Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Potpisan Ugovor o koncesiji za luku nautičkog turizma-Marinu Drage

Objavljeno

-

Župan Božidar Longin danas je u Dragama potpisao Ugovor o koncesiji za luku nautičkog turizma – Marinu Drage, s budućim koncesionarom VV Razvoj projekata d.o.o. Karlovac i Star turist d.o.o. Karlovac. Riječ je o luci nautičkog turizma vrijednoj gotovo 63 milijuna kuna, a marinakoja  će imati više od 190 vezova trebala bi biti dovršena kroz dvije godine:

“Zadarska županija prednjači u nautičkom turizmu. Ovo će biti još jedna prekrasna marina na našem području. U našoj županiji imamo 54 marine, privezišta,sidrišta i suhih vezova. Od Draga pa do Kolana u ovom mandatu u lučku infrastrukturu je uloženo pola milijarde kuna. Nema mjesta gdje se nešto nije napravilo“, rekao je  župan Božidar Longin.Dodao je kako je površinom akvatorijanamijenjenom za nautički turizam naša županija s 1,2 milijuna m2  najveća nautička destinacija, dok s kapacitetom od ukupno 4233 veza prednjači u ukupnim kapacitetima.

„Sve navedeno rezultiralo je izravnim prihodima u iznosu od gotovo 180 milijuna kuna, dok je neizravne prihode nautičkog turizma teško i procijeniti, ali znamo da su veliki.“, rekao je župan Longin

Vladimir Vuković, direktor i vlasnik koncesionara marine Drage istaknuo je da će radovi možda biti i ranije dovršeni nego što je ugovorom određeno:

“Naše ulaganje će iznositi preko 60 milijuna kuna. U koncesijskom periodu od 20 godina planiramo urediti kompletnu marinu s kategorijom 4 sidra, sve prateće djelatnosti, a želja nam je da uz buduću rivu koja je u gradnji marina postane i centar društvenog života, kako za domaće stanovništvo, tako i za turiste“, naglasio je Vuković.

Nakon potpisivanja ugovora i početka radova u luci lokalnog značaja otvorenoj za javni promet, načelnik Općine PakoštaneMilivoj Kurtov rekao je da je ovo drugi povijesni dan za Drage, ali i Općinu koja je poznata kao turistička destinacija,  a sada će se pozicionirati i na nautičkoj karti:

“Nadamo se da će isti ovaj tim pripremiti i projekt marine za Pakoštane i za očekivati je da  krajem godine idemo u novi natječaj. Uz sve sadržaje koje imamo kao obiteljska i kamperska destinacija ovime ćemo postati i nautička destinacija što je vrlo značajno za produljenje sezone”, rekao je Kurtov.

Nakon potpisivanja ugovora župan Božidar Longin u pratnji načelnika Općine Milivoja Kurtova, ravnatelja ŽLU Davora Škibole i resornog pročelnika Krešimira Laštre obišao  je radove u uvali Dugovača u Dragama.

„Izvoditelj radova vrijedno radi na uređenju obalnog pojasa u luci otvorenoj za javni promet lokalnog značaja. Projekt je to vrijedan gotovo 20 milijuna kuna. Lučko područje na kojem se izvode radovi obuhvaća dio luke za odvijanje javnog pomorskog prometa te dio luke za komunalne vezove, njih 76, gdje je planirana i mjesna riva ukupne duljine gotovo 300 metara. 

​Kada govorimo o lukama, spomenut ću da je prije nepunih godinu dana u ovoj istoj općina dovršena sanacija dijela rive i gata u luci Pakoštane kojom je sanirana riva gat i školjera koja je sad u punoj funkciji zaštite lukobrana i zajedno s parapetnim zidom zaštita luke od valova. Vrijednost radova iznosila 1.800.000,00 kuna.“, rekao je župan Božidar Longin

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu