Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Zavod za javno zdravstvo Zadar postaje referentni centar za jugoistočnu Europu

Objavljeno

-

Zavod za javno zdravstvo Zadar postao je referentni centar za molekularnu dijagnostiku na području 12 zemalja jugoistočne Europe. Uređaj Viper LT, koji automatski na principu PCR testova provodi dijagnostiku virusa i bakterija, vrijedan je 2,5 milijuna kuna, a Zavodu ga je poklonila američka tvrtka Becton Dickinson and Company, zajedno s radnim materijalom za godinu dana. 

Najavljeno je to prilikom posjeta državnog tajnika za zdravstvo, Silvija Bašića Općoj bolnici Zadar gdje je s ravnateljima bolnice i ZJZ-a Čulinom i Škrgatićem, županom Longinom i gradonačelnikom Dukićem, razgovarao o nastavku provođenja cijepljenja na području Zadarske županije i pripremi za turističku sezonu. 

„Zbog ovog uređaja u Zadar će dolaziti uzorci iz 12 zemalja, ali i razni stručnjaci na edukaciju. Naši djelatnici će sudjelovati u edukaciji budućih korisnika ovakvih dijagnostičkih uređaja. Nama najbliži takav uređaj nalazi se u jednom privatnom laboratoriju u Beču, a za zapadnu Europu u sveučilišnoj bolnici u njemačkom Heidelbergu“ istaknuo je ravnatelj ZJZ-a Zoran Škrgatić nakon radnog sastanka s državnim tajnikom. 

Ravnatelj Čulina podsjetio je da je zadarska bolnica krajem prošle i početkom ove godine uz pomoć resornog ministarstvadobila dva nova vrijedna uređaja, CT i Magnet, čime su se liste čekanja značajno smanjile. 

„Sada su liste čekanja smanjene na dva do tri mjeseca,a kad se sa specijalizacije vrati šest radiologa, čekanje na dijagnostičke preglede će biti još kraće“, kazao je Čulina dodajući kako je s Ministarstvom riješen i problem neisplate prekovremenih sati te je postignut dogovor s oko 950 djelatnika bolnice kojima će uskoro biti isplaćena sredstva. Ministarstvo je bolnici u dvije tranše dalo 29,6 milijuna kuna za pokrivanje dugova, odnosno troškova nabavke lijekova i medicinske opreme.

Državni tajnik Silvio Bašić, bivši liječnik zadarske bolnice i novi član Upravnog vijeća OB Zadar najavio je dolazak tri nova medicinska broda za zadarske otoke te mobilne ambulante za zaleđe županije.

„Jedan brod prevozit će hitne bolesnike s otoka Ugljan i Pašman. On stiže kroz mjesec dana, a ostali iduće godine. Ploveća hitna pomoć olakšat će život stanovnicima otoka, ali i turistima. Osim otočana, za najudaljenije žitelje zadarskog zaleđa nabavili smo mobilnu ordinaciju koja će im pružiti kvalitetnu medicinsku skrb“, najavio je Bašić dodavši kako mu je želja da OB Zadar postane najprije klinička bolnica a potom i klinički bolnički centar.

„Zdravstvena skrb naših građana nam je uvijek u fokusu i zato me veseli svaki projekt koji realiziramo u zdravstvu. Nastavit ćemo s opremanjem Opće bolnice Zadar najmodernijim dijagnostičkim uređajima, a isto tako osigurati kvalitetnu zdravstvenu skrb u svim dijelovima županije, o čemu svjedoči najava dolaska tri medicinska broda za naše otoke te mobilne ordinacije s ljekarnom za stanovnike zaleđa naše županije“, poručio je župan Longin podsjetivši da je samo za zdravstvenu opremu u Poliklinici dosad uloženo više od 50 milijuna kuna. 

„Dobili smo magnet i CT čime su značajno smanjene liste čekanja. Novi uređaj za PCR čini nas referentnim centrom za edukaciju u 12 zemalja jugoistočne Europe, a dolaskom linearnog akceleratora napravit ćemo ključni korak u našem cilju da osiguramo uslugu na razini kliničkog bolničkog centra. Uz sve ovo kao liječnik znam koliko je bitna edukacija mladih liječnika. Sve što radimo je proces i ne ide preko noći te ćemo zajedno ustrajati narednih godina kako bi zdravstvena usluga našim sugrađanima bila na najvišoj razini“, nadovezao se gradonačelnik Branko Dukić.

Glavni epidemiolog dr. Alan Medić istaknuo je zadovoljstvo provođenjem cijepljenja protiv koronavirusa na području Zadarske županije. 

„Do sada je u Zadarskoj županiji podijeljeno 64.000 doza cjepiva, a jedna trećina cijepljenih je primila dvije doze. Plan je do kraja lipnja procijepiti preko 50 posto žitelja županije. Sada imamo dosta mirniju situaciju, ali ne smijemo se opustiti već trebamo što više cijepiti da se virusi ne širi i ne stvarajunove mutacije. To je važno za sve, poglavito turizam od kojeg živi zemlja, jer gosti vole sigurnost i zdravlje“, kazao je Medić i zahvalio svim kolegama i zaposlenicima u zdravstvenom sustavu, pogotovo onima na Covid odjelima, koji su zadnju godinu dana iznijeli najveći teret u borbi s pandemijom.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Završio je 6. Tuna, Sushi & Wine Festival: Zadnju večer obilježili odresci tune s XXL roštilja Udruge mladih Puntamika

Objavljeno

-

By

Foto: Bojan Bogdanić


Dvosatnim koncertom grupe Detour, pobjednikom ovogodišnjeg Zagrebačkog festivala, stotinama porcija tunjevine i srdela s roštilja, te isto toliko sushija, u subotu navečer završio je ovogodišnji 6. Tuna, Sushi & Wine Festival.

Kako je organizator, Turistička zajednica grada Zadra, točnije profesor Renato Kraljev, koordinator zadužen za najvažniji, gastronomski dio Festivala i zamislio, završni je event bila prava fešta od ribe, prvenstveno one plave po kojoj su Zadar i njegova regija najviše poznati. Već ujutro, zadnji je dan TSW Festivala počeo s ribljim marendama, a pripremu je vodio mladi chef Klaudio Mrkić. Uz druga jela, Mrkić je pripremio grill tunu na kremi od paškog sira i motarom, a u tom i u svim drugim jelima svesrdno su mu pomagali učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar.

Đaci te strukovne škole bili su, kao i prethodnih dana, aktivni na svim kuharskim i uslužnim dijelovima Festivala pa je tako bilo i subotu. S XXL roštiljem s desecima kilograma odrezaka tune pridružila im se Udruga mladih Puntamika na čelu s predsjednikom MO Puntamika Nikom Marinom te veteranom Marinom Mirčetom, poznatim zadarskim veterinarom. 
Puntamičani su ovom prigodom najavili veliku Puntamišku feštu ovoga ljeta koja se, zna se zašto, nije održala pune dvije godine. Uostalom kao ni Tuna, Sushi & Wine Festival.

Da su Zadrani prihvatili japansko jelo sushi dokaz je i veliki red koji se stvorio pred dijelom gastro stola na kojem su sushi roll motali majstori iz „Sushi by A’s Fresh Daily“. Dobro jelo je dobro jelo, bilo ono iz vlastite gastro tradicije ili je „uvezeno“ iz neke daleke zemlje. 
Do kraja večeri planulo je više od tisuću pripremljenih porcija. Već u ponedjeljak će se znati ukupan prihod od ovogodišnjeg Tuna, Sushi & Wine Festivala koji će u obliku humanitarne donacije biti predan zadarskoj Ligi za borbu protiv raka i Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U NINU SE OČEKUJU TISUĆE HODOČASNIKA U ponedjeljak svečana proslava svetkovine Gospe od Zečeva

Objavljeno

-

By

U ponedjeljak, 23. svibnja u Ninu, jednom od najstarijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj, svečano se slavi zavjetna svetkovina Gospe od Zečeva. 

Misno slavlje u župnoj crkvi sv. Anselma u Ninu u 11 h predvodi mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije.

Koncelebrirano misno slavlje u 18,00 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. 

Nakon tih misa će biti i procesija s Gospinim kipom kroz grad Nin kojega na tu petostoljetnu svetkovinu, osvjedočeni u Gospin zagovor, tradicionalno pohodi više tisuća hodočasnika iz svih krajeva Zadarske nadbiskupije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZAJEDNO, AKTIVNO, RAVNOPRAVNO! ZaPis i Udruga slijepih pozivaju na zabavno-književni razgovor u GKZD

Objavljeno

-

By

Udruga ZaPis i Udruga slijepih Zadarske županije pozivaju na drugi (već tradicionalni) susret u dvorištu Gradske knjižnice u utorak, 24. svibnja u 18 sati.

Bit će to zabavno-književni razgovor slijepaca i pisaca. Možda i obratno, ako uzmemo u obzir da romane piše život, a pisci su uglavnom bokci i slično, stoji u najavi događanja.

Razgovor će voditi Mirjana Mrkela, osoba aktivna u obje spomenute udruge.

Među sudionicima bit će zapisovac Mario Padelin, osobito senzibilan za osobe s invaliditetom i Daniela Nižić, iskusna čitačica zvučnih knjiga, dok iz ekipe slijepih izdvajamo studente Ivu Lisicu i Josipa Milkovića te nagrađivane pisce kratkih priča Ivicu Božića i Josipa Laću.

Događanje se organizira u sklopu projekta Zajedno, aktivno, ravnopravno! 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu