Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

VELIKA FOTOGALERIJA Župan Longin primio maslinare i najuspješnije učenike s državnih natjecanja

Objavljeno

-

Župan Božidar Longin primio je tradicionalno u Domu Zadarske županije učenike osnovnih i srednjih škola koji su na državnim natjecanjima osvojili jedno od prva tri mjesta ili su sudjelovali na državnim smotrama.
„Jako sam sretan što su nam epidemiološke mjere dopustile da ipak održimo ovo primanje. Vrijeme u kojem smo živjeli od ožujka prošle godine bilo je izuzetno teško. Prvi put svijet se našao u situaciji da je jednostavno morao stati. Pred svima nama pojavio se izazov kako dalje živjeti. Svima je bilo teško, osobito onima koji rade u zdravstvenom sustavu, no čini mi se da je baš vama, djeci i mladima, vjerojatno bilo najteže. Mladi ljudi imaju potrebu družiti se sa svojim vršnjacima, u fazi ste kad vam prijatelji znače najviše na svijetu, a bili ste prisiljeni ostati doma i viđati ih samo preko ekrana.“, rekao je župan Božidar Longin dodajući kako dobro zna da iza ove djece i mladih ljudi stoji trud, talent i upornost, ali i upornost mentorica i mentora:
„Vi ste ona ruka koja ih vodi kroz najvažnije životno razdoblje u kojem su poput praznih ploča spremni da se u njih upiše toliko znanja i vještina. Vi ste oni koji im ponekad budete i poput zamjenskih roditelja, poput prijatelja i oslonca. Da, nažalost, vaš posao nije dovoljno ni plaćen ni cijenjen, a to koliko ste se namučili tijekom pandemije, nitko od nas ne može ni zamisliti. Ipak, siguran sam da ste svoje zanimanje odabrali upravo zbog ovih mladih ljudi, zbog onog osjećaja koji samo rad s njima može stvoriti. Velika vam hvala na svemu.“, rekao je župan Longin

Župan i pročelnik UO za obrazovanje, kulturu i sport Ivan Šimunić uručili su prigodne darove učenicima i mentorima, 30-torici učenika i učenica osnovnih škola, 4-torici učenika glazbenih škola i 24-torici učenika i učenica srednjih škola.

Ujedno, u povodu izuzetnog uspjeha na natjecanju New York International Olive Oil Competition, župan Božidar Longin danas je primio nagrađene maslinare iz naše županije koji su svojim uspjehom doprinijeli da se Hrvatska plasira na 4. mjesto.
„Koliko je vrijednih priznanja, kako domaćih, tako i međunarodnih, stiglo u našu županiju zahvaljujući vama i vašim kolegama kroz posljednjih desetak godina, mislim da je vrlo teško utvrditi. Ono što me veseli jest činjenica da, mada živimo u vremenu kad sve više ljudi odustaje od teškog rada na zemlji, toliki broj vas ipak odlučuje baviti se poljoprivredom. Ove nagrade svjedoče o tome da vi, suvremeni maslinari, ne samo nastavljate tradiciju svojih predaka, već i primjenjujete nova znanja u zaštiti stabala od bolesti i štetnika, pravilnoj ishrani i pravom roku berbe. Trud i briga prepoznaju se u rezultatima i stoga osvojena priznanja ne iznenađuju.“, rekao je župan Božidar Longin dodajući kako bi sljedeći korak trebao biti udruživanje u udrugu, a dugoročno i u proizvođačku organizaciju.
„Naime, premda imamo i nekoliko velikih proizvođača, ipak je većina onih koji proizvedu male količine ulja. Premda je riječ o vrhunskom proizvodu, zbog kvantiteta proboj na tržište znatno je otežan. Udruživanjem postigli bismo to da imamo ne samo količinu, već i prepoznatljivost jer vas možemo, kako se to danas modernim rječnikom naziva, brendirati kao maslinovo ulje Zadarske županije.“ istaknuo je Longin i naveo da se prema prošlogodišnjim podacima u našoj županiji masline uzgajaju na 2.578,7 ha, a čak se 3,501 poljoprivredno gospodarstvo bavi uzgojem maslina.
„Radi 38 uljara, a procjena proizvodnje maslinova ulja za ovu sezonu iznosi 8.018 hl. Imamo i 43 ovlaštena ocjenjivača maslinova ulja.“, dodao je župan i još jednom svima čestitao na uspjehu.

U ime svih nagrađenih maslinara obratio se dr.Ivica Vlatković rekavši kako je Zadarska županija odavno je dosegla kvalitetu u proizvodnji, da imamo sada već i dva panela:
„To je jako važno jer svi oni koji teže postići kvalitetu bitno je da im svake godine ocjenu da jedan stručni panel. Od toga je i krenulo postizanje te kvalitete da bi mi došli do ovoga“, rekao je Vlatković dodajući kako je dug put do postizanja vrhunske kvalitete ulja što nije lako postići budući da je svaka godina za sebe.
„Koliko je god važno postići vrhunsku kvalitetu, toliko je s tom kvalitetom još teže naći put do potrošača, onog koji prepoznaje i zna da je to kvaliteta koju želi kupiti, a to je ono na čemu trebamo poraditi, organizirati se na nivou županije i napraviti svoj brend kao što je to napravila Istra“, dodao je Vlatković naglasivši kako je bitno za budućnost što imamo kvalitetne uljare i struku koja stoji uz njih i godinama se trudi educirati ih. Naglasio je i kako treba promijeniti praksu u ugostiteljstvu na području naše županije, jer naši restorani ne nude kvalitetna domaća ulja . Predložio je da restorani imaju male bočice ulja koje će naplaćivati kao što se primjerice naplaćuje bočica vode i koje bi gosti mogli odnijeti sa sobom.
Nagrđeni maslinari: Nives Morović, Benjamin Rajner, Ivica Vlatković, Tomislav Perica, Željko Vrsaljko, Marin Matešić, Bore Pedić, Denis Plastić, Mirko Krtalić, Božo Surač , Mladen Koša i Rade Bobanović.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu