Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

KONCERTNI URED ZADAR: Koncert poljskog virtuoza na kontrabasu, Sławomira Grende

Objavljeno

-

U Ciklusu Zadarskog komornog orkestra u ponedjeljak, 24. svibnja 2021. nastupa poljski virtuoz na kontrabasu Sławomir Grenda, a za dirigentskim pultom bit će zagrebački dirigent i violončelist Pavle Zajcev. Koncert će se održati u Svečanoj dvorani Sveučilišta od 20 sati, a ulaznice po cijeni od 40 kuna mogu se rezervirati na e-mail info@kuzd.hr ili telefon 023 62 77 62.

Programom se obilježava trideseta obljetnica smrti Borisa Papandopula (1906. – 1991.), jednog od najplodnijih hrvatskih skladatelja, autora nepresušne invencije i želje za istraživanjem. Kompoziciju je diplomirao u Zagrebu, u razredu Blagoja Berse, a dirigiranje kod Dirka Focka na bečkom Konzervatoriju. Stvarajući snažnim intenzitetom gotovo šest desetljeća, stvorio je opus od gotovo 450 djela, u rasponu od nacionalnog izraza, preko klasicizma i neobaroka, do avangarde, jazza i popularne glazbe.

Kao što je violina najboljeg predstavnika imala u Paganiniju, tako je zasigurno kontrabas svojega našao u talijanskom skladatelju Giovanniju Bottesiniju (1821. – 1889.) čiju dvjestotu obljetnicu rođenja slavimo ove godine. Napisao je dva koncerta za kontrabas i orkestar, koja su se u njegovo doba smatrala gotovo nemogućima za izvođenje zbog tehničke zahtjevnosti. Prvi koncert u fis-molu rjeđe se izvodi na koncertnim pozornicama, stoga je prava povlastica imati priliku čuti ga u Zadru!

Karijeru i život poljskoga skladatelja Mieczysława Karłowicza (1876. – 1909.) obilježile su nesretne okolnosti. Kao strastveni planinar poginuo je 1909. u dobi od 32 godine u Visokim Tatrama, a trideset godina kasnije, tijekom bombardiranja Varšave, većina je njegovog opusa uništena. Ostalo je tek nekoliko skladbi prema kojima možemo zaključiti da se radi o jednome od najtalentiranijih poljskih skladatelja svoje generacije.

Poljski kontrabasist Sławomir Grenda (1968.) školovao se na Peabody Conservatory of Music u Baltimoreu (SAD), u klasi Harolda Robinsona. Nakon magisterija u Baltimoreu dolazi u Berlin, gdje kao dobitnik Karajanove stipendije svira u Berlinskoj filharmoniji i studira kod prof. Reinera Zepperitza. Od 1994. do 1996. djeluje kao solo kontrabasist Berlinske državne opere, a zatim odlazi u Minhensku filharmoniju, čiji je solo kontrabasist i danas. Od 2018. godine vodi Državnu katedru kontrabasa u Santiago de Chileu.

Pavle Zajcev (Zagreb, 1976.) diplomirao je violončelo na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi Valtera Dešpalja. Usavršavao se na poslijediplomskom studiju na Muzičkoj akademiji u Baselu, u klasi Ivana Monighettija. Od 2002. do 2010. godine bio je solo čelist u Simfonijskom orkestru HRT-a, od 2005. radi kao docent, a od 2013. kao izvanredni profesor za komornu glazbu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Prvi dirigentski nastup ostvario je 2011., a 2017. godine upisao je studij dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi Mladena Tarbuka i Tomislava Fačinija. Kao dirigent ostvaruje zapažene suradnje s ansamblom HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci, Simfonijskim orkestrom HRT-a, ansamblom Antiphonus i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu