Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

BOGATI FILMSKI SVIBANJ U KINO ZONI Očekuje nas čak 5 vrhunskih filmskih naslova

Objavljeno

-

Prije negoli napustimo komforna četiri zida Kazališta lutaka i izađemo na svjež zrak, Kino zona u svibnju donosi 5 filmskih naslova žanrovske raznolikosti, ali neupitne kvalitete.

Čast otvaranja ovog toplog proljetnog mjeseca dopala je satiričnu makedonsku dramu ”Bog postoji, njeno ime je Petrunija” koju prikazujemo u srijedu 5. svibnja.

U makedonskoj drami ovjenčanoj nagradom ekumenskog žirija na Berlinaleu redateljica Teona Strugar Mitevska donosi satiru temeljenu na istinitoj priči o ženi koja ulazi u okršaj sa zastarjelim tradicijama. Lokalni svećenik svakog siječnja u rijeku baca drveni križ za kojim skače stotine muškaraca. Onoga tko ga izroni, kaže običaj, pratit će sreća i uspjeh. Ovaj put za križem spontano zaroni i neugledna Petrunija, koja ga uspije ugrabiti prije drugih. Muškarci su bijesni te nastaje kaos, ali Petrunija ne popušta. Film propituje demokratske promjene u makedonskom društvu osuđujući pritom ponašanje crkve, sudstva i medija.

U glavnim ulogama nastupaju Zorica Nusheva, Labina Mitevska i Simeon Moni Damevski, a valja naglasiti i kako je film uz gore spomenutu nagradu s Berlinalea osvojio i brojna druga priznanja uključujući nagradu kritike u Motovunu, nagradu za najbolju glumicu na festivalu u Sevilli, LUX nagradu za najbolji film i brojne druge.

Već dan kasnije, odnosno, u četvrtak 06. svibnja stiže nam hvaljena art drama ”Pisma Paulu Morriseyu”.
Radnja filma strukturirana je kao niz celuloidnih pisama koja su s različitih dijelova svijeta poslana Paulu Morrisseyu, redatelju kultnih filmova ”Smeće”, ”Meso” i ”Vrućina” (među ostalima, naravno), suradniku slavnog Andya Warhola i agentu legendarnog rock sastava ‘The Velvet Underground’. Filozofski, ali i zabavno.

Glavne uloge u filmu Armanda Rovire i Saide Benzal tumače Xavi Sáez, Almar G. Sato i María Fajula, a od svojeg premijernog prikazivanja do danas, film je osvoji niz festivalskih priznanja i nominacija.

Srijeda 12. svibnja rezervirana je pak za posljednji film poznatog francuskog redatelja Françoisa Ozona ”Ljeto ’85.” koja nam kazuje jednu nostalgičnu, pitku i napose romantičnu priču.

Kada se 16-godišnji Alexis nasuka na obali Normandije, 18-godišnji David ga spašava poput pravog junaka. Alexis ubrzo shvaća da je upravo upoznao prijatelja iz snova. Umjesto da uživa u svojim pubertetskim željama, Alexis mašta o smrti. Ipak, ovog ljeta će imati priliku da odraste i pronađe svoju prvu ljubav. Ali hoće li ti snovi trajati više od samo jednog ljeta?

Film ”Ljeto’85.” službeno je izabran za konkurenciju ovogodišnjeg filmskog festivala u Cannesu, a također je prikupio impresivnih 12 nominacija za francusku nagradu Cesar te nominaciju u kategoriji najbolje režije za nagradu Europske filmske Akademije. Glavne uloge u filmu ostvarili su mladi francuski glumci Félix Lefebvre, Benjamin Voisin i Philippine Velge kojoj je ovo prva filmska uloga.

Tjedan dana kasnije, odnosno, u srijedu 19. svibnja očekuje nas dokumentarni film ”Izbačeni”.

Malo koga više iznenađuje nezaustavljiv rast cijena stanova u gradovima diljem svijeta, pa i sada kada prihodi stanara stagniraju. Život u gradu sve je manje nalik životu; svjetskim metropolama danas upravljaju novi, bezlični posjednici koji crpe sve iskoristive resurse i guraju nezapamćenu globalnu stambenu krizu. „Ovo nije gentrifikacija, ovo je nešto gore“, reći će sociologinja Saskia Sassen. Švedski redatelj Fredrik Gertten koji se ni inače ne libi od sukoba sa svjetskim megakompanijama prati Leilani Farhu, posebnu izvjestiteljicu UN-a za pravo na stambeno zbrinjavanje, u njezinoj istrazi mutnog svijeta nekretninskih investitora i špekulanata. Zajedno obilaze cijeli svijet, od Velike Britanije, Švedske i Španjolske, do Čilea i Južne Koreje, pokušavajući odgonetnuti zašto gradovi na tako različitim lokacijama imaju gotovo isti problem sa stanovanjem. Zašto si više ne možemo priuštiti gradski živo Film Fredrika Gerttena dobitnik je niza priznanja na festivalima dokumentarnog film. Nakon projekcije filma biti će održan razgovor sa stručnjacima.

Za sam kraj mjeseca, u srijedu 26. svibnja, dovodimo vam izuzetno hvaljenu satiričnu dramu proslavljenog švedskog redatelja Rubena Östlunda, ”Kvadrat”.

Christian je cijenjeni kustos muzeja suvremene umjetnosti, razveden, ali predan otac dvoje djece koji vozi električni automobil i podržava dobre ciljeve. Njegov sljedeći postav je “Kvadrat”, instalacija koja prolaznike poziva na altruizam, podsjećajući ih na njihovu ulogu odgovornih suljudi. Ali ponekad je teško opravdati vlastite ideale: Christianov glupi odgovor na krađu telefona odvlači ga u sramotne situacije. U međuvremenu, PR agencija muzeja kreirala je neočekivanu kampanju za “Kvadrat”. Odgovor je prenagljen i šalje Christiana, kao i muzej, u egzistencijalnu krizu.

Švedski kandidat za nagradu Oskar 2018. osvojio je brojne prestižne festivalske nagrade i nominacije od kojih svakako valja izdvojiti ‘Zlatni palmu’ u Cannesu, nagrade za najbolji film, komediju i režiju na ‘Europskim filmskim nagradama’, nagradu kritike na Toronto film festivalu, ‘Goyu’ za najbolji europski film te brojne druge. Glavne uloge u ”Kvadratu” tumače međunarodno poznata lica Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West i Terry Notary.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPANIJSKI STOŽER: Imamo 11 novozaraženih. Preminuo 68-godišnjak

Objavljeno

-

By

Na području Zadarske županije 11 je novih slučajeva zaraze koronsvirusom, a jedna je osoba preminula.

Novozaraženi izolaciju provode na području gradova Zadar(6) i Obrovac(1) te općina Pakoštane(1), Ražanac(1), Sukošan(1) i Sv.Filip i Jakov(1).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 393 uzorka, pod aktivnim nadzorom su 794 osobe, a od bolesti se oporavilo 38 stanovnika.

U Općoj bolnici Zadar s koronavirusom preminuo je 68-godišnji muškarac.

Na svim COVID odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 45 bolesnika od kojih je 7 na respiratoru, a u biogradskoj bolnici na COVID odjelu na liječenju je 12 pacijenata oboljelih od koronavirusa.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

mIZBORI Od danas dostupne mobilne aplikacije za uvid u rezultate glasovanja

Objavljeno

-

By

Državno izborno povjerenstvo pripremilo je mobilne aplikacije za kontrolu zapisnika i za uvid u rezultate glasovanja – mIzbori, priopćeno je iz DIP-a.

Mobilna aplikacija za kontrolu zapisnika namijenjena je prvenstveno članovima biračkih odbora za kontrolu zapisnika o radu biračkih odbora te je dostupna na sljedećoj poveznici: https://www.izbori.hr/lokalni2021/kontrola-zapisnika/1/.

Mobilnu aplikaciju nije potrebno instalirati već je samo potrebno pokrenuti na navedenom linku.

Mobilna aplikacija za uvid u rezultate glasovanja – mIzbori namijenjena je javnosti za uvid u rezultate glasovanja. Aplikacija je dostupna na sljedećim poveznicama: https://play.google.com/store/apps/details?id=hr.apisit.mIzbori&hl=hr&gl=US
https://apps.apple.com/us/app/mizbori/id1051279896?itsct=apps_box_link&itscg=30200

Mobilna aplikacija je dostupna za Android smartphone (Google Play) i za iPhone (AppStore) te je za korištenje potrebno instalirati najnoviju verziju aplikacije ili nadograditi postojeću.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

LOKALNI IZBORI 2021. U ponoć je počela izborna šutnja. Kazne za prekršitelje do 500.000 kuna!

Objavljeno

-

By

Državno izborno povjerenstvo objavilo je Priopćenje o obvezi poštivanja izborne šutnje.

Zakonom o lokalnim izborima propisano je da izborna šutnja počinje protekom izborne promidžbe, a završava na dan održavanja izbora u devetnaest sati.

U skladu s navedenom odredbom Zakona, izborna šutnja na lokalnim izborima koji će se održati u nedjelju, 16. svibnja 2021., počela je danas, 15. svibnja 2021. u 00,00 sati, a završit će u nedjelju, 16. svibnja 2021. u 19,00 sati.

Za vrijeme izborne šutnje zabranjeno je javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena izbornih rezultata kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela (članak 35. stavak 3. Zakona).

Državno izborno povjerenstvo poziva sudionike lokalnih izbora te druge fizičke i pravne osobe da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od:

 • iznošenja i obrazlaganja izbornih programa,
 • objavljivanja promidžbenih poruka i fotografija kandidata u medijima,
 • postavljanja novih promidžbenih plakata ili letaka,
 • pozivanja na glasovanje za pojedine izborne sudionike,
 • upućivanja telefonskih poziva, SMS poruka ili elektroničke pošte biračima,
 • postavljanja novih promidžbenih sadržaja poput statusa, video clipova, slika ili
  komentara na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Twitter i ostale, a koji
  se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima
  povezanih privatnih korisnika društvenih mreža,
 • kao i bilo kojih drugih aktivnosti koje bi predstavljale izbornu promidžbu.

Državno izborno povjerenstvo poziva medije i medijske nakladnike da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od objavljivanja fotografija, izjava, intervjua, navođenja izjava ili pisanih djela svih izbornih sudionika bez obzira radi li se o temi koja je izravno vezana uz izbornu promidžbu ili o bilo kojoj drugoj temi te da uklone iz svojih programskih sadržaja sve što predstavlja izbornu promidžbu, kao što su primjerice reklame, linkovi i slikovni linkovioglasi („banneri“) na portalima koji vode na mrežne stranice izbornih sudionika.

Člankom 134. stavcima 2., 3., 4. i 5. Zakona propisano je da će se za povredu izborne šutnje kazniti novčanom kaznom:

od 3.000,00 kuna fizička osoba,

od 10.000,00 do 30.000,00 kuna kandidat na izborima,

od 100.000,00 do 500.000,00 kuna pravna osoba,

od 10.000,00 do 30.000,00 kuna odgovorna osoba u pravnoj osobi.

Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima te Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba čiji su kontakt podaci (Izborna povjerenstva | Lokalni izbori 2021.) objavljeni na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu