Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ZAPOČINJE PROCES RADA NA PLANU RAZVOJA KONCERTNOG UREDA I HNK ZADAR Švorinić: “Ovo je vrlo važan trenutak u kulturnom životu grada”

Objavljeno

-

Sukladno Akcijskom planu „Plana razvoja kulture grada Zadra 2019. – 2026.“, u svibnju započinje proces rada na planovima razvoja dviju ustanova u kulturi – HNK Zadar i Koncertnog ureda Zadar za period od 2021. do 2026., stoji u objavi iz Grada Zadra

U 2021. godini službeni planovi razvoja participativnom metodom rada kroz radionice kao i suradnje sa stručnjacima s područja kazališta i glazbe, definirat će se za HNK i KUZD, dok se planovi razvoja druge dvije javne ustanove kojima je osnivač Grad, Gradske knjižnice Zadar i Znanstvene knjižnice Zadar, planiraju za sljedeću, 2022.

Strateškim dokumentom Plana razvoja kulture od 2019. do 2026. godine, Grad Zadar se opredijelio za jasnu strategiju i viziju svih svojih ustanova u kulturi i ostalih dionika koji djeluju u kulturi i kreativnim industrijama te doprinose definiranim ciljevima.

Tim Planom predviđena je, između ostalog, i obvezna izrada razvojno-planskih dokumenata svih javnih ustanova u kulturi Grada Zadra, a započinje s izradom razvojnih planova dviju ustanova koje se bave produkcijom izvedbenih umjetnosti, a to su HNK Zadar i Koncertni ured Zadar.

Poznato je, kako se strateškim planiranjem vlastitog razvoja omogućuje postizanje stabilnosti i sigurnosti organizacije, bolja pripremljenost na neočekivane situacije, veća fleksibilnost i spremnost na promjene, bolje pregovaračke pozicije organizacije i njena bolja prepoznatljivost, veći kredibilitet i na kraju povećana kvaliteta svih programa te planirano korištenje sredstava iz EU i nacionalnih fondova.

COVID pandemija je tako na primjer, neočekivano i iznenadno, donijela velike promjene u  gospodarstvu i društvu. Možda su se one najočitije pokazale upravo u kulturnom sektoru, kada su organizacije gotovo preko noći izgubile direktnu komunikaciju sa svojom publikom i kada su bile prisiljene svoje programe prilagoditi  i provoditi u digitalnom okruženju. Razlog je to više da se  planiranju rada ustanova pristupi na ovakav način i to kroz metodologiju rada koju preporuča Ministarstvo kulture i medija RH.

Za izradu planova, izabrani su stručnjaci iz tvrtke BILAVER consulting d.o.o. s prethodnim značajnim iskustvom upravo na području kulture kao i na izradi planskih dokumenata kao i strateškom planiranju razvoja mnogih velikih tvrtki i javnih ustanova.

Tijek rada na izradi planova obiju javnih ustanova predviđa participativnu metodu, a proces rada uključuje djelatnike i sve ključne dionike te vrsne europske stručnjake koji će sudjelovati u  ključnim procesima.

Prva radionica zakazana je 5. svibnja, a kroz pet mjeseci intenzivnog rada, analiza, istraživanja te tematskih radionica, definirat će se vizije i misije obiju ustanova, njihovi razvojni ciljevi s konkretnim uputama za provedbu istih te niz obrazaca za praćenje rezultata i evaluaciju. Sve navedeno će doprinijeti ostvarenju vizije Grada Zadra u području kulture te biti u skladu s definiranim ciljevima u usvojenom Planu razvoja kulture 2019. do 2026. godine.

Ravnatelj HNK Zadar Renato Švorinić:

„Početak rada na Strategiji razvoja dviju kulturnih ustanova Grada Zadra, HNK Zadar i Koncertni ured, po mom osobnom sudu je vrlo važan trenutak u kulturnom životu grada i nadam se da ćemo zajedno s moderatorima dokumenta, doći do odgovora na važna pitanja i izazove koji su pred nama u narednom periodu. Participacijom svih sudionika siguran sam da ćemo iznaći  smjer djelovanja i misiju ovih dviju temeljnih kulturnih ustanova Grada Zadra u izvedbenoj umjetnosti.“

Ravnateljica Koncertnog ureda Zadar Melita Ivković:

„Većina kulturnih ustanova u zemlji i Europi planira strateški i to kroz ovakve dokumente te mi je  drago da ćemo se i mi prikloniti tom standardu. Izradu strateškog plana ustanove doživljavam kao alat koji će nam pomoći da još bolje definiramo i razjasnimo sve ono što već radimo i čime smo postavili prepoznatljiv standard na nacionalnom nivou. Veseli me participativni proces rada s zadarskim HNK, ustanovom iz koje je Koncertni ured i iznikao, kao i sa stručnjacima iz područja glazbe i teatra.“

Dina Bušić, pročelnica UO za kulturu i sport:

„Potreba za izradom planskih dokumenata ustanova kojima je osnivač grad detektirana je tijekom radionica koje su se održale tijekom rada na Planu razvoja kulture Grada Zadra 2019. – 2026. te ovaj projekt dio Akcijskog plana dokumenta. Kao osnivači držimo da je izuzetno važno pružiti podršku svojim ustanovama i na ovaj način, pomoći im u planiranju ali ih zapravo i educirati, ne samo na razini rada na ovakvim dokumentima koje će u perspektivi moguć kreirati i sami, već i kroz rad sa stručnjacima s područja strateškog planiranja, marketinga, rada s publikom i što je najvažnije s područja same struke, odnosno glazbe i kazališta.“   

Vrijednost izrade dokumenta za obje ustanove koja uključuje pripremu planiranja, analizu internih kapaciteta i okruženja, definiranje misije i vizije, analizu budućih trendova i mogućnosti, definiciju i razradu istih, definiciju pokazatelja uspješnosti, izradu obrazaca za praćenje te definiranje Akcijskog plana za period od 2021. do 2026., a sve kroz niz radionica, seminara i predavanja organiziranih za sve djelatnike obiju ustanova, iznosi 190.000,00 kuna + PDV.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

RADOVI! / U srijedu bez vode tri ulice na Stanovima. Evo popisa…

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana 24.04.2024. godine (srijeda), u vremenu od 08:00 sati pa do 16:00 sati bit će privremeno obustavljena opskrba vodom u Zadru, u ulicama : Ulica Kraljice mira, Dubrovačka ulica, te Pazinska ulica.      

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju bit će smještena u Ulici Kraljice mira  kod kućnog broja 33.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POSEBAN DOGAĐAJ U OGŠ SV. BENEDIKTA: U petak koncert bivših i sadašnjih učenika Škole

Objavljeno

-

By

Osnovna glazbena škola sv. Benedikta najavljuje poseban događaj: Koncert bivših i sadašnjih učenika Škole, koji će se odviti u petak, 26. travnja 2024. s početkom u 19.30 sati u
Koncertnoj dvorani Glazbene škole Blagoje Bersa u Zadru.

U svojih 16 godina djelovanja, OGŠ sv. Benedikta može se podičiti zavidnim brojem učenika koji su završili čitavu osnovnu glazbenu školu, a dio njih je svoje glazbeno školovanje nastavio i u srednjoj glazbenoj školi. Većina naših bivših učenika, sadašnjih srednjoškolaca, upisali su GŠ Blagoje bersa, no imamo učenicu koja pohađa GŠ Pavla Markovca u Zagrebu, u klasi naše bivše učiteljice oboe, Dore Draclin.

Uz bivše učenike nastupit će i nekoliko sadašnjih, solo nastupom, a poseban pečat koncertu dat će školski orkestar u sadašnjem sastavu, te specijalni orkestar nastao spojem bivših i sadašnjih članova.

Ovom prigodom OGŠ sv. Benedikta izvijestiti će i o završetku humanitarne akcije „Pomozi da vozi” te o prikupljenom iznosu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U GRADSKOJ KNJIŽNICI: Predstavljanje neformalnog studija i usavršavanja iz waldorfske pedagogije

Objavljeno

-

By

Predstavljanje trogodišnjeg neformalnog studija i usavršavanja iz waldorfske pedagogije održat će se u Gradskoj knjižnici Zadar (multimedijalna dvorana) u petak, 26. travnja 2024. u 17 h.

Institut za waldorfsku pedagogiju u Zadru predstavit će waldorfsku pedagogiju i neformalni studij waldorfske pedagogije, koji se već više od 20 godina održava u Zagrebu. Waldorfska pedagogija u Hrvatskoj ima tridesetogodišnju tradiciju, a u svijetu postoji preko 100 godina. Waldorfska pedagogija nastoji poučavati one sadržaje i onim načinom kako je to svakoj novoj generaciji potrebno, da bi se svima omogućio razvoj svih potencijala. Budući da se danas ne zna kakav će biti svijet kada naši današnji učenici odrastu, kroz sve se oblike odgoja i obrazovanja u duhu waldorfske pedagogije pokušavaju se ojačati kompetencije kreativnosti, dobrih komunikacijskih vještina i socijalnih odnosa (za snalaženje u potpuno novim životnim situacijama), razvija se njihovo samopouzdanje ali i empatija te se potiče njihov interes za cjeloživotno učenje.

Doživite ukratko jedan dan u waldorfskom vrtiću ili školi,

okušajte se u umjetničkim radionicama,

pogledajte izložbu radova iz waldorfskih institucija,

informirajte se o detaljima trogodišnjeg studija….

Broj mjesta je ograničen pa se prijavite na mail: iwp.cro@gmail.com

Ulaz je slobodan.

Organizatori:

Institut za waldorfsku pedagogiju, Zagreb

Udruga Peti element, Zadar

Inicijativa Waldorf Jarula Zadar

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu