Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA IZ ZEMUNIKA Nadbiskup Puljić krstio blizanke – šesto i sedmo dijete u obitelji Surjan

Objavljeno

-

Foto: Ines Grbić/Zadarska nadbiskupija

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić krstio je u župnoj crkvi Kraljice mira – Kraljice Hrvata u Zemuniku u subotu 24. travnja blizanke Katarinu i Luciju, šesto i sedmo dijete u obitelji Surjan.

Roditelji blizanki su Marina i Josip Surjan, a imena i godišta njihove djece su: Luka (14), Marija (11), Frane (9), Petra (7), Ivan (4) i sedmomjesečne Katarina i Lucija, rođene 29. rujna 2020., na blagdan svetih arkanđela Mihaela, Gabrijela i Rafaela. Anita Grgurović je kuma Katarini, a Marina Biloglav je kuma Luciji.

Tragom navještene Božje riječi, nadbiskup je rekao kako se Otac nebeski javio govoreći: ‘Ovo je Sin moj ljubljeni’, kada doživljavamo nešto što ne vidimo, a događa se. Na dan krštenja ta će se scena ponoviti i za vaše kćeri. Gospodin će reći: Ovo su moje kćeri koje po krštenju postaju Božja djeca“ rekao je mons. Puljić roditeljima Surjan, istaknuvši da je „to objava Svemogućega koji se raduje životu. To je Božja objava koja pokazuje kako je Bogu stalo do stvorenja koja je on stvorio. Katarina i Lucija su djelo Božje, dar Božji, ne samo poštovanim roditeljima, nego i zajednici Božjeg naroda kojemu će se po krštenju priključiti. Zato se svi radujemo, ne samo roditelji, njihovi braća i sestre, nego i cijela župna zajednica koja dobiva dvije nove članice, dva vrijedna člana koje će biti članovi Božjega nauma“ istaknuo je mons. Puljić.

Nadbiskup je u prigodnom nagovoru naglasio da je u tijeku Godina sv. Josipa koji je zaštitnik Crkve, ali je i zaštitnik obitelji, zaštitnik radnika. „Pape su tijekom stoljeća sv. Josipa proglašavali zaštitnikom, pomoćnikom, upravo radi njegove uloge koju je imao kao otac. Sv. Josip je osoba kojemu se vjernici mogu osobito utjecati, osobito očevi, majke, obitelji i Crkva. Povezano s Godinom sv. Josipa, papa Franjo je ovu godinu, od blagdana sv. Josipa, proglasio i Godinom obitelji, koja će trajati do 2022. g. Tako nam je dao prigodu da tijekom ovoga vremena razmišljamo o svetoj zadaći koju je Bog povjerio obiteljima, od onoga prvoga trenutka kada ih je stvorio. Bog je obiteljima povjerio da budu zaštitnici života, da budu Božji suradnici, ne samo na fizičkom planu rađanja, nego i odgoja“ istaknuo je nadbiskup Puljić, rekavši da se djeca krste u vjeri roditelja i kumova.

„Djeca neće moći sami. Trebat će im rast u vjeri. Zato je prva dužnost roditelja, ne samo brinuti se o njihovom fizičkom rastu, nego brinuti i o duhovnom rastu djece. Zazivajući sv. Josipa, zaštitnika obitelji i radujući se Godini obitelji koja je započela, pozivam vas da se radujete činu krštenja i da u životu budete svojoj djeci ono što Gospodin od vas očekuje. Neka vas Gospodin blagoslovi i čuva“ rekao je nadbiskup u obraćanju roditeljima.

Mons. Puljić je obitelji Surjan darovao i novčani prilog kojega nadbiskup uvijek dodjeljuje višečlanim obiteljima kada krsti dijete u brojnoj obitelji.

Prigodnu riječ roditeljima uputio je i don Gašpar Dodić, župnik Zemunika. „Ono što vi kao roditelji riječju i gestom priopćujete i primjerom potvrđujete, uranja se duboko u dušu vaše djece koju vam je dobri Bog darovao. Bog posvećuje osobito sakramentom, a vi svojim uzorom ugrađujete temelje za budući život, temeljno opredjeljenje svoje djece, koje će ih nositi da se mogu hrvati i pobjeđivati nedaće života i na kojemu će graditi svoj život do punine“ rekao je don Gašpar Marini i Josipu, istaknuvši da će se njihov roditeljski „na vjeri utemeljen primjer i uzor u govorenju, osjećanju i djelovanju, duboko utisnuti u srce vaše djece“.

„Djeca će prihvatiti i najmanji impuls vaše religiozno usmjerene ljubavi, u sebi će je pohraniti te ćete tim izvornim snagama pomoći oblikovati njihov religiozni život. Riječ je o životnoj mudrosti i životnoj filozofiji koju roditelji ugrađuju u svoju djecu. Stoga nije bez razloga izreka: ‘Dobar primjer je najbolja propovijed’. Čestitam vam i Bog vas blagoslovio u vašoj djeci“ poručio je roditeljima Surjan župnik Dodić.

„Svaki život je dar Božji. Brojna obitelj je najprije dar Božji dar“ rekli su Marina i Josip, a majka Marina je istaknula: „Mene je Bog nagradio. Nisam mogla zamisliti da ću imati toliko djece, ali nadala sam se brojnoj obitelji. Bog mi pokazuje i moje slabosti kroz takav život. Bez Boga ne mogu ništa“.

I don Gašpar potječe iz brojne obitelji, njegova majka rodila je osmero djece. Župnik Dodić je rodom Janjevac te je don Gašpar rekao da su ga krštenje blizanki i brojna obitelj Surjan podsjetili na duhovni ambijent njegovog rodnog Janjeva gdje obitelji oduvijek imaju puno djece.  

„Dirljivi događaj krštenja podsjetio me na janjevačke majke s brojnom djecom koje su na krštenja donosile svoju djecu. To me dirne i vrati na moje janjevačke korijene, sjetim se kako smo u Janjevu u jedan dan imali i po 5, 6 krštenja. Nas je kroz sedam stoljeća života u Janjevu spasio život, brojna djeca“ istaknuo je don Gašpar.

Dodić je podsjetio i na veliko, vrijedno svjedočanstvo janjevačkih žena koje je bilo poslano Papi u Vatikan. Naime, na poticaj njihovog nekadašnjeg janjevačkog župnika, blagopokojnog don Ante Bakovića, janjevačke žene podržale su papu Pavla VI. kada je taj Papa objavio encikliku Humane vitae.

„Don Anto Baković tek je bio došao za župnika u Janjevo 1968. g. i odmah je potaknuo janjevačke majke da sa slikama svojih brojnih obitelji, u kojima je bilo i 14 djece, podrže papu Pavla VI. prigodom objavljivanja njegove enciklike Humane vitae. Papa je bio sa svih strana izvan i unutar Crkve napadan zbog objavljivanja te enciklike. Don Anto Baković je 11. listopada 1968. g., na blagdan Materinstva BDM, poslao pismo papi Pavlu VI. koje su potpisale 53 janjevačke majke, a koje su zajedno rodile 648 djece. Don Anto je Papi poslao pismo sa slikama tih janjevačkih obitelji s brojnom djecom. Predvođene svojim župnikom, majke su tako izrazile podršku i potporu u vrijeme kada je Papa primao napade i zahvalili su Papi na enciklici. Mi Janjevci taj čin i tadašnju podršku Janjevaca Papi nosimo s ponosom u duši“ rekao je don Gašpar.      

Baković je objavio sadržaj Pisma koje je poslao Papi i u župnom janjevačkom listu. „U tom listu don Anto je objavio i izjave janjevačkih žena koje su one davale ginekolozima. Don Anto je napisao kako ‘sve janjevačke žene daju isti odgovor ginekolozima: Abortus je meni nepoznat, kontraceptivna sredstva suvišna su za Janjevce. Meni to moja katolička savjest ne dozvoljava’. U župi Janjevo svaki dan na jutarnjoj misi bude 300 osoba, a svaki dan na večernjoj misi bude do 500 osoba, od kojih se mnogi pričešćuju’. Sjetim se otvorenosti životu janjevačkih obitelji i Pisma papi Pavlu VI. koje spominjem kada sam u prigodi krštenja djece u brojnoj obitelji. Takve obitelji prava su škola života gdje djeca uče životne vrijednosti, nasljedujući način i duh svojih roditelja“ rekao je don Gašpar Dodić.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić

Izvor: Zadarska nadbiskupija

 

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPANIJSKI STOŽER: Imamo 11 novozaraženih. Preminuo 68-godišnjak

Objavljeno

-

By

Na području Zadarske županije 11 je novih slučajeva zaraze koronsvirusom, a jedna je osoba preminula.

Novozaraženi izolaciju provode na području gradova Zadar(6) i Obrovac(1) te općina Pakoštane(1), Ražanac(1), Sukošan(1) i Sv.Filip i Jakov(1).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 393 uzorka, pod aktivnim nadzorom su 794 osobe, a od bolesti se oporavilo 38 stanovnika.

U Općoj bolnici Zadar s koronavirusom preminuo je 68-godišnji muškarac.

Na svim COVID odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 45 bolesnika od kojih je 7 na respiratoru, a u biogradskoj bolnici na COVID odjelu na liječenju je 12 pacijenata oboljelih od koronavirusa.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

mIZBORI Od danas dostupne mobilne aplikacije za uvid u rezultate glasovanja

Objavljeno

-

By

Državno izborno povjerenstvo pripremilo je mobilne aplikacije za kontrolu zapisnika i za uvid u rezultate glasovanja – mIzbori, priopćeno je iz DIP-a.

Mobilna aplikacija za kontrolu zapisnika namijenjena je prvenstveno članovima biračkih odbora za kontrolu zapisnika o radu biračkih odbora te je dostupna na sljedećoj poveznici: https://www.izbori.hr/lokalni2021/kontrola-zapisnika/1/.

Mobilnu aplikaciju nije potrebno instalirati već je samo potrebno pokrenuti na navedenom linku.

Mobilna aplikacija za uvid u rezultate glasovanja – mIzbori namijenjena je javnosti za uvid u rezultate glasovanja. Aplikacija je dostupna na sljedećim poveznicama: https://play.google.com/store/apps/details?id=hr.apisit.mIzbori&hl=hr&gl=US
https://apps.apple.com/us/app/mizbori/id1051279896?itsct=apps_box_link&itscg=30200

Mobilna aplikacija je dostupna za Android smartphone (Google Play) i za iPhone (AppStore) te je za korištenje potrebno instalirati najnoviju verziju aplikacije ili nadograditi postojeću.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

LOKALNI IZBORI 2021. U ponoć je počela izborna šutnja. Kazne za prekršitelje do 500.000 kuna!

Objavljeno

-

By

Državno izborno povjerenstvo objavilo je Priopćenje o obvezi poštivanja izborne šutnje.

Zakonom o lokalnim izborima propisano je da izborna šutnja počinje protekom izborne promidžbe, a završava na dan održavanja izbora u devetnaest sati.

U skladu s navedenom odredbom Zakona, izborna šutnja na lokalnim izborima koji će se održati u nedjelju, 16. svibnja 2021., počela je danas, 15. svibnja 2021. u 00,00 sati, a završit će u nedjelju, 16. svibnja 2021. u 19,00 sati.

Za vrijeme izborne šutnje zabranjeno je javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena izbornih rezultata kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela (članak 35. stavak 3. Zakona).

Državno izborno povjerenstvo poziva sudionike lokalnih izbora te druge fizičke i pravne osobe da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od:

 • iznošenja i obrazlaganja izbornih programa,
 • objavljivanja promidžbenih poruka i fotografija kandidata u medijima,
 • postavljanja novih promidžbenih plakata ili letaka,
 • pozivanja na glasovanje za pojedine izborne sudionike,
 • upućivanja telefonskih poziva, SMS poruka ili elektroničke pošte biračima,
 • postavljanja novih promidžbenih sadržaja poput statusa, video clipova, slika ili
  komentara na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Twitter i ostale, a koji
  se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima
  povezanih privatnih korisnika društvenih mreža,
 • kao i bilo kojih drugih aktivnosti koje bi predstavljale izbornu promidžbu.

Državno izborno povjerenstvo poziva medije i medijske nakladnike da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od objavljivanja fotografija, izjava, intervjua, navođenja izjava ili pisanih djela svih izbornih sudionika bez obzira radi li se o temi koja je izravno vezana uz izbornu promidžbu ili o bilo kojoj drugoj temi te da uklone iz svojih programskih sadržaja sve što predstavlja izbornu promidžbu, kao što su primjerice reklame, linkovi i slikovni linkovioglasi („banneri“) na portalima koji vode na mrežne stranice izbornih sudionika.

Člankom 134. stavcima 2., 3., 4. i 5. Zakona propisano je da će se za povredu izborne šutnje kazniti novčanom kaznom:

od 3.000,00 kuna fizička osoba,

od 10.000,00 do 30.000,00 kuna kandidat na izborima,

od 100.000,00 do 500.000,00 kuna pravna osoba,

od 10.000,00 do 30.000,00 kuna odgovorna osoba u pravnoj osobi.

Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima te Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba čiji su kontakt podaci (Izborna povjerenstva | Lokalni izbori 2021.) objavljeni na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu