Connect with us

Svijet

PROCURIO BOMBASTIČAN DOKUMENT; Američki istražitelji: ‘Kina se već godinama sprema za Treći svjetski rat, ali drukčijim oružjem’

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Dokazi da je Peking razmatrao vojni potencijal koronavirusa još 2015. godine potaknuo je novi strah oko uzroka pandemije Covida-19

Zadnjih šest godina, kineski se znanstvenici pripremaju za Treći svjetski rat u kojemu će se borba voditi s biološkim i genetskim oružjem, uključujući koronavirus, navodi se u dokumentu do kojeg su došli američki istražitelji, javlja Daily Mail.

U senzacionalnom dokumentu se tvrdi da će to biti “glavno oružje za pobjedu” u takvom sukobu, te se čak navode i savršeni uvjeti za oslobađanje biološkog oružja, dokumentirajući utjecaj koji bi imalo na “neprijateljski medicinski sustav”.

Ti najnoviji dokazi da je Peking razmatrao vojni potencijal SARS-a koronavirusa još 2015. godine potaknuo je novi strah oko uzroka pandemije Covida-19, a neki dužnosnici još uvijek vjeruju da je virus mogao pobjeći iz kineskog laboratorija.

Nedostatak regulacije u laboratorijima

Dokumentacija znanstvenika Narodne oslobodilačke vojske i zdravstvenih dužnosnika tiče se ispitivanja manipulacija bolestima kako bi se proizvelo oružje “na način koji nikada prije nije viđen”. Visoki vladini dužnosnici kažu da to “izaziva veliku zabrinutost” zbog namjera onih koji su bliski kineskom predsjedniku Xi Jinpingu usred sve većeg straha zbog nedostatka regulacije aktivnosti u laboratorijima.

Autori dokumenta inzistiraju na tome da će treći svjetski rat “biti biološki”, za razliku od prva dva rata koji su opisani kao kemijski, odnosno nuklearni. Referirajući se na istraživanja koja su sugerirala da su dvije atomske bombe bačene na Japan prisilile na predaju, što je dovelo do kraja Drugog svjetskog rata, oni tvrde da će biološko oružje biti “glavno oružje za pobjedu” u idućem svjetskom ratu.

Dokument također iznosi idealne uvjete za oslobađanje biološkog oružja i nanošenje maksimalne štete. Znanstvenici tvrde da se takvi napadi ne bi trebali izvoditi usred vedrog dana, jer intenzivna sunčeva svjetlost može oštetiti patogene, a kiša ili snijeg mogu utjecati na čestice aerosola. Umjesto toga, biološko oružje bi se trebalo ispustiti noću ili u zoru, sumrak ili po oblačnom vremenu, uz “stabilan smjer vjetra… kako bi aerosol mogao odletjeti u ciljano područje”.

Istraživanje također primjećuje da bi takav napad rezultirao navalom pacijenata kojima je potrebno bolničko liječenje, što bi onda “moglo prouzročiti kolaps neprijateljskog medicinskog sustava”.

Istraživanje genetskih promjena

Druga zabrinutost tiče se kineskog istraživanja genetskih promjena “Dobivanje funkcije” na Institutu za virusologiju u Wuhanu, koji se nalazi u blizini mjesta gdje je otkriveno prvo izbijanje SARS-CoV-2 virusa, a u kojem virolozi stvaraju nove viruse za koje se tvrdi da su zarazniji i smrtonosniji.

Zastupnik Tom Tugendhat, predsjednik odbora za vanjske poslove, rekao je: “Ovaj dokument izaziva veliku zabrinutost zbog ambicija nekih od onih koji savjetuju najviše stranačko vodstvo. Čak i pod najstrožom kontrolom ovo oružje je opasno”.

Stručnjak za kemijsko oružje Hamish de Bretton-Gordon rekao je: “Kina je osujetila sve pokušaje reguliranja i nadgledanja upravljanja svojih laboratorija u kojima se takvo eksperimentiranje moglo odvijati.”

Otkriće iz knjige “Što se stvarno dogodilo u Wuhanu” objavljeno je jučer u listu The Australian. U dokumentu, “Nove vrste umjetnih virusa kao genetsko biološko oružje”, tvrdi se: “Slijedom razvoja u drugim znanstvenim područjima, postignut je veliki napredak u isporuci bioloških sredstava. Na primjer, novootkrivena sposobnost zamrzavanja i sušenja mikroorganizama omogućila je skladištenje bioloških sredstava i njihovo aerosoliziranje tijekom napada.”

Za obranu ili napad?

Analitičari tvrde da je 18 autora dokumenta radilo u “rizičnim” laboratorijima. Izvršni direktor Australijskog instituta za stratešku politiku Peter Jennings također je izrazio zabrinutost zbog kineskih bioloških istraživanja koronavirusa koji bi se u budućnosti mogli koristiti kao oružje. “Ne postoji jasna razlika u mogućnostima istraživanja, jer hoće li se koristiti u napadu ili obrambeno, nije odluka koju bi ti znanstvenici donijeli”, rekao je.

“Ako gradite vještine navodno da biste zaštitili svoju vojsku od biološkog napada, istodobno joj dajete sposobnost da koristi ovo oružje u napadu. Ne možete razdvojiti to dvoje”, dodao je. Obavještajne agencije sumnjaju da je Covid-19 možda rezultat nenamjernog curenja iz laboratorija u Wuhanu, ali još uvijek nema dokaza koji bi upućivali na to da je namjerno pušten, piše Daily Mail.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Svijet

Italija od idućeg tjedna bez obaveznih maski na otvorenom

Objavljeno

-

Italija će ukinuti obavezu nošenja zaštitnih maske na otvorenom od ponedjeljka, 28. lipnja, objavio je u ponedjeljak talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza

“Od 28. lipnja ukidamo obavezu nošenja maske u vanjskom prostoru”, napisao je na Facebooku ministar Speranza, precizirajući da će se ova odluka odnositi na regije označene kao “bijela zona”, gdje je širenje virusa najsporije. Trenutno je cijela Italija u bijeloj zoni, osim male doline Aosta na sjeveru.

Objava ministra zdravstva uslijedila je nakon pozitivnog mišljenja Tehničko-znanstvenog odbora koji savjetuje talijansku vladu o pandemiji.

Odbor je ocijenio da maske ​​više nisu potrebne u “bijeloj zoni”, ali i da bi još uvijek trebale biti nadohvat ruke u slučaju rizika povezanog s okupljanjem.

U ponedjeljak, 28. lipnja, sve bi talijanske regije trebale biti označene kao bijela zona, prema predviđanjima stručnjaka.

U Italiji, zemlji sa 60 milijuna stanovnika, u ponedjeljak, 21. lipnja,  zabilježeno je 495 novozaraženih i 21 preminuli od posljedica bolesti covid-19 u 24-satnom razdoblju. Neke regije nisu uopće evidentirale smrtne slučajeve.

Italija je evidentirala 127.291 smrtni slučaj od početka epidemije, a oboljelo je 4,25 milijuna ljudi.

U toj je zemlji ukupno 30 posto stanovništva starijeg od 12 godina cijepljeno, odnosno gotovo 16 milijuna ljudi.

 
Nastavi čitati

Svijet

Na planetu Zemlji priznat peti ocean

Objavljeno

-

Planet Zemlja prošlog je tjedna dobio peti ocean. Nakon Arktičkog, Atlantskog, Indijskog i Tihog, sada je priznat i Južni ocean.

Znanstvena udruga National Geographic Society službeno je priznala Južni ocean 8. lipnja na Svjetski dan oceana.

Evo što morate znati o Južnom oceanu

1. Bio je dio Tihog oceana. Riječ je o oceanu koji potpuno okružuje Antarktiku i proteže se sjeverno od Antarktike do 60 stupnjeva južne geografske širine, a povezan je s Atlantskim, Indijskim i Tihim oceanom.

2. Danas je drugi najmanji ocean na svijetu. Manji je samo Arktički ocean.

3. Od ostalih oceana odvojen je strujama, a ne kontinentima.

4. Stanište je jedinstvenog ekosustava. To je jedino mjesto na svijetu na kojem možete vidjeti carskog pingvina, Wendell tuljana i tisuće drugih jedinstvenih organizama koji ne žive nigdje drugdje.

5. Promjena u obrazovanju. Studenti uče o oceanima kroz one oceane koje proučavaju. Ako u to nije uključen Južni ocean, onda neće naučiti njegove specifičnosti i koliko je on zapravo važan.TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Znanstvenici ga godinama nisu službeno priznavali. Sve do sada

“Južni ocean dugo je bio priznat među znanstvenicima, no, kako nije bilo međunarodnog dogovora, nikad ga nismo službeno priznali”, rekao je geograf Alex Tait. Znanstvenici već više od 20 godina priznaju peti ocean, gdje je smještena i Antarktička cirkumpolarna struja (Antarctic Circumpolar Current – ACC), hladna morska struja koja se kreće od zapada prema istoku, a znanstvenici smatraju da je nastala prije 34 milijuna godina, kada se prostor današnje Antarktike odvojio od Južne Amerike.

Upravo zbog ACC-a voda Južnog oceana hladnija je i manje slana u odnosu na vode na sjeveru te pruža stanište za tisuće vrsta, objasnili su znanstvenici. Također, za Južni ocean kažu da je “vitalna komponenta Zemljine promjenjive klime te da je ACC jedina globalna struja koja koristi vode iz tri oceana koja ju okružuju za prijenos topline diljem planeta”.

Oceani prekrivaju 71 posto Zemljine površine, a, prema tumačenju američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosferu, predstavljaju jedinstvenu i kontinuiranu vodenu masu velikih dimenzija.

 
Nastavi čitati

Svijet

POVIJESNI SASTANAK BIDENA I PUTINA: “U nuklearnom ratu nema pobjednika”

Objavljeno

-

By

Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu su potvrdili predanost kontroli nuklearnog naoružanja i smanjenja prijetnje u zajedničkoj izjavi nakon sastanka u Ženevi.

– Nedavno produljenje ugovora Novi START pokazuje našu predanost kontroli nuklearnog oružja. Danas, ponovno potvrđujemo načelo da se u nuklearnom ratu ne može pobijediti i da se on nikada ne smije voditi, navodi se.

– Sjedinjene Države i Rusija počet će cjelovit Dijalog o strateškog stabilnosti kako bi postavili temelje za buduće kontrole naoružanja i mjere za smanjenje prijetnje, navodi se u izjavi.

– Biden and Putin “pokazali su da čak i u razdobljima napetostima mogu napredovati prema zajedničkom cilju osiguranja predvidljivosti u strateškoj sferi, smanjiti opasnost d oružanih sukoba i smanjiti prijetnju nuklearnog rata, stoji u izjavi prihvaćenoj na prvom sastanku čelnika dviju sila otkako je Joe Biden ušao u Bijelu kuću.

Samit u vili La Grande u Ženevi trajao je manje od četiri sata, znatno manje nego što su to Bidenovi savjetnici očekivali.

Odluka o dvije odvojene konferencije za novinare značila je da ništa nije ostalo od srdačnosti koja je pratila susret Putina i bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa 2018.

– Čak nije bilo ni zajedničkog ručka, ističe Reuters.

Prvi se novinarima obratio 68-godišnji Putin koji je kazao da je sastanak bio konstruktivan i bez animoziteta te da je pokazao želju obojica da shvate jedan drugoga.

– Suglasili smo se da će se veleposlanici naših zemalja vratiti na svoja mjesta”, rekao je Putin na konferenciji za novinare, rekao je Putin.

Datum još nije utvrđen, rekao je, ali je sastanak bio “konstruktivan”.

Agencija Ifax je, pozivajući se na Kremlj, objavila da je dvojac prihvatio zajedničku deklaraciju o strateškoj nuklearnoj stabilnosti. U njoj, kako prenosi Tass, stoji da se nuklearni rat ne bi smio nikada pokrenuti.

Također je rekao da će Moskva i Washington početi razgovore o mogućim promjenama nedavno produljenog sporazuma o kontroli naoružanja Novi START, dodavši da dvije zemlje snose odgovornost za nuklearnu stratešku stabilnost.

Kontrola naoružanja je jedna od stvari gdje je, unatrag gledajući, napredak bio moguć bez obzira na neka veća razmimoilaženja. Dvije su zemlje u veljači produljile ugovor Novi START na pet godina.

Po ugovoru, SAD i Rusija smiju imati po 1550 strateških nuklearnih bojevih glava, za 30 posto manje u odnosu na plafon utvrđen 2002. Novi START ograničava broj lansera i teških bombardera na 800.

Komentirajući optužbe da je ruska diplomacija nepredvidljiva, Putin je rekao da su potezi SAD-a o izlasku iz sporazuma o naoružanju bili nepredvidljivi.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu