Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) HAMAG BICRO useljava u Centar za kreativne industrije

Objavljeno

-

Ispred zgrade Centra za kreativne industrije koja počinje useljavati svoje stanare danas je svečano uručen prvi Sporazum o suradnji s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, kratkog naziva HAMAG-BICRO.

„Taj je dokument prvi korak prema otvaranju izdvojenog ureda ovdje u Zadru, u zgradi Centra.
Suradnja s HAMAG-BICRO-om i do sada je bila dobra, a sada, kada će ovdje u Zadru postojati njihov izdvojeni ured, vjerujem da će biti još bolja.“, rekao je župan Božidar Longin dodajući kako će poduzetnici imati priliku brže dobiti sve potrebne informacije, savjete, svu onu pomoć koja bi im mogla zatrebati kako bi postali konkurentniji kako na domaćem, tako i na stranim tržištima.

„Ova kriza vezana za epidemiju koronavirusne bolesti koju, ujedno je i prilika za kvalitetnu analizu gospodarskog sektora te reorganizaciju poslovanja. Naša je Županija u toj krizi ponudila više programa pomoći poduzetnicima, konkretnije njih 7, a činit ćemo to i dalje. Da smo se, uz pomoć Vlade RH, uspješno nosili s krizom, pokazuje i statistika. Naime, krajem travnja imali smo 1700 zaposlenih više nego isti dan prošle godine, što je svakako vrlo značajan podatak i govori da spremni dočekujemo puno otvaranje gospodarstva i nadajmo se, uspješnu turističku sezonu.“, rekao je župan Longin.

Inače, Centar za kreativne industrije treća je zgrada poslovne infrastrukture koja je na području Zadarske županije izgrađena u posljednjih godinu dana, nakon Centra za razvoj i edukaciju u Poličniku te Poduzetničkog inkubatora u Biogradu. Ukupno je za tri spomenuta objekta osigurano 60 milijuna kuna bespovratnih sredstava.
„To dokazuje da želimo PAMETNU županiju, u skladu sa svim ključnim smjernicama EU-a. Zajednički nam je cilj je stvoriti što pozitivniju klimu za ulaganje te povezati sve ustanove i institucije koje pružaju potporu poduzetnicima kako bi ona bila učinkovitija i dostupnija.“, dodao je još župan i zahvalio HAMAG-BICRO-u na dosadašnjoj i budućoj suradnji.

Državni tajnik Šime Erlić ovom je prilikom rekao:
“Ovo je važna stvar za poduzetnike zato što se preko HAMAG BICRO-a plasiraju sredstva i potpore poduzetnicima, razni plasmani i financijski instrumenti koji se financiraju sredstvima Europske unije. Ono što je bitno znati jest da će u sklopu ove nove programske perspektive značajna sredstva upravo biti locirana za rast razvoj poduzetništva”

Gradonačelnik Branko Dukić izrazio je vjeru da će inovativni sektor kroz ovaj Centar, kao i novi koji se ukoro počinje graditi na Bilom brigu, otvoriti nova radna mjesta i donijeti projekte prihvatljive međunarodnom tržištu. „Zadarsko gospodarstvo raste i ide u korak sa svjetskim poduzetničkim trendovima, i zato su logična ulaganja u ovakve oblike poduzetništva. Okrenuli smo se inovativnosti, suvremenoj tehnologiji i najmodernijim informacijskim i telekomunikacijskim uslugama.“, istaknuo je Dukić.

Član uprave HAMAG – BICRO-a, Ante Janko Bobetko istaknuo je kako im je cilj pružiti kompletnu uslugu poduzetnicima od samog razvoja ideje do realizacije i izlaska na tržište.
“Želimo izgraditi cijeli jedan sustav savjetodavnih usluga koji će poduzetnicima omogućiti da budu još uspješniji. Naglasak stavljamo na razvoj dodatnih kompetencija kako bi poduzetnici bili što uspješniji i što konkurentniji”, rekao je Janko Bobetko.

Katarina Colić, ravnateljica ustanove INOVAcija, koja je ujedno nositelj projekta Centra vrijednosti 30 milijuna kuna (od čega je 20 milijuna kuna osigurano iz EU fondova, a 8 je osigurala Zadarska županija) danas je istaknula:
“Ovaj centar je specijalizirani poduzetnički inkubator za vizualnu industriju. Svi prostori unutar samog centra su namijenjeni poduzetnicima: tonski studio, foto studio, dvorane za edukaciju, caffe bar, multimedijalna dvorana i uredi. Koristim ovu priliku da najavim da ovaj tjedan izlazi i javni poziv za zakup poslovnih prostora u samom centru. Ovim sporazumom i otvaranjem HAMAG-BICRO ureda u Centru za kreativne industrije, Zadarska županija stvara poticajan poduzetnički sustav i potiče poduzetništvo odnosno mikro, male i srednje poduzetnike s područja Zadarske županije”, rekla je Colić

Nakon uručivanja ugovora, u Velikoj vijećnici Doma Županije član Uprave HAMAG- BICRO-a Ante-Janko Bobetko održao je i prezentaciju Podrška poduzetnicima u sjevernoj Dalmaciji putem Mreže poduzetničkih potpornih institucija.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

OTVORENE PRIJAVE / Pridružite se radionicama izrade jezerske ogrlice u Gradskoj straži

Objavljeno

-

By

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar poziva sve zainteresirane na radionice izrade jezerske ogrlice

Radionice se održavaju u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar, Gradska straža, Narodni trg, Zadar. 

Radionice su namijenjene građanstvu, termini će se odredi prema najavi. Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 – 15 sati. Prilikom prijave navesti ime i prezime, broj telefona i e- mail adresu da bi Vas mogli obavijestiti o prvom terminu.

Vez jezerske ogrice je kulturno dobro o čijoj važnosti kao kulturnog dobra postoji vrlo visoka svijest i u suvremenom hrvatskom društvu, a posebno u jezerima na otoku Murteru. Ovo kulturno dobro je vrlo dobro čuvano ne samo u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar već i u Jezerima. U Jezerima način uresa perlicama naziva se vez staklenim perlicama.

Ogrice su bile karakteristične za otok Murter,a u ostalom dijelu sjeverne Dalmacije sačuvan je samo jedan primjerak iz Novigrada kod Zadra. Jedino je u jezerima to umijeće sačuvano kao živa i kontinuirana tradicija od samog pojavljivanja do današnjeg dana. Već preko 50 godina u KUD- u Koledišće u Jezerima postoji i radionica izrade ogrica koja prenosi znanje na mlađe generacije prema originalnim sačuvanim primjerima ili po sjećanju. To je posebno u svojoj sredini osvijestio Nenad Milin koji je i glavni voditelj ove radionice. Djelujući kao voditelj KUD- a Koledišće preko pedeset godina svoga djelovanja poticao je sve oblike tradicijskog stvaralaštva karakterističnog za Jezera te su neki , kao npr. I vezenje ogrica, postali sastavni dio suvremene svakodnevnice.

Proljetna radionice  traju ukupno petnaest sati u periodu od 27. 05. do 30.06.2024.

Radionice su namijenjene građanstvu: djeca od 10 godina na dalje, srednjoškolci, studenti, penzioneri.

Radionice su besplatne za sudionike i ograničene brojem do 10 polaznika.

Koordinacija: voditeljica EO-NMZ, kustosica dr. art. Marija Šarić-Ban 0922916995

Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 – 15 sati. Prilikom prijave navesti ime i prezime, broj telefona i e- mail adresu da bi Vas mogli obavijestiti o prvom terminu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

LOŠE VIJESTI / Produženi vikend u znaku jakog vjetra, kiše i pljuskova s grmljavinom

Objavljeno

-

By

Danas u prvom dijelu dana promjenljiva naoblaka, lokalno i kiša. Zatim sunčanije, ali uz jači razvoj oblaka mogući su pljuskovi s grmljavinom uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar slab, na istoku umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu jugozapadni i zapadni, do sredine dana na sjevernom dijelu umjerena i jaka bura. Najviša dnevna temperatura između 20 i 25 °C.

U četvrtak promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja, mjestimice s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom koji bi osobito na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj mogli biti izraženi i obilni. Najmanja vjerojatnost za njihovu pojavu je duž dalmatinske obale. Vjetar većinom slab, duž obale većinom umjereno jugo. Najniža jutarnja temperatura od 10 do 15, na Jadranu od 15 do 19 °C. Najviša dnevna od 20 do 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

I dalje nestabilno te uobičajeno toplo. Uz promjenljivu naoblaku povremeno će biti kiše i pljuskova praćenih grmljavinom. Pritom će lokalno biti izraženi i obilni, osobito u petak. Vjetar na kopnu slab, u subotu umjeren jugozapadni. Na Jadranu umjereno do jako jugo, u subotu južni vjetar. Temperatura zraka bez znatnije promjene.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) U KNEŽEVOJ PREDSTAVLJEN PROJEKT “MAPA” – Jačanje statusa Parka Conero (IT), Silbe i Silbanskih grebena te Foce Trigna (IT)

Objavljeno

-

By

Početna konferencija projekta „MAPA – Marine Adriatic PArks” održana je 28. svibnja u Kneževoj palači u organizaciji Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA, koja je ujedno i vodeći partner na projektu.

Na konferenciji je prisutnima predstavljen projekt usmjeren na jačanje statusa zaštićenih dijelova Programskog područja na tri lokacije – područje Parka Conero (IT), Silbe i Silbanskih grebena te Foce Trigna (IT),  koje će zajedno nositi naziv Marine Adriatic PArks (MAPA).

Ravnatelj AGRRA-e Ivica Pintur poželio je sudionicima uspješan rad uz uvjerenje da ćemo u srpnju 2026. godine svjedočiti izvrsnim rezultatima, kako na području našeg priobalja, tako i onog sa suprotne talijanske strane. Prisutnima se u ime Zajedničkog tajništva Programa INTERREG V-A CBC Italija-Hrvatska obratio i Lovro Jurišić.

Cilj projekta je podizanje svijesti ciljnih skupina o važnosti održivog morskog ekosustava, kroz procjenu biološke raznolikosti te implementaciju Zajedničke strategije i Akcijskog plana o kapitalizaciji zaštićenih područja.

Projektne aktivnosti predstavila je voditeljica projekta Ivana Mamić iz AGRRA-e. Aktivnosti izgradnje kapaciteta i podizanja svijesti biti će provedene kroz zajedničke radionice i treninge kojima će se potaknuti aktivno građanstvo i učiniti ih ambasadorima MAPA-e. Uspostaviti će se Lokalna vijeća suradnje (LCC) putem kojih će se promicati očuvanje biološke raznolikosti te će se organizirati pilot akcija opremanja ciljnih skupina kroz promidžbu ribolovnog turizma kao gospodarske aktivnosti koja ima minimalan negativan utjecaj na okoliš. Projektni će partneri uspostaviti zajedničku interaktivnu MAPA platformu, kako bi procijenili status morskih staništa i vrsta te uključili lokalne zajednice u provođenje aktivnosti nadzora.

Osim same Konferencije, u Bastionu će se 29. svibnja održati  „Blue Caffee”, gdje će studenti zajedno s projektnim partnerima, naučiti više o specifičnostima pilot lokacija: Silba, Parco Conero, Foce Trigno i zaštićenom morskom području.

Uz AGRRA-u, kao vodećeg partnera,  projektni partneri su Regionalna Agencija za zaštitu okoliša – ARPA Molise (IT), Društvo istraživača mora – 20000 milja (HR), Veleučilište Marche (IT) i Regionalni park Conero (IT).

Projekt je financiran iz Programa INTERREG V-A CBC Italija-Hrvatska 2021.-2027., Tematsko područje: Zeleno i otporno zajedničko okruženje. Proračun projekta iznosi 1.402.920,00, od čega je Iznos EU sufinanciranja: 1.122.336,00 €.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu