Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) U Privlaci potpisani ugovori za produljenje i produbljenje Privlačkog gaza i sanaciju glavnog mula

Objavljeno

-

U Privlaci su danas  potpisana dva vrijedna ugovora, Aneks Sporazuma kojim će se urediti međusobni odnosi za realizaciju projekta proširenja i produbljenja Privlačkog gaza i  Ugovor  o zajedničkom financiranju projekta sanacije glavnog mula u luci Privlaka. Uz državnog tajnika u Ministarstvu  mora, prometa i infrastrukture Josipa Bilavera i župana Božidara Longina, događaju su nazočili čelnici jedinica lokalnih samouprava potpisnika sporazuma Nina, Privlake, Vrsi i Vira, direktor Plovputa Mate Perišić i ravnatelj ŽLU Davor Škibola.

 Načelnik Općine Privlaka Gašpar Begonja  podsjetio je da je  2018. godine zaključen Sporazum o realizaciji radova proširenja i produbljenja,  da je krajem 2019. godine Plovput raspisao postupak javne nabave, ali je zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa, koje su u međuvremenu nastupile, postupak javne nabave poništen.

U skladu sa zakonskim ovlaštenjima, Plovput će ponoviti natječaj u ovoj godini, s predviđenim rokom izvođenja radova od dvije godine. Kao preduvjet pokretanja novoga postupka javne nabave je Aneks Sporazuma kojim će se detaljnije urediti međusobni odnosi Ministarstva, Plovputa te Zadarske županije i gravitirajućih općina vezanih  uz koordinaciju aktivnosti, financiranje i realizaciju izvođenja radova na ovom projektu.

„Cijeli projekt je vrijedan gotovo 22 milijuna kuna,  a najvažniji cilj koji će se postići produbljenjem i proširenjem Privlačkog kanala je skraćenje plovidbe za 11 nautičkih milja i povećanje sigurnosti plovidbe što će zasigurno utjecati na obogaćivanje turističke ponude Zadarske županije, bilo da se radi o nautičkom turizmu ili putovanjima manjih turističkih brodova.  Povezat će se Zadarski i Velebitski kanal što nam je također cilj uz sigurnost plovidbe“, rekao je Gašpar Begonja i zahvalio Ministarstvu  mora, prometa i infrastrukture za sve projekte koji su se odvijali na prostoru Privlake, posebno državnom tajniku Bilaveru, te Zadarskoj županiji i županu Božidaru Longinu koji su omogućili da se na ovom prostoru u zadnjih 4 godine ostvare brojni projekti.

Potpisnici Sporazuma su se obvezali  sudjelovati u financiranju radova na Projektu u sljedećim postotcima:   Plovput 39,32 %  ,   MMPI 42,51 %, Zadarska županija 11,37 %, Grad Nin 1,70 % ,Općina Privlaka 1,70 %, Općina Vir 1,70 %  i Općina Vrsi 1,70 %.

    Zadarska županija sudjeluje s 2,5 milijuna kuna, rekao je župan Božidar Longin i istaknuo:

„Mogu s ponosom reči, od Draga do Kolana, naša Županijska lučka uprava u ovom mandatu je uložila preko 250 milijuna kuna. Nema općine, mjesta ni sela gdje se nije nešto napravilo u lučkoj infrastrukturi. Ako tome pribrojimo sredstva ministarstva i ostale izvore financiranja iz EU fondova dođemo do pola milijarde kuna. To je rekordan iznos do sada.“

Longin je dodao kako  vjeruje da ništa više neće omesti provedbu ovih dvaju projekata te da će njihovim ostvarenjem narasti i kvaliteta života ovdašnjih građana, ali i biti stvorena dodatna vrijednost u ukupnoj turističkoj ponudi naše destinacije.

 „Ja znam koliko znači proširenje Privlačkog gaza za stanovnike ovog kraja, znam da ćemo s ovim velikim projektom smanjiti put za 11 nautičkih milja, da će se povećati sigurnost plovnog puta, da će dodatna korist biti  što će se iskopani kameni materijal moći iskoristiti na gradilištima luka i lučica na području Općina Vir i Privlaka, a iskopani pijesak  za dohranu plaža, prvenstveno na području Općina Vir i Privlaka, a alternativno na području grada Nina i općine Vrsi.“ , rekao je državni tajnik Josip Bilaver dodajući kako je za  drugi projekt koji se danas potpisuje,   uređenje centralnog mula u Privlaci, ministarstvo pomoglo sa 1,2 milijun kuna.

 „To je jedan u nizu  projekata koje mi radimo ne samo na području ove županije nego na području svih naših priobalnih i otočnih mjesta i gradova, uređuje se i sufinancira cijeli niz plaža, riva, pomorskog dobra, luka i lučica. Možemo biti sretni i zadovoljni sa pripremljenim projektima, jer bez toga ni ministarstvo ne bi moglo biti u mogućnosti financirati takve projekte“, dodao je još Bilaver.

Ugovor o zajedničkom financiranju projekta sanacije glavnog mula u luci Privlaka, između Županijske lučke uprave Zadar i Općine Privlaka potpisali su  Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave i  Gašpar Begonja, načelnik Općine Privlaka. Procijenjena vrijednost projekta je 2.894.070,70 bez PDV-a. Projekt sufinancira i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture  kroz program sufinanciranja izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja. Predviđeni rok za izvođenje radova je 7 mjeseci.

 Zadarska županija oduvijek je  bila sjecište važnih prometnih pravaca o čemu govore trenutna i planirana ulaganja kroz projekte Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. U prilog važnosti realizacije svih navedenih projekta govori i činjenica da je Ministarstvo usmjereno na daljnja ulaganja u projekte prometne infrastrukture Zadarske županije nacionalnim sredstvima i sredstvima EU fondova. Tako su  trenutno u provedbi  projekti poput Izgradnje trajektne luke Tkon, Rekonstrukcija Liburnske obale, kao i mnogi drugi projekti u području cestovne infrastrukture. Također, u pripremi su i projekti za daljnje ulaganja u razvoj i modernizaciju lučke infrastrukture namijenjene povezivanju otoka u Zadarskoj županiji, poput luke Sali na Dugom otoku, luke Vrgada na otoku Vrgada, te u trajektnoj luci Biograd.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) DAN OPĆINE / Gračac se aktivno razvija uz ruralni turizam i nove razvojne projekte

Objavljeno

-

By

Nizom aktivnosti obilježava se Dan općine Gračac i blagdan njezinog nebeskog zaštitnika Sv. Jurja. Tim je povodom u multimedijalnoj dvorani Kulturno informativnog centra Napredak održana Svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su, uz ostale, nazočili potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga i župan Božidar Longin sa zamjenikom Šimom Vickovićem.  

Okupljene su pozdravili domaćini, predsjednica Općinskog vijeća Ankica Rosadnić i načelnik Robert Juko koji je u svojem obraćanju istaknuo da se u Gračacu provode brojni projekti, uglavnom uz značajnu pomoć sredstava iz europskih i nacionalnih fondova te Zadarske županije. Općina se tijekom prošle godine suočila i s posljedicama velike poplave, no uz pomoć države i županije štete su uglavnom uspješno sanirane.

Veseli me doći u ovaj naš lički dio županije u općinu kao je površinom naša najveća jedinica lokalne samouprave, a veća je i od nekih županija, istaknuo je u svom obraćanju župan Longin.

„Najveći razvojni potencijal ovoga kraja jesu prirodne ljepote i čist okoliš, a u takvom okolišu najbolju razvojnu perspektivu imaju ekološka proizvodnja i ruralni turizam koji bilježi sve veće brojke. Ukazuje nam to na činjenicu da su gosti otkrili ovu ljepotu koja, za razliku od obale, ljeti pruža mir i svježinu te da je uloženo puno u podizanje i broja i kvalitete smještajnih kapaciteta. Bez sumnje je na porast gostiju utjecalo i otvaranje Centra izvrsnosti Cerovačke špilje, projektu na kojem je partner bila i Zadarska županija, kao i naša ustanova Natura Jadera. Županijska turistička zajednica, pak, osmislila je i posebnu kampanju promocije velebitskog i ličkog dijela naše županije“, naglasio je župan dodavši da Zadarska županija s općinom Gračac ima odličnu suradnju i kontinuirano pružamo pomoć lokalnoj samoupravi u ostvarenju značajnih projekata.

„Kvalitetna komunalna infrastruktura od izuzetne je važnosti i za život stanovnika i za razvoj turizma. Tako će Zadarska županija financirati izgradnju cjevovoda za priključak na vodovodnu mrežu Centra za izvrsnosti Cerovačke špilje. Županijska uprava za ceste u prošloj je godini obavila sanaciju šteta nakon poplave, kao i mosta preko Une u Suvaji. Županiji su kroz program podrške brdsko-planinskim područjima odobrena sredstva za uređenje školskog igrališta osnovne škole u Gračacu, a preko mehanizma prekogranične suradnje Hrvatska – BiH prijavili smo 850 tisuća eura vrijedan projekt koji uključuje uređenje pješačkih staza na području općine Gračac“, najavio je župan Longin.

Potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga naglasila je kako je Gračac dobar primjer proaktivne općine te najavila da će Vlada i dalje pružati potporu svim kvalitetnim projektima.

„Vrlo je važan partnerski odnos općina i gradova sa županijama i ministarstvima, jer je to konkretna mjera podrške razvojnim projektima i doprinos jačanju ravnomjernog regionalnog razvoja. Za nastavak gospodarskog rasta Hrvatske i uspješnog provođenja projekata važna je i stabilnost vlasti te vjerujem u nastavak partnerskog odnosa nacionalne i lokalne razine“, poručila je Šimpraga.

Na Svečanoj sjednici uručena su i godišnja priznanja. Nagrađene su najbolje učenice generacije, Doris Drlja (OŠ Nikole Tesle) i Marija Andrić (SŠ Gračac), a općinska priznanja zaslužili su i Služba civilne zaštite Zadar te Hrvatska gorska služba spašavanja.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ČISTOĆA ZADAR: Važnost edukacije o cjelovitom gospodarenju otpadom

Objavljeno

-

Jedno od temeljnih ljudskih prava je pravo svakog čovjeka na život u zdravom i čistom okolišu. Međutim, trebamo si postaviti pitanje koliko mi danas ostvarujemo to pravo, i ako ne, tko je krivac tomu?

Osvrnemo li se oko sebe, promotrimo li dobro okoliš u kojem živimo, uočit ćemo jedan od najvećih ekoloških problema u svijetu – otpad. Veoma je rasprostranjen, svakoga dana nastaju sve veće količine, a njegov štetan utjecaj na zdravlje ljudi i okoliš tjera nas da što hitnije poduzmemo neke korake u rješavanju problema.

I opet se zapitajmo: što je uzrok tome? Svima je jasno da sami utječemo na uvjete u kojima živimo. Otkuda onda toliko otpada oko nas? Jesmo li nemarni? Ponašamo li se nemarno prema prirodi? Poznajemo li dobro problematiku otpada? Jesmo li svjesni posljedica neodgovornog ponašanja prema prirodi? Što će biti sutra?

Mi u Čistoći d.o.o. ne želimo samo postavljati pitanja niti davati gotove odgovore, već potaknuti građane da uoče probleme koji se javljaju kod gospodarenja otpadom te da se zajedno prihvatimo njihova rješavanja. Svjesni smo da samo promjena načina razmišljanja i čovjekova odnosa prema okolišu te načina postupanja s otpadom može rezultirati ostvarenjem postavljenih ciljeva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

To je moguće postići samo sustavnom edukacijom svih dobnih skupina, počevši od onih najmlađih.

Otuda i naš projekt pod nazivom «Edukacija o cjelovitom gospodarenju otpadom» koji već dugi niz godina provodimo u suradnji sa dječjim vrtićima u Zadru. Polazeći od toga da smo mnoge navike koje imamo stekli kao djeca, za početak smo se detaljnije posvetili djeci predškolske dobi. Cilj nam je kod njih razviti pozitivne navike postupanja s otpadom (izbjegavanje, smanjivanje, odvojeno sakupljanje otpada i sl.).

Svi su sadržaji prilagođeni njihovom uzrastu, a njima im nastojimo omogućiti da aktivnim učenjem, doživljavanjem, izravnim susretom s okolišem usvoje nova znanja o otpadu i njegovom zbrinjavanju, uoče probleme i pronalaze načine njihova rješavanja. Također ih nastojimo potaknuti da ispravno reagiraju na posljedice ljudskog nemara te da prihvate vlastitu odgovornost.

Obrazovanje za okoliš traje cijeli život, stoga nastojimo uključiti i mladež i odrasle na način prilagođen njima.

Jedan od glavnih uzroka nepravilnog odnosa ljudi prema otpadu slaba je informiranost, neupućenost u posljedice nepravilnog odlaganja i postupanja s otpadom, neosviještenost vezana za potrebu smanjenja, odvojenog sakupljanja, recikliranja. Trudimo se što detaljnije informirati ljude, i to edukativno-promidžbenim materijalima (letci, brošure…), organizacijom društvenih aktivnosti ili preko medija, potičemo međusobnu kvalitetnu komunikaciju čime im želimo omogućiti sudjelovanje u zaštiti okoliša.

Svjesni smo da samo promjena načina razmišljanja i čovjekova odnosa prema okolišu te promjena načina postupanja s otpadom može rezultirati sprječavanjem daljnje degradacije i narušavanja prirodnog okoliša.

I nama u Čistoći i građanima Zadra i okolice čist i lijep okoliš u kojem živimo treba biti prioritet, a zajedno ćemo to lakše ostvariti.

Svaki građanin ima pravo na život u zdravom okolišu, pravo na informaciju te na sudjelovanje u procesima odlučivanja glede upravljanja i gospodarenja otpadom i okolišem.

Upravo zbog toga vrlo nam je bitan odnos naših djelatnika i građana Zadra, tako da ćemo i ubuduće nastojati da on bude još brži i kvalitetniji, na obostrano zadovoljstvo.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POZIVNICA / Dan otvorenih vrata Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića

Objavljeno

-

By

Pozivamo učenike, roditelje i sve zainteresirane sugrađane da nas posjete u petak, 26. travnja 2024., u vremenu od 10 do 13 sati na adresi ulica dr. F. Tuđmana 24/h povodom Dana otvorenih vrata, stoji u objavi iz Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića.

Tijekom Dana otvorenih vrata svi posjetitelji imat će priliku obići Školu i upoznati se sa svim smjerovima i njihovim zanimljivostima. Ovo se osobito tiče osnovnoškolaca pred kojima je odabir upisa srednje škole te im je ovo mogućnost da se pobliže informiraju o svom mogućem izboru.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu