Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(VIDEO) PROJEKT STOLJEĆA Potpisan ugovor u sklopu “Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture AGLOMERACIJE Zadar-Petrčane“

Objavljeno

-

Ugovor je potpisan u sklopu „Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar-Petrčane“, a s ovom fazom za koju se danas ugovaraju radovi obuhvatit će se 16 gradskih četvrti od Dikla na zapadu do Arbanasa na istoku grada. 

Ugovor su potpisali direktor Odvodnje d.o.o. Grgo Peronja i direktor tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch- und Tiefbau GmbH & Co. KG  Ludwig Pfeiffer, koja je izvođač radova.

Potpisivanju su nazočili i gradonačelnik Branko Dukić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković,  zamjenik veleposlanika Republike Njemačke Harald Seibel, župan Božidar Longin, zamjenik gradonačelnika Ante Babić te pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap.

Po provedenom postupku javne nabave njemačka tvrtka Ludwig Pfeiffer Hoch- und Tiefbau GmbH & Co. KG odabrana je za izvođača radova na ovom kapitalnom infrastrukturnom projektu izgradnje. Projekt Aglomeracija Zadar/područje grada Zadar predstavlja jednu od ukupno tri gradbene cjeline u sklopu kapitalnog infrastrukturnog projekta financiranog sredstvima EU „Projekt poboljšanja vodno komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar-Petrčane“ — KK.06.4.2.40.0001. U sklopu tog zahtjevnog građevinskog zahvata nalazi se 20 potprojekata odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda i 9 potprojekata rekonstrukcije vodoopskrbne mreže te obuhvaća 112 ulica, a ugovorena cijena radova iznosi 323.379.614,98 kuna s PDV-om.

Ovim projektom obuhvaćeno je 112 gradskih ulica u sljedećih 16 gradskih četvrti: Arbanasi, Bili brig, Brodarica,  Crvene kuće,  Diklo, Maslina (Skročini), Novi Bokanjac,  Plovanija, Puntamika, Stanovi, Vidikovac,  Višnjik, Belafuža, Bokanjac, Kožino, Petrčane.

Gradonačelnik Branko Dukić, prije samog potpisivanja naglasio je koliko je projekt aglomeracije ogroman i složen posao te da se radi o projektu stoljeća za koji je trebalo vremena da bi se došlo do ovog trenutka.

– EU procedure, dokumentacija, natječaji i na koncu izvedba. Nitko ovo ne može zaustaviti, ali traži do kraja ozbiljnost, znanje i koordinaciju kako bismo završili u rokovima i kako spada. Samo ovaj projekt čini 20 podprojekata odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda i 9 podprojekata vodoopskrbne mreže, a obuhvaća ukupno 112 gradskih ulica. Ukupno ulazimo u preko 317 ulica, cijeli jedan godišnji proračun grada i to nikako nije šala niti se događa samo od sebe.

S ovom fazom za koju danas ugovaramo radove obuhvatit će se 16 gradskih četvrti od Dikla na zapadu do Arbanasa na istoku grada.  Ovo je jedan od velikih trenutaka za zelenu budućnost Zadra. Zatvaranje 3.500 crnih jama, dogodine zatvaranje odlagališta Diklo. Uz novi pristup uređenju javnih zelenih površina budućnost Zadra je čista, rekao je gradonačelnik Dukić.

Župan Božidar Longin:

-Naša infrastruktura je temelj našeg gospodarstva, pogotovo kad znamo da je turizam njegova najjača grana. Bez odvodnje i čistog Jadranskog mora nema ni turizma. Danas smo, i s ovim projektom,  na najboljem putu prema tom čistom moru.

Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda također se osvrnuo na aspekt zaštite okoliša:

– Trudimo se raditi što više možemo na očuvanju okoliša, pogotovo mora. Završetkom ovog projekta preko 14 000 stanovnika bit će priključeno na odvodnju, te smo time korak bliže ka cilju od 95% priključenosti.

Zamjenik njemačkog veleposlanika, Harald Seibel svojim je dolaskom podržao početak suradnje hrvatskih i njemačkih tvrtki. – Raduje me što je jedna njemačka tvrtka zadovoljila sve potrebne uvjete na natječaju te je kao takva odabrana za izvođača radova na gradnji sustava odvodnje otpadnih voda. Prije gotovo 90 godina tvrtka Pfeiffer osnovana je u Kasselu i ima dugogodišnje nacionalno i internacionalno iskustvo na području visoko i niskogradnje. Siguran sam zato da će i ovaj projekt dovesti do uspjeha uz puni angažman i stručnost.

Ministar Tomislav Ćorić došao je dati podršku zadarskom projektu riječima:

– Silno se veselim svakom novom metru kanalizacije izgrađene na području Zadra i Zadarske županije, kao i cijele Hrvatske. Čestitam Zadru što iskoračuje još jedan korak u ovom smjeru.

Grgo Peronja, direktor Odvodnje i potpisnik ugovora osvrnuo se na tijek cijelog projekta
Aglomeracije: 

– Potpisivanjem ugovora za najveću i najzahtjevniju cjelinu Zadar u sklopu Aglomeracije Zadar i Petrčane okončana je priprema za deset od ukupno dvanaest cjelina. Za jedanaestu cjelinu Dogradnja UPOV-a Centar u Zadru obavljen je izbor najpovoljnijeg ponuđača, a posljednja cjelina Petrčane je u evaluaciji. Slijedi zahtjevna izgradnja u nizu gradskih četvrti, pa ovom prilikom molim građane za strpljenje. Po donošenju Operativnog plana Izvoditelja za cjelinu Zadar, obavijestiti ćemo javnost o rokovima i ulicama u kojima će se vršiti izgradnja.

Ludwig Pfeiffer, direktor tvrtke koja će izvoditi radove uvjeren je u uspjeh projekta:

– Obzirom na dugogodišnju povijest tvrtke i preko 90 godina iskustva rada na infrastrukturnim projektima, čast mi je potpisati novi Ugovor koji spada u sferu većih infrastrukturnih projekata na području Republike Hrvatske. Glavna djelatnost naše tvrtke je izgradnja infrastrukturnih objekata te je tvrtka spremna i ekipirana da radove na izgradnji započne u skladu s ugovorom u najkraćem mogućem roku, a što je i interes svih sudionika u projektu.  Imajući na umu da se radovi izvode u gradskoj jezgri Grada Zadra, već smo pristupili organizaciji, pripremi i izradi ugovorne dokumentacije nužne za neometani početak izgradnje, te očekujemo dobru suradnju sa svim sudionicima projekta.

 U okviru izvođenja ovih radova provest će se i sanacija sustava odvodnje metodama bez raskopavanja u duljini od 1.500 m s rekonstrukcijom/sanacijom postojećih okana i kućnih priključaka, rekonstrukcija sustava odvodnje zamjenom gravitacijskih cjevovoda u duljini od 1.286 m s rekonstrukcijom/sanacijom postojećih okana i kućnih priključaka te rekonstrukcije 865 m’ tlačnog cjevovoda, nadogradnja CS Borik sa cjelovitom automatikom, izvedba spojnog cjevovoda UPOV Borik – UPOV Centar – 1.854 m gravitacijskih cjevovoda, 1.021 m tlačnih cjevovoda i 2 crpne stanice te neizbježne rekonstrukcije sustava vodoopskrbe uslijed proširenja sustava odvodnje grada Zadra – 21.476 m vodoopskrbnih cjevovoda i 1.720 priključaka na vodoopskrbu.

Vizualizacija projekta:

 

ZADAR / ŽUPANIJA

OD 29. LIPNJA DO 3. SRPNJA Kazalište lutaka Zadar domaćin festivala “Mediteraneo”. Donosimo detaljan program…

Objavljeno

-

By

Od 29. lipnja do 3. srpnja u Kazalištu lutaka Zadar održat će se 3. Mediteranski lutkarski festival „Mediteraneo“, na kojem će zadarskoj publici biti predstavljen svojevrstan presjek stvaralaštva europske lutkarske scene za odrasle. Ovogodišnje izdanje pored predstava u dvorani nudi i projekcije predstava u dvorištu kazališta, te dva koncerta; Matija Solce & Hannah James, harmonikaški folk duo iz Velike Britanije, te solistički koncert našeg najpoznatijeg pijanista Mateja Meštrovića.

Ulaz na sve izvedbe je besplatan, uz nužnu rezervaciju karata.

Festival otvara predstava „U kažnjeničkoj koloniji“, Teatra Fort Forno u koprodukciji s Kazalištem Virovitica i AUK Osijek, nastala prema istoimenoj kratkoj priči Franza Kafke.

Festival se organizira uz potporu Ministarstva kulture RH, Zadarske županije,  Grada Zadra i Turističke zajednice grada Zadra, a posjetitelje festivala očekuju  kazališne priče iz Slovenije, Španjolske, Nizozemske, Irana i Hrvatske.

Detaljan program festivala:

 1. lipnja 2021., utorak
  20:30 „U kažnjeničkoj koloniji“
  TEATAR FORT FORNO, KAZALIŠTE VIROVITICA, AUK OSIJEK (HR)
  21:30 „Simin i Farzan“
  PROJEKCIJA PREDSTAVE
  MAAHEE THEATRE GROUP (IR)
 2. lipnja 2021., srijeda
  20:30 „Error 404“
  ANGELES DE TRAPO (ES)
  21:30 „Joe 5“
  PROJEKCIJA PREDSTAVE
  DUDA PAIVA (NL)
 3. srpnja 2021., petak
  20:30 „Sretne kosti“
  MATIJA SOLCE (SLO)
  21:30 Hannah James i
  Matija Solce
  KONCERT (UK/SLO)
 4. srpnja 2021., subota
  20:30 „Caffe Kraljevstvo“
  KAZALIŠTE LUTAKA ZADAR (HR)
  21:30 Matej Meštrović
  KONCERT (HR)

ULAZ BESPLATAN

Zbog ograničenog broja mjesta, ulaznice je potrebno rezervirati i preuzeti 30 minuta prije početka programa na broj +385 23 318 304 ili +385 99 495 1499

TEATAR FORT FORNO & KAZALIŠTE VIROVITICA & AUK OSIJEK (HR)
„U kažnjeničkoj koloniji“
Prema kratkoj priči Franza Kafke istoimenog naslova iz 1919. godine, koja progovara o dva sistema, osvrćući se na veliki rat koji je netom završio.
Redateljica: Vjera Vidov
Umjetnički suradnik: Nenad Pavlović
Dramaturgija: Nina Peručić, Filip Jurjević
Scenografija, dizajn i lutke: Krešimir Tomac
Kostimi: Sanda Štrković
Glazba: Ervin Lustig
Oblikovanje svjetla: Leo Vukelić
Oblikovanje tona: Mario Nađ, Emir Avdić i Domagoj Garaj
Produkcija: Jasminka Mesarić, Miran Hajoš
Igraju: Nenad Pavlović, Davor Tarbuk, Mihael Elijaš, Silvijo Švast

MAAHEE THEATRE GROUP (IR)
„Simin i Farzan“
Predstava „Simin i Farzan“ temelji se na knjizi „Ruslan i Ljudmila“ Aleksandra S.
Puškina iz 1820., dok je inspiracija za dizajn lutaka izrađenih od papira preuzeta iz
iranskih slikovnica, koje datiraju iz kadžarskog razdoblja. Iransku atmosferu najviše
unosi tradicionalna glazba, koja prati cijelu izvedbu. Predstava počinje svadbenim
slavljem, no mlada, Simin, je nestala.
Autor i redatelj: Fahimeh Abedini
Scenografija i oblikovanje svjetla: Sadeq Sadeqi-pour
Ilustracije, dizajn lutaka i pozadine: Raf’at Hashemi-Sisakht, Marziye Sarmashghi
Glazbenici: Arash Lotfi, Mana Javadi
Igraju: Fahimeh Abedini, Sadeq Sadeqi-pour

ANGELES DE TRAPO (ES)
„Error 404“
„Error 404“ je predstava bez riječi, koja se prije svega obraća djeci i adolescentima,
rastućoj publici novih tehnologija. Glavni lik je Steve, sasvim običan dječak, sa sasvim
običnim životom, koji biva upleten u niz neobičnih događaja koji će ga primorati da
napravi pogrešku života. Ili možda ipak…
Autor: Wagner Gallo
Redatelji: Julio Gallo, Wagner Gallo
Scenografija i vizualni identitet: Wagner Gallo
Kostimografkinja: Iolanda Atalla
Glazba: Kevin Macleod
Igra: Wagner Gallo

DUDA PAIVA (NL)
„Joe 5”

Smještena u post-apokaliptični svijet, ova predstava propitkuje čovječanstvo i ljudski
rod. Čovjek se više ne rađa, već ga dizajnira izvanzemaljski sustav koji želi stvoriti
savršenog neo-čovjeka; zauvijek mlad, beskonačno modificiran. No, jesu li besmrtnost i
savršenstvo vrijedni toga, da se odreknemo svega što nas čini ljudima?
Autor i redatelj: Duda Paiva
Dramaturgija: Kim Kooiman
Dizajn lutke: Duda Paiva, Andre Mello
Oblikovanje svjetla: Mark Verhoef
Glazba i video: Wilco Alkema
Igra: Ilija Surla

MATIJA SOLCE (SLO)
„Happy Bones”
Hrpa kostiju, sve prikupljene s različitih dijelova svijeta, maleni lijes i punjena panda.
U ovoj ironičnoj predstavi teatra objekta prepunoj crnog humora lutkar, kao neki veseli
alkemičar, oživljava različite predmete. No, tko je živ, a tko mrtav?
Redatelji: Vida Bren Cerkvenik, Matija Solce
Autor: Matija Solce
Lutke i rekviziti: Matija Solce
Igra: Matija Solce

KAZALIŠTE LUTAKA ZADAR (HR)
“Caffe Kraljevstvo”
Kroz kombinaciju dramske glume i teatra predmeta, lutkarska predstava “Caffe
Kraljevstvo” tematizira odnos roditelja i djeteta iz perspektive jedne Princeze koja,
unatoč roditeljskim željama, najviše od svega želi postati – konobaricom.
Redatelj: Vanja Jovanović
Dramaturgija: Patrik Gregurec
Glazba: Tomislav Pehar
Oblikovatelj svjetla: Frane Papić
Igra: Dominik Karakašić, Irena Bausović Tomljanović

HANNAH JONES & MATIJA SOLCE (UK / SLO)
Poznata kao jedna od najboljih harmonikašica na britanskoj folk sceni, zadivila je
publiku svojom nevjerojatnom izvedbom „JigDoll“. Njezina glazba proteže se daleko
izvan tradicije i besprijekorno povezuje prekrasne vokalne stilove s klasičnim i
suvremenim primjenama engleskog plesa.

MATEJ MEŠTROVIĆ (HR)
Jedan od najsvestranijih umjetnika na hrvatskoj kulturnoj sceni, te ekskluzivni umjetnik
izdavačke kuće PARMA Recordings (USA). 2018. Praizveo je “Dunavsku Rapsodiju” za
klavir i orkestar u glavnoj dvorani Carnegie Hall, autor je glazbe za 3 hrvatska paviljona
na svjetskim izložbama EXPO za čiju je realizaciju nagrađen i Nagradom Grada
Zagreba. U travnju ove godine, Meštrovićev album „Piano Waves” osvaja nagradu za
Najbolji album klasične glazbe, te Nagradu za album godine u svim kategorijama na
uglednom američkom portalu SoloPiano.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OZBILJNO UPOZORENJE IZ HRVATSKE VATROGASNE ZAJEDNICE: Velika opasnost od izbijanja šumskih požara!

Objavljeno

-

By

Val visokih temperatura koji je obilježio početak ljeta se nastavlja. Ovakvo vrijeme pogoduje izbijanju šumskih požara, o čemu govori i Državni hidrometeorološki zavod, koji je za gotovo cijelo priobalje proglasio veliku, a za područje Šibenika, Visa, Mljeta, Pelješca i Malog Lošinja i vrlo veliku opasnost od požara. Ovakva procjena će se nastaviti i u sljedećim danima.

Prvi dan ljeta je nažalost potvrdio ove najave. Prema izvješću Vatrogasnog operativnog središta Hrvatske vatrogasne zajednice, dana 21. lipnja u 11:11 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Vodica predio Vrbica. Požarom je zahvaćeno oko 45 ha trave, niskog raslinja i makije.

U gašenju požara sudjelovalo je 66 vatrogasaca sa 26 vatrogasnih vozila iz JVP-a Vodice i Šibenik DIP Šibenik te DVD-a Zaton, Brodarica-Krapanj, Grebaštica, Šibenik, Zablaće, Tisno, Pirovac, Bilice, i Vodice, jedan protupožarni zrakoplov Canadair te jedan protupožarni zrakoplov Air tractor. Požar je lokaliziran u 15:38, a ugašen u 21:30 sati.

Informaciju o požaru ilegalnog deponija na otoku Hvaru u uvali Zenčišće blizu Jelse, ŽVOC Split je zaprimio u 12:48. Na gašenju požara su sudjelovali DVD Jelsa, DVD Hvar i DVD Starigrad sa 9 vozila i 30 vatrogasaca. Požar je ugašen u 21:20 sati. Opožareno je 1500 m² deponija.

Podsjećamo sve građane na zabranu spaljivanja vatre na otvorenom. Ukoliko vidite vatru ili dim, odmah zovite vatrogasce na 193.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPANIJSKI STOŽER: 22 novozaraženih koronavirusom! Jedna osoba na respiratoru

Objavljeno

-

By

U Zadarskoj županiji 22 su novooboljele osobe od koronavirusa. 

Riječ je uglavnom o kontaktima već zaraženih osoba, a izolaciju provode na području grada Zadra (13), grada Obrovca (1) te općina Bibinje (2), Pašman (1), Poličnik (1), Posedarje (1), Stankovci (1), Sukošan (1) te Sv. Filip i Jakov (1).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 307 uzoraka, pod aktivnim nadzorom su 546 stanovnika, a trenutno je 121 aktivni slučaj koronavirusne bolesti na području Zadarske županije. 

Na COVID odjelima Opće bolnice Zadar hospitalizirano je 14 pacijenata od kojih je jedan na respiratoru.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije. 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu