Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) U Zadru započela konferencija INNOVAMARE- Inovativna rješenja za održivost Jadranskog mora

Objavljeno

-

U Zadru je danas započela dvodnevna konferencija INNOVAMARE- Inovativna rješenja za održivost Jadranskog mora, strateški projekt koji se upravo provodi u Republici Hrvatskoj i Italiji. Partnerski konzorcij čini 14 partnera iz Hrvatske i Italije, a Hrvatska gospodarska komora je nositelj projekta. Projekt InnovaMare je dio Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska, provedba će  trajati do kraja 2022. godine., a ukupni proračun projekta iznosi 5,6 milijuna eura.

„Suradnja s Italijom sasvim nam je prirodna kada je u pitanju ono što nas i dijeli i povezuje – naše Jadransko more. Taj naš mali, nazovimo ga, zaljev Mediterana ima svoje posebnosti, svoj jedinstveni ekosustav koji zahtijeva veliku pozornost i skrb kako bismo uspješno balansirali između korištenja mora u gospodarske svrhe, ali i njegove kvalitetne zaštite. U tom kontekstu smatram projekt InnovaMare osobito značajnim. Ono što mu daje dodanu vrijednost, osim činjenice da će se uspostaviti inovativan model kontrole i nadzora onečišćenja Jadrana, svakako je činjenica da je riječ o multidiciplinarnom projektu koji uključuje suradnju ne samo stručnjaka iz više različiti disciplina, već suradnju javnog i privatnog sektora.“, rekao je na samom početku konferencije župan Božidar Longin.

Dodao je da su žitelji Zadarske županije oduvijek  živjeli uz more i od mora da smo  poznati kao najribarskija hrvatska županija, ali i kao pioniri marikulture na ovim prostorima. „No također mi smo i županija s vrlo razvijenim nautičkim turizmom i županija koja danas ima novu suvremenu luku koja je značajna točka cruiserskom turizmu, uskoro i home port. U tom kontekstu zaštita i očuvanje ekosustava u Jadranskom moru za nas je od vitalne važnosti. Iskreno vjerujem da će provedba projekta InnovaMare doprinijeti našim zajedničkim, i hrvatskim i talijanskim, težnjama da Jadran sačuvamo kako bi, poput generacija predaka, i naši potomci mogli od njega živjeti.“, rekao je župan Božidar Longin.

Projekt InnovaMare osmišljen je kako bi se razvio i uspostavio model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe kontrole i nadzora onečišćenja u Jadranskom moru. Riječ je o tematici koja zahtijeva multidisciplinarni pristup, odnosno suradnju javnog i privatnog sektora i upravo ta suradnja rezultirat će novim alatima, procesima i tehnologijama koji će pomoći konkurentnosti i razvoju plavog gospodarstva.

Glavni rezultat provedbe projekta bit će uspostavljen DIH (Digitalni inovacijski HUB) za podvodnu robotiku i senzoriku te Living lab u Jadranskom moru. Digitalni inovacijski HUB – DIH MAiROS – glavna platforma za razvoj rješenja za praćenje i predviđanje onečišćenja Jadranskog mora, bit će spreman povezati se na paneuropsku mrežu digitalnih HUB-ova i na taj način omogućiti povezivanje svih dionika na europskoj razini.

Dvodnevna konferencija odvija se dijelom u živo i dijelom putem online platforme.

Glavni cilj ovog događanja je okupiti dionike, donositelje odluka na europskoj, nacionalnoj, lokalnoj i regionalnoj razini, kao i predstavnike iz znanstveno-istraživačke zajednice kako bi otvorili raspravu o razvoju inovativnih rješenja kroz inovacijski ekosustav u području plave ekonomije. Cilj je poboljšanjem uvjeta na strateškoj i operativnoj razini prekogranične suradnje privatnog i znanstvenog sektora stvoriti okruženje koje će poticati razvoj novih tehnoloških rješenja i inovacija u području robotike i senzorike s misijom orijentiranom na očuvanje i održivost Jadranskog mora.

Danas je održan i okrugli stol „Kako donositelji odluka i politika mogu podržati razvoj inovativnih eko sustava“ u suradnji s projektom SUSHI DROP radi povezivanja i jačanja naglaska na važnost strateške odrednice koja je zajednička oba projekta – održivost Jadranskog mora kroz korištenje inovativnih tehnoloških rješenja. Na okruglom stolu sudjelovao je župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, državni tajnik Šime Erlić, a u  me Zadarske županije  pročelnik UO za  poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Daniel Segarić.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPANIJSKI STOŽER: Imamo 11 novozaraženih. Preminuo 68-godišnjak

Objavljeno

-

By

Na području Zadarske županije 11 je novih slučajeva zaraze koronsvirusom, a jedna je osoba preminula.

Novozaraženi izolaciju provode na području gradova Zadar(6) i Obrovac(1) te općina Pakoštane(1), Ražanac(1), Sukošan(1) i Sv.Filip i Jakov(1).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 393 uzorka, pod aktivnim nadzorom su 794 osobe, a od bolesti se oporavilo 38 stanovnika.

U Općoj bolnici Zadar s koronavirusom preminuo je 68-godišnji muškarac.

Na svim COVID odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 45 bolesnika od kojih je 7 na respiratoru, a u biogradskoj bolnici na COVID odjelu na liječenju je 12 pacijenata oboljelih od koronavirusa.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

mIZBORI Od danas dostupne mobilne aplikacije za uvid u rezultate glasovanja

Objavljeno

-

By

Državno izborno povjerenstvo pripremilo je mobilne aplikacije za kontrolu zapisnika i za uvid u rezultate glasovanja – mIzbori, priopćeno je iz DIP-a.

Mobilna aplikacija za kontrolu zapisnika namijenjena je prvenstveno članovima biračkih odbora za kontrolu zapisnika o radu biračkih odbora te je dostupna na sljedećoj poveznici: https://www.izbori.hr/lokalni2021/kontrola-zapisnika/1/.

Mobilnu aplikaciju nije potrebno instalirati već je samo potrebno pokrenuti na navedenom linku.

Mobilna aplikacija za uvid u rezultate glasovanja – mIzbori namijenjena je javnosti za uvid u rezultate glasovanja. Aplikacija je dostupna na sljedećim poveznicama: https://play.google.com/store/apps/details?id=hr.apisit.mIzbori&hl=hr&gl=US
https://apps.apple.com/us/app/mizbori/id1051279896?itsct=apps_box_link&itscg=30200

Mobilna aplikacija je dostupna za Android smartphone (Google Play) i za iPhone (AppStore) te je za korištenje potrebno instalirati najnoviju verziju aplikacije ili nadograditi postojeću.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

LOKALNI IZBORI 2021. U ponoć je počela izborna šutnja. Kazne za prekršitelje do 500.000 kuna!

Objavljeno

-

By

Državno izborno povjerenstvo objavilo je Priopćenje o obvezi poštivanja izborne šutnje.

Zakonom o lokalnim izborima propisano je da izborna šutnja počinje protekom izborne promidžbe, a završava na dan održavanja izbora u devetnaest sati.

U skladu s navedenom odredbom Zakona, izborna šutnja na lokalnim izborima koji će se održati u nedjelju, 16. svibnja 2021., počela je danas, 15. svibnja 2021. u 00,00 sati, a završit će u nedjelju, 16. svibnja 2021. u 19,00 sati.

Za vrijeme izborne šutnje zabranjeno je javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena izbornih rezultata kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela (članak 35. stavak 3. Zakona).

Državno izborno povjerenstvo poziva sudionike lokalnih izbora te druge fizičke i pravne osobe da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od:

 • iznošenja i obrazlaganja izbornih programa,
 • objavljivanja promidžbenih poruka i fotografija kandidata u medijima,
 • postavljanja novih promidžbenih plakata ili letaka,
 • pozivanja na glasovanje za pojedine izborne sudionike,
 • upućivanja telefonskih poziva, SMS poruka ili elektroničke pošte biračima,
 • postavljanja novih promidžbenih sadržaja poput statusa, video clipova, slika ili
  komentara na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Twitter i ostale, a koji
  se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima
  povezanih privatnih korisnika društvenih mreža,
 • kao i bilo kojih drugih aktivnosti koje bi predstavljale izbornu promidžbu.

Državno izborno povjerenstvo poziva medije i medijske nakladnike da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od objavljivanja fotografija, izjava, intervjua, navođenja izjava ili pisanih djela svih izbornih sudionika bez obzira radi li se o temi koja je izravno vezana uz izbornu promidžbu ili o bilo kojoj drugoj temi te da uklone iz svojih programskih sadržaja sve što predstavlja izbornu promidžbu, kao što su primjerice reklame, linkovi i slikovni linkovioglasi („banneri“) na portalima koji vode na mrežne stranice izbornih sudionika.

Člankom 134. stavcima 2., 3., 4. i 5. Zakona propisano je da će se za povredu izborne šutnje kazniti novčanom kaznom:

od 3.000,00 kuna fizička osoba,

od 10.000,00 do 30.000,00 kuna kandidat na izborima,

od 100.000,00 do 500.000,00 kuna pravna osoba,

od 10.000,00 do 30.000,00 kuna odgovorna osoba u pravnoj osobi.

Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima te Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba čiji su kontakt podaci (Izborna povjerenstva | Lokalni izbori 2021.) objavljeni na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu