Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) U Privlaci potpisani ugovori za produljenje i produbljenje Privlačkog gaza i sanaciju glavnog mula

Objavljeno

-

U Privlaci su danas  potpisana dva vrijedna ugovora, Aneks Sporazuma kojim će se urediti međusobni odnosi za realizaciju projekta proširenja i produbljenja Privlačkog gaza i  Ugovor  o zajedničkom financiranju projekta sanacije glavnog mula u luci Privlaka. Uz državnog tajnika u Ministarstvu  mora, prometa i infrastrukture Josipa Bilavera i župana Božidara Longina, događaju su nazočili čelnici jedinica lokalnih samouprava potpisnika sporazuma Nina, Privlake, Vrsi i Vira, direktor Plovputa Mate Perišić i ravnatelj ŽLU Davor Škibola.

 Načelnik Općine Privlaka Gašpar Begonja  podsjetio je da je  2018. godine zaključen Sporazum o realizaciji radova proširenja i produbljenja,  da je krajem 2019. godine Plovput raspisao postupak javne nabave, ali je zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa, koje su u međuvremenu nastupile, postupak javne nabave poništen.

U skladu sa zakonskim ovlaštenjima, Plovput će ponoviti natječaj u ovoj godini, s predviđenim rokom izvođenja radova od dvije godine. Kao preduvjet pokretanja novoga postupka javne nabave je Aneks Sporazuma kojim će se detaljnije urediti međusobni odnosi Ministarstva, Plovputa te Zadarske županije i gravitirajućih općina vezanih  uz koordinaciju aktivnosti, financiranje i realizaciju izvođenja radova na ovom projektu.

„Cijeli projekt je vrijedan gotovo 22 milijuna kuna,  a najvažniji cilj koji će se postići produbljenjem i proširenjem Privlačkog kanala je skraćenje plovidbe za 11 nautičkih milja i povećanje sigurnosti plovidbe što će zasigurno utjecati na obogaćivanje turističke ponude Zadarske županije, bilo da se radi o nautičkom turizmu ili putovanjima manjih turističkih brodova.  Povezat će se Zadarski i Velebitski kanal što nam je također cilj uz sigurnost plovidbe“, rekao je Gašpar Begonja i zahvalio Ministarstvu  mora, prometa i infrastrukture za sve projekte koji su se odvijali na prostoru Privlake, posebno državnom tajniku Bilaveru, te Zadarskoj županiji i županu Božidaru Longinu koji su omogućili da se na ovom prostoru u zadnjih 4 godine ostvare brojni projekti.

Potpisnici Sporazuma su se obvezali  sudjelovati u financiranju radova na Projektu u sljedećim postotcima:   Plovput 39,32 %  ,   MMPI 42,51 %, Zadarska županija 11,37 %, Grad Nin 1,70 % ,Općina Privlaka 1,70 %, Općina Vir 1,70 %  i Općina Vrsi 1,70 %.

    Zadarska županija sudjeluje s 2,5 milijuna kuna, rekao je župan Božidar Longin i istaknuo:

„Mogu s ponosom reči, od Draga do Kolana, naša Županijska lučka uprava u ovom mandatu je uložila preko 250 milijuna kuna. Nema općine, mjesta ni sela gdje se nije nešto napravilo u lučkoj infrastrukturi. Ako tome pribrojimo sredstva ministarstva i ostale izvore financiranja iz EU fondova dođemo do pola milijarde kuna. To je rekordan iznos do sada.“

Longin je dodao kako  vjeruje da ništa više neće omesti provedbu ovih dvaju projekata te da će njihovim ostvarenjem narasti i kvaliteta života ovdašnjih građana, ali i biti stvorena dodatna vrijednost u ukupnoj turističkoj ponudi naše destinacije.

 „Ja znam koliko znači proširenje Privlačkog gaza za stanovnike ovog kraja, znam da ćemo s ovim velikim projektom smanjiti put za 11 nautičkih milja, da će se povećati sigurnost plovnog puta, da će dodatna korist biti  što će se iskopani kameni materijal moći iskoristiti na gradilištima luka i lučica na području Općina Vir i Privlaka, a iskopani pijesak  za dohranu plaža, prvenstveno na području Općina Vir i Privlaka, a alternativno na području grada Nina i općine Vrsi.“ , rekao je državni tajnik Josip Bilaver dodajući kako je za  drugi projekt koji se danas potpisuje,   uređenje centralnog mula u Privlaci, ministarstvo pomoglo sa 1,2 milijun kuna.

 „To je jedan u nizu  projekata koje mi radimo ne samo na području ove županije nego na području svih naših priobalnih i otočnih mjesta i gradova, uređuje se i sufinancira cijeli niz plaža, riva, pomorskog dobra, luka i lučica. Možemo biti sretni i zadovoljni sa pripremljenim projektima, jer bez toga ni ministarstvo ne bi moglo biti u mogućnosti financirati takve projekte“, dodao je još Bilaver.

Ugovor o zajedničkom financiranju projekta sanacije glavnog mula u luci Privlaka, između Županijske lučke uprave Zadar i Općine Privlaka potpisali su  Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave i  Gašpar Begonja, načelnik Općine Privlaka. Procijenjena vrijednost projekta je 2.894.070,70 bez PDV-a. Projekt sufinancira i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture  kroz program sufinanciranja izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja. Predviđeni rok za izvođenje radova je 7 mjeseci.

 Zadarska županija oduvijek je  bila sjecište važnih prometnih pravaca o čemu govore trenutna i planirana ulaganja kroz projekte Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. U prilog važnosti realizacije svih navedenih projekta govori i činjenica da je Ministarstvo usmjereno na daljnja ulaganja u projekte prometne infrastrukture Zadarske županije nacionalnim sredstvima i sredstvima EU fondova. Tako su  trenutno u provedbi  projekti poput Izgradnje trajektne luke Tkon, Rekonstrukcija Liburnske obale, kao i mnogi drugi projekti u području cestovne infrastrukture. Također, u pripremi su i projekti za daljnje ulaganja u razvoj i modernizaciju lučke infrastrukture namijenjene povezivanju otoka u Zadarskoj županiji, poput luke Sali na Dugom otoku, luke Vrgada na otoku Vrgada, te u trajektnoj luci Biograd.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Oblaci, jugo i kiša i tijekom vikenda. Evo što donosi novi tjedan…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas promjenljivo, mjestimice i pretežno oblačno. Ponegdje kiša, uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj te na Jadranu, najprije sjevernom, a navečer i južnom. Ujutro u unutrašnjosti mjestimice magla. Vjetar većinom slab, ponegdje umjeren sjeveroistočni i istočni. Na Jadranu slaba i umjerena, na sjeveru na udare mjestimice jaka i olujna bura, od sredine dana na srednjem i južnom jugo u jačanju. Najviša dnevna temperatura od 11 do 16, na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije između 16 i 21 °C.

U petak promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, češćim u drugom dijelu dana. Povremeno kiša, a na jugu su mogući pljuskovi i grmljavina. Vjetar uglavnom slab, u Lici, na istoku te na krajnjem sjeveru ponegdje umjeren jugoistočni. Na Jadranu umjereno, mjestimice na srednjem i južnom dijelu i jako jugo, a u noći i ujutro na sjevernom bura. Najniža jutarnja temperatura između 4 i 9, na Jadranu od 10 do 15 °C. Najviša dnevna većinom između 12 i 17 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, ponegdje s kišom, češćom na Jadranu i krajevima uz njega, a uglavnom su na jugu mogući i pljuskovi praćeni grmljavinom. U unutrašnjosti u nedjelju sunčanije te većinom bez oborine. Vjetar na kopnu slab, u nedjelju uglavnom umjeren jugozapadni. Na Jadranu će puhati umjereno i jako jugo, povremeno i olujno, a u subotu prolazno i južni te jugozapadni vjetar. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati, i dalje iznadprosječno toplo.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

GODIŠNJICA SMRTI OCA DOMOVINE / Jamnicki: “Sada, više no ikada trebaju nam političari takvog kova”

Objavljeno

-

By

Povodom 128. godišnjice smrti dr. Ante Starčevića, članovi HSP AS položili su vijenac i zapalili svijeće  ispred biste Ante Starčevića u Zadru.

“Ovom prilikom s ponosom se prisjećamo njegovog lika i djela čiju je širinu i kompleksnost političkog, znanstvenog i književnog djelovanja nemoguće u kratkim crtama prikazati. Po svojim moralnim načelima bio je jedinstvena pojava u politici svojega doba. Zalagao se za socijalno pravednu, demokratsku i pravnu državu. Sada, više no ikada trebaju nam političari takvog kova. Neka nam nit vodilja u našem političkom djelovanju budu etička i moralna načela našeg Oca Domovine” – rekla nam je Miranda Jamnicki predsjednica GO HSP AS 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SNIMA SE AMERIČKA TV SERIJA / Traže se statisti iz Zadra i okolice. Casting je u petak, a ovo je sve što trebate znati…

Objavljeno

-

By

Za potrebe snimanja američke TV serije tijekom travnja u Zadru, traže se statisti iz Zadra i okolice:

➡️osobe u dobi od 18 do 65 godina, tamnije boje kose i puti

➡️osobe različitih etničkih skupina

➡️majke s djecom tamnije boje kose

Audicije će se održati na adresi Put Murvice 3a (Centar za kreativne industrije) u:

⏰petak 01.03.2024. od 11.00 do 18.00 sati
⏰subotu 02.03.2024. od 10.00 do 15.00 sati

Prijaviti se možete i putem ovog linka:
https://www.ef-clients.net/castings/application/add/

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu