Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ZAPOČINJE PROCES RADA NA PLANU RAZVOJA KONCERTNOG UREDA I HNK ZADAR Švorinić: “Ovo je vrlo važan trenutak u kulturnom životu grada”

Objavljeno

-

Sukladno Akcijskom planu „Plana razvoja kulture grada Zadra 2019. – 2026.“, u svibnju započinje proces rada na planovima razvoja dviju ustanova u kulturi – HNK Zadar i Koncertnog ureda Zadar za period od 2021. do 2026., stoji u objavi iz Grada Zadra

U 2021. godini službeni planovi razvoja participativnom metodom rada kroz radionice kao i suradnje sa stručnjacima s područja kazališta i glazbe, definirat će se za HNK i KUZD, dok se planovi razvoja druge dvije javne ustanove kojima je osnivač Grad, Gradske knjižnice Zadar i Znanstvene knjižnice Zadar, planiraju za sljedeću, 2022.

Strateškim dokumentom Plana razvoja kulture od 2019. do 2026. godine, Grad Zadar se opredijelio za jasnu strategiju i viziju svih svojih ustanova u kulturi i ostalih dionika koji djeluju u kulturi i kreativnim industrijama te doprinose definiranim ciljevima.

Tim Planom predviđena je, između ostalog, i obvezna izrada razvojno-planskih dokumenata svih javnih ustanova u kulturi Grada Zadra, a započinje s izradom razvojnih planova dviju ustanova koje se bave produkcijom izvedbenih umjetnosti, a to su HNK Zadar i Koncertni ured Zadar.

Poznato je, kako se strateškim planiranjem vlastitog razvoja omogućuje postizanje stabilnosti i sigurnosti organizacije, bolja pripremljenost na neočekivane situacije, veća fleksibilnost i spremnost na promjene, bolje pregovaračke pozicije organizacije i njena bolja prepoznatljivost, veći kredibilitet i na kraju povećana kvaliteta svih programa te planirano korištenje sredstava iz EU i nacionalnih fondova.

COVID pandemija je tako na primjer, neočekivano i iznenadno, donijela velike promjene u  gospodarstvu i društvu. Možda su se one najočitije pokazale upravo u kulturnom sektoru, kada su organizacije gotovo preko noći izgubile direktnu komunikaciju sa svojom publikom i kada su bile prisiljene svoje programe prilagoditi  i provoditi u digitalnom okruženju. Razlog je to više da se  planiranju rada ustanova pristupi na ovakav način i to kroz metodologiju rada koju preporuča Ministarstvo kulture i medija RH.

Za izradu planova, izabrani su stručnjaci iz tvrtke BILAVER consulting d.o.o. s prethodnim značajnim iskustvom upravo na području kulture kao i na izradi planskih dokumenata kao i strateškom planiranju razvoja mnogih velikih tvrtki i javnih ustanova.

Tijek rada na izradi planova obiju javnih ustanova predviđa participativnu metodu, a proces rada uključuje djelatnike i sve ključne dionike te vrsne europske stručnjake koji će sudjelovati u  ključnim procesima.

Prva radionica zakazana je 5. svibnja, a kroz pet mjeseci intenzivnog rada, analiza, istraživanja te tematskih radionica, definirat će se vizije i misije obiju ustanova, njihovi razvojni ciljevi s konkretnim uputama za provedbu istih te niz obrazaca za praćenje rezultata i evaluaciju. Sve navedeno će doprinijeti ostvarenju vizije Grada Zadra u području kulture te biti u skladu s definiranim ciljevima u usvojenom Planu razvoja kulture 2019. do 2026. godine.

Ravnatelj HNK Zadar Renato Švorinić:

„Početak rada na Strategiji razvoja dviju kulturnih ustanova Grada Zadra, HNK Zadar i Koncertni ured, po mom osobnom sudu je vrlo važan trenutak u kulturnom životu grada i nadam se da ćemo zajedno s moderatorima dokumenta, doći do odgovora na važna pitanja i izazove koji su pred nama u narednom periodu. Participacijom svih sudionika siguran sam da ćemo iznaći  smjer djelovanja i misiju ovih dviju temeljnih kulturnih ustanova Grada Zadra u izvedbenoj umjetnosti.“

Ravnateljica Koncertnog ureda Zadar Melita Ivković:

„Većina kulturnih ustanova u zemlji i Europi planira strateški i to kroz ovakve dokumente te mi je  drago da ćemo se i mi prikloniti tom standardu. Izradu strateškog plana ustanove doživljavam kao alat koji će nam pomoći da još bolje definiramo i razjasnimo sve ono što već radimo i čime smo postavili prepoznatljiv standard na nacionalnom nivou. Veseli me participativni proces rada s zadarskim HNK, ustanovom iz koje je Koncertni ured i iznikao, kao i sa stručnjacima iz područja glazbe i teatra.“

Dina Bušić, pročelnica UO za kulturu i sport:

„Potreba za izradom planskih dokumenata ustanova kojima je osnivač grad detektirana je tijekom radionica koje su se održale tijekom rada na Planu razvoja kulture Grada Zadra 2019. – 2026. te ovaj projekt dio Akcijskog plana dokumenta. Kao osnivači držimo da je izuzetno važno pružiti podršku svojim ustanovama i na ovaj način, pomoći im u planiranju ali ih zapravo i educirati, ne samo na razini rada na ovakvim dokumentima koje će u perspektivi moguć kreirati i sami, već i kroz rad sa stručnjacima s područja strateškog planiranja, marketinga, rada s publikom i što je najvažnije s područja same struke, odnosno glazbe i kazališta.“   

Vrijednost izrade dokumenta za obje ustanove koja uključuje pripremu planiranja, analizu internih kapaciteta i okruženja, definiranje misije i vizije, analizu budućih trendova i mogućnosti, definiciju i razradu istih, definiciju pokazatelja uspješnosti, izradu obrazaca za praćenje te definiranje Akcijskog plana za period od 2021. do 2026., a sve kroz niz radionica, seminara i predavanja organiziranih za sve djelatnike obiju ustanova, iznosi 190.000,00 kuna + PDV.

 

Sport

TENIS Hrvatsko prvenstvo do 16 godina na Višnjiku

Objavljeno

-

By

U teniskom kompleksu u Športskom centru Višnjik od subote, 15. svibnja, do četvrtka, 20. svibnja 2021. održat će se hrvatsko prvenstvo za igračice i igrače do 16 godina.

Očekuje se nastup stotinjak najboljih hrvatskih tenisačica i tenisača u pojedinačnoj i u konkurenciji parova, a kvalifikacije će početi u subotu, 15. svibnja 2021.

Igrat će se na zemljanim terenima u organizaciji Hrvatskoga teniskoga saveza i TK-a Zadar 08.

Izvor: Planet Višnjik

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PANDEMIJA Na zadarskom području 34 novozaražena. Preminula dva muškarca (57 i 66 godina) i jedna žena (68)

Objavljeno

-

By

Na području Zadarske županije  34 su nova slučaja zaraze koronavirusom, a tri su osobe preminule. Novooboljeli izolaciju provode na područjima gradova Zadar(22) i  Benkovac(3) te općina Bibinje(1), Kukljica(1), Poličnik(2), Posedarje(1), Ražanac(3) i Stankovci(1).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 332 uzorka, a pod aktivnim nadzorom je 999 osoba.

U Općoj bolnici Zadar s koronavirusom preminula su dva muškarca u dobi od 57 i 66 godina te jedna žena u dobi od 68 godina.

Na svim COVID odjelima hospitalizirano je 48 bolesnika od kojih je 7 na respiratoru, a u biogradskoj bolnici na COVID odjelu na liječenju je 15 pacijenata.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) U Biogradu otvoren novi prostor Gradske knjižnice

Objavljeno

-

By

Biogradska Gradska knjižnica koja u tom gradu postoji već 58 godina jučer je uselila u svoj novi prostor. Svečanom otvorenju nazočni su bili župan Božidar Longin sa suradnicima i“ gradonačelnik Grada Biograda Ivan Knez.

„Otvaranje knjižnice poklopilo se sa godinom čitanja kojom je proglašena 2021. te je na taj način i Biograd na Moru je  dao svoj obol kulturi čitanja, promicanju knjiga i knjižnice“ rekla je ravnateljica ove ustanove Tihana Jurišić dodajući kako vjeruje da će ovo mjesto biti mjesto ugode, druženja, okupljanja, kulturnog uzdizanja, učenja i boravka.

„Naš grad ima dugu tradiciju postojanja gradske knjižnice kao jednog od stupova biogradske kulture, a današnje otvorenje je nadogradnja je na povijest razvoja čitateljske publike u modernijim i izazovnijim vremenima“, dodala je još ravnateljica Jurišić.

„U našem programu razvoja je i „Pametna županija“ kao jedan od 5 stupova razvoja, i izuzetno mi je drago da je nakon 12 godina konačno uređen novi prostor gradske knjižnice.

Živimo u vremenu kada, pojavom novih izvora znanja i spoznaja, mnogi strahuju za sudbinu knjige. Kada knjiga stanuje u lijepim i otvorenim prostorima poput ovoga, mislim da takav strah nije opravdan.Narodne knjižnice, osobito u malim i srednje velikim sredinama, te ako su dobro vođene kao biogradska, predstavljaju mjesto okupljanja raznih generacija. Od najmlađih koji pohađaju razne kreativne radionice sve do najstarijih koji će u knjižnici pročitati novine, ali i pohađati tečaj rada na računalu i slično“, rekao je na otvaranju župan Božidar Longin.

Novi prostor gradske knjižnice u Biogradu na Moru uređen je sredstvima Ministarstva kulture i medija te Grada Biograda.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu