U POLJOPRIVREDI: LAG “Lauri” odobreno 247 tisuća kuna za lokalne temeljne usluge za ruralno stanovništvo

Objavljeno

-

By

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je Odluku o rezultatu administrativne kontrole zahtjeva za potporu kojom se pozitivno ocjenjuje Zahtjev za potporu Općine sv. Filip i Jakov, odnosno Lokalne akcijske grupe “Laura” za provedbu tipa operacije 7.4.1. »Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu« koji se provodi putem lokalnih razvojnih strategija odabranih LAG-ova.

Agencija za plaćanja utvrdila je intenzitet potpore u visini od 90 posto, dok je procijenjeni iznos potpore 247.466,59 HRK.

“Ovom Odlukom Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju utvrđuje da su delegirane administrativne provjere iz članka 48. Uredbe (EU) br. 809/2014, obavljene na način kako je propisano Sporazumom o suradnji te da je postupak odabira projekata proveden kako je propisano Smjernicama za provedbu postupka odabira projekata (u daljnjem tekstu: Smjernice), člankom 35. Pravilnika o provedbi Podmjere 19.2. »Provedba operacija unutar CLLD strategije«, Podmjere 19.3. »Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a« i Podmjere 19.4. »Tekući troškovi i animacija« unutar mjere 19 »Potpora lokalnom razvoju u okviru inicijative LEADER (CLLD – Lokalni razvoj pod vodstvom zajednice)« iz programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. (NN br. 96/17, 53/18), odabranom LRS i LAG Natječajem za provedbu tipa operacije MJERA 8.„Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili širenje lokalnih temeljnih usluga” LOKALNE AKCIJSKE GRUPE ‘LAURA'”, stoji u Odluci.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRISEGNULO DVOJE NOVIH VIJEĆNIKA Zadarska Županijska skupština sada ima 38 vijećnika

Objavljeno

-

By

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine prisegnulo je dvoje novih vijećnika.

Rajka Rađenović je iz redova pripadnika srpske nacionalne manjine, a njenim izborom  broj članova Županijske skupštine Zadarske županije povećava za 1 člana  i Županijska skupština Zadarske županije u ovom sazivu broji ukupno 38 članova.

 Također, umjesto  vijećnika Frane Vučetića (Most), koji je svoj mandat stavio u mirovanje, za člana Županijske skupštine s kandidacijske liste Mosta  određen je Branko Katić.

U nastavku sjednice prihvaćeno je Izvješće o radu upravnih tijela Zadarske županije za razdoblje siječanj – lipanj 2021. godine o kojem je govorio župan Božidar Longin.

Iz podnesenih izvješća upravnih tijela Zadarske županije vidljivo je da su u razdoblju siječanj – lipanj 2021. godini upravna tijela Zadarske županije obavila zadaće i poslovne aktivnosti predviđene Programom rada za 2021. godinu, a u skladu s nadležnostima te okolnostima epidemije COVID-19.

Prihvaćeno polugodišnje izvješće Proračuna za 2021. godinu

U nastavku sjednice prihvaćen  je polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Zadarske županije za 2021. godinu  kao i prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o poslovanju Županijske uprave za ceste Zadarske županije za razdoblje od 01. siječnja do 30. lipnja 2021. Godine. Prihvaćena je i Odluka o davanju suglasnosti na Izmjene i dopune financijskog plana Županijske uprave za ceste Zadarske županije za 2021. Godinu . Kako je pojasnio ravnatelj ŽUC-a Branko Kutija proračun te ustanove se povećao   u iznosu od 428.790 kn, zbog  sklopljenih sporazuma o sufinanciranju gradnje nogostupa u naselju Sikovo sa općinom sv Filip i Jakov i Općinom Novigrad za gradnju nogostupa u naselju Pridraga.

Vijećnici su usvojili Odluku o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Zadarske županije.

Naime, kako je 1. siječnja 2020. godine Zadarska županija počela obavljati povjerene poslove državne uprave i preuzela zatečene službenike i namještenike, pismohranu i drugu dokumentaciju te opremu i sredstva za rad dotadašnjeg Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji, bilo je potrebno uskladiti ustrojstvo i djelokrug upravnih tijela Zadarske županije. Stoga je i donesena navedena Odluka. U odnosu na dosadašnji ustroj i nazive sada su povjereni poslovi državne uprave (osim poslova opće uprave) iz dosadašnjeg djelokruga Upravnog odjela za povjerene poslove državne uprave prenijeti u djelokruge drugih odgovarajućih upravnih odjela. Nastavno na promjene djelokruga poslova,  u manjoj mjeri promijenjeni su  i nazivi pojedinih upravnih odjela.

Tako su sada upravna tijela Županije:

1. Ured župana

2. Služba za unutarnju reviziju

3. Upravni odjel za pravne i zajedničke poslove

4. Upravni odjel za financije i proračun

5. Upravni odjel za javnu nabavu i upravljanje imovinom

6. Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove

7. Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove

8. Upravni odjel za gospodarstvo i turizam

9. Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport

10. Upravni odjel za pomorsko dobro, more i promet

11. Upravni odjel za zdravstvo

12. Upravni odjel za hrvatske branitelje, udruge, demografiju i socijalnu politiku

13. Upravni odjel za opću upravu

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu