Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

OBJAVLJENI PODACI: Čak 64 posto zaposlenih u zadarskim školama ne želi se cijepiti!

Objavljeno

-

Ministarstvo znanosti i obrazovanja prikupilo je podatke o cijepljenju nastavnika i drugog školskog osoblja. U prosjeku se ne želi cijepiti čak 64 posto zaposlenika i nastavnika.

Najveći interes za cijepljenje je u Koprivničko-križevačkoj županiji, gdje se cijepiti želi 45.66 posto zaposlenika, a najmanji u Dubrovačko-neretvanskoj, gdje bi ih se cijepilo svega 16.91 posto.

“Ukupno je obrazac s djelatnicima ispunilo 1228 škola (od 1365), od preostalih 137 škola, 39 škola otpada na Međimursku županiju gdje je već provedeno cijepljenje odgojno-obrazovnih djelatnika”, napominju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Cijepljenje se već provodi i u Primorsko-goranskoj županiji. Ministarstvo napominje i kako su odgojno-obrazovni djelatnici sredinom ožujka već imali organizirano cijepljenje i u Sisačko-moslavačkoj županiji, tako da je ondje već cijepljen dio djelatnika.

Sindikat učitelja: Tražimo da učitelji biraju cjepivo, puno se žena boji jednog cjepiva

Ana Tuškan, tajnica Sindikata učitelja, govorila je jučer za N1 o povratku djece u školske klupe i cijepljenju nastavnika.

Rekla je da su reakcije učitelja različite, ovisno o županijama i donesenim odlukama.

“60 posto učenika je u školskim klupama pa je velik dio učitelja i roditelja zabrinut. Svakodnevno čujemo da se brojke povećavaju. Bolje bi bilo da se odluke donose više po struci”, rekla je Tuškan.

Kao velik problem ističe mali broj testiranja i asimptomatske slučajeve.

“Velik problem je da se sve prelama preko leđa učitelja. Imamo suprotstavljena mišljenja, a učitelji i zaposlenici ne donose mjere, oni će ih provoditi”, dodala je.

“I širitelji i superširitelji su floskule, to skreće pažnju s problema”

Prokomentirala je izjavu ministra Fuchsa da su djeca širitelji, ali ne superširitelji.

“I širitelji i superširitelji su floskule, to skreće pažnju s problema. Takve priče ne doprinose rješavanju problema. Trebamo se ugledati na zemlje koje su uvele komplete samotestiranja, postoji i praksa cijepljenja roditelja čija djeca imaju kronična oboljenja.”

Kaže da je izjava da se u 24 sata može prijeći na drugi model problematična jer ni učitelji ni zaposleni nisu roboti.

“Odluke se više-manje donose političkim putem i ne treba čuditi nepovjerenje na terenu”, rekla je Tuškan.

Sutra će, kaže, imati konkretne podatke o interesu za cijepljenje nastavnog i nenastavnog osoblja.

“Interes postoji, ali velik broj žena ima strahove prema jednom cjepivu. Željeli bismo da se zaposlenicima ponudi mogućnost izbora cjepiva, ipak je u sustavu 86 posto žena. Problem je i što su prioritetnu skupinu podijelili na dvije podgrupe, očito je da cjepiva nema dovoljno. Svi zaposlenici jednako su važni”, istaknula je.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

ZADAR / ŽUPANIJA

U UTORAK SVEČANO DILJEM ZADARSKE NADBISKUPIJE Slivnica slavi blagdan sv. Kuzme i Damjana, zadarske Milosrdnice sv. Vinka Paulskog

Objavljeno

-

By

Blagdan sv. Kuzme i Damjana svečano se slavi u utorak, 27. rujna u župi sv. Kuzme i Damjana u Slivnici.

Svečano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Kuzme i Damjana s početkom u 11,00 sati, potom i svečanu procesiju s kipovima Kuzme i Damjana kroz to mjesto u zadarskom zaleđu predvodi zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić.

Prije mise, u župnoj crkvi u 10,20 sati započinje molitva krunice.

Proslavi župnog blagdana prethodi Trodnevnica od 24. do 26. rujna s početkom u 18,30 sati, započinjući s molitvom krunice.   

Blagdan sv. Vinka Paulskog svečano se slavi u utorak, 27. rujna u samostanu sv. Vinka u Zadru gdje djeluju Milosrdnice sv. Vinka Paulskog.

Koncelebrirano misno slavlje u kapeli zadarskog samostana u 18,00 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Milosrdnice su jedna od najbrojnijih ženskih redovničkih zajednica djelatna u različitim pastoralnim službama u Zadarskoj nadbiskupiji. U sklopu samostana Sv. Vinka djeluje dječji vrtić Blagovijest kojega vode milosrdnice i među najtraženijim je dječjim vrtićima u Zadru.

 
Nastavi čitati

Galerije

FOTOGALERIJA Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRVO NAZOVITE! Evo tko je dežurni stomatolog ove nedjelje…

Objavljeno

-

By

Foto: StockSnap / Pixabay

Ove nedjelje, 25. rujna 2022. godine, u dentalnoj zdravstvenoj zaštiti u pripravnosti je Iva Rakvin Krizmanić, dr.med.dent.

Zahvati će se obavljati u ordinaciji dentalne medicine na adresi Lovre Matačića 50, Zadar, u vremenu od 8 do 20 sati, isključivo uz prethodni dogovor na broj telefona 091/517-6248.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu