Connect with us

Hrvatska

JOŠ JEDNA REFORMA U SUSTAVU OBRAZOVANJA Iduće školske godine uvode se nacionalni ispiti u osnovnim školama

Objavljeno

-

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u HTV-ovoj emisiji “Ima li što novo?” kako je protekla školska godina bila jako zahtjevna, ali da se može kazati da je bila i kvalitetna. Dodao je kako se unatoč pandemiji nije odustalo od reforme u sustavu obrazovanja. Vršitelj dužnosti ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović naglasio je da će se od iduće školske godine uvesti nacionalni ispiti u osnovnim školama te da se razmišlja o spajanju A i B razine na državnoj maturi.

Fuchs je naglasio da su u protekloj školskoj godini učenici od prvog do četvrtog razreda proveli 98 posto nastave u školi odnosno “licem u lice” na razini Hrvatske, 85 posto razredna nastava, 71 posto srednjoškolci bez maturanata i 90 posto “licem u lice” maturanti. – Njih smo posebno štitili zbog mature, rekao je.

“Od sljedeće godine nastava će u svim školama krenuti po novim kurikulumima i kurikulum dokumenti se i dalje rade, samo što se o njima toliko ne priča i ne problematiziraju se u javnosti”, dodao je ministar znanosti i obrazovanja.

Vršitelj dužnosti ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović naglasio je kako se i državna matura održava pod strogim mjerama te da je mali broj zaraženih maturanata i onih koji su u samoizolaciji. Oni će također moći pisati maturu te upisati studijske programe.

Maturant IV. gimnazije “Marko Marulić” iz Splita Gordan Kragić istaknuo je kako je velik propust Ministarstva obrazovanja i Ministarstva zdravstva što nije potaknut veći broj učenika na cijepljenje. Rekao je kako je stvar slučajnosti što je trenutno zaražen mali broj maturanata.

Dodao je kako preko ljeta treba pokrenuti veću kampanju za cijepljenje učenika. Fuchs je rekao da je odaziv na cijepljenje prosvjetnih radnika bio relativno dobar te je pozvao sve koji se nisu cijepili da to učine. Kazao je kako je, kada je riječ o cijepljenju učenika, situacija malo drugačija.

Marija Margušić Novosel, ravnateljica Srednje škole Glina, istaknula je kako su upisi u srednje škole na Banovini za tri tjedna kao i u ostatku Hrvatske te se nada da će sve dobro proći.

Dejan Nemčić, profesor geografije u Osnovnoj školi “Ivo Andrić” u zagrebačkom Sopotu, rekao je kako je pandemija iznjedrila i neke pozitivne stvari u hrvatskom školstvu, primjerice solidarnost među profesorima i nastavnicima postala je veća, ali su se učitelji povezali i s učiteljima iz susjednih zemalja.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je kako će se u idućem periodu u sustavu obrazovanja zapošljavati veći broj psihologa i pedagoga te će se pružiti pomoć svim učenicima kojima je potrebna. Nemčić je rekao da su se učenici u protekloj godini suočavali s velikim psihičkim problemima. Nemčić je kazao da je uveo nulti sat za svoje učenike te su razgovarali o problemima s kojima se susreću.

“Znam da je taj nulti sat imao smisla”, rekao je.

Marija Margušić Novosel dodala je kako su potres i pandemija ostavili traga na učenicima, ali i njihovim obiteljima. Dodala je da se učenici u prvim i drugim razredima srednjih škola nisu dobro povezali u razredima.

Profesorica njemačkog jezika Srednje škole Vrbovec Ivana Valjak-Ilić kazala je kako treba promijeniti obrazovni sustav jer u Hrvatskoj je bitna ocjena, a ne znanje. Kragić se slaže da treba promijeniti obrazovni sustav jer ocjene nisu realne. Pohvalio je uvođenje državne mature.

Filipović je rekao kako s državnom maturom svi učenici imaju istu šansu te da je uvođenje mature jedno od najboljih stvari u hrvatskom obrazovnom sustavu. Filipović je dodao da se već od iduće školske godine kreće s nacionalnim ispitima u petom i osmom razredu osnovne škole.

“To će biti jedan dobar temelj za ono što slijedi, ne samo u vanjskom vrednovanju u spomenutim razredima nego i u srednjim školama jer kad idemo iz pozicije ravnopravnosti za sve, onda možemo vrednovati sve ono što se vrlo često dovodi u pitanje, a to je da ocjena svugdje ne vrijedi isto”, naglasio je Filipović.

Osvrnuo se i na održavanje državne mature. “Esej sigurno neće “procuriti”, ja to jamčim. Državna matura je jedan projekt visokog rizika i u njoj sudjeluje 32.000 učenika sa 120.000 ispita, više stotina nastavnika i ispitivača”, rekao je.

Filipović je istaknuo da se razmišlja o spajanju A i B razine na državnoj maturi. Ivana Valjak-Ilić rekla je da ima zamjerki na državnu maturu jer strani jezici nemaju usmeni dio ispita.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava predlaže spajanje hrvatskih i srpskih škola u Vukovaru. Ministar Fuchs rekao je da čeka da čuje na koji način je osmišljena primjena A, B i C modela, koja je ustavna i zakonska kategorija. “I kad se osmisli taj model, koji još uvijek nisam uspio čuti, kako ga kani primijeniti u praksi, mora doći na mišljenje u Ministarstvo pa ćemo vidjeti”, naglasio je, prenosi HRT.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

ONLINE PRIJAVA, ZAHTJEVI… / Nove digitalne usluge Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

Objavljeno

-

By

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) uveo je dvije nove digitalne usluge te se nezaposleni i drugi tražitelji posla od utorka mogu prijaviti u evidenciju zavoda online, a mogu podnijeti i online zahtjev za novčanu naknadu, priopćio je HZZ u srijedu.

Za prijavu je potreban token banke, e-osobna iskaznica ili vjerodajnica Fine.

Prijava u evidenciju nezaposlenih i podnošenje zahtjeva za novčanu naknadu i dalje se mogu obaviti i osobnim dolaskom prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta ili preporučeno poštom.

Detaljnije informacije dostupne su na: https://www.hzz.hr/usluge/prijava-u-evidenciju-nezaposlenih/ i https://www.hzz.hr/usluge/prijava-u-evidenciju-nezaposlenih/ostvarivanje-prava-na-novcanu-naknadu-izaprimanje-zahtjeva/.

Prijava u evidenciju zavoda i podnošenje zahtjeva za novčanu naknadu putem e-maila bit će moguća zaključno do danas, 6. prosinca.

Sastavni dio prve prijave je i registracija na portalu Burza rada koja uključuje i verifikaciju e-mail adrese.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Ponovno kruže lažne SMS poruke, ako ste ih dobili pripazite

Objavljeno

-

By

“Internetski prevaranti vrlo su inovativni u korištenju novih tehnologija. Svaki korisnik interneta može biti njihova meta stoga naučite što prije prepoznati prijevaru”, upozorila je karlovačka policija nakon još jedne prevare putem SMS poruka.

Policijska uprava karlovačka izvijestila je kako su zaprimili kaznenu prijava 43-godišnjakinje.

“Na mobitel je putem lažne SMS poruke zaprimila obavijest da njezin paket ne može biti isporučen zbog nedostatka podataka te je u prilogu SMS-a zaprimila i internet poveznicu, a čijim otvaranjem je preusmjerena na lažnu stranicu trgovačkog društva koje se bavi dostavom paketa. Na navedenoj stranici unijela je podatke sa svoje bankovne kartice te je ubrzo s njenog računa izvršena uplata na nepoznati račun”, naveli su.

Dodali su i da provode daljnje kriminalističko istraživanje.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

NEMOJTE GA PITI! / U čaju pronađen sastojak vrlo opasan za jetru i pluća!

Objavljeno

-

By

Karen Laårk Boshoff/Unsplash/ilustracija

Europski sustav za brzo uzbunjivanje u prometu hranom (RASFF) objavio je na svojim stranicama da se povlači još jedan proizvod.

U pitanju je čaj od mente iz Hrvatske sa sirovinom, lišćem metvice, nabavljenom u Srbiji. U čaju su pronađeni pirolizidinski alkaloidi.

HAPIH

Kako upozorava RASFF, rizik za zdravlje može biti ozbiljan.

Pirolizidinski alkaloidi (PA) mogu biti jako toksični za ljude, EPO, neovisna tvrtka koja proizvodi visokokvalitetne botaničke ekstrakte. Pirolizidinske alkaloide proizvode biljke kako bi se obranile od štetnika i biljojeda, a identificirani su u oko 6000 botaničkih vrsta.

Ovi spojevi mogu biti vrlo opasni za jetru i pluća, a slučajevi toksičnosti jetre zbog gutanja biljaka s ovim spojevima datiraju još od 1920-ih.

Najveći su rizici za velike konzumente čajeva, biljnih infuzija i meda, ali i stočna hrana može biti kontaminirana. Pirolizidinski alkaloidi mogu dospjeti u ove namirnice putem samoniklog bilja ili peludi, u slučaju meda.

Hrvatska agencija za hranu (HAH) navodi da PA-ovi pri visokim dozama mogu dovesti do zatajenja jetre što može rezultirati i smrtnim ishodom. Uobičajeni kronični učinak PA-ova uključuje štetno djelovanje na jetru, ali i na pluća.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu