Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

NIKAD PROMETNIJE U ZRAČNOJ LUCI ZADAR Dukić: “Kreće rekordan broj letova za Zadar! Imat ćemo čak 58 linija i biti povezani s 47 destinacija!”

Objavljeno

-

U Gradskoj upravi Grada Zadra u subotu 22. svibnja održan je radni sastanak gradonačelnika Branka Dukića i direktora Zračne luke Zadar Josipa Klišmanića povodom uvođenja novih zrakoplovnih linija i priprema za predstojeću sezonu. 

Zadarski turistički djelatnici, ugostitelji i iznajmljivači nadaju se povoljnoj epidemiološkoj situaciji i boljoj turističkoj sezoni, a za što je svakako izrazito bitan rad zadarske zračne luke: 

– Pregledali smo sve brojke, posljednje dogovore s aviokompanijama i najave te sa zadovoljstvom mogu kazati da ćemo ovog ljeta imati rekordan broj letova za Zadar. Velika je to vijest i ohrabrenje za sve one koji žive od turizma, a svi smo u Zadru na neki način više ili manje vezani uz tu djelatnost. Radi se o 58 linija i čak 47 destinacija, a ako znamo da smo prije epidemije, 2019., bili povezani s 43 linije i 36 destinacija, onda je jasno kako je ovo velika prilika za uspješnu turističku sezonu. Naravno, konačni će rezultati ovisiti ponajviše o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, no kako vidimo i to se razvija u dobrom smjeru – kazao je u gradonačelnik Dukić i nastavio:

– Uz sve nove destinacije i Ryanair koji je dodatno povećao prvotno planirane aktivnosti za ovo ljeto, posebno mi se važno čini to što ćemo zahvaljujući odnosu s Austrianom imati dnevnu vezu s Bečom koji tako postaje i naša poveznica sa svim drugim europskim i svjetskim destinacijama – zaključio je Dukić.

Zadar će ovog ljeta biti povezan s europskim gradovima kao što su Amsterdam, Rim, Pariz, Madrid, Basel, Berlin, London, Prag, Dublin, Liverpool, Manchester, Newcastle, Maastricht, Eindhoven, Edinburgh, Milano, Beč, Luxembourg,  Stockholm, Göteborg, Växjö, Marseille, Bruxelles, Köln, Düsseldorf, Hamburg, Stuttgart, Frankfurt, München, Karlsruhe, Rotterdam, Bari, Aarhus, Bukurešt, Budimpešta, Poznanj, Rzeszów, Wrocław, Gdanjsk, Memmingen, Napulj, Krakow, Varšava te s Pulom i Zagrebom u Hrvatskoj. 

Direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić izvijestio je i o dinamici u sljedećim mjesecima: 

–  Stvari su konačno krenule dobro. Sutra nam već slijeće pun avion Poljaka, imamo najavljene pune avione za idući tjedan, a Ryanair je planirao od 1. lipnja krenuti s dvije linije, no zbog velikog interesa povećao je to na osam linija, a u Zadru će umjesto dva biti bazirana tri njihova zrakoplova. Od 1. srpnja kreću svi planirani letovi i kroz ljeto bismo trebali stalno imati taj broj od 58 linija koji nismo imali nikad do sada – rekao je Klišmanić.

Današnji sastanak bio je prilika i za proći kroz sve projekte proširenja i modernizacije Zračne luke koji su u tijeku, kao i kroz one koji se tiču ekologizacije i energetske neovisnosti za koje se sredstva očekuju iz Nacionalnog plana oporavka čime je zadarska zračna luka jedinstvena na razini EU.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu