Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) GRADONAČELNIK DUKIĆ OBIŠAO RAVU I IŽ U suradnji Grada Zadra i LAG Mareta zadarskim otocima sve više novaca iz fondova EU

Objavljeno

-

Foto: Grad Zadar

Novi protupožarni putovi, idejno rješenje uređenja zgrade bivše osnovne škole u moderan  prezentacijsko-edukacijski centar gdje bi se održavale razne ljetne škole, edukacije, prezentacije te izgradnja novog nogometnog i dječjeg igrališta izgradnja mini pretovarnih stanica za otpad, aktualni su projekti na otoku Ravi koju je posjetio gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima. 

Posebno je vrijedan projekt uređenja objekta nekadašnje mjesne škole koju je Grad Zadar dodijelio na korištenje LAG Mareti.

-Škola na Ravi odavno nije u svojoj funkciji i zato smo taj objekt rado prepustili LAG Mareti koja priprema projekt prenamjene u jedan moderan  prezentacijsko-edukacijski centar gdje bi se održavale razne ljetne škole, edukacije, prezentacije i slično. Dakle, škola će i dalje imati širu edukativnu namjenu i vjerujem kako će naš LAG uspješno povući potrebna sredstva iz Programa ruralnog razvoja te u potpunosti obnoviti čitavu zgradu. Uostalom, primjer je uspješna aplikacija projekta rekonstrukcije zgrade Društvenog doma u Molatu u vrijednosti 912.500 kuna kojim će se urediti statika zgrade, postaviti novo krovište i urediti fasada zgrade koja je stara skoro 100 godina, a radove planiramo provesti tijekom ovoga ljeta – kazao je Dukić nakon sastanka s predsjednikom LAG Marete, Mladenom Vareninom.

Sredstva EU fondova za razvoj javne i društvene infrastrukture na otocima u svrhu poboljšanja kvalitete života otočnog stanovništva osigurana su i za sanaciju zgrade MO Mali Iž. Ovaj projekt vrijedan više od milijun kuna usmjeren je na uređenje suvremenog Turističko – informativnog centra.

Gradonačelnik Dukić razgovarao je s predstavnicima tog Mjesnog odbora i o skorom početku radova na sanaciji i rekonstrukciji rive u uvali Komoševa koji će se izvoditi i uz potporu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.  Na Malom Ižu uskoro slijedi i građevinski zahvat na proširenju mjesnog groblja za što se provodi imovinsko-pravno rješavanje nekretnina koje ulaze u obuhvat projekta.

Na Velom Ižu tema je bila potencijalni projekt izgradnje sunčane elektrane na otoku Ižu za što postoji interes lokalne zajednice, Grada Zadra i Hrvatske elektroprivrede.

– Grad Zadar je potpisnik deklaracije o pametnim otocima, ovaj projekt je svakako na tragu i ove deklaracije, ali i smjernica i strategija EU kojima je svrha provođenje zelene energetske tranzicije i kreiranja energetske neovisnosti lokalnih zajednica. Važno nam je prije svega bilo još jednom poslušati mišljenje naših Ižana o ovom kapitalnom projektu koji bi mogao biti smjernica za daljnje projekte održivog razvitka svih zadarskih otoka – naglasio je Dukić.

Isto tako, s predstavnicima MO Veli Iž dogovoren je početak radova na sanaciji šetnice u tom mjestu za koju je Grad Zadar putem natječaja Ministarstva mora osigurao financiranje u iznosu od 200.000 kuna.  Završeni su i radovi na uređenju mjesnog puta u kojoj se inače održava nadaleko poznata utrka Iška kraljica, jedinstvena manifestacija koja najbolje oslikava kreativnost, ali i poduzetnost otočana.

U razgovoru s predstavnicima mjesnih odbora na otocima Iž i Rava gradonačelnik je podsjetio na ovogodišnji javni poziv Grada Zadra za potpore otočnom gospodarstvu i otočnim udrugama.

Zapušteni objekti novi potencijal za društveni i edukativni razvoj otoka

– Uz objekte nekadašnjih škola na Ižu i Ravi, Grad Zadar aktivirao je i onaj na Zapuntelu i s udrugom Žaruljica sklopio ugovor o korištenju te zgrade  gdje se tijekom ovog ljeta planiraju održavati brojne edukacije, prezentacije i ljetne škole. Vjerujem kako je ovo primjer dobrog upravljanja gradskom imovinom odnosno stavljanja u funkciju zapuštenih starih škola na našim otocima, ističe gradonačelnik.

Također, u pripremi je i kapitalni projekt uređenja bivše vojarne na Molatu za projekt sveučilišta Arhipelogos.

Ulaganja u  uređenje luka, obalnog pojasa i igrališta

Najvrjednija ovogodišnja investicija u lučku infrastrukturu na zadarskim otocima u vrijednosti većoj od milijun kuna je sanacija luke Krijal na Premudi koju provodi Županijska lučka uprava. Planiranim radovima sanirat će se postojeća oštećenja gatova i lukobrana te osigurati siguran prihvat  privez manjih brodova. U suradnji sa ŽLU Grad je osigurao i sredstva za projekt uređenja istezališta za brodove u uvali Brgomul u Brguljama, a u tijeku su radovi na sanaciji šetnice na Silbi u duljini 1,5 kilometar.

Mjesne plaže na Olibu i Molatu  ove sezone bit će zaštićene plutajućim ogradama kako bi se spriječila plovidba brodicama.

Olib od ove godine ima novo travnato nogometno igralište dimenzija 40 x 20 metara na čije je uređenje uloženo oko 400.000 kuna. Igralište će održavati mjesni odbor Olib košenjem i navodnjavanjem te koristiti za rekreaciju i organizaciju sportskih natjecanja.

Odvoz otpada s otoka

Uz mini pretovarne stanice na otocima Rava i Iž, isti projekti pripremaju se za Premudu, Ist. Također, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odobrio je sufinanciranje uklanjanja 11 otpadnih vozila s Premude, a s ovlaštenom osobom za gospodarenje azbestnim otpadom, s divljeg odlagališta na otoku Silbi uklonjeno je 11,54 tona nepropisno odbačenog građevinskog otpada koji sadrži azbest.

U cilju postizanja propisanih standarda kakvoće mora za kupanje, Zavod za javno zdravstvo Zadar i ove će godine provoditi praćenje i ocjenjivanje kakvoće mora za kupanje na 8 plažnih točaka, i to: Iž (3 točke), Rava, Silba, Molat (2 točke), Premuda.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPANIJSKI STOŽER: Imamo 11 novozaraženih. Preminuo 68-godišnjak

Objavljeno

-

By

Na području Zadarske županije 11 je novih slučajeva zaraze koronsvirusom, a jedna je osoba preminula.

Novozaraženi izolaciju provode na području gradova Zadar(6) i Obrovac(1) te općina Pakoštane(1), Ražanac(1), Sukošan(1) i Sv.Filip i Jakov(1).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 393 uzorka, pod aktivnim nadzorom su 794 osobe, a od bolesti se oporavilo 38 stanovnika.

U Općoj bolnici Zadar s koronavirusom preminuo je 68-godišnji muškarac.

Na svim COVID odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 45 bolesnika od kojih je 7 na respiratoru, a u biogradskoj bolnici na COVID odjelu na liječenju je 12 pacijenata oboljelih od koronavirusa.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

mIZBORI Od danas dostupne mobilne aplikacije za uvid u rezultate glasovanja

Objavljeno

-

By

Državno izborno povjerenstvo pripremilo je mobilne aplikacije za kontrolu zapisnika i za uvid u rezultate glasovanja – mIzbori, priopćeno je iz DIP-a.

Mobilna aplikacija za kontrolu zapisnika namijenjena je prvenstveno članovima biračkih odbora za kontrolu zapisnika o radu biračkih odbora te je dostupna na sljedećoj poveznici: https://www.izbori.hr/lokalni2021/kontrola-zapisnika/1/.

Mobilnu aplikaciju nije potrebno instalirati već je samo potrebno pokrenuti na navedenom linku.

Mobilna aplikacija za uvid u rezultate glasovanja – mIzbori namijenjena je javnosti za uvid u rezultate glasovanja. Aplikacija je dostupna na sljedećim poveznicama: https://play.google.com/store/apps/details?id=hr.apisit.mIzbori&hl=hr&gl=US
https://apps.apple.com/us/app/mizbori/id1051279896?itsct=apps_box_link&itscg=30200

Mobilna aplikacija je dostupna za Android smartphone (Google Play) i za iPhone (AppStore) te je za korištenje potrebno instalirati najnoviju verziju aplikacije ili nadograditi postojeću.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

LOKALNI IZBORI 2021. U ponoć je počela izborna šutnja. Kazne za prekršitelje do 500.000 kuna!

Objavljeno

-

By

Državno izborno povjerenstvo objavilo je Priopćenje o obvezi poštivanja izborne šutnje.

Zakonom o lokalnim izborima propisano je da izborna šutnja počinje protekom izborne promidžbe, a završava na dan održavanja izbora u devetnaest sati.

U skladu s navedenom odredbom Zakona, izborna šutnja na lokalnim izborima koji će se održati u nedjelju, 16. svibnja 2021., počela je danas, 15. svibnja 2021. u 00,00 sati, a završit će u nedjelju, 16. svibnja 2021. u 19,00 sati.

Za vrijeme izborne šutnje zabranjeno je javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena izbornih rezultata kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela (članak 35. stavak 3. Zakona).

Državno izborno povjerenstvo poziva sudionike lokalnih izbora te druge fizičke i pravne osobe da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od:

 • iznošenja i obrazlaganja izbornih programa,
 • objavljivanja promidžbenih poruka i fotografija kandidata u medijima,
 • postavljanja novih promidžbenih plakata ili letaka,
 • pozivanja na glasovanje za pojedine izborne sudionike,
 • upućivanja telefonskih poziva, SMS poruka ili elektroničke pošte biračima,
 • postavljanja novih promidžbenih sadržaja poput statusa, video clipova, slika ili
  komentara na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Twitter i ostale, a koji
  se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima
  povezanih privatnih korisnika društvenih mreža,
 • kao i bilo kojih drugih aktivnosti koje bi predstavljale izbornu promidžbu.

Državno izborno povjerenstvo poziva medije i medijske nakladnike da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od objavljivanja fotografija, izjava, intervjua, navođenja izjava ili pisanih djela svih izbornih sudionika bez obzira radi li se o temi koja je izravno vezana uz izbornu promidžbu ili o bilo kojoj drugoj temi te da uklone iz svojih programskih sadržaja sve što predstavlja izbornu promidžbu, kao što su primjerice reklame, linkovi i slikovni linkovioglasi („banneri“) na portalima koji vode na mrežne stranice izbornih sudionika.

Člankom 134. stavcima 2., 3., 4. i 5. Zakona propisano je da će se za povredu izborne šutnje kazniti novčanom kaznom:

od 3.000,00 kuna fizička osoba,

od 10.000,00 do 30.000,00 kuna kandidat na izborima,

od 100.000,00 do 500.000,00 kuna pravna osoba,

od 10.000,00 do 30.000,00 kuna odgovorna osoba u pravnoj osobi.

Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima te Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba čiji su kontakt podaci (Izborna povjerenstva | Lokalni izbori 2021.) objavljeni na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu