Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) PRIJATELJI ŽIVOTINJA: “Zadarski slučaj ilegalnog uzgajališta dokazuje da se borbe pasa u Hrvatskoj i dalje održavaju!”

Prijatelji životinja zatražili od Ministarstva poljoprivrede da zadrži preventivne mjere za bull terijere

 

Objavljeno

-

Zadarski diler ilegalno je uzgajao, dresirao i prodavao opasne pse od kojih mnogi nisu bili mikročipirani ni cijepljeni protiv bjesnoće. Na ilegalnom uzgajalištu, 18 terijera tipa bull, uključujući šest štenaca starih 25 dana iz nelegalnog uzgoja, huškao je jedne na druge, obučavao ih da budu agresivni te im je povećavao agresivnost selekcijom ili drugim metodama, dakle, ostavljao je one najagresivnije. To je utvrdila veterinarska inspekcija i zatražila trajno oduzimanje pasa, i prije okončanja žurnog prekršajnog postupka, „zbog toga što postoji opasnost da će se isti ponovno uporabiti za počinjenje prekršaja”. Inspekcija Državnog inspektorata podnijela je i kaznenu prijavu zbog mučenja životinja, odnosno „teškog zlostavljanja i nanošenja nepotrebne boli te izlaganja pasa nepotrebnim patnjama”.

„Ovo je najnoviji zabrinjavajući dokaz da se borbe pasa u Hrvatskoj itekako održavaju, na što upozoravamo godinama. Osuđeni diler sigurno nije ilegalno držao toliki broj pasa zbog hobija i ljubavi, već zato što postoji potražnja za borbama pasa, osobito među kriminalnim miljeom. To ukazuje na nužnost da se zakonski zaštite psi koji se najčešće koriste za borbe”, ističu u udruzi Prijatelji životinja.

Zatražili su od Ministarstva poljoprivrede da u Pravilniku o opasnim psima za terijere tipa bull i njihove križance iz nekontroliranog uzgoja, a u cilju njihove zaštite, obavezno ostane obaveza kastracije, socijalizacije i školovanja, da skrbnik nije mlađi od 21 godinu, da nije osuđen za kaznena djela i da se na skrbnike tih pasa primjenjuju i sve ostale odredbe koje Pravilnik i sada propisuje za opasne pse. 

„Dosadašnja praksa pokazala je da se za borbe pasa u Hrvatskoj koriste terijeri tipa bull i njihovi križanci, zbog čega odredbe koje se odnose na terijere tipa bull mogu spriječiti uzgoj pasa za borbe, organiziranje borbi pasa i huškanje pasa i poticanje na agresivnost. Pritom je važno spriječiti njihovo korištenje u borbama pasa obavezom kastracije jer kastrirane pse ne koriste za borbu. Zato je važno da Pravilnik o opasnim psima ne propisuje mjere samo nakon što pas napadne drugu životinju ili čovjeka, već i da prevenira napade barem onih pasmina za koje pouzdano znamo da su najčešće korištene za borbe pasa i iskazivanje agresivnog ponašanja”, pojašnjavaju Prijatelji životinja.

Naglašavaju da pasmine terijera tipa bull i njihovi križanci mogu biti opasni i za druge pse, gotovo ih je nemoguće razdvojiti, odnosno natjerati bulla da pusti psa ili da prestane napad, te često takvi napadi završavaju smrtnim ishodom za drugoga psa. Zato opasni i zlonamjerni pojedinci nelegalnim uzgojem upravo od te pasmine najčešće stvaraju opasne pse koji se koriste u borbama pasa, ne samo u Hrvatskoj nego u većini europskih zemalja, SAD-u, Kanadi i drugim državama. 

Prijatelji životinja smatraju i da bi se Pravilnikom trebala propisati kastracija za pse velikih pasmina iz nekontroliranog uzgoja, koje su najčešće na popisu pasa s velikim brojem napada. Objašnjavaju da ugristi i napasti mogu psi svih pasmina i veličina. No problem su napadi i ugrizi pasa velikih pasmina koje zbog svojih genetskih predispozicija, veličine i velike snage zagriza mogu prouzročiti teške tjelesne ozljede, pa čak i smrt. Stoga je važno djelovati preventivno i kastracijom spriječiti svako neželjeno razmnožavanje takvih pasa.

Prijatelji životinja zaključuju da nema opasnih pasa, no postoje ljudi koji ih takvima mogu učiniti. Pravilnik o opasnim psima stoga bi trebao svojim odredbama pokušati spriječiti napade i borbe pasa te tako zaštititi i one koji su trenirani da napadnu i one koji su napadnuti.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

mIZBORI Od danas dostupne mobilne aplikacije za uvid u rezultate glasovanja

Objavljeno

-

By

Državno izborno povjerenstvo pripremilo je mobilne aplikacije za kontrolu zapisnika i za uvid u rezultate glasovanja – mIzbori, priopćeno je iz DIP-a.

Mobilna aplikacija za kontrolu zapisnika namijenjena je prvenstveno članovima biračkih odbora za kontrolu zapisnika o radu biračkih odbora te je dostupna na sljedećoj poveznici: https://www.izbori.hr/lokalni2021/kontrola-zapisnika/1/.

Mobilnu aplikaciju nije potrebno instalirati već je samo potrebno pokrenuti na navedenom linku.

Mobilna aplikacija za uvid u rezultate glasovanja – mIzbori namijenjena je javnosti za uvid u rezultate glasovanja. Aplikacija je dostupna na sljedećim poveznicama: https://play.google.com/store/apps/details?id=hr.apisit.mIzbori&hl=hr&gl=US
https://apps.apple.com/us/app/mizbori/id1051279896?itsct=apps_box_link&itscg=30200

Mobilna aplikacija je dostupna za Android smartphone (Google Play) i za iPhone (AppStore) te je za korištenje potrebno instalirati najnoviju verziju aplikacije ili nadograditi postojeću.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

LOKALNI IZBORI 2021. U ponoć je počela izborna šutnja. Kazne za prekršitelje do 500.000 kuna!

Objavljeno

-

By

Državno izborno povjerenstvo objavilo je Priopćenje o obvezi poštivanja izborne šutnje.

Zakonom o lokalnim izborima propisano je da izborna šutnja počinje protekom izborne promidžbe, a završava na dan održavanja izbora u devetnaest sati.

U skladu s navedenom odredbom Zakona, izborna šutnja na lokalnim izborima koji će se održati u nedjelju, 16. svibnja 2021., počela je danas, 15. svibnja 2021. u 00,00 sati, a završit će u nedjelju, 16. svibnja 2021. u 19,00 sati.

Za vrijeme izborne šutnje zabranjeno je javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena izbornih rezultata kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela (članak 35. stavak 3. Zakona).

Državno izborno povjerenstvo poziva sudionike lokalnih izbora te druge fizičke i pravne osobe da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od:

 • iznošenja i obrazlaganja izbornih programa,
 • objavljivanja promidžbenih poruka i fotografija kandidata u medijima,
 • postavljanja novih promidžbenih plakata ili letaka,
 • pozivanja na glasovanje za pojedine izborne sudionike,
 • upućivanja telefonskih poziva, SMS poruka ili elektroničke pošte biračima,
 • postavljanja novih promidžbenih sadržaja poput statusa, video clipova, slika ili
  komentara na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Twitter i ostale, a koji
  se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima
  povezanih privatnih korisnika društvenih mreža,
 • kao i bilo kojih drugih aktivnosti koje bi predstavljale izbornu promidžbu.

Državno izborno povjerenstvo poziva medije i medijske nakladnike da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od objavljivanja fotografija, izjava, intervjua, navođenja izjava ili pisanih djela svih izbornih sudionika bez obzira radi li se o temi koja je izravno vezana uz izbornu promidžbu ili o bilo kojoj drugoj temi te da uklone iz svojih programskih sadržaja sve što predstavlja izbornu promidžbu, kao što su primjerice reklame, linkovi i slikovni linkovioglasi („banneri“) na portalima koji vode na mrežne stranice izbornih sudionika.

Člankom 134. stavcima 2., 3., 4. i 5. Zakona propisano je da će se za povredu izborne šutnje kazniti novčanom kaznom:

od 3.000,00 kuna fizička osoba,

od 10.000,00 do 30.000,00 kuna kandidat na izborima,

od 100.000,00 do 500.000,00 kuna pravna osoba,

od 10.000,00 do 30.000,00 kuna odgovorna osoba u pravnoj osobi.

Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima te Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba čiji su kontakt podaci (Izborna povjerenstva | Lokalni izbori 2021.) objavljeni na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

KAKVE PROGNOZE! Računajte sa suncem, ali budite spremni i na potop. Za vikend i u prvim danima novog tjedna bit će još kiše! Ili neće…

Objavljeno

-

By

Danas djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku te i dalje nestabilno. Povremeno će biti kiše i pljuskova s grmljavinom, prijepodne češće na Jadranu, osobito na jugu, a poslijepodne u unutrašnjosti. Vjetar slab, na Jadranu do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 17 i 22 °C.

U nedjelju promjenljivo oblačno s mjestimičnom kišom, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom, osobito na zapadu i sjeverozapadu zemlje. Vjetar umjeren, prolazno i jak jugozapadni i zapadni, na Jadranu južni vjetar i jugo u jačanju. Najniža jutarnja temperatura od 9 do 13, na Jadranu od 12 do 16. Najviša dnevna od 17 do 22 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja i nestabilno. Povremena kiša te pljuskovi i grmljavina bit će češći uz jače naoblačenje u noći na ponedjeljak i u ponedjeljak, osobito na zapadu i sjeverozapadu zemlje. Najmanje oborine očekuje se u Dalmaciji, a ponegdje može izostati. Slab do umjeren jugozapadni i zapadni vjetar u ponedjeljak će okrenuti na sjeverni i sjeverozapadni i prolazno pojačati. Na Jadranu će umjereno jugo i jugozapadni vjetar pojačati u ponedjeljak, zatim okrenuti na sjeverozapadnjak. Temperatura zraka bez veće promjene.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu