Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) MORSKU LA RISERIU ZAVOLJET ĆEMO NA PRVU Nova zadarska zvijezda visoko podiže ljestvicu kad je uređenje trgovina u pitanju

Objavljeno

-

Foto: Iva Perinčić

Ljetna gastro bajka može početi. Već omiljena La Riseria predstavlja nam prvu dalmatinsku adresu na zadarskoj Branimirovoj obali 9. Detalje ove zasigurno najoriginalnije trgovine u Dalmaciji otkrivat ćemo svakim susretom. Svestrani umjetnik Denis Brajčić prostoru od 60m2 na frekventnoj zadarskoj šetnici udahnuo je jedan novi element koji nas istovremeno privlači, ali i podsjeća da upravo sebe stavljamo na prvo mjesto u eri užurbanog života.

Zidovima dominiraju plava i zlatna boja. Njima je jasno i vidljivo ispisano JA koje je ujedno most između umjetnosti i naše svakodnevne potrebe za hranom. Uz kombinaciju drva i metala izvrsno su se uklopile mediteranske biljke poput lavande, lovora i limuna. Upravo oni ovom prostoru daju zelenu notu koja podsjeća na to da kad je hrana u pitanju trebamo težiti onom izvornom i danom od prirode.

Tu dolazimo do dublje povezanosti Dalmacije i talijanskih gastro specijaliteta koji se tradicionalno pripremaju u gotovo svakom domu. Pristupačne cijene nekih od najboljih talijanskih brendova hrane i vina od sada su nam dostupni gotovo ispred kuće. Zadar je prvi grad na obali u kojem ćemo pronaći razigranu i visoko kvalitetnu talijansku rižu iz pokrajine Vercelli. Sirevi koji nas vode na jedno novo putovanje Italijom dolaze iz regije Friuli Venezia Giulia, a pršuti iz regije San Daniele. Deseci vrsta tjestenina dolaze iz cijele Italije koja je po njima prepoznata u svijetu. Slastice su pak iz jedne od najpoznatijih obiteljskih radnji slastica u svijetu Dall’Ava bakery čije se delicije nalaze na policama čuvenog Harrodsa. Posebnu pažnju privlače vina i popularna prosecca i to jednih od najboljih vinara kao što su Ca’ di Rajo, Ceci ili Bressan.

Zadarska La Riseria postaje mjesto susreta u kojem ćemo se upustiti u avanturu kušanja novih, a opet tradicionalnih talijanskih okusa. Mjesto je koje će za stolom okupiti obitelji, prijatelje ili pak poslovne suradnike. Ploveći morima okusa ovdje ćemo susresti najnovije tehnologije proizvodnje visokokvalitetne hrane koja svoje porijeklo vuče u starim, tradicionalnim talijanskim manufakturama čiji su okusi pozdravljeni diljem svijeta.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu