Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) U BIBINJAMA OBILJEŽEN SVJETSKI DAN PLETENJA U JAVNOSTI “Bibinjski plet” vratio se na Taline

Objavljeno

-

Foto: Leo Banić

Sada već tradicionalno, svjetski dan pletenja u javnosti obilježen je u Bibinjama manifestacijom ˝Bibinjski plet˝. Na poznatoj bibinjskoj šetnici Taline, uz predivan zalazak sunca, žene okupljene u udrugu Aktivno Bibinje odlučile su pokazati svojim sumještanima i dragim gostima što su sve napravile tijekom ove duge dvije pandemijske godine. Na izloženim fotografijama koje su članice simbolično prikačile na vunu, moglo se vidjeti dio atmosfere s održanih radionica. Kako one za Božić, tako i radionice pletenja maslinovih grančica za Uskrs.

–          Odlučili smo pokazati sve što smo prošlih godinu dana napravile, a to su slike pletenih kvadratića za bor, kukičano uže za zastavice koje će ukrasiti ulice za Raspivano Bibinje, kukičano uže krasit će prekrasni radovi djece iz škole Stjepana Radića i još puno toga. Bili smo aktivni i u pletenju maslinovih grančica pod stručnim vodstvom gospodina Bože Bralića, tada nam se puno mladih priključilo što nas je sve obradovalo. Sve zajedno ovo je još jedno prekrasno druženje uz mlade snage koje nam se polako pridružuju. Ustrajnošću i ljubavlju do očuvanja tradicijskih vrijednost – ispričala nam je Željka Leskovac iz Udruge aktivno Bibinje.

Cilj same manifestacije je promicanje pletenja, kukičanja, heklanja kao tradicijske vještine duboko ukorijenjene u hrvatsku kulturnu baštinu. Također, želja je razbiti predrasude o pletiljama kao isključivo starijim osobama. Ova plemenita vještina izuzetno pomaže pri rješavanju stresa, što je danas u vrijeme COVID-a, lockdowna izuzetno korisno. No, poseban cilj bibinjskog obilježavanja pletenja u javnosti je povratak jednog odjevnog predmeta, nekada nezaobilaznog komada odjeće u zimskim mjesecima.

–          Naš plet su nosile starije žene, to je dio odjeće kojim bi se zaogrnule. To im je bilo umisto kapota. Pokušavamo ga vratiti heklanjem, pletenjem i ne triba biti naminjen starijim osobama, mogu ga nositi sve generacije. Večeras je baš divota, kratko je trajalo ali san posebno sritna što je naša Linda došla, iduću godinu staviti više svitla i produžiti koju uru – rekla nam je uvijek dobro raspoložena Branka Brljević, rođena Frleta, koja nije zaboravila spomenuti jednu od prvih organizatorica, Lindu Henderson White. Gospođu koja se sa suprugom prije 15 godina iz Škotske preselila u Bibinje u koje su se zaljubili.

Svjetski dan pletenja u javnosti prošle godine nije održan, dok se ove godine obilježio u 18 zemalja širom svijeta. Obično se obilježava od druge do treće subote u lipnju, tako se pretvara u proslavu svih aktivnosti vezanih uz niti i tkanine. Pletenje u javnosti u potpunosti je besplatno za sudionike, organizatori su osigurali pribor kako bi i slučajni prolaznici imali priliku okušati se u ovoj vještini. Naravno, za sve sudionike, kako bi bilo ugodnije plesti na +30, organizatori su osigurali osvježenje i okrjepu.

–          Malo po malo duh naših baka i njihovih umijeća ponovno izvire kroz naša druženja i plete mrežu između starih i mladih, stvarajući nova djela na totalno nove, maštovite načine – rekla nam je za kraj Željka Leskovac u ime organizatora Udruge aktivno Bibinje.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

RADOVI! / U srijedu bez vode tri ulice na Stanovima. Evo popisa…

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana 24.04.2024. godine (srijeda), u vremenu od 08:00 sati pa do 16:00 sati bit će privremeno obustavljena opskrba vodom u Zadru, u ulicama : Ulica Kraljice mira, Dubrovačka ulica, te Pazinska ulica.      

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju bit će smještena u Ulici Kraljice mira  kod kućnog broja 33.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POSEBAN DOGAĐAJ U OGŠ SV. BENEDIKTA: U petak koncert bivših i sadašnjih učenika Škole

Objavljeno

-

By

Osnovna glazbena škola sv. Benedikta najavljuje poseban događaj: Koncert bivših i sadašnjih učenika Škole, koji će se odviti u petak, 26. travnja 2024. s početkom u 19.30 sati u
Koncertnoj dvorani Glazbene škole Blagoje Bersa u Zadru.

U svojih 16 godina djelovanja, OGŠ sv. Benedikta može se podičiti zavidnim brojem učenika koji su završili čitavu osnovnu glazbenu školu, a dio njih je svoje glazbeno školovanje nastavio i u srednjoj glazbenoj školi. Većina naših bivših učenika, sadašnjih srednjoškolaca, upisali su GŠ Blagoje bersa, no imamo učenicu koja pohađa GŠ Pavla Markovca u Zagrebu, u klasi naše bivše učiteljice oboe, Dore Draclin.

Uz bivše učenike nastupit će i nekoliko sadašnjih, solo nastupom, a poseban pečat koncertu dat će školski orkestar u sadašnjem sastavu, te specijalni orkestar nastao spojem bivših i sadašnjih članova.

Ovom prigodom OGŠ sv. Benedikta izvijestiti će i o završetku humanitarne akcije „Pomozi da vozi” te o prikupljenom iznosu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U GRADSKOJ KNJIŽNICI: Predstavljanje neformalnog studija i usavršavanja iz waldorfske pedagogije

Objavljeno

-

By

Predstavljanje trogodišnjeg neformalnog studija i usavršavanja iz waldorfske pedagogije održat će se u Gradskoj knjižnici Zadar (multimedijalna dvorana) u petak, 26. travnja 2024. u 17 h.

Institut za waldorfsku pedagogiju u Zadru predstavit će waldorfsku pedagogiju i neformalni studij waldorfske pedagogije, koji se već više od 20 godina održava u Zagrebu. Waldorfska pedagogija u Hrvatskoj ima tridesetogodišnju tradiciju, a u svijetu postoji preko 100 godina. Waldorfska pedagogija nastoji poučavati one sadržaje i onim načinom kako je to svakoj novoj generaciji potrebno, da bi se svima omogućio razvoj svih potencijala. Budući da se danas ne zna kakav će biti svijet kada naši današnji učenici odrastu, kroz sve se oblike odgoja i obrazovanja u duhu waldorfske pedagogije pokušavaju se ojačati kompetencije kreativnosti, dobrih komunikacijskih vještina i socijalnih odnosa (za snalaženje u potpuno novim životnim situacijama), razvija se njihovo samopouzdanje ali i empatija te se potiče njihov interes za cjeloživotno učenje.

Doživite ukratko jedan dan u waldorfskom vrtiću ili školi,

okušajte se u umjetničkim radionicama,

pogledajte izložbu radova iz waldorfskih institucija,

informirajte se o detaljima trogodišnjeg studija….

Broj mjesta je ograničen pa se prijavite na mail: iwp.cro@gmail.com

Ulaz je slobodan.

Organizatori:

Institut za waldorfsku pedagogiju, Zagreb

Udruga Peti element, Zadar

Inicijativa Waldorf Jarula Zadar

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu