Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) PROMOCIJA 150 MAGISTARA NA SVEUČILIŠTU U ZADRU Vican: “Diploma vas kvalificira za pronositelje i tražitelje istine, ali i dobra”

Objavljeno

-

Foto: Zvonko Kucelin

Na Sveučilištu u Zadru jučer je u tri odvojene promocije promovirano 150 magistrica i magistara različitih struka. U skladu s propisanim epidemiološkim mjerama, promovirali su ih rektorica prof. dr. sc. Dijana Vican, prorektor prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić i promotorica doc. dr. sc. Katica Burić Ćenan.

Dodjela diploma, istaknula je rektorica Vican, najsvečanija je sveučilišna prigoda te se strpljivo čekao ovaj dan koji bi, da je bio online, kao što je bila organizirana nastava tijekom ove akademske godine, izgubio duh zajedništva, najposebnijeg akademskog obilježja.

“Želim vam da u svom privatnom i profesionalnom životu ne budete pasivni. S obrazovnim postignućima koji su rezultat samo vaših osobnih napora, kao građani s najvišom akademskom titulom ne hodajte s mišlju da su svi drugi oko vas oni koji će vas obasipati ljubavlju i pažnjom i pritom rješavati sve vaše probleme. Želim vam da zadržite duh svoje snovite mladosti sa svjetiljkom sveučilištaraca i akademskih građana Republike Hrvatske koji razum, um i profesiju umiju nositi sa svim moralnim odlikama koje čovjeka čine čovjekom, ponajprije dobrotom i međusobnim razumijevanjem.

Nastavite učiti, i to od najvećih uzora. Tražite ih u onima koji su svojim radom i življenjem pokazali i dokazali da se rad, poštenje i poštivanje drugoga isplate. Ne dajte mjesta umoru u naporima da istine zažive u vašoj profesionalnoj i životnoj praksi. Diploma vas kvalificira i za pronositelje i tražitelje istine, pronositelje dobra u svom životnom i profesionalnom okruženju. Želim vam da vam znanje i obrazovanje ostanu utkani u vaš vrijednosni sustav”, poručila im je rektorica prije svečanog uručenja diploma.

Promotorica doc. dr.sc. Katica Burić Ćenan istaknula je kako će promoventima čin svečanoga promoviranja i završetka studijskog školovanja biti slika koju će nositi cijeloga života, uz brojne druge uspomene sa studijskih dana.

“Priroda nas uči da su i završetak i početak dva lica života. Svaki završetak ostavlja svojevrsno sjeme – a sjeme je onaj dio koji sadrži i znanje i potencijal svih drugih oblika. Naoružani stečenim znanjem, vjerom u svoje potencijale, snagom dosadašnjih osobnih i studijskih pobjeda, smjelo zakoračite u novo poglavlje. Pokažite svoju strast, budite kreativni, izražavajte svoje mišljenje, stavove, budite vidljivi. Ali, ne dopustite da vam brzina života, pretrpani osobni i profesionalni rasporedi, zamagle ljepotu svakodnevice: druženja s obitelji, starim prijateljima, upoznavanja novih ljudi, krajolika i jezika, boravka u prirodi te slavljenja života. Uspjeh se, na kraju, ne broji titulama, kontaktima ili novcem, nego ostvarenim potencijalima, sposobnošću da vješto upravljate svim aspektima života, da uživate u malim stvarima, te da imate kvalitetne odnose s drugima, poručila im je promotorica.

Promoventi su na kraju dali svečano obećanje kako će znanje stečeno na ovom sveučilištu i dalje, teorijskim i praktičnim radom, produbljivati i razvijati na boljitak svog naroda i Domovine. U prigodnom dijelu programa nastupio je studentski vokalno-instrumentali sastav „Študija“ sa skladbom „Galeb i ja“.

U 10 sati promovirani su: Paula Andabak, Ivana Banovac, Roberto Barišić, Anamarija Belošić, Emiliano Tomas Benavides Palumbo, Boris Berović, Luka Bilosnić, Matea Bodrožić Selak, Luka Bogdanić, Luka Božić, Katarina Brajnović, Mate Bratović, Josip Brčić, Dajana Bulog, Lucija Buljat, Anamaria Burčul, Antonia Čarija, Ivana Demo, Iva Giovanna Fatone, Lucia-Maria Fatović, Matija Grubišić, Monika Klarić, Irena Lekić, Nataša Marić, Marin Mataga, Iva Mrakužić, Dorotea Mudronja, Marija Mula, Bruno Novaković, Sara Oreč, Marija Orkić, Hrvoje Pašalić, Ana Pavić, Larisa Pavleković, Matej Požarina, Tijana Privara, Verena Radović, Klara Reić, Marija Rušev, Ana Stanković, Antonela Stošić, Sunčana Šandrić, Ana Šimić, Petra Šimunović, Šime Šprljan, Ana Štrelov, Tihana Tomić, Marina Vidov, Anita Zdunić, Stipan Zrilić i Mateo Županović.

U 11.30 sati promovirani su: Magdalena Antičević, Matea Baćica, Vedrana Baršić, Katarina Bešker, Ante Brižić, Jure Brižić, Matea Čelić, Ivana Čičmir, Julijana Čikara, Ivana Čović, Kristina Ćosić, Kristina Dedić, Ana Mari Gašparić, Josipa Glavan, Monika Ikić, Iva Ilijić, Mara Jaković, Karmen Jerolimov, Maja Jurković, Petra Kasap, Lucia Kesić, Zvonimir Kita, Bernarda Klarin, Vedrana Klemenčić Bošnjak, Anamaria Knežević, Nikolina Knežević, Andrea Korić, Karla Kristić, Marija Kurtov, Josipa Kutija, Valentina Ladišić, Marin Lutring, Jelena Mandičić, Orieta Marcelić, Silvia Martin, Gabriela Marušić, Matea Mlakić, Mate Mustać, Renata Nović, Pavao Parunov, Lucija Petrić, Anđela Pirija, Luka Planinić, Mia Radostić, Marina Roso, Irena Skrbin, Filip Strmota, Anđela Štuc i Edita Vilić.

U 13 sati promovirani su: Lana Anđel, Nina Bandić, Valentina Bartolčić, Ana Bišćan, Ivana Budiša, Pia Fatović, Zrinka Grgić, Matea Harambašić, Mia Jagnjić, Marko Jović, Tihana Jurišić, Ena Klepić, Ana Kolarić, Dora Kolega, Ivan Kovačević, Karmen Kovačević, Ivona Kozina, Anđela Lisica, Pava Katarina Madunić, Matea Maglica, Elizaveta Malik, Adriana Mandić, Anamaria Marelja, Zrinka Matković, Anđela Merćep, Tihana Micarakis, Strefani Mofardin, Matea Musap, Ivana Negotić, Matea Nosić, Hrvoje Njavro, Ela Okreša Đurić, Lovre Panđa, Ivona Pavelić, Ana Pavić, Lucija Peraić, Marin Perić Radan, Snježana Platužić, Anđela Prtenjača, Stela Prvonožec, Nikolina Radović, Katarina Raljević, Dino Rušinović, Dina Slugan, Saša Stipanić, Dana Surić, Ana Ščetarić, Sanja Šešelja, Ante Šodan i Marija Veselčić.

 

Galerije

FOTOGALERIJA Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Prva večernja „fešta od rib’“ Tuna, Sushi & Wine Festivala: Zadrani i turisti uživali u 250 kg brudeta od srdela i stotinama sushi zalogaja

Objavljeno

-

By

Foto: Bojan Bogdanić

Petak, odnosno predzadnji dan ovogodišnjeg 6. Tuna, Sushi & Wine Festivala završio je kako je organizator, Turistička zajednica grada Zadra, i predvidio – velikom feštom od plave ribe i zabavom s dvosatnim koncertom šibenskog pjevača Đanija Stipaničeva.

Dalmatinska gastronomska tradicija i najpoznatiji japanski specijalitet sushi mogu zajedno na jedan stol pogotovo ako su jela spremljena od vrhunske sirovine – tune i srdele iz Jadrana. Dugi red Zadrana i turista stvarao se na obje strane velikog, improviziranog pulta TSWF. Na jednoj su strani kuhali Kaljani, članovi Udruge „Kualjske ribarske noći“ koji su u gigantsku posudu ubacili preko 100 kg srdela, zasolili ih s pet kg soli, prije toga pirjali 30 kg kapule, dodali 25 L maslinova ulja, 20 kg pasirane rajčice te sve zapaprili s dva kg papra čime su dobili ukupno 250 kg brudeta od srdele – srdelu „umido“.

Na drugoj je strani ekipa tvrtke „Sushi by A’s Fresh Daily“ koja je u Zadru prisutna u nekoliko trgovačkih centara, predvođena majstoricom sushija Jasminkom Lacić, smotala na stotine sushi rola i nagirija od tune, inćuna, lososa i povrća te ih servirala s obaveznim soja umakom, wasabijem i ukiseljenim đumbirom.  U dva-tri sata planula je sva hrana jer je bila vrhunski pripremljena, ali i ne preskupa. Porcija je stajala 25 kn kao i prethodnih dana Festivala, naravno uz predočeni bon. Sva sredstva, poznato je već, namijenjena su u humanitarne svrhe – Ligi za borbu protiv raka Zadar, odnosno Odjelu onkologije Opće bolnice te Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi. I u večernjem programu najveći dio posla su odradili baš učenici te škole, budući kuhari i konobari, koji su pekli srdele i tunu, servirali piće i hranu, pomagali gdje god je trebalo… Na ovogodišnjem su Festivalu ti srednjoškolci, zajedno sa svojim profesorima, vješto i predano odradili najveći dio posla.

Program koji je uslijedio najprije su vodili RTL-ova novinarka Nikolina Radić i DJ i voditelj s Radija 057 Davor Valčić, a onda je uslijedio koncert Đanija Stipaničeva koji je razveselio publiku na prepunom Trgu Petra Zoranića vlastitim pjesmama, ali i mnogim drugim dalmatinskim evergreen hitovima.

I zadnjeg dana ovogodišnjeg TSWF, u subotu, bit će veselo i – ukusno. Svoj cooking show u jutarnjim će satima imati mladi zadarski chef Klaudio Mrkić koji će pripremati jela na dvije teme: soljene i pržene plave ribe. I u subotu ujutro na Festival stižu majstori sushija iz  „Sushi by A’s Fresh Dailiy“, a sa svojim jelima će im se svima pridružiti kuhari restorana „Roko“ i sukošanskog cateringa „Piazza“.

Festival završava u subotu navečer novom ribarskom feštom. Aktivna i razigrana družina iz Udruge mladih Puntamika peći će tunu i srdele na svom velikom roštilju, a za dobru zabavu će biti zadužena grupa Detour, pobjednik ovogodišnjeg Zagrebačkog festivala.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OPĆINA SV. FILIP I JAKOV: 2,2 milijuna za opremanje dječjeg vrtića u Turnju

Objavljeno

-

By

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju donijela je Odluku o isplati u iznosu od 2.226.145,07 kuna Općini Sv. Filip i Jakov u sklopu mjere ‘7.4.1.’ Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske namijenjenog ulaganju u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu za opremanje dječjeg vrtića Cvitić u Turnju.

Projekt “Izgradnja dječjeg vrtića Cvitić u Turnju” je sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, u sklopu mjere ‘7.4.1. Ukupna vrijednost projekta izgradnje dječjeg vrtića iznosi 9.142.633,06 kn a Europska unija sufinancirara je projekt s iznosom od 4.452.840,94 kn (48,7 %) dok je udio Općine Sv. Filip i Jakov 4.689.792,12 kn (51,3 %).

Izgradilo se 372 metara četvornih bruto građevinske površine dječjeg vrtića opremljenog za potrebe izvođenja programa odgoja i obrazovanja prema zahtjevima Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu