Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) Župan Longin primio polaznike Ratne škole „Ban Josip Jelačić“

Objavljeno

-

U ponedjeljak, 3. svibnja 2021. godine u Zadru su boravili polaznici 23. naraštaja ratne škole „Ban Josip Jelačić“ predvođeni načelnikom škole brigadirom Mijom Kožićem , koji  u okviru redovnog Plana i programa izobrazbe u 2020./2021. godini na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđmanˮ imaju i  studijsko putovanje s nastavnim posjetima.

U sklopu   posjeta, u koncertnoj dvorani Kneževe palače,   primili su  ih   župan Božidar Longin  i zamjenica gradonačelnika Grada Zadra Jagoda Surać sa suradnicima , a predavanje na temu „Zadar i Zadarska županija u Domovinskom ratu“ održao je general pukovnik Mladen Fuzul, zapovjednik Zapovjedništva za potporu HV-a.

Ovom prigodom župan Božidar Longin upoznao ih je sa sadašnjim trenutkom i strukturi gospodarstva na našem području kao i razvojnim potencijalima naše županije, dok je zamjenik župana ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković dao presjek aktivnosti Stožera u protekle 4 godine. U ime Grada Zadra goste je pozdravila zamjenica gradonačelnika Jagoda Surać.

Polaznici 23. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“, zajedno s general pukovnikom Mladenom Fuzulom  odali su počast poginulim braniteljima u Domovinskom ratu paljenjem svijeća u uvali Jazine kod spomenika hrvatskim braniteljima u čemu su im se pridružili i župan Božidar Longin te gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić sa suradnicima.

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” najviša je vojno-civilna obrazovna institucija u RH koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga kao i druge državne dužnosnike da budu školovani i prepoznati kao budući strateški nacionalno-sigurnosni vođe. Poseban naglasak u Ratnoj školi se daje razvoju polaznika kao karakternih strateških lidera koji mogu kritički i kreativno razmišljati u složenom i neizvjesnom globalnom okružju.

„Poseban naglasak u Ratnoj školi se daje razvoju polaznika kao karakternih strateških lidera koji mogu kritički i kreativno razmišljati u složenom i neizvjesnom globalnom okružju.

Ratna škola je počela s radom 1. prosinca 1998. S razvojem okolnosti i uključivanjem zaposlenika drugih tijela državne uprave Republike Hrvatske (MUP, MVEP, Hrvatske vatrogasne zajednice) te pripadnika stranih obrambenih sustava, poprima međuresorni i međunarodni karakter.

Do danas je Ratnu školu završilo 305 polaznika među kojima je 252 polaznika iz Republike Hrvatske i 53 inozemna polaznika.“, rekao je načelnik Ratne škole brigadir  Mijo Kožić.

Dodao je kako je u tijeku je školovanje XXIII. naraštaja Ratne škole, koju pohađa 17 polaznika od kojih je jedanaest polaznika iz RH  te pripadnici Oružanih snaga stranih zemalja za obnašanje najviših vojnih i civilno-vojnih dužnosti (dva polaznika iz Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije te po jedan polaznik iz Crne Gore i Slovenije). 

„Cilj izobrazbe je stjecanje kompetencija (znanja, vještina, samostalnosti i odgovornosti) za usklađivanje i koordiniranje upotrebe svih elemenata nacionalne moći zbog ostvarivanja nacionalnih interesa, i postizanje sinergije svih dionika sustava domovinske sigurnosti u procjeni, prepoznavanju, smanjenju i uklanjanju rizika i prijetnji od važnosti za Republiku Hrvatsku.

Polaznici Ratne škole moraju zadovoljiti visoke kriterije, pogotovo ako se uzme u obzir da je završena četvrta razina slijedno-rastuće časničke izobrazbe – strategijska izobrazba jedan od uvjeta za promaknuće u čin generala/admirala.

Ispunjavanjem temeljnog cilja izobrazbe, kroz provedbu zadaća, polaznici Ratne škole osposobljeni su da nakon što diplomiraju budu spremni preuzeti dužnosti na najvišim razinama u sustavu obrane i nacionalne sigurnosti te stječu kompetencije za preuzimanje visokih zapovjednih i stožernih dužnosti, kako u nacionalnim tako i međunarodnim strukturama.“, istaknuo je brigadir Kožić dodajući kako su nastavni posjeti u Republici Hrvatskoj važan dio programa Ratne škole jer se polaznici iz prve ruke informiraju o značajnim strateškim tvrtkama, kritičnom infrastrukrurom Republike Hrvatske, kulturnim, znanstvenim, političkim, gospodarskim i religijskim.

„Nastavnim posjetom u Zadarskoj županiji i gradu Zadru želimo upoznati polaznike 23 naraštaja s regionalnim središtem Hrvatske za područje Sjeverne Dalmacije, dijela Like i podvelebitskog kanala. Prijemom i obraćanjem želimo omogućiti domaćim i međunarodnim polaznicima da budu što bolje upoznati sa društveno-gospodarskim razvojem, strukturom gospodarstva, korištenju sredstava iz EU fondova, komparativnim prednosti i obilježjima, kao i potencijalima razvoja županije sa trendovima, problemima i razvojnim potrebama županije. Uz to, želimo posjetiti kulturne i povijesne znamenitosti.“, rekao je brigadir Mijo Kožić i zahvalio domaćinima na prijemu.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu